Zuid Afrika met kinderen,
baie veel beesies kyk

Een avontuurlijke vakantie in Zuid Afrika met kinderen was voor ons een droom die werkelijkheid werd. Walvissen, olifanten, pinguïns, onze kinderen genoten van de vele "beesies". En wij natuurlijk ook.

Tycho bekijkt de olifanten in Addo National Park

Ons is ook vaak gevraagd of Zuid-Afrika wel een goede keuze is voor een gezinsvakantie. Malaria, criminaliteit, en gevaarlijke dieren lijken niet erg aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Maar het blijkt redelijk eenvoudig om deze gevaren te ontwijken. En wat dan rest is een prachtig land wat goed te bereizen is en voor alle leeftijden leuke activiteiten kent.

Hieronder een kleine bloemlezing van de mogelijkheden. Maar je kan ook direct doorklikken naar het reisverslag van onze vakantie in 2009, of bekijk het overzicht van

Kies waar en wanneer je gaat

Wil je walvissen zien? Ga dan in Oktober of November

In dit enorme land zul je keuzes moeten maken. Maar die keuzes kun je laten afhangen van de leeftijd van je kinderen.

Met peuters kun je bijvoorbeeld nog buiten de schoolvakanties op reis. Ga dan in Oktober of November om de walvissen te kunnen zien. Bovendien is het weer dan heerlijk in Kaapstad en omgeving.

Met oudere kinderen kun je in de zomervakantie juist naar het Noorden en naar het Krugerpark. Het klimaat is daar dan wat beter, en het kleine risico op malaria is met schoolkinderen minder een probleem.

Uiteraard kan je het natuurlijk ook anders doen, bijvoorbeeld in de kerstvakantie. En hoe dan ook, er blijft nog een hoop te kiezen over. Bijvoorbeeld uit de volgende gebieden en activiteiten:

Kaapstad met de tafelberg en andere bijzondere plekjes

Ons uitzicht op de Tafelberg

Kaapstad is zonder twijfel één van de meest bruisende en meest bezochte steden van Zuid-Afrika. In deze wereldstad hoef je je geen moment te vervelen en er is voor ieder wat wils, dus ook voor de kids.

Natuurlijk is de Tafelberg de trots van de stad, deze berg rijst middenin de stad omhoog en als je op de berg staat heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

En wat dacht je van de mooie stranden, Robbeneiland, de pinguïns op Boulders Beach of het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaans continent: Kaap de Goede Hoop. Al deze plekken zijn stuk voor stuk bijzonder en een bezoek meer dan waard.

In plaats van in de drukke stad zelf, kan je ook verblijven in het nabije Houtbaai, aan de andere kant van de Tafelberg. Dit is wat relaxter, en hier zit ook het World of Birds, een leuk vogel- en dierenpark.

Pretoria, het leuke alternatief voor Johannesburg

Op de trappen in het park bij het Union Building in Pretoria

Die andere grote stad in Zuid-Afrika, Johannesburg, heeft niet zo'n goede naam. Maar geen nood, er is een kindvriendelijk alternatief vlakbij: Pretoria.

Hier vind je de historische gebouwen van de stad rond het relaxte Church square. En ook een heerlijk park bij de Union Building. Hier kunnen de kinderen de vele trappen op en afrennen terwijl ze vogels spotten.

En dan vind je in de omgeving nog leuke parken zoals Fountains Valley.

De vele wildparken

Welkomsbord bij de ingang van Kruger National Park

Zuid-Afrika kent een grote verscheidenheid aan wildparken. Natuurlijk is er het wereldberoemde Krugerpark. Maar er zijn er veel meer.

Zo is er het oudste nationale park van Zuid-Afrika: Hluhluwe Umfolozi. Het kent een grote rijkdom aan wild, zoals giraffes, olifanten, leeuwen, zebra's en vele soorten kleiner wild.

De grote hoogteverschillen van 60 tot 600 meter bieden steeds weer andere, verrassende uitzichten op de schitterende natuur.

In St. Lucia kun je behalve wild spotten ook zandkastelen bouwen op het strand van de Indische Oceaan met haar enorme golven!

Daarnaast kan je op het St. Lucia-meer een boottocht maken om de nijlpaarden, krokodillen en vogels te spotten die deze grootste lagune in Zuid-Afrika herbergt.

Wil je de kinderen nog niet blootstellen aan Malariapillen, dan heeft de provincie Limpopo boven Johannesburg goede alternatieven. Hiervan biedt Kololo Game Reserve bovendien unieke mogelijkheden voor een kindvriendelijke safari.

Ook het Addo Olifanten park bij Port Elizabeth is een aanrader voor kinderen. De vele olifanten zijn niet te missen in dit zeer toegankelijke park.

En dit zijn slechts enkele van de vele wildparken die Zuid-Afrika rijk is. Welke route je ook kiest, er is er altijd wel één die je in je reis kan opnemen.

Walvis spotten, of haaien...

Relaxende walvis voor de kust bij Hermanus

In de periode September tot November kan je walvissen spotten aan de Zuid-kust. Je doet dit gewoon vanaf het land. Bijvoorbeeld op de duinen van De Hoop, of in de Walvis-hoofdstad van de wereld: Hermanus.

Buiten het seizoen kan je ook op zoek naar witte haaien. Hiervoor moet je wel met een bootje de zee op. En voor de echte helden kan je zelfs een kooiduik tussen de haaien maken.

Oudtshoorn met zijn struissies

Struisvogel rijden bij Oudtshoorn

Oudtshoorn is de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika. Hier kan je een struisvogelfarm bezoeken. Weet je hoe groot en zwaar de eieren zijn van deze vogel?

En hoe snel een struisvogel rent, dat moet je natuurlijk zelf zittend op de rug ervaren. Handen vastgeklemd aan de veren en rennen maar!

Daarnaast zijn er in de buurt leuke dierenparken en speeltuinen. En ook de bekende Cango-grotten

De Tuinen-route, met veel meer dan tuinen...

Touwbrug in Tsitsikamma

Een beetje een misleidende naam, want langs deze route van Kaapstad naar Port Elizabeth is veel meer te beleven dan tuinen alleen.

Wat dacht je van de Outeniqua Choo Choo, een mooie stoomtrein bij Mosselbaai? Of de prachtige kust die je via touwbruggen kan bewonderen bij Tsitsikamma? En dan natuurlijk nog de mooie, kindvriendelijke lagune bij Knysna.

Kortom, er is heel veel te zien en doen voor kinderen langs de Tuinen, oftewel Garden-route.

Reisaanbod

Is je interesse gewekt? Zuid-Afrika is een prachtig land voor een rondreis met kinderen. Ik zou je daarbij wel aanraden om dat via een reisorganisatie te boeken.

Of je nu individueel of in een groep wilt reizen, zij kennen de beste routes en leukste accommodaties. Ga daarom naar onze aparte pagina met het overzicht van


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)