Sloten met kinderen: de kleinste Elfstedenstad

Sloten is de derde en kleinste stad van de Friese Elfsteden. Een vestingstadje, da's altijd leuk. Lees hier onze tips voor een dagje Sloten met kinderen!

We passeren het knusse stadje Woudsend

Na IJlst brengt de Elfstedentocht per boot ons naar Sloten, het kleinste stadje van Friesland!

We passeren eerst het leuke stadje Woudsend, wat we vandaag verder links laten liggen. We komen er morgen namelijk nóg een keer langs. 

Ook treffen we de eerste brug, waar we nog lekker ouderwets een klompje toegeworpen krijgen om het bruggeld in te doen. Dát vinden de jongens natuurlijk superleuk!

Ik geef ze beide wat muntjes, maar het wordt nog nèt geen ruzie wie de klomp mag vangen. 

Gelukkig komen we nog veel meer bruggen met klompjes tegen tijdens onze Elfstedentocht. Tip: neem voldoende kleingeld mee!

Het mooiste plekje van Sloten

We liggen op het mooiste plekje van Sloten....onder de molen, bij de stadspoort!

We komen aangevaren bij de stadspoort van Sloten, waar we met onze boot niet onderdoor kunnen (èn mogen).

Maar precies vóór die stadspoort zijn een paar aanlegplaatsen, pal onder de molen!

Manlief en ik hebben hier al eens eerder met een zeilbootje gelegen tijdens een weekendje zeilen samen.

We zijn maar wat blij om nu met de jongens op precies hetzelfde plekje te liggen: het mooiste plekje van Sloten!

Als we onder de stadspoort doorlopen voor een stadswandeling, is het net alsof we een geschiedenisboek inlopen.

Sloten is een uiterst knus en sfeervol stadje. Hier wandel je over kinderkopjes en bruggetjes langs prachtige, oude huizen met mooie trap- en klokgevels. En óók in Sloten zijn opnames gemaakt voor de Kameleon!

Bruggetjes, bruggetjes en nog eens bruggetjes in Sloten
Wij liggen dus pal achter die stadspoort....

De ijssalon bij één van de bruggetjes valt niet te missen, en het mooie zonnige weer verleidt ons dan natuurlijk ook tot het kopen van een ijsje.

Aan de andere kant van dit bruggetje zit overigens de VVV. Weer een stempel binnen! En bij de VVV om de hoek zit de supermarkt, met fontein voor de deur! Nee, Sloten is inderdaad niet groot.

Relaxen bij een leuke speeltuin

Samen tafeltennissen in het speeltuintje bij de haven

Aan de andere kant van de stadspoort, waar wij dus recht voor liggen, bevindt zich een klein haventje, met een leuk speeltuintje en een restaurant met terras.

Hier staat ook een tafeltennistafel. Tip: neem een setje batjes en balletjes mee van huis. Dit ga je namelijk vaker tegenkomen. Manlief gaat dus met Mark, onze jongste, tafeltennissen.

Intussen zetten Nick en ik het tafeltje en de stoelen van de boot in het gras en gaan in het zonnetje gezellig samen groenten snijden en vervolgens een heerlijke pastasaus maken! Pas later die avond gaat het regenen....

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Sloten

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)