IJlst met kinderen: Daar bij die molen, die mooie molen….

IJlst is de tweede stad op de Elfstedenroute. De houtstad van Friesland, zegt men. Waarom? Dat lees je in onze tips voor een dagje IJlst met kinderen!

Daar bij die molen, die mooie molen....

Op onze Elfstedentocht per boot vervolgen we onze tocht van Sneek naar IJlst. De kortste vaartijd van de hele vakantie!

We lunchen onderweg en nog geen uur later leggen we onze boot aan bij één van de steigers onder Houtzaagmolen De Rat.

Want díe willen we natuurlijk graag bezoeken! Houd er rekening mee, dat de molen op zondag gesloten is.

In april is hij alleen op zaterdag geopend tot 17.00 uur. Vandaar ons tijdige vertrek uit Sneek. Van mei tot en met september zijn er wèl extra openingsdagen.

We beklimmen de houtzaagmolen

De houtzaagmolen aan het werk....

Je mag de molen van onder tot boven beklimmen. Ook mag je een kijkje nemen op de omloop.

Machtig mooi om de wieken zo snel te zien draaien. Hierdoor worden binnen de zagen aan het werk gezet.

Hele boomstammen worden in planken gezaagd door de kracht van de wind en dit kun je dus van heel dichtbij aanschouwen.

Erg interessant allemaal, ook voor de jongens!

Vanaf de omloop zien we overigens óók de fontein van IJlst al liggen. Die ligt gewoon vlak achter de molen. Dat is mooi, slaan we twee vliegen in één klap! En je vindt hier overigens ook nog het Houtmuseum.

Houtzaagmolen De Rat, erachter liggen de fontein en het Houtmuseum

Aanleggen in het gezellige centrum van IJlst

En stempelen maar!

Aangezien we het haventje onder de molen wat te winderig vinden, besluiten we voor de nacht het centrum van IJlst in te varen.

Volgens de molenaar zouden we links na de brug pal voor de horeca liggen (handig en gezellig!) en rechts na de brug voor de huizen (bevorderlijker voor de nachtrust). Wij kiezen dus voor rechts.

Maar na het eten zijn we binnen een paar minuten lopen bij die horeca om nog even lekker een ijsje als toetje te halen bij de ijssalon (nóg een tip van de molenaar trouwens!).

Stempelpost naast de ijssalon!

IJs eten in IJlst!

En, héél handig: het restaurant náást de ijssalon heeft een statafel op het terras staan, met daarop een stempel en een bordje erbij met de tekst: Stempel hier voor de Elfstedentocht. Zo, ook gelijk weer geregeld dus!

Uiteraard verlaten we IJlst de volgende ochtend niet zonder eerst nog even een wandeling langs de beroemde overtuinen te maken.

Dit betekent eigenlijk simpelweg, dat de bewoners hier eerst de straat over moeten steken om bij hun tuin te komen. De tuinen liggen aan het water. Echt heel leuk en mooi om te zien!

Aan het eind van deze straat vind je het huis, waar de Kameleon-films zijn opgenomen. Het kleine groene huisje ernaast was de smederij van vader Klinkhamer. Voor de fans onder ons!  IJlst maakt dus eigenlijk óók al een beetje deel uit van onze Kameleontocht….

En, handig met jonge kids: pal naast dit huis ligt een leuke speeltuin!

Het huis en de smederij van de familie Klinkhamer in de Kameleonfilms
De mooie overtuinen

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van IJlst

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)