Japan met kinderen - Ninja's in een hypermoderne wereld

Japan, het land van de rijzende zon. Van mystiek, gevechtskunsten en hypermoderne steden. Maar ook van pretparken en vriendelijke mensen. Een prachtige verre bestemming voor een kindervakantie dus.

Japanse tempel bij Kyoto

Het is misschien niet de eerste verre bestemming die je voor een vakantie met kinderen bedenkt. Maar toen ik wat foto's van Japan zag, was ik direct verkocht.

Wat een spannend avontuur zal dat worden. Want hoe zal het zijn in die bijzondere stad Tokyo? Hoe communiceer je met de Japanners? En hoe hard gaat die bullet-trein?

Gelukkig zijn er leuke reizen voor gezinnen naar Japan, waarbij alles (of bijna alles) voor je geregeld wordt. Kijk dus hieronder naar wat je allemaal in Japan kan beleven, en klik dan door naar het

Tokyo, een ultramoderne wereldstad

Tokyo, de hoofdstad van Japan, ligt aan de Oostkust van het grootste eiland Honshu. In deze enorme metropool val je van de ene verbazing in de andere.

Je hebt wel een paar dagen nodig om alle indrukken te verwerken. Kinderen zullen hun ogen uitkijken bij alle Japanse gewoontes.

Zoek voor een beetje rust één van de parken uit. Of de tuinen van het Imperial Palace, met een prachtig uitzicht op dat bijzondere Japanse paleis.

Hebben jullie zin in een kindvriendelijk uitstapje? Daar zijn er hier genoeg van. Zo heeft het Nationaal Museum van natuur en wetenschap speciale exposities voor kinderen. Of ga je liever naar de Ueno Zoo, of het Lego Discovery Center?

Tokyo heeft zelfs de keuze uit 2 Disneyparken. Tokyo Disneyland is soortgelijk aan Disneyland Parijs en die in Amerika. DisneySea is met oudere kinderen erg leuk. Je proeft hier veel meer de unieke sfeer van Tokyo en je vindt er meer en snellere attracties.

Japanse sferen in de bergen

Het grote eiland Honshu kent diverse bergen. En dat is een prachtige setting voor de Japanse tempels.

Bezoek bijvoorbeeld Nikko, zo'n 150 kilometer ten Noorden van Tokyo. In het Nationale Park hier vind je prachtige watervallen, bergen, bossen en meren. Met daarbij indrukwekkende tempels die op de UNESCO lijst staan.

Wil je nog meer bergen, ga dan naar de Japanse Alpen, ten Westen van Tokyo. . ’s Winters kan je hier skiën, ’s zomers wandelen of fietsen in de groene natuur.

Vanuit de Japanse Alpen kan je naar Matsumoto, een authentiek Samurai ‘Kraaien’ kasteel, met een mooie kasteeltuin. Matsumoto is vooral beroemd om de wasabi boerderijen, je kent het wel als het groene pittige mengsel waar je je sushi in kan dopen.

Ontdek de Japanse cultuur in Kyoto

Meisje telt de Torii gates in de beroemde Torii galerij in Kyoto

Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan, en moet je gezien hebben. Het staat bekend om de vele tempels (meer dan 1000!) en schrijnen.

Breng een bezoek aan de drukbezochte Kiyomiuz-dera Tempel of aan de Nanzen-ji Tempel, omgeven door groene heuvels.

Het Maruyama-koen Park is de perfecte plek voor een wandeling of een picknick met de kinderen. En je kunt hier ook een ritje met een riksja maken. Je vindt hier een eendenvijver, beekjes en een aantal van de mooiste kersenbomen van Kyoto.

Het Kyoto Spoorwegmuseum is een leuk museum voor kinderen. De Engelse informatie is beperkt, maar er is veel te zien. Binnen staan gerenoveerde treinen en is er een coole interactieve tentoonstelling over hoe treinen werken.

En op de tweede verdieping vind je een enorme model treinset die op een ingestelde tijd begint te rijden. Op de bovenste verdieping van het museum kijk je uit over de sporen van het Kyoto station en heb je een goed uitzicht over de stad.

Veel te doen in bruisend en modern Osaka

Kinderen kijken hun ogen uit in het Kaiyukan aquarium

Osaka is de tweede grote stad van Japan en mag je eigenlijk niet overslaan. Het is een drukke stad, maar er valt met kinderen ontzettend veel te ondernemen.

Je vindt er het mooie Osaka kasteel, ook wel Nishinomaru genoemd. Hier wandel je door de mooie tuinen, en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Met kinderen is het Kaiyukan Aquarium een bezoek waard. Er zwemmen hier enorme mantaroggen, tonijnen en zelfs een 4,5 meter lange walvishaai. Ook de joekels van Japanse diepzeekrabben kun je hier bekijken.

Kids Plaza Osaka is een museum waar het idee is dat kinderen leren door te spelen. Ze mogen hier dus zelf ontdekken en onderzoeken, heel interactief. Er is een supermarkt waar kids kunnen ‘shoppen’, er zijn speeltoestellen en workshops.

Vanuit Osaka kun je gemakkelijk dagtrips maken, zoals naar het Nara Deer Park. Het is een park waar, zoals de naam al verraad, een boel herten lopen, maar je kunt er ook de mooie tempels bewonderen.

Hiroshima, wederopbouw van gebombardeerde stad

Hiroshima staat bekend als de stad die in 1945 door een atoombom werd verwoest. Het Peace Memorial Park en de Atoombomkoepel zijn plekken ter herinnering aan deze afgrijselijke gebeurtenis.

Hiroshima is echter volledig uit de as verrezen. Het is een leuke, moderne Japanse stad. Het is leuk om de stad te verkennen met de verschillende oude trammetjes, die uit heel Japan hierheen zijn gebracht.

Vanuit Hiroshima kun je een leuk uitstapje maken naar Miyajima op een uurtje met de ferry. Het is bekend om de torii, een houten poort die in het water staat. Bij vloed lijkt het net of deze op het water drijft. Het is een van de bekendste uitzichten van Japan, dus zeker een bezoekje en een foto waard.

Nagasaki en de Japanse versie van Nederland

Net als Hiroshima werd ook Nagasaki verwoest door een atoombom. Inmiddels is het uitgegroeid tot een moderne havenstad.

Nagasaki kent echter ook een stukje Nederlandse geschiedenis. Nederland had namelijk in de 17e en 18e eeuw het alleenrecht om met Japan handel te drijven. En dat deden ze vanaf het eilandje Dejima bij Nagasaki.

Inmiddels is Dejima door landaanwas aan Nagasaki vastgegroeid. Hier kan je op zoek naar wat er nog uit de Nederlandse tijd is overgebleven.

Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan het Nagasaki Holland Village, de Japanse versie van Nederland.

Hier zijn Huis ten Bosch als pretpark en nog een aantal Hollandse blikvangers op ware grootte nagemaakt. Toch apart, als je hier het het station van Amsterdam en de Utrechtse Domtoren tegenkomt.

De ruige natuur van Noord-Japan

De meeste rondreizen in Japan dalen van Tokyo af naar het Zuiden tot aan Nagasaki, zoals hierboven aangegeven. De Noordelijke helft van Japan wordt daarbij overgeslagen.

Tokyo ligt op Honshu, het grootste eiland van Japan. Het Noordelijke deel daarvan is de regio Tohoku. Je kent het van de tsunami bij Fukushima aan de Oostkust.

Maar Tohoku kent ook mooie plekjes, zoals de baai van Matsushima met honderden eilandjes. Of het meer van Tazawa-ko en de verschillende nationale parken. Mooi voor een natuur-vakantie, maar misschien wat minder geschikt voor kinderen.

Dat geldt ook voor het Noordelijkste grote eiland Hokkaido. Hier vind je vulkanen, meren en warmwaterbronnen in een prachtig ruige natuur.

Het Reisaanbod

Djoser Family

Groepsreis van Djoser Junior

Djoser heeft een hele leuke 21-daagse Junior reis die je langs de hoogtepunten van Japan leidt.

Vanuit Tokyo ga je naar de oude hoofdstad Kamakura met prachtige tempels. In de Japanse Alpen bezoek je kasteelstad Matsumoto en het charmante dorp Takayama.

Uiteraard kom je ook langs de steden Kyoto, Hiroshima en tenslotte Nagasaki. En je hebt genoeg tijd voor een uitstapje naar bijvoorbeeld een pretpark.

Sawadee Familiereizen

Japanse meisjes in Tokyo

Sawadee heeft een 16-daagse familiereis die de route in de andere richting volgt: je begint in Nagasaki en eindigt in Tokyo.

Onderweg doe je de steden Hiroshima en Kyoto aan. Daarnaast bezoek je het bijzondere Mount Koya en Shirakawa en Takayama in de Japanse Alpen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)