Zuid Afrika met kinderen,
baie veel beesies kyk

Een avontuurlijke vakantie in Zuid Afrika met kinderen was voor ons een droom die werkelijkheid werd. Walvissen, olifanten, pinguïns, onze kinderen genoten van de vele "beesies". En wij natuurlijk ook.

Tycho bekijkt de olifanten in Addo National Park

Ons is ook vaak gevraagd of Zuid-Afrika wel een goede keuze is voor een gezinsvakantie. Malaria, criminaliteit, en gevaarlijke dieren lijken niet erg aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Maar het blijkt redelijk eenvoudig om deze gevaren te ontwijken. En wat dan rest is een prachtig land wat goed te bereizen is en voor alle leeftijden leuke activiteiten kent.

Hieronder een kleine bloemlezing van de mogelijkheden. Maar je kan ook direct doorklikken naar het reisverslag van onze vakantie in 2009, of naar het

Kies waar en wanneer je gaat

Wil je walvissen zien? Ga dan in Oktober of November

In dit enorme land zul je keuzes moeten maken. Maar die keuzes kun je laten afhangen van de leeftijd van je kinderen.

Met peuters kun je bijvoorbeeld nog buiten de schoolvakanties op reis. Ga dan in Oktober of November om de walvissen te kunnen zien. Bovendien is het weer dan heerlijk in Kaapstad en omgeving.

Met oudere kinderen kun je in de zomervakantie juist naar het Noorden en naar het Krugerpark. Het klimaat is daar dan wat beter, en het kleine risico op malaria is met schoolkinderen minder een probleem.

Uiteraard kan je het natuurlijk ook anders doen, bijvoorbeeld in de kerstvakantie. En hoe dan ook, er blijft nog een hoop te kiezen over. Bijvoorbeeld uit de volgende gebieden en activiteiten:

Kaapstad met de tafelberg en andere bijzondere plekjes

Ons uitzicht op de Tafelberg

Kaapstad is zonder twijfel één van de meest bruisende en meest bezochte steden van Zuid-Afrika. In deze wereldstad hoef je je geen moment te vervelen en er is voor ieder wat wils, dus ook voor de kids.

Natuurlijk is de Tafelberg de trots van de stad, deze berg rijst middenin de stad omhoog en als je op de berg staat heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

En wat dacht je van de mooie stranden, Robbeneiland, de pinguïns op Boulders Beach of het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaans continent: Kaap de Goede Hoop. Al deze plekken zijn stuk voor stuk bijzonder en een bezoek meer dan waard.

In plaats van in de drukke stad zelf, kan je ook verblijven in het nabije Houtbaai, aan de andere kant van de Tafelberg. Dit is wat relaxter, en hier zit ook het World of Birds, een leuk vogel- en dierenpark.

Pretoria, het leuke alternatief voor Johannesburg

Op de trappen in het park bij het Union Building in Pretoria

Die andere grote stad in Zuid-Afrika, Johannesburg, heeft niet zo'n goede naam. Maar geen nood, er is een kindvriendelijk alternatief vlakbij: Pretoria.

Hier vind je de historische gebouwen van de stad rond het relaxte Church square. En ook een heerlijk park bij de Union Building. Hier kunnen de kinderen de vele trappen op en afrennen terwijl ze vogels spotten.

En dan vind je in de omgeving nog leuke parken zoals Fountains Valley.

De vele wildparken

Welkomsbord bij de ingang van Kruger National Park

Zuid-Afrika kent een grote verscheidenheid aan wildparken. Natuurlijk is er het wereldberoemde Krugerpark. Maar er zijn er veel meer.

Zo is er het oudste nationale park van Zuid-Afrika: Hluhluwe Umfolozi. Het kent een grote rijkdom aan wild, zoals giraffes, olifanten, leeuwen, zebra's en vele soorten kleiner wild.

De grote hoogteverschillen van 60 tot 600 meter bieden steeds weer andere, verrassende uitzichten op de schitterende natuur.

In St. Lucia kun je behalve wild spotten ook zandkastelen bouwen op het strand van de Indische Oceaan met haar enorme golven!

Daarnaast kan je op het St. Lucia-meer een boottocht maken om de nijlpaarden, krokodillen en vogels te spotten die deze grootste lagune in Zuid-Afrika herbergt.

Wil je de kinderen nog niet blootstellen aan Malariapillen, dan heeft de provincie Limpopo boven Johannesburg goede alternatieven. Hiervan biedt Kololo Game Reserve bovendien unieke mogelijkheden voor een kindvriendelijke safari.

Ook het Addo Olifanten park bij Port Elizabeth is een aanrader voor kinderen. De vele olifanten zijn niet te missen in dit zeer toegankelijke park.

En dit zijn slechts enkele van de vele wildparken die Zuid-Afrika rijk is. Welke route je ook kiest, er is er altijd wel één die je in je reis kan opnemen.

Walvis spotten, of haaien...

Relaxende walvis voor de kust bij Hermanus

In de periode September tot November kan je walvissen spotten aan de Zuid-kust. Je doet dit gewoon vanaf het land. Bijvoorbeeld op de duinen van De Hoop, of in de Walvis-hoofdstad van de wereld: Hermanus.

Buiten het seizoen kan je ook op zoek naar witte haaien. Hiervoor moet je wel met een bootje de zee op. En voor de echte helden kan je zelfs een kooiduik tussen de haaien maken.

Oudtshoorn met zijn struissies

Struisvogel rijden bij Oudtshoorn

Oudtshoorn is de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika. Hier kan je een struisvogelfarm bezoeken. Weet je hoe groot en zwaar de eieren zijn van deze vogel?

En hoe snel een struisvogel rent, dat moet je natuurlijk zelf zittend op de rug ervaren. Handen vastgeklemd aan de veren en rennen maar!

Daarnaast zijn er in de buurt leuke dierenparken en speeltuinen. En ook de bekende Cango-grotten

De Tuinen-route, met veel meer dan tuinen...

Touwbrug in Tsitsikamma

Een beetje een misleidende naam, want langs deze route van Kaapstad naar Port Elizabeth is veel meer te beleven dan tuinen alleen.

Wat dacht je van de Outeniqua Choo Choo, een mooie stoomtrein bij Mosselbaai? Of de prachtige kust die je via touwbruggen kan bewonderen bij Tsitsikamma? En dan natuurlijk nog de mooie, kindvriendelijke lagune bij Knysna.

Kortom, er is heel veel te zien en doen voor kinderen langs de Tuinen, oftewel Garden-route.

Reisaanbod

Zuid Afrika is een prima land om zelf met een huurauto te ontdekken. Zolang je wegblijft uit de achterbuurten is er weinig gevaar. Wel kunnen de afstanden groot zijn, en is het aan te raden om accommodaties van te voren te regelen.

Mijn advies is dus om zeker een deskundige reisorganisatie in te schakelen, zoals wij zelf ook gedaan hebben. Hieronder zie je de individuele rondreizen die ik kan aanbevelen.

Ik kan me goed voorstellen dat je toch liever georganiseerd in een groep reist. Dan reis je zorgeloos en hebben de kids speelkameraadjes gedurende de hele vakantie. Kijk dus zeker even naar de beschikbare groepsreizen.

Individuele reizen in Zuid Afrika met kinderen

Riksja Family Zuid Afrika heeft diverse individuele rondreizen door Zuid Afrika. Met een huurauto reis je met je eigen gezin op eigen tempo door het land. Je verblijft in leuke kleinschalige, verzorgde accommodaties.

Bij Riksja Family Zuid Afrika kan je zelf je reis samenstellen met behulp van bouwstenen.
Dit zijn korte reizen van een aantal dagen die je zelf aan elkaar rijgt tot een complete rondreis.

Naast bouwstenen hebben ze ook een aantal voorbeeld rondreizen samengesteld, welke speciaal samengesteld zijn voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar.

Tijdens de 14 daagse rondreis Rondje Kaap beleef je op je eigen tempo de groene zuidkust. Je rondreis begint met een voettocht door het verleden van Kaapstad en wordt vervolgd met een tocht op een tweewieler door het Kaapse wijnland.

Je ontdekt het boerenleven op een "boerderie" met struisvogels. Daarna ga je in een 4x4 met ranger op een spannende safari in het malaria-vrije West Kaap. Tenslotte sluit je je rondreis af met een paar relaxte dagen aan het strand in Houtbaai.

De reis Olifantspoor naar Walvisbaai is geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Deze 19-daagse reis neemt je een stukje verder mee langs de kust van Zuid Afrika en start aan de voet van de Tafelberg in Kaapstad.

Stap op de fiets en verken samen met de kids het bekendste wijngebied van Zuid-Afrika. Je gaat walvissen spotten in Plettenberg Bay en vervolgens ga je op een spannende self-drive safari in Addo olifantenpark. Uiteindelijk sluit je je reis relaxt af met een paar dagen aan het strand in Houtbaai.

De 21-daagse reis Baie goed Zuid-Afrika gaat net een stapje verder. Deze rondreis start in Johannesburg in het noorden van Zuid-Afrika. Hier vind je de beste malariavrije wildparken. Je gaat hier op zoek naar olifanten, leeuwen en neushoorns tijdens een self-drive safari en spoorzoeken met een ranger in de bush.

Vlieg vervolgens naar de Kaap om te gaan walvisspotten op zee en met een lokale gids op visite te gaan bij de Xhosa. De rondreis sluit je relaxt af op het strand nabij Kaapstad. Je overnacht onder andere in een safaritent in de bush, een comfortabel duinresort en een wijnhuis tussen de druivenvelden.


Travelnauts - Experts in verre gezinsreizen

Travelnauts biedt gezinnen echt avontuurlijke reizen zonder zorgen. In Zuid-Afrika hebben zij maar liefst 12 verschillende individuele gezinsreizen samengesteld.

Zo is de reis Family Time in Zuid-Afrika voor gezinnen die alle highlights willen zien, maar toch in een redelijk rustig tempo.

In deze reis bezoek je zowel Kaapstad en omgeving, de Tuinroute, mooie stranden, maar ook het Krugerpark en de wetlands van St. Lucia.

Maar er zijn ook reizen die alleen de Kaapstreek bezoeken. Of juist alleen het Noorden, met de wildparken. En er zijn verschillende bouwstenen om zelf de perfecte reis samen te stellen.

Bij alle reizen zitten genoeg activiteiten voor de kinderen. Je kan kiezen uit verschillende typen accommodatie, en ook een Camper-reis is mogelijk.

Kijk bij het overzicht van Zuid-Afrika reizen, en laat Travelnauts je verder adviseren.


Dammetje bouwen in de rivier bij Drakensbergen

Local Hero Travel

De beste reis-experts zijn locals. Bij Local Hero Travel wordt je reis dan ook uitgestippeld door een lokale held.

Deze lokale held brengt je ook in contact met de locals. Zo zien je kinderen hoe hun leeftijdsgenoten in Zuid-Afrika leven.

Jullie bezoeken een township, doen de Panoramaroute bij Drakensbergen, en natuurlijk ook Kruger National Park.

Lees meer over deze gezinsreis in Zuid-Afrika, en pas hem met de lokale held aan aan jullie wensen.


Leeuwtje aaien in Zuid-Afrika

SNP Travelkids - Zuid-Afrika

Tijdens de 14-daagse individuele reis KwaZulu-Natal & Kruger met de kids, rij je met een huurauto vanuit Johannesburg naar het Kruger Nationaal Park.

Daarna vervolgt je de reis naar Graskop en Swaziland om te eindigen in St Lucia.

Ooit walvissen gezien? Ook dat kan je beleven tijdens deze prachtige reis!! Tenminste, als je in het goede jaargetijde zit.

Ook bijzonder is de groepsreis naar Swaziland en Zuid-Afrika. Deze reis staat vol van de activiteiten, die je met je nieuwe vriendjes uit de groep maakt. Wat dacht je van "Tuben", een cheetah aaien en op zoek naar de dieren met een ranger.

Lees hier wat de reizen van SNP Travelkids zo bijzonder maakt.


Groepsreizen met kinderen in Zuid-Afrika

Er zijn hele leuke groepsrondreizen in Zuid Afrika, al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar:

Meisje in Zuid-Afrika

Koning Aap familiereizen

Koning Aap familie heeft 2 reizen die je Zuid-Afrika echt laten beleven. Ze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

De 21-daagse reis Op avontuur in Zuidelijk Afrika begint in Johannesburg om vervolgens naar Graskop te reizen waar je een bezoek brengt aan de diepe Blyde River Canyon.

Dan gaat de reis naar Kruger National Park en vervolgens naar Swaziland naar het Mlilwane Wild Reservaat, de prachtige stranden van Kwazulu Natal, de majestueuze Drakensbergen, Lesotho, Addo Nationaal Park, Graaff Reinet, het Tsitsikamma Nationaal Park, Hermanus en Kaapstad.

Een prachtige reis waarbij je vele wildparken bezoekt en zult genieten van de mooie natuur. Natuurlijk mag de braai niet ontbreken!

Zuid-Afrika en Swaziland - Kampeerrondreis - 15 dagen is een reis waarbij je ongeveer dezelfde route volgt als hierboven. Alleen eindigt de reis bij de Drakensbergen en bezoek je Sabie i.p.v. Graskop.

Extra bijzonder is het kamperen waardoor het safari-gevoel nog groter wordt.


Struisvogels voeren

Djoser Junior

Helaas is Djoser Junior gestopt met de reizen voor de allerjongsten (van 1 tot 5 jaar). Er zijn nu alleen nog reizen in de schoolvakanties. De groepen bestaan meestal uit 4 of 5 gezinnen:

De 15-daagse reis voor kinderen van 4 t/m 14 jaar brengt je in Kaapstad waar je voldoende tijd hebt om een bezoek te brengen aan Robbeneiland en de tafelberg.

Via Swellendam, een historische plaatsje nabij de Breede Rivier waar nog vele oud Hollandsche huizen in het straatbeeld staan, reis je naar Plettenberg Bay. Hier verblijf je in een comfortabel hotel vlakbij het strand.

In Addo NP ga je wild spotten. Het hele gezin zal genieten van de Afrikaanse olifant, verschillende antilopensoorten, zebra’s en giraffen die hier te zien zijn.

Via Oudshoorn waar de kinderen kunnen struisvogelrijden reis je terug naar Kaapstad. Lijkt mij een prachtige rondreis!

21 dagen Zuid-Afrika en Swaziland is een reis voor kinderen van 4 t/m 14 jaar langs vele hoogtepunten. Geniet van de mooie omgeving van Kaapstad en Kaap de Goede Hoop.

Maak een ritje op een struisvogel in Oudtshoorn en speur naar wilde dieren als olifanten, buffels, giraffen en leeuwen in de nationale parken Addo en Kruger.

Maak een uitstapje naar het kleinste koninkrijk van Afrika: Swaziland en spot nijlpaarden en krokodillen in het St. Lucia-moerassenreservaat.


Olifanten kijken

Familieavontuur van Sawadee

Familieavontuur heeft leuke reizen voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar (sommige reizen vanaf 12 jaar) naar Zuid Afrika:

Op zoek naar de Big Five is een 20-daagse reis die in de kerst of meivakantie in 16 of 17 dagen gemaakt wordt.

Je vliegt naar Johannesburg en reist vandaar naar het Kruger National Park reist via Graskop en Blyde River Canyon. Daarna breng je een bezoek aan het Shewula Mountain Camp en het Mlilwane of Hlane Wildlife Sanctuary in Swaziland.

Terug in Zuid Afrika ga je naar Ithala Wildreservaat, St.Lucia en Hlhuhluwe Umfulozi Park, het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Met een binnenlandse vlucht vlieg je vervolgens naar Kaapstad.

Kijk ook naar de andere familiereizen in Zuid-Afrika van Sawadee.


Aan het strand in Zuid-Afrika

SNP Travelkids - Zuid-Afrika & Swaziland met de kids

Deze 19-daagse reis heeft wat bijzondere hoogtepunten. Zo mogen de kinderen een mini-rangers cursus volgen en breng je een bezoek aan een typische Swazi-homestead.

Maar er is meer, je gaat namelijk ook 'Tuben' stroomafwaarts door de Letaba-kloof, op safari door het Kruger Nationale Park en met een ranger op zoek naar dieren. Heb je wel eens een cheeta geaaid en een Kaapse gier van heel dichtbij gezien?

Zoals bij al haar reizen heeft SNP ook hier weer bijzondere plekjes uitgezocht.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

Bewaar op Pinterest:

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button

Zoek op deze website:

Suggesties voor een top vakantie

Zorgeloos op wintersport met kids? Kids & Go regelt het!

Op familieavontuur met Sawadee

Bouw je eigen rondreis met Riksja Family

Koning Aap kidz, voor de echte belevenissen

Unieke vakantieplekjes met het  VMK keurmerk:

VMK Keurmerk


Bekijk ook andere bestemmingen in Nederland, Europa, of verder weg!!

Steun Stichting Droomdag, Voor kinderen met zieke ouders