Op vakantie met peuters, nog lekker buiten de vakanties

Je beseft het misschien nog niet, maar een vakantie met peuters kent vele voordelen. Profiteer ervan nu het nog kan.

Onze zoon Tycho (toen 3 jaar) in Bled, Slovenië

Vanaf 5 jaar is je peuter immers leerplichtig. Dan ben je dus gebonden aan de dure en drukke schoolvakanties. Maar een vakantie met jonge kinderen kent die beperking nog niet.

Nu is dus het moment om nog in alle rust een leuke bestemming te kiezen voor de maanden juni of september wanneer het weer lekker en de kosten stukken lager liggen dan in de zomervakantie.

Laat je bij die keuze ook niet teveel belemmeren door je peuter. Peuters zijn vrolijk en enthousiast. Alles is leuk, zelfs musea en andere bezienswaardigheden waar je oudere kinderen niet meer mee naar toe krijgt. Hieronder lees je meer tips over je vakantie met een peuter, of bekijk de peutervriendelijke:

Hoe wil je op vakantie met je peuter?

Het vervoer naar je vakantiebestemming kan met een peuter best een pittige trip worden.

Toen onze jongste een peuter was heeft hij nogal eens een keel opgezet in het vliegtuig en de auto. Dan voel je je toch best ongemakkelijk. En heb je wel eens gedacht aan reizen met de trein of op de fiets?

Hoe je goed voorbereid aan de reis kan beginnen lees je op

Op vakantie met een peuter, waar wil je naartoe?

Met je peuter kun je naar vele landen op reis. Het gemakkelijkste is natuurlijk om vakantie te vieren in eigen land. In Nederland en België heb je vele leuke kindvriendelijke campings en vakantieparken waar ook voor peuters veel te doen is. Wil je verder weg, bekijk dan eens onze pagina over de geschikte bestemmingen voor peuters.

Tips voor een bijzondere peutervakantie

Erg leuk is om in het voorseizoen naar een kleinschalig parkje in het buitenland te gaan wat door Nederlanders gerund wordt. Krijg je wel het buitenlandse vakantiegevoel mee, maar heb je ook vaak aanspraak met andere Nederlandse gezinnen met peuters.

Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een leuk Landal park voor peuters. Lekker vertrouwd met faciliteiten voor peuters.

Hou je van wandelen maar wordt je peuter al wat zwaar voor in de rugdrager? Dan is wandelen met een ezel een zeer leuke optie. AltraToscane in Italië en Ezeltje Trekje in Frankrijk organiseren gave ezeltochten.

Hou je van verre reizen maken, dan is het zeer leuk om met een peuter op reis te gaan. Wij zijn nog vlak voordat onze kinderen leerplichtig werden wat verder weg gegaan en dat was heerlijk. Peuters zijn zo vrij en kijken heel anders naar dingen die je tegen komt..  Buiten de schoolvakantie zijn de tickets naar verre bestemmingen ook een stuk goedkoper. Dat maakt het nog een beetje betaalbaar.

En weet je niet wat je allemaal moet meenemen op vakantie? Ik heb een handige paklijst voor peuters gemaakt die je voor elke vakantie kan gebruiken.

Voorbereiding en tips

Het is erg leuk om je peuter bij de voorbereidingen voor je vakantie te betrekken. Bekijk samen de boekjes van mogelijke bestemmingen.

Mooie plaatjes zullen zeker gewaardeerd worden. Vooral als er plaatjes zijn van de uitstapjes die jullie kunnen maken. Dieren, treinen en auto's doen het daarbij altijd goed.

Uiteraard zul je ook nog de nodige vragen hebben. Als je het antwoord niet direct kunt vinden, stel dan gerust de vraag in ons vakantie forum. Deze vragen zijn daar bijvoorbeeld al gesteld:

Reisaanbod

Je hebt het hierboven al kunnen lezen: er zijn veel mogelijkheden voor een vakantie met peuter. Diverse reisorganisaties spelen daar tegenwoordig goed op in en hebben een speciaal aanbod voor gezinnen met jonge kinderen.

Hier geef ik een overzicht van deze organisaties. Ik heb ze onderverdeeld in vakanties in Nederland (luxe en/of all-inclusive) hotels en apartementen, campings, vakantieparken en rondreizen

Vakantieparken voor jonge kinderen

Met je peuter of kleuter naar Landal Greenparks

Peuter op schoot bij Bollo

Landal Greenparks staat bekend om haar klantvriendelijkheid en mooie kindvriendelijke parken in de natuur. Ik heb verschillende parken bezocht en daar altijd zeer genoten van de mooie natuur en de rust die er heerst.

Op elk park zijn speeltuintjes voor jonge kinderen en op diverse parken vind je speciale kinderbungalows met alles erop en eraan en leuke zwembaden.

Maar welk park moet je nu kiezen? Om je een beetje te helpen heb ik de leukste parken voor peuters voor je op een rijtje gezet. Bekijk ons overzicht van

UplandParcs, genieten met het hele gezin

uplandparcs-appartement-uitzicht-800.jpg

In het Sauerland in Duitsland heeft UplandParcs een aantal parken gerealiseerd. 

In de winter kun je hier wintersporten. Veel parken liggen direct aan de piste! In de zomer kan je er perfect fietsen, wandelen en andere buitenactiviteiten doen.

De accommodaties zijn per park verschillend. Zo hebben ze vakantiehuisjes, cottage, appartementen, overnachten in een boomhut en nog veel meer, Het ene park is dan ook groter dan de ander. De verblijf opties zijn gemaakt voor 4-12 personen. 

Bij diverse accommodaties zijn een babybedje en kinderstoel aanwezig.

Campings voor jonge kinderen

FarmCamps, luxe boerderij vakanties

farmcamps knuffelen met konijn

Lekker met de dieren knuffelen en ze verzorgen, samen met papa en mama je boerenknechtdiploma halen, knutselen of koken met de boerin en een mini disco. Er valt van alles te beleven op de boerderijen van Farmcamps.

De comfortabele, volledig uitgeruste safaritenten staan op werkende boerenbedrijven. De campings zijn kleinschalig, waar voor de kids een hoop te beleven valt, zoals spelen in de hooischuur, klauteren op tractorbanden, hutten bouwen en skelteren.

In het voor en najaar kan je vaak profiteren van leuke acties. Kijk snel op de website van FarmCamps of dat nu ook het geval is.

Peutervriendelijke campings van Roan

Camping Sanguli

Roan heeft  een speciale selectie van campings die uitermate geschikt zijn voor je vakantie met peuter en kleuter. De campings zijn kindvriendelijk en bieden genoeg ruimte om uw kind veilig te laten spelen.

Op deze campings hebben ze leuke faciliteiten zoals een speciaal kleuter- en peuterbad en speeltuinen. 

Peutervriendelijke Hotels en appartementen

Peuter faciliteiten bij Familien-Hotel Dilly

FamilienHotel Dilly Speeltuin

In dit luxe familiehotel in Windischgarsten in Opper Oostenrijk wordt het hele gezin in de watten gelegd.

De binnen en buiten zwembaden met peuterbad en de wellness zorgen voor lekker veel ontspanning. Maar ook het prachtige bosrijke berglandschap van National Park Kalkalpen.

Bij de kinderclub worden leuke activiteiten georganiseerd. Ook voor jonge kinderen. Maar lekker buiten en binnen spelen en een bezoekje aan de kinderboerderij is natuurlijk ook heel erg leuk.

Bij het hotel zit ook nog een tennisbaan en een 18-holes golfbaan. In de winter stap je zo op de skibus naar het skigebied. Er zijn familiekamers voor 4 personen.

TUI Familievakantie

TUI gezinsvakanties kinderen op het strand

TUI heeft een groot aantal leuke appartementen en hotels in hun programma voor een fijne zonvakantie, stedentrip, autovakantie, wintersport of verre reis met kinderen van alle leeftijden.

In een appartement heb je meestal net wat meer ruimte en de mogelijkheid om zelf het eten voor je peuter te maken.

Daarnaast heeft TUI extra kindvriendelijke hotels met cool waterpark in hun programma. Erg leuk zijn:

Rondreizen met kleine kinderen

 ANWB rondreizen met kids

Met Pharos op kastelen-tour

Peuters zijn goede reisgenoten, ook in de auto. Tijdens hun middagdutje kun je veel kilometers maken zodat je een leuke rondreis kan maken.

ANWB vakanties heeft een leuke selectie van kant-en-klare rondreizen.

Van Scandinavië tot Italië en van Groot-Brittannië tot Frankrijk, in Europa is veel te beleven. Bij sommige reizen verblijf je in een hotel, bij andere op een kindvriendelijk vakantiepark.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)