De Elfstedentocht varen met kinderen: It giet oan!

De Elfstedentocht, wie kent hem niet? Helaas vriest het al jaren niet hard genoeg om deze tocht der tochten door te kunnen laten gaan. Inmiddels zijn er al een hoop alternatieve manieren bedacht om de Elfstedentocht te volbrengen. Wij doen er daar één van! Precies 25 jaar na de laatste gaan wij de Elfstedentocht varen met kinderen!

Wij varen de Elfstedentocht!

Ooit hebben manlief en ik de Elfstedentocht al eens samen gefietst. Nu met onze twee jongens, Nick van 11 en Mark van 7, willen wij hem graag varen.

Ondanks dat de èchte Elfstedentocht begint in Leeuwarden, starten wij één stad verder: in Sneek. Daar vinden wij namelijk de perfecte Family Boat voor deze tocht.

Holiday Boatin in Sneek is al meer dan 40 jaar een professioneel familiebedrijf, waar persoonlijke service hoog in het vaandel staat.

Moeder Connie en dochter Judith runnen dit bedrijf, samen met hun mannen Teus en Joost en hun gekwalificeerde medewerkers.

Hun vloot bestaat uit vele soorten en maten van de stoere, comfortabele motorboot de Doerak. Door de geringe diepgang en lage doorvaarthoogte kun je er perfect de wateren in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel mee bevaren. Connie en Judith adviseren je graag welke boot het beste bij jouw gezelschap past.

Voor gezinnen met kinderen is de Doerak Family door zijn indeling en voorzieningen ideaal. De naam zegt het ook eigenlijk al. Vaar je met jonge kinderen, dan zijn extra’s, zoals een campingbedje, kinderstoel, box en traphekje bij te reserveren.

Joost mag het weten….

Kijk eens wat een stoere boot, die Doerak!

Wij varen de Elfstedentocht in de meivakantie, het voorseizoen.

Vrijdagmiddag na school vertrekken wij richting Sneek, waar wij begin van de avond in de haven van Holiday Boatin aankomen.

Deze bevindt zich iets buiten het centrum van Sneek. Je kunt je auto hier veilig parkeren op hun eigen ruime parkeerplaats.

We worden hartelijk ontvangen door moeder Connie, die ons van een heerlijk kopje koffie voorziet.

Terwijl de jongens spelen in de speelhoek, geeft zij ons alle benodigde informatie over de vaarroute, havens en bezienswaardigheden onderweg. 

Ook krijgen de jongens een heuse stempelkaart. In ieder stadje moeten ze deze laten stempelen bij de VVV. Indien deze gesloten is, is een stempel van een bedrijf (museum, restaurant) ook prima. Als de stempelkaart vol is, krijgen ze een oorkonde bij de VVV van Leeuwarden. Hoe leuk is dat?

Varen met kinderen....of is het nu varen met ouders?

Na dit theoretische deel gaan we voor het praktijkgedeelte eindelijk naar onze boot, waar schoonzoon Joost ons een uitgebreide instructie geeft. En zelfs een korte proefvaart met ons maakt.

Heb je nog vragen, stel ze dan gerust aan Joost. Joost weet álles. Of het nu gaat over de boot, over het varen of over waar je de lekkerste friet in Sneek kunt halen, Joost weet het!

En die friet hebben we hard nodig! Want na het uitladen van de auto en het uitpakken van de tassen is het inmiddels best laat.

Gelukkig zijn onze bedden al opgemaakt en liggen alle handdoeken en keukendoeken al klaar voor ons. Dit is allemaal bij te reserveren bij Holiday Boatin

Na de friet duiken we onze bedjes in. En ik kan niet anders zeggen, dan dat we twee weken heerlijk hebben geslapen. Wat een fijne matrassen en geweldige (lekker lange) dekbedden!

Elf steden, elf stempels, elf fonteinen

Cabrio varen!

De volgende ochtend staan we op tijd op, zodat we vroeg kunnen vertrekken.

We willen Sneek namelijk niet verlaten, zonder ook déze stad eerst verkend te hebben.

Daarnaast moeten de jongens hun eerste stempel hier halen. Èn er is nóg iets wat we moeten doen….

In elke Elfstedenstad staat namelijk een fontein. In 2018 was Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa.

Ter ere hiervan is dit kunstproject bedacht: elf fonteinen in de elf Friese steden, door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Een extra leuke ‘opdracht’ voor de jongens dus….we gaan op zoek naar de 11Fountains!

En we hebben nóg een ‘extraatje’ voor de jongens! Wij hebben deze boot namelijk voor twee weken gehuurd….maar wij doen niet 14 dagen over 11 steden. Wij gaan dus wat tijd over houden! Daarom heb ik zèlf nog een andere tocht hier achteraan bedacht, namelijk….de Kameleontocht! De wat? Ja, de Kameleontocht

Hieronder kun je per stad doorklikken voor het uitgebreide, complete verslag van onze Elfstedentocht èn onze Kameleontocht. 

Terug naar het startpunt: Sneek!

Yes, we hebben de Elfstedentocht volbracht!

Dertien dagen later, na afloop van onze Elfstedentocht en Kameleontocht, varen we terug naar de thuishaven van de verhuurder.

We pakken alvast zo veel mogelijk in en halen daarna frietjes bij dezelfde snackbar als op de dag van aankomst….je weet wel, die tip van Joost.

De volgende ochtend na het ontbijt leveren we de boot weer in. Wat een geweldig avontuur was dit!

We hebben de tocht der tochten 25 jaar na dato volbracht! De stempelkaarten zijn vol en de oorkondes hebben we binnen!

Ook de Elfstedentocht varen?

Check altijd vooraf de brugtijden!

Wil jij nu ook de Elfstedentocht varen met je gezin? Dan heet het team van Holiday Boatin in Sneek jullie van harte welkom op één van hun stoere familieboten.

Bij deze geven we je nog wat tips voor een geslaagde vaarvakantie:

- Wissel het varen af met leuke uitstapjes, musea, wandelingen of speeltuintjes, dan blijft het leuk voor de kinderen.

- Soms moet je toch een langere afstand afleggen. Zorg dus voor voldoende vermaak aan boord. Denk aan spelletjes, puzzels, (voor)leesboeken en vakantie-doeboeken.

Kom maar op met die klomp!

- Ook handig om bij je te hebben: een voetbal, tafeltennisbatjes en -balletjes, jeu de boules en een badmintonset. 

- Betrek de kinderen bij het varen en laat ze helpen met sturen, aanleggen en wegvaren, knopen maken, kaartlezen etc. Helpen met water tanken vinden ze ook leuk. De bruggetjes en sluisjes, die ze zelf mogen bedienen, en de brugwachters met klompjes, zijn natuurlijk een extra bonus!

- Over die brugwachters met klompjes gesproken: neem voldoende kleingeld mee!

- Houd de brugtijden goed in de gaten. Over het algemeen worden ze bediend van circa 09.00 - 19.00 uur, met een uur lunchpauze en een uur dinerpauze. In Dokkum houden ze geen pauze, maar stoppen ze een uur eerder!

- Met de huur van de boot ben je er nog niet. Reken ter plaatse nog op havengelden voor je overnachtingen (dit gaat naar lengte van de boot) en de brandstofkosten. Hij vaart helaas alleen lètterlijk op water, niet figuurlijk….

- Check vooraf de openingstijden van musea, molens, restaurants etc. Sommige hebben een sluitingsdag, zeker buiten het hoogseizoen.

- En last but not least: vertrek op tijd naar Dokkum!!! (langste vaartocht en de bruggen sluiten eerder!).

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

Met speciale dank aan:

- Fries Scheepvaart Museum in Sneek

- Natuurmuseum Friesland in Leeuwarden

- Modelspoormuseum in Sneek

En voor de liefhebbers onder ons: vanaf najaar 2023 gaat Spektakelmusical De Tocht in première. Hiervoor wordt momenteel een speciaal theater in Leeuwarden gebouwd, inclusief een èchte ijsbaan! Wij hebben uiteraard al tickets…. 

Typisch Fries plaatje!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)