Een fietvakantie met peuter, heerlijk in de buitenlucht

Bij een fietsvakantie met peuter kan je heerlijk je energie kwijt, terwijl de kleine achterop of in een karretje de omgeving bekijkt.

Fietsen in Denemarken

Zolang je het aantal kilometers niet overdrijft is het voor iedereen erg leuk.

Organiseer je de fietsvakantie zelf, dan hoef je met niets of niemand rekening te houden dan met je eigen gezinnetje.

Je kan zelf bepalen hoever je fietst op een dag en kan altijd de reis aanpassen als het nodig is.

Wel zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden, die lees je hieronder.

Je kan ook kiezen voor een georganiseerde fietsvakantie. Je vindt een paar organisaties met kindvriendelijke fietsvakanties in het Reisaanbod.

Wat kan je meenemen op de fiets?

Als je eerder een fietsvakantie hebt gedaan, dan weet je dat de fiets volbepakt wordt met bagage. Alleen heb je nu ook plek nodig voor de peuter en zijn spullen.

Zeker als je peuter nog achterop zit kan je moeilijk je spullen kwijt. Een oplossing kan dan zijn om een aanhangwagentje achter je fiets te hangen waar je alles in kwijt kan. Het maakt het fietsen alleen wel wat zwaarder. Zeker als je ook nog wind tegen heb.

Beperk dus vooral de hoeveelheid bagage. Gebruik daarvoor de Peuter paklijst en schrap dat wat je niet echt nodig hebt.

Overweeg ook om je bagage apart te laten vervoeren. Dat geeft je meer bewegingsvrijheid, en minder stress. Bij het reisaanbod onderaan vind je organisaties die dit voor je kunnen regelen.

Waar ga je overnachten?

Fietsen met Opa en Oma in de Achterhoek

Je kunt er voor kiezen om te overnachten in hotels. Zorg dan wel dat je deze van tevoren besproken hebt zodat je niet na een vermoeide fietsdag hoeft te zoeken naar een plekje.

Voordeel van hotels is dat je minder bagage hoeft mee te nemen.

Wil je van camping naar camping trekken, check dan ook van tevoren of er plaats is.

Voor zowel campings als hotels regelen de organisaties die je in het Reisaanbod vindt graag je overnachtingen.

Je kan ook gebruik maken van particuliere logeeradressen van stichting vrienden op de fiets. Je wordt dan donateur en krijgt een boekje thuis met alle adressen waar je kunt overnachten.

Wil je het helemaal eenvoudig houden, maak dan fietstochtjes vanuit één vakantieadres. Dat scheelt natuurlijk een hoop gesjouw.

Welke route is leuk en niet te lang?

Plan van tevoren welke routes je wilt fietsen. Voor een fietsvakantie met peuter zou ik niet meer dan 25 tot hooguit 40 kilometer per dag fietsen.

Peuters kunnen gewoon niet lang stilzitten en hebben onderweg ook even de tijd nodig om hun energie kwijt te raken. Stop daarom geregeld bij een speeltuintje of een leuk grasveld waar je kind even kan spelen.

In Nederland zijn vele fietsroutes te vinden. Je kunt hiervoor kijken op de site van de ANWB. Maak de route extra leuk door af en toe een pontje te nemen of door een leuk dorpje te fietsen of over een mooie brug. Neem ook regelmatig een rustdag en ga dan iets leuks doen met je kind zoals zwemmen of naar een pretpark.

Kijk vooral ook even naar de fietsroutes van de organisaties in het Reisaanbod. Zij zijn de experts en hebben routes voor verschillende niveau's. Kies voor de laagste niveau's voor je fietsvakantie met peuter.

Nog wat tips voor je fietsvakantie

Zorg dat je peuter genoeg kleding aan heeft op de fiets. Hij of zij zit namelijk stil en kan snel koud worden. Zorg dat je een warme trui bij de hand hebt. Een goede regenjas en een slaaprol zijn ook geen overbodige luxe om bij je te hebben. Om je kind wat zachter te laten zitten kan je een kussentje in zijn stoeltje leggen.

Zoals bij elke vakantie met kinderen is het ook op fietsvakantie slim om wat speelgoed bij je hebben. Je kan niet teveel meenemen op de fiets dus maak een goede keuze.

Je kan dan denken aan een schep en emmer, stevige boekjes, knuffel, opblaasbaar kinderbadje, een auto of een walk of discman met verhaaltjes of liedjes. Je kan ook zelf liedjes zingen of verhaaltjes vertellen.

Is je kind nog niet zindelijk dan heb je veel luiers nodig. Dit neemt wel heel veel ruimte in beslag. Je kunt ervoor kiezen om overdag katoenen luiers te gebruiken die je ‘s avonds uitwast en ‘s nachts een goed absorberende luier te gebruiken. Zijn de luiers de volgende dag nog niet droog, dan kan je ze aan een fietstas spelden.

Ga je zelf eten maken, zorg dan dat je boodschappen gaat doen als de kinderen nog niet moe zijn. Je kan er voor kiezen om dat te doen als je een pauze houd of je kan ook ‘s middags warm eten.

Reisaanbod

Er zijn een paar organisaties die een fietsvakantie met peuter (en/of andere kinderen) erg gemakkelijk voor je maken. Zij stippelen de route uit, regelen de accommodaties of campings met tenten, en vervoeren je bagage. Het enige wat je zelf moet doen is fietsen en genieten.

SNP Family specials

Moeder en zoon maken een stop tijdens de fietstocht

SNP heeft ook een grote verzameling Fietsvakanties voor gezinnen. Ook voor peuters heeft SNP speciale voorzieningen, zoals fietskarren en fietszitjes.

Er zijn reizen naar Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Kroatië, Duitsland en Oostenrijk. De reizen onderneem je met je eigen gezin of je sluit aan bij een groep. Daarnaast is er nog een verre fietsreis in Maleisië.

SNP besteedt veel aandacht aan de accommodaties, vooral voor de reizen met jonge kinderen. Lees er meer over op onze pagina over SNP Family specials.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)