Friesland met kinderen: waterpret op de meren en het wad

Denk je aan Friesland, dan denk je aan het water. Maar een kindervakantie in Friesland heeft nog veel meer te bieden.

Varen op de Friese meren

Dit is het land van Hielke en Sietse, van de stoere Kameleon boeken. Hier beleef je net als zij avonturen op het platteland, op en rond het water.

Maar hier leer je ook van de terpen waarop de Friezen vroeger hun dorpen bouwden. En van de dieren die leven op het wad.

Wist je dat de eigenzinnige Friezen er hun eigen sporten op nahouden? En wist je dat het ene deel van Friesland het andere niet is?

Kijk hieronder welke verschillende gebieden Friesland heeft, of klik direct door naar het

Waterpret op de Friese meren

De mooie stadspoort van Sneek, centrum voor de watersport

Wie Friesland zegt, zegt water. De Friese meren zijn een begrip in de winter met de Elfstedentocht, maar ook in de zomer.

De Friese meren liggen vooral in het Zuiden en midden van Friesland, met Sneek als meest bruisende middelpunt.

Behalve watersporten als zeilen, kanoën of zwemmen, zijn er ook andere dingen te doen.

Wat dacht je van het echte Friese fierljeppen bijvoorbeeld? Of een vaarpuzzeltocht. Of laat je rondvaren in een praam.

Bij attractiepark Kameleondorp aan het Snekermeer draait alles ook om het water. Zie hoe Hielke en Sietse hun avonturen rond het water beleefden.

De fascinerende Waddenzee

Heerlijk zeilen op de waddenzee

Nog meer water vind je op de Friese wadden. De eilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn heerlijke bestemmingen voor een kindervakantie.

Maar ook de waddenzee zelf is geweldig. Grote wadlooptochten kunnen met kinderen vanaf 12 jaar. Met jongere kinderen kun je echter ook aangepaste tochtjes op het wad maken.

Ook super is een boottochtje langs de eilanden, met af en toe droogvallen op het wad. Dit kan met de speciale piratentocht voor gezinnen met zeilcharter Spes Mea.

Weilanden tussen de terpen

Terp Hegebeintum. Foto: hegebeintum.info

In het Noorden van Friesland wordt het landschap gedomineerd door weilanden en terpen. Dat zijn kunstmatige heuvels waar vaak de dorpjes op gebouwd werden. Zo bleven de huizen droog bij de vele overstromingen die er vroeger waren.

Voor kinderen is het leuk om bijvoorbeeld Terp Hegebeintum te beklimmen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht, en kun je ook van alles leren over de geschiedenis.

Naast de leuke dorpjes kun je natuurlijk ook een kijkje nemen in de steden Harlingen, Bolsward, Franeker of Dokkum. En neem een kijkje bij het beroemde bruggetje van Bartlehiem.

De verrassende Friese wouden

Een onbekender deel van Friesland vind je in het Zuid-Oosten: de Friese wouden. Geen dichtbegroeid bosgebied, maar een afwisselend landschap met houtwallen en bosjes tussen verschillende gebieden.

Een mooi gebied om actief bezig te zijn. Fietsen of mountainbiken, kanovaren, paardrijden, enzovoorts.

Het Reisaanbod

Kindvriendelijke vakantieparken

Het prachtige Landal Esonstad

Landal Esonstad

Landal Esonstad ligt naast Nationaal Park Lauwersmeer. Het park heeft een haven voor roei en zeilboten.

Dit park is een topper als je van water houdt, er zijn zoveel watersportmogelijkheden in de omgeving. Van vissen en zwemmen op het strand aan het Lauwersmeer tot waterfietsen, boottochten of zelf een bootje huren.

Op het park kunnen de kinderen zich vermaken in het overdekte zwembad, het speelhuis en bij de Bollo Club. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd voor het hele gezin.

Andere parken van Landal in Friesland en de rest van Nederland vind je op ons overzicht van de meest kindvriendelijke Landal parken.


waterpret bij de Kuilart

Vakantiepark De Kuilart is vakantie vieren aan het water

Vakantiepark de Kuilart is gelegen in het prachtige Zuidwest Friesland in een zeer waterrijke omgeving. Je kunt hier leren zeilen of surfen, een bootje huren  of meezeilen met een skutsje.

Leuk voor de kids is het subtropische zwembad, de speeltuin met piratenschip, het strandje of een bal gooien op de bowlingbaan.Voor tieners zijn er toffe disco en chill avonden en ze kunnen les krijgen in diverse watersporten.

Tijdens de schoolvakantie staat het animatieteam klaar voor knutsel/frutsel, de piratendag, spijkerbroekhangen en nog veel meer.

Je kan hier een bungalow, stacaravan, water villa, appartement of vakantiehuis huren. Of slapen in je eigen tent of caravan op de camping. Er zijn ook kampeerplaatsen met eigen sanitair unit.


Camping It Wiid bij NP De Alde Feanen

Camping It Wiid ligt midden in natuurgebied de Alde Feanen. Een mooi waterrijk gebied die leuk is om met de boot ofte voet te ontdekken. Op de camping zijn bootjes te huur.

De kinderen kunnen in de zomer plonzen in het verwarmd openlucht zwembad, spelen in de speeltuin of een balletje trappen op het voetbalveld.

In de zomervakantie is er een recreatieteam om leuke activiteiten te organiseren voor de kids en ook voor de ouders. Een kleine supermarkt met verse broodjes en een eetcafé zijn aanwezig.

Je kan hier een plekje op de camping reserveren of een vakantiehuis, stacaravan of chalet huren voor max 8 personen.


Hogenboom vakantieparken - Bungalowpark Het Bosmeer

Bungalowpark Het Bosmeer ligt aan de rand van Nationaal Park het Drents-Friese Woud en is omgeven door weiden, wouden, meren en moerassen, welke prachtige wandel- en fietsgebieden vormen.

Op het park is een spartelbadje, een kinderboerderij en speeltoestellen zodat de kinderen zich goed kunnen vermaken. In het hoogseizoen is er voor hen een recreatieteam aanwezig.

Het openlucht zwembad, gelegen tegenover het park, heeft drie baden en een zonneweide en is geopend van half mei tot begin september. Parkgasten kunnen dit zwembad gratis bezoeken. Op 300 meter van het park ligt het recreatiegebied Spokedam. In dit gebied ligt een meer, dat omgeven is door zandstranden en speel- en zonneweiden. Je kunt hier vrijstaande bungalows huren tot 6 personen


Kindvriendelijke vaarvakantie

kindje kijkt naar de zeehonden

Ontdek de wadden vanuit Friesland met Spes Mea Zeilcharter Piratentocht

Wil je meerdere Waddeneilanden in één vakantie aandoen? Vaar dan mee met de piratentocht van  zeiljacht Spes Mea.

Varen van eiland naar eiland, droogvallen op een zandbank, zeehondjes kijken, de schipper helpen met het reilen en zeilen aan boord, en intussen op zoek naar de piratenschat. Samen met schipper Klaas beleef je dit geweldige avontuur.

Deze tocht is ook prima te verlengen met een vakantie in Friesland. De thuishaven van de boot is namelijk Harlingen.

De Spes Mea vaart uit in de mei- en zomervakantie.

Meer informatie over deze leuke piratentocht met de Spes Mea vind je hier.


Logeren bij de boer in Friesland

Boer en Boerin Johan en Lucie

FarmCamps De Geele Bosch, Friesland

Glamperen bij de boer, dat doe je met FarmCamps. En uiteraard is er ook een FarmCamps boerderij in Friesland.

Boer Johan en boerin Lucie Wijnsma zijn de eigenaren van melkveehouderij De Geele Bosch in Oldeholtwolde. De boerderij heeft ongeveer 35 melkkoeien en 30 jonge dieren.

Op de boerderij zijn tal van leuke activiteiten voor de kinderen. Van een klimtoren en speelbos tot waterpret en skelters.

Lees hier meer over de leuke FarmCamps formule.


BoerenBed heeft twee boerderijen in Friesland waar je kunt verblijven in de BoerenBed-tent. De tenten zijn ruim en comfortabel en de inrichting herinnert aan het eerlijke landleven van toen.

Kennismaken met de koeien bij Hoeve Waterschap

Vee- & Schapenhouderij Hoeve Waterschap te Echtenerbrug

Hoeve Waterschap is een oude karakteristieke stolpboerderij welke op loopafstand ligt van de Pier Christiaanvaart, de verbindingsvaart tussen het riviertje de Tjonger en het Tjeukemeer. Hier is een vis/zwemsteiger waar de oudere kinderen, papa's en mama's een duikje in het water kunnen nemen.

Voor de kinderen is er op het erf een “kinder-dierentuin”: schapen, konijnen, knuffelkippen (’s morgens op tijd uit de veren om de eieren te rapen!) en geiten lopen los op een afgeschermd stuk. Je mag ook helpen bij het melken van de koeien en de schapen en de kalfjes voeren.


De koeien voeren bij Hoeve Meskenwier

Hoeve Meskenwier te Akkrum

Hoeve Meskenwier is een prachtige traditionele Friese Kop-Hals-Romp Boerderij. Op Meskenwier kun je tijdens je verblijf een pony verzorgen. Je kunt er mee gaan wandelen in de omgeving, eten geven , borstelen, vertroetelen of gewoon gezellig naar kijken.

De kinderen mogen ook helpen met het voederen van de kalveren, de kippen en de konijnen. Zin in een frisse duik, op loopafstand kun je in het riviertje de Boarn zwemmen, maar ook is er op 3 km afstand een strand aan het Snekermeer en een subtropisch zwemparadijs in Joure.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!