Tanzania met kinderen:
Zoek de Big 5 in de grootste wildparken

De grootste wildparken in Afrika vind je in Tanzania. Hier moet je zijn als je je kinderen wilt laten kennismaken met Afrika

Het prachtige landschap van Tanzania

Houden je kinderen van Freek Vonk? Of kijken ze natuur documentaires? Grote kans dat ze dan de Serengeti kennen.

Het grootste wildpark van Afrika, bekend van de migratie van de gnoes, ligt in Tanzania.

Maar er is meer. Zoals de Ngorongoro krater, de Masaï stam, en het bounty eiland Zanzibar.

Tanzania kent bovendien een hele vriendelijke bevolking. Die kan je ontmoeten in de talloze kleine dorpjes.

Let wel: in Tanzania komt malaria voor. En de wegen zijn niet erg goed. Tanzania is dus vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Lees hieronder meer over dit fascinerende land, of klik direct door naar het

Safari in de Serengeti

Zebra's en gnoes op de oneindige vlaktes van de Serengeti

De Serengeti is ’s werelds bekendste national park. In dit immens grote park (bijna 15.000 km2) vind je de Big 5 en al het andere grote wild.

Het park ligt op het meest noordelijke punt van Tanzania en strekt helemaal tot aan Kenia en het Victoria meer. Stap in een jeep om wilde dieren te vinden, of bekijk ze van een veilige hoogte in een luchtballon.

In de Serengeti kun je verblijven in één van de vier lodges of in een luxe tentenkamp, middenin de natuur. De verschillende accommodaties organiseren ieder hun eigen game drives, picknicks en andere activiteiten, dus jullie hoeven je niet te vervelen.

Als je op eigen houtje naar Tanzania gaat, kun je je safari in de Serengeti regelen in Safari-hoofdstad Arusha.

Al het wild in de Ngorongoro krater

's Morgens vroeg in de Jeep naar de Ngorongoro krater

Een nòg betere kans om al het wild te zien, is in de Ngorongoro krater. In deze enorme krater leven relatief veel wilde dieren, die er nooit uit gaan.

Dit is dus een soort dierentuin, maar dan in het wild. Op een safari in de Ngorongoro krater weet je zeker dat je leeuwen, olifanten, enzovoorts zult zien.

De krater bevat een compleet ecosysteem. Zo zijn er ook verschillende meren, waar de dieren kunnen drinken. En hier vind je bijvoorbeeld ook veel flamingo’s.

Veel georganiseerde reizen nemen de Ngorongoro krater op in hun programma. Mocht je zelf je reis organiseren, dan kun je een lodge boeken vlakbij de krater, of zelfs er in. Dat laatste is wel erg prijzig.

Maak kennis met de Masaï

Masaï vrouw bij haar hut

Wanneer je in Tanzania rondrijdt, zul je ze vanzelf zien: leden van de kleurrijke Masaï stam.

Gekleed in overwegend rode kleden vallen de Masaï direct op. Zij leven in dorpjes met hutten van takken en koeienmest, nog zeer primitief.

Als je wilt kan je verder kennismaken met deze stam door een bezoek te brengen aan één van die dorpen, Boma genoemd. Hierbij krijg je een rondleiding, wordt er voor je gedanst, en mag je (tegen betaling) foto's maken.

De andere wildparken van Tanzania

Giraffen in Mikumi National Park

Naast de Serengeti en Ngorongoro in het Noorden kent Tanzania nog vele andere, minder bekende Wildparken.

Manyara en Tarangire liggen ook in het Noorden. Dit zijn leuke park rond het Manyara meer en de Tarangire rivier. En Saadani, langs de kust ter hoogte van Zanzibar, kent mooie mangrovebossen.

Meer naar het zuiden vind je Mikumi, Ruaha en Katavi, nationale parken met veel wild wat je ook in de Serengeti en elders vindt. Daarnaast zijn er grote wildreservaten zoals Selous. Hier zijn meer activiteiten toegestaan dan in de Nationale Parken.

Een speciale vermelding verdient nog Gombe Stream National Park, bij het grote Tanganyike meer in het Westen van Tanzania. Hier vind je de chimpansees waar Jane Goodall onderzoek naar doet.

Uitrusten op het mooie Zanzibar

We genieten van de zonsondergang op het strand van Zanzibar

Voor de kust van Tanzamia ligt het tropische eiland Zanzibar. Hier kan je heerlijk bijkomen op de schitterende witte stranden. Je kan er bovendien snorkelen, zeilen en met dolfijnen zwemmen.

Een bezoek aan Zanzibar is niet compleet zonder een kijkje te nemen in Stone Town. Deze historische stad met kleine straatjes is in 200 jaar nauwelijks veranderd.

Het centrum bestaat uit zulke smalle straten, dat je er alleen te voet doorheen kunt. Wandel langs de prachtige Arabische en Indische gebouwen en neem plaats op één van de vele dakterrasjes voor het diner.

Zanzibar bereik je met de boot vanuit Dar es Salaam. Of per vliegtuig vanuit Safari-hoofdstad Arusha.

Het Reisaanbod

Met Sawadee op bezoek bij de Hadzabe stam

Sawadee heeft een 18-daagse familiereis in Tanzania: het grote Afrikaanse avontuur.

Bij deze reis bezoek je de Masaï stam, en ga je op gamedrive door de Serengeti en Ngorongoro krater.

Daarnaast maak je kennis met de bijzondere Hadzabe en Datoq stammen bij Lake Eyasi.  Ook Tarangire National Park en een excursie naar de koffievelden van de lokale bevolking staan nog op het programma, voordat je de reis afsluit op Zanzibar.

Naast bovenstaande reis heeft Sawadee ook een kortere, 16-daagse reis in Tanzania. Hierbij maak je een week lang gamedrives in de Serengeti, Nogorongoro, Lake Manyara en Tarangire Nationale Parken. En daarna een week Zanzibar.


Met Djoser Junior naar Tanzania

Djoser Junior heeft een leuke, 15-daagse groepsreis naar Tanzania. Hierbij bezoek je een Masai dorp, de Serengeti en de Ngorongoro krater.

Bovendien doe je ook Tarangire National Park aan. En je eindigt op het prachtige Zanzibar.

Er is ook een 21-daagse variant. Deze heeft een iets lager tempo, en je doet ook het Usumbaregebergte aan.


Met Koning Aap Kidz naar Kenia en Tanzania

Koning Aap Kidz heeft een leuke 22-daagse reis door Kenia en Tanzania. Deze combineert de grote met een paar kleinere wildparken.

In Kenia bezoek je Lake Naivasha, Lake Nakuru (bekend van de flamingo's) en de Masai Mara.

In Tanzania bezoek je natuurlijk de Serengeti en Ngorongoro krater. Maar je verblijft ook een paar dagen aan het Victoriameer. En je sluit ook hier weer af in Zanzibar.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!