Door Patrick van der Meer
Senegal is het eerste land in West-Afrika onder de Sahara. Beleef met je kinderen dit bijzondere land van woestijn tot de groene delta's.
Senegal biedt zo ongeveer alles wat Afrika te bieden heeft. De schoonheid van de natuur, kleurrijke mensen, maar ook armoede en vervuiling. En ook een stukje minder leuke Nederlandse geschiedenis op het voormalig slaveneiland Goree.
Toch moet je je daardoor niet laten ontmoedigen om Senegal met kinderen te bezoeken. Er is heel veel moois te zien en te beleven.
Patrick bezocht Senegal in 2022, en neemt je mee naar de voor gezinnen meest interessante plekjes in dit bijzondere land.
Hoewel de meeste soorten baobabs (6 stuks) alleen in Madagascar voorkomen, en de andere 2 soorten vooral Zuidelijker in Afrika, is Senegal het land van de baobabs.
Al direct bij aankomst zie je deze typische Afrikaanse bomen overal staan. Als je Senegal in onze zomer bezoekt, dan hebben ze veel blad en zien ze er op hun mooist uit.
Wist je dat de boababs van binnen hol zijn? Bij sommige grote exemplaren kun je er zelfs in klimmen. Daar zie je dan vaak de vleermuizen die hier vaak hun toevlucht zoeken. Overigens kun je deze baobabs ook veel vinden in buurland Gambia!
Wilde dieren spotten is, in tegenstelling tot Oost- en Zuid-Afrika, niet de belangrijkste attractie in Senegal. Toch is er een (semi-)wildpark waar je dat kan doen: Bandia.
Bandia is een omheind park waar, naast het lokale wild, diverse diersoorten uit Zuidelijk Afrika zijn uitgezet. Het gaat daarbij vooral om giraffen, neushoorns en gazelle-soorten.
Apen zijn er natuurlijk ook, in twee soorten. De mooie huzaaraap en de brutale groene aap (met zwarte gezicht). Bij het restaurant moet je oppassen dat die laatste niet je broodje komt stelen.
Grote roofdieren kent het park niet, maar toch is een safari hier zeer de moeite waard. Vind je Beekse Bergen al leuk? Dit is echt next-level, en wellicht een opstapje naar een vakantie naar de echte safari-landen.
Lees meer over Bandia op Naturescanner.
In het Noorden van Senegal vormt de rivier Senegal de grens met Mauretanië. Hier, in de Senegal Delta, ligt de oude koloniale stad Saint Louis.
Saint Louis staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dat is nog relatief kort, waardoor veel oude gebouwen nog niet opgeknapt zijn.
Maak hier een bijzondere wandeling langs de vissersboten in de rivier, de lange metalen brug, afbladderende gekleurde koloniale gebouwen en winkeltjes vol beeldjes, maskers en andere souvenirs.
Vlakbij Saint Louis liggen de zoutmoerassen. Hier wordt zout uit de zee gewonnen, op de Afrikaanse manier (heel anders dan de zoutvelden in Guerande, Frankrijk).
De delta van de Senegal rivier is ook een goede plek voor vogel-spotters.
Senegal ligt dus tussen de Sahara in het Noorden en het groen West-Afrika. Wanneer je door het land rijdt is het redelijk begroeid. Een soort savanne-landschap met baobabs en andere bomen en struiken.
Toch is de woestijn niet ver weg. En je kan die echt beleven door te overnachten in de Lompoul woestijn. Deze ligt halverwege tussen Saint Louis en Dakar.
Zo'n overnachting is echt een belevenis. Wandelen over de zandduinen, sandboarden, en luisteren naar de trommelaars bij het kampvuur in de avond. En je slaapt in een grote tent. In een bed met klamboe, met zelfs een eenvoudig toilet en douche tot je beschikking.
Merk op: er zijn plannen om in dit gebied de komende jaren het metaal Zirkonium te gaan winnen. De ecolodges in de woestijn zullen dan waarschijnlijk plaats moeten maken.
De hoofdstad Dakar ligt op een schiereiland aan de kust in het midden van Senegal. Het is een grote, drukke stad, met een paar interessante gebouwen zoals het koloniale treinstation.
Maar er is één hoofdreden om naar Dakar te komen: om de ferry te nemen naar het voormalig slaveneiland Goree.
Op Goree leer je van de geschiedenis van de slavernij. Belangrijk om je kinderen daarvan op de hoogte te stellen. Maar Goree is veel meer!
Het is een eiland met een heerlijke sfeer. Mooie straatjes met gekleurde huizen, spelende kinderen, wuivende palmbomen en uitzichten vanaf het mooie fort. En uiteraard onderhandel je met de vriendelijke verkopers van allemaal mooie souvenirs.
Onder Dakar bevindt zich de Petite Côte. In deze kuststrook van de regio Thiès vind je de meeste luxe hotels. Voor de Westerse toeristen, inderdaad. Maar ook de Senegalezen komen hier graag voor een weekendje of vakantie.
In de mooie badplaats Saly wonen ook veel welgestelde Senegalese gezinnen. Een wandeling door dit dorpje is heel anders dan alle andere Senegalese dorpen die we gezien hebben.
Op het strand is het helemaal feest. De lokale kinderen zijn hier heerlijk aan het spelen. En willen daarbij graag op de foto. Niet voor een fooi, maar gewoon, omdat ze hun eigen gezicht terug willen zien.
Helemaal in het Zuiden ligt de groene regio Casamance. Maar ertussen ligt nog het land Gambia, rond de rivier met dezelfde naam.
Om daar te komen valt dus niet mee. Maar je kan er een voorproefje van krijgen in de Saloum Delta, ten Noorden van Gambia.
In de Saloum delta komen de rivieren Saloum en Sine bij elkaar, en vertakken ze weer voordat ze de zee instromen. In het brakke water kan je zelfs dolfijnen spotten.
Hier kan je een boottocht maken door de mangroves. Vogels spotten, krabbetjes kijken, en lunchen in een ecolodge.
Officieel 5-sterren, maar omdat het nog maar net gestart is (April 2022) is de kwaliteit van met name de maaltijden nog niet op RIU niveau. Dat gaat nog zeker verbeteren.
Ook het groen rondom het hotel moet nog wat groeien. Maar de faciliteiten van dit hotel zijn geweldig. En de vriendelijkheid en service van het personeel ook.
RIU Baobab heeft diverse zwembaden, inclusief kinderbad en grote Splash glijbanen. Je kan ook kanoën in zee en er zijn veel activiteiten.
(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)