Autovakantie met Peuter, ideaal met de juiste voorbereiding en planning

Een autovakantie met peuter kan een hele uitdaging zijn. Maar met de juiste aanpassingen kan het ook de ideale manier zijn om op vakantie te gaan.

Zeb en Tycho in de auto bij Julianatoren

Zelfs een autorondreis behoort tot de mogelijkheden, zeker wanneer je de ritten tijdens het middagdutje plant.

Op deze pagina heb ik een hoop tips verzameld om optimaal te kunnen genieten van de autovakantie met je peuters, en eventuele kleuters of dreumessen.

Ben je vooral op zoek naar welke autoreizen er voor gezinnen met kleine kinderen geschikt zijn?

Klik dan door naar het

Gebruik het middagdutje als reistijd

Het plezierige aan de peuterleeftijd is dat ze nog een middagslaapje doen. Dat is dus het uitgelezen moment om kilometers te maken.

Kids worden gescheiden door de sit and split

Als je langere ritten overdag maakt, deel de rit dan op in stukken van zo'n 2 a 3 uur. Als de kleine niet slaapt is dat nog een periode waarin hij zoet te houden is.

Plan daarna dan wel een lange tussenstop, waarin de peuter zich even heerlijk kan uitleven. De vele grote restaurants langs de snelwegen hebben doorgaans goede speeltuintjes waarin peuters zich heerlijk kunnen vermaken.

Als je het zelf goed kunt volhouden en je peuter slaapt goed in zijn autostoel, dan kun je ook 's nachts gaan rijden. Op deze manier kun je een heleboel kilometers maken voordat ze weer wakker zijn. Zorg wel voor een autostoeltje waarin je peuter goed kan slapen.

TIP: Als je twee kinderen hebt waarvan er eentje wil slapen, dan kan de Split and Sit handig zijn. Deze uitschuifbare waaier kun je tussen de kinderen op de achterbank plaatsen waardoor ze elkaar even niet kunnen zien.

Tips voor een veilige rit

Tycho als peuter achterin de auto

Vervoer de kinderen in een goedgekeurd autostoeltje met (oranje) ECE-keurmerk.

Als het nummer begint met R44 of R129 weet je dat het stoeltje voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Het stoeltje moet bij het gewicht van je kindje passen. Dit staat vermeld op het keurmerk. Als het zitje i/Size-goedkeuring heeft, past het op iedere zitplaats in je auto die voorzien is van het i-Size-logo.

Zorg dat het kinderslot ingesteld staat, en houd de peuter nooit op schoot. Dit is erg gevaarlijk en ook verboden. Is hij erg onrustig, ga er dan naast zitten.

Laat een slapende peuter nooit achter in de auto. Moet je echt even de auto verlaten en wil je je kindje niet wakker maken, zet dan de auto in de schaduw en draai een raampje open. Hou de auto en je kindje constant in de gaten.

Als je peuter het nog pikt, doe hem dan een broekjesluier om. Dit voorkomt een hoop paniek als hij of zij een plasongelukje heeft.

Bescherming tegen de zon en te koele airco

Een eenvoudige zonwering is zo gemaakt

Zorg dat je peuter niet in de volle zon komt te zitten in de auto. Zorg voor een goede zonwering, Het is wel prettig als je kindje er doorheen kan kijken om wat van de omgeving te zien.

Als het erg warm is, zorg dan dat je kind extra drinken krijgt. Niet zo heel veel dat je bij elk tankstation moet stoppen om te plassen.

Kijk uit voor tocht in de auto. Niets is zo lastig als de vakantie met een peuter begint met een snipverkouden kindje. Als je airconditioning in je auto hebt zet hem dan niet al te koud. De overgang van de koele auto naar een erg warme buitenlucht kan ook verkoudheid tot gevolg hebben.

Als je stopt kun je het beste de auto in de schaduw zetten. Helaas wil iedereen dat en is het dus maar de vraag of er nog een schaduwplekje te vinden is. Lucht anders de auto even voordat je weer verder op pad gaat.

Iets lekkers voor onderweg

Ook al stop je om de 2 uur, voor een peuter is dat lang om zonder iets te eten of drinken te zitten.Hou het eten en drinken van de peuter dus bij de hand. Dan kun je hem of haar gemakkelijk iets geven als ze trek hebben.

Zorg dan ook voor natte washandjes of snoetenpoetsers. Daarmee zijn kleffe handjes en gezichtjes zo weer schoon. het is bovendien een heerlijke verfrissing.

Hoe hou je ze rustig?

Laat de peuters bij een tussenstop lekker rennen

Probeer je peuter te betrekken bij wat je onderweg ziet zoals dieren in de wei, een draaiende molen, een grote vrachtauto, vliegtuigen enzovoorts.

Hoe leuk je peuter dat in eerste instantie ook vindt, vroeg of laat slaat de verveling toe. Bereid je hier dus op voor.

Hou wat speeltjes bij de hand. Bind die bij voorkeur vast aan de autostoel. Dat voorkomt een hoop gedrein om een gevallen speeltje. Kijk wel uit dat het touw niet te lang is in verband met verstikkingsgevaar.

Er zijn ook speelgoedzakken te koop die je aan de autostoel kan hangen. Je kan er een verrassingszak van maken met leuke speeltjes en snoepjes of kadootjes erin (autootjes, raamstickers, nieuw cd-tje of dvd-tje, zakje chips). Je kan dan afspreken dat er elk uur een verrassing uit de zak gehaald mag worden.

Een DVD speler met schermpjes aan de autostoel is ideaal. Peuters kunnen zo heerlijk hun favoriete filmpjes kijken en de tijd vliegt voorbij.

Heb je meerdere kinderen en krijgen ze ruzie (bijvoorbeeld over het te kijken fimpje), probeer dit dan snel te sussen. Het kan de sfeer in de auto behoorlijk verpesten en dat is een heel vervelend begin van de vakantie.

Het klinkt misschien alsof je veel energie moet stoppen om de kleine rustig te houden. Dat valt meestal reuze mee. Onthoud: hoe gezelliger je zelf in de auto bent, hoe gezelliger ook je peuter.

Het Reisaanbod

Hoewel veel ouders van peuters zullen kiezen voor één vakantie-adres om de vakantie te vieren, is het dus goed mogelijk om met je peuter een autorondreis te doen.

Ik heb geen organisaties met autorondreizen specifiek voor peuters kunnen vinden, maar kijk eens naar de leuke rondreizen van Pharos. met name de Rondreizen in een notendop zijn ook leuk met peuters.

Wil je zelf een autorondreis samenstellen, kijk dan eens op de geschikte Vakantiebestemmingen voor peuters, daar vind je de landen waar dit goed mogelijk is met peuters.

Als je een autovakantie met peuter naar één bestemming wilt boeken, of als je zelf een rondreis langs meerdere adressen wil plannen, kijk dan eens naar de peuter-vriendelijke accommodaties hieronder:

Roan vakantie met de allerkleinsten

Canvas minicampers

Roan heeft een speciale selectie van campings die uitermate geschikt zijn voor een vakantie met je peuter.

Als je een accommodatie boekt kun je voor een kleine meerprijs een campingbedje, kinderstoel, buggy of bolderwagen bijboeken. Gaan ze al in het grote bed stapen, dan kun je gratis een bedrekje erbij bestellen.

Je vindt de campings voor peuters in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Slovenië, Luxemburg en Kroatië

ANWB Reizen, autovakanties in Europa

Pharos heeft speciale plekken voor peuters uitgezocht

Pharos Reizen heet nu ANWB reizen en is specialist in autovakanties voor gezinnen in Europa. In hun aanbod zitten diverse soorten vakanties die geschikt zijn voor een vakantie met Peuter.

Als je bij ANWB op de site kijkt, dan zie je bij de beschrijving van de reizen meestal icoontjes staan voor welke leeftijd de reis het meeste geschikt is. Vaak kun je er ook terecht met je baby.

Onder de beschrijving van de camping, het hotel of het vakantiepark kan je zien of ze ook kinderbedjes verhuren.

Vacanceselect top 10 campings voor Peuters

Vacanceselect campings voor peuters

Bij Vacanceselect hebben ze de tien leukste campings voor peuters uit hun aanbod op een rijtje gezet.

De campings zijn allemaal voorzien van een zwembad met ondiepe lagune of kinderbad. Natuurlijk is er ook veer vertier voor de kleintjes bij de miniclub.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)