Afrika met kinderen, een onvergetelijk avontuur

Veel mensen zijn huiverig om een vakantie naar Afrika met kinderen te boeken. Met een paar aanpassingen en de juiste organisaties is daar echter helemaal geen reden voor.

Tycho maakt vrienden in Afrika

Wil je met de kinderen echt op ontdekkingsreis? Wil je een vakantie met veel plezier, maar ook met veel indrukken, waar de kinderen heel veel van leren? Dan is Afrika een geweldige bestemming.

Natuurlijk, bij Afrika denk je direct aan wilde dieren kijken met een safari. Maar er is zoveel meer.

Bovendien is een safari met kinderen onder een bepaalde leeftijd vaak niet toegestaan. Tenminste, als de reisorganisatie niet is ingesteld op gezinnen met kinderen.

Dat er organisaties zijn die juist heel goed zijn ingesteld op kinderen, zie je bij het

Maar eerst kijken we even naar welke landen in Afrika je met kinderen prima naar toe kan.

De meest toegankelijke landen

Olifanten spotten in Addo National Park Zuid-Afrika

Het meest toegankelijke land in Afrika, zowel voor "gewone" toeristen als voor gezinnen met kinderen, is natuurlijk Zuid-Afrika.

In dit prachtige land zijn relatief veel faciliteiten voor kinderen. Er zijn ook veel reisorganisaties die ook maatwerk voor gezinnen bieden. Al raad ik je aan om voor de echte specialisten te kiezen. Deze vind je op onze pagina Zuid-Afrika met kinderen.

Enige nadeel van Zuid-Afrika is dat het er in onze zomervakanties relatief koud zal zijn. Daar heb je minder last van als je voor Kenia of Tanzania kiest, de andere goed toegankelijk landen in Afrika.

In deze landen in Oost-Afrika concentreert het toerisme zich rond de grote wildparken: de Serengeti, Masai Mara en Ngorongoro krater.

Kindvriendelijke reisorganisaties, echter, hebben vooral ook oog voor de kleinschaliger parken. Zie hiervoor ook het reisaanbod hieronder.

Een kijkje over de grens

Een luipaard in Namibië

Kijk je iets verder dan de meest populaire safari-bestemmingen, dan zijn er een paar prachtige landen met heel bijzondere, en leuke dingen voor de kinderen:

Namibië, bijvoorbeeld, met zijn prachtige rode zandduinen, de Himba-stam en de Fish River Canyon. Of Botswana met de prachtige Okavango Delta. En een trip eindigt dan vaak bij de machtige Victoria watervallen in Zambia of Zimbabwe.

In Oost-Afrika is Oeganda een prachtig alternatief. Je kent het waarschijnlijk van de gorilla's, die echter pas bezocht kunnen worden als de kinderen 16 jaar of ouder zijn.

Evenals in buurland Rwanda zijn er echter genoeg andere mooie dingen als meren, watervallen, tropisch regenwoud, en een kindvriendelijke bevolking. En de infrastructuur is prima.

Het prachtige West-Afrika

Surfborden aan de Atlantische kust van West Afrika, Gambia

Een heel andere kant van Afrika vind je in het westen. Hier minder wildparken (ze zijn er wel hoor!), maar een heel andere cultuur.

Maak kennis met de bijzondere Dogon met hun maskers en klifwoningen in Zuid-Mali. Leer van de Voodoo cultuur in Benin, die niet zo eng is als hij klinkt. En bewonder de modder-huizen en modder-moskees.

Ontdek ook de muziek, met de vele trommels. De kleurrijke markten, maar ook het verleden van de slavernij.

West-Afrika is met kinderen goed te bereizen, als je de nodige aanpassingen in acht neemt. Kies vooral een reisorganisatie die de situatie ter plekke kent, maar ook ervaring heeft met gezinsreizen en de specifieke wensen van kinderen.

Patrick was in 2022 in Senegal, wat ook steeds meer een zonbestemming aan het worden is, net zoals het naastgelegen Gambia. Met in beide landen geweldige Afrikaanse excursies natuurlijk. Lees meer op de paginas:

En natuurlijk Noord-Afrika

Lekker rennen van de zandduinen in Marokko

Noord-Afrika is weer een andere wereld. Met woestijnen, oude steden met medina's en ezel-karretjes, en met de Arabische bevolking.

Diverse landen in Noord-Afrika zijn na de Arabische lente van enkele jaren geleden nog niet erg stabiel.

Dat geldt gelukkig niet voor Marokko. Dit land is zeer geschikt voor een vakantie met jonge kinderen, zoals we zelf in 2008 hebben ervaren. Lees meer op onze pagina Marokko met kinderen.

Over Egypte zijn er wisselende berichten. Stabiel is het land nog niet te noemen, maar de toeristische gebieden hebben daar weinig last van. Kijk naar de mogelijkheden voor een vakantie in Egypte met kinderen.

Het Reisaanbod

Er zijn diverse reisorganisaties met leuke gezinsvakanties naar Afrika. Naast de bekende, grote organisaties, zijn er een paar kleine organisaties met een zeer persoonlijke benadering. Deze noem ik graag als eerste:

SNP Family Specials

Boottocht op Lake Naivasha in Kenia

Bij SNP draait een safari niet slechts om het spotten van wilde dieren.

Nee, je gaat op stap met een ranger, om sporen te zoeken. En je leert om te jagen met zelf gemaakte pijl en boog.

SNP heeft diverse leuke gezinsreizen in Zuid-Afrika, Namibië, en Marokko.

Beleef Afrika met Koning Aap familiereizen

Met Koning Aap Kidz in Kenia

Koning Aap Kidz heeft prachtige reizen naar Marokko, Zuid-Afrika (met Swaziland en/of Lesotho), Kenia en Tanzania, en Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana en Zimbabwe).

Bij iedere reis worden niet alleen de belangrijkste toeristische plekken bezocht. Juist de minder bezochte mooie plekjes, en het contact met de lokale bevolking leven de mooiste ervaringen op. Bekijk alle familiereizen van Koning Aap.

Djoser Family heeft avontuurlijke reizen naar Afrika

Struisvogels voeren in Zuid-Afrika

Als "uitvinder" van het avontuurlijk reizen, en als eerste aanbieder van avontuurlijke reizen voor gezinnen, heeft Djoser natuurlijk ook mooie reizen in Afrika.

Ook hier vind je reizen naar Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, en Namibië, Botswana en Zambia. Maar er is ook een bijzondere reis naar Madagascar en Mauritius.

Bij de reizen van Djoser Family (voorheen Djoser Junior) beleef je veel vrijheid, terwijl toch alles voor je geregeld is.

Actief Familieavontuur met Sawadee

Op het strand van Saint Louis Senegal

Bij de familiereizen van Sawadee wordt een actieve instelling van je verwacht. Jullie gaan veel avonturen beleven, waarbij af en toe concessies gedaan worden aan het comfort.

Ook hier weer mooie reizen naar de bekende landen. Maar er zijn ook reizen naar Senegal en Oeganda en Madagascar. Daarmee heeft Sawadee het meest uitgebreide aanbod in Afrika.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)