Geschikte vakantiebestemmingen
met een peuter

Zoek je leuke vakantiebestemmingen met een peuter? Dan vraag je je al snel af wat er wel en niet geschikt is. Ik heb goed nieuws voor je: Er is meer mogelijk dan je denkt!

Nu je kindje geen baby meer is, zijn er een paar andere overwegingen te maken voor je vakantie. Je hoeft niet meer te letten op de beschikbaarheid van babyvoeding. Maar je zult wat meer oog moeten hebben voor wat er voor de kleine te doen is.

De kinderwagen hoeft niet meer mee, een buggy volstaat nu. Maar daar staat tegenover dat het dragen van je peuter wat lastiger wordt. Hij past nog wel in een draagrugzak, maar je zult een goede conditie moeten hebben om daarmee bijvoorbeeld lange bergwandelingen te maken.

Welke landen zijn dan het meest geschikt als leuke vakantiebestemmingen met jonge kinderen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet, in volgorde van geschiktheid.

Kaart met geschikte vakantiebestemmingen met peuters

In bovenstaande figuur zie je een overzicht met in het blauw de landen waaruit je kan kiezen. Hoe donkerder blauw, hoe meer geschikt de vakantiebestemmingen voor ouders met een peuter.

Het meest geschikt: de omringende landen

Dierentuin in Denemarken

Evenals bij een baby zijn voor een peuter de ons omringende landen het meest geschikt. Ze zijn gemakkelijk te bereiken, er kan veel mee in de auto en er zijn vele peutervriendelijke campings, vakantiehuizen, of hotelletjes te vinden.

In Nederland kan je ook met een peuter weer alle kanten op. Op de meeste campings, en bij de meeste vakantiehuisjes, zijn genoeg speeltoestellen en andere voorzieningen voor peuters.

Je bent nog steeds niet gebonden aan de schoolvakantie, ga dus in het goedkope seizoen. Het mindere weer is voor je peuter geen probleem: dan hoef je hem ook minder te beschermen tegen de zon.

Ook in België, Duitsland, of Denemarken zijn vele geschikte accommodaties te vinden. Bovendien kan je hier genieten van de Ardennen, het Zwarte Woud, of langs de lange stranden van Funen, met de peuter in de buggy, waarin hij eventueel zijn middagdutje kan doen.

Een vakantiebestemming wat verder weg

Met een peuter in Dubrovnik

Een vliegreis met een peuter is iets lastiger, en ook duurder, dan met een baby. Maar dat hoeft je zeker niet te weerhouden om iets verder te reizen.

Bovendien is een autoreis met een peuter ook goed te doen, zeker als je de reis opdeelt in stukken van zo'n 4 uur rijden, tijdens het middagdutje bijvoorbeeld.

Op onze bestemmingspagina's over Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, en Griekenland zijn genoeg kindvriendelijke hotels en campings te vinden.

Kijk ook eens binnen Europa naar bestemmingen als Zweden, Kroatië, en Tsjechië. Deze landen zijn goed te bereizen, er is veel te zien en je peuter zal zich er zeker vermaken.

Even geschikte bestemmingen buiten Europa

Olifanten kijken in Zuid-Afrika

Als je het vliegtuig overweegt, dan kun je eigenlijk even goed wat verder weg kijken. Buiten Europa zijn flink wat vakantiebestemmingen die uitstekend met een peuter te bereizen zijn.

Uiteraard zijn er de westerse landen Amerika, en Canada. Voorzieningen in deze landen zijn natuurlijk uitstekend. De lange afstanden leg je af als de kleine slaapt.

Maar er zijn een paar exotische bestemmingen ook zeer geschikt voor een vakantie met een peuter.

Wat te denken van Marokko en Jordanië, waar ook voor de kleine veel te beleven is. Of het heerlijk relaxte Thailand en Maleisië, waar je kind op handen gedragen zal worden. En dan zijn er nog Zuid-Afrika, Mexico of Costa Rica, bestemmingen met heel veel natuur wat ook voor peuters fantastisch is.

Het grote voordeel van peuters is dat je nog niet gebonden bent aan de schoolvakantie. Dus maak gerust nog die verre reis, zolang het nog kan!

Wat minder geschikt

Misschien mis je in het bovenstaande een paar bestemmingen die je daar wel verwacht had. Ik vind de volgende landen nog wel geschikt, maar iets minder om de volgende redenen:

  • Australië en Nieuw Zeeland. Prima bestemmingen, maar voor het leuke net iets te ver weg.
  • Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Ierland, Engeland. Landen met bergen en ruige natuur, perfect voor lange wandelingen. Maar je peuter zal je dan vaak moeten dragen. Uiteraard wel geschikt als je een vaste standplaats kiest.
  • Naar Egypte en Tunesië worden veel reizen voor ouders met peuters georganiseerd. Maar let hier wel goed op de hygiëne.

Voor de ervaren reizigers

Meisje met rugzak

Wil je toch nog iets uitdagender? Dan zijn er zeker meer vakantiebestemmingen die je kan overwegen. In het lichtste blauw vindt je de volgende bestemmingen:

  • Kenia, Tanzania, Namibië en Botswana, de landen in Afrika met de mooiste Wildparken. Met de nodige aanpassingen kan je deze landen ook met een peuter beleven.
  • West-Afrika. Een heel andere ervaring, maar ook te doen met een peuter.
  • China, Vietnam en Japan. Prachtige landen in Azië. Maar met name in de steden veel drukte, zodat enige reiservaring in dit soort landen gewenst is.
  • Baltische staten. Mooie landen, met wat minder voorzieningen voor kleine kinderen.

Zoek je een reis naar deze bijzondere bestemmingen? Kijk dan eens op de pagina reizen op maat.

Welke bestemming je ook kiest, lees de tips op vakantie met peuter om er een perfecte vakantie van te maken.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!