Treinreizen met peuters, wat een feest

Treinreizen met peuters zijn één groot feest. Zeker als je kinderen hebt die dol op treinen zijn, zoals ik. Korte uitstapjes of een lange reis, het is prima te doen met kleine kinderen.

Het plezier begint al als de trein arriveert

Het voordeel van reizen met de trein is dat je alle tijd voor je kind hebt om met hem te spelen of een wandelingetje door de trein te maken.

En heb je meer tijd in de trein, neem dan gerust speelgoed mee, geen enkel probleem.

Hieronder vind je tips voor een dagje uit met de trein.

Maar heb je er wel eens aan gedacht om echt op vakantie te gaan met de trein? Ook dat kan, lees maar verder!

Een dagje uit met peuters in de trein

De trein is ideaal om korte uitstapjes met je peuter(s) te ondernemen. Wij zetten dan onze auto op een klein station met parkeergelegenheid (Nieuw Vennep meestal), en de trein brengt ons zo waar we zijn moeten.

Zolang de bestemming in de stad is, of dicht bij een station, is dit ideaal

Is bij een treinreis met baby de kinderwagen nog een obstakel, bij een peuter heb je dat niet meer. Neem gerust een inklapbare buggy mee, hoewel hier ook geldt: hoe kleiner hoe handiger. Onze all-terrain buggy was echter ook nooit een probleem.

Die buggy is juist nog wel geschikt om wat in te vervoeren. Al is een dagrugzakje wel zo handig.

Wat neem je mee?

Bij een treinreis met peuter kun je het beste wat spulletjes bij de hand hebben in een dagrugzakje zoals:

 • Drinken
 • Water
 • Broodjes
 • Snoepjes
 • Koekjes
 • Luiers (voor als je peuter nog niet zindelijk is)
 • Billendoekjes
 • Natte washandjes
 • Extra setje kleding
 • Favoriete speeltjes, boekjes en/of knuffel

Niet alles hoeft mee natuurlijk, kies zelf wat je nodig vindt.

Een speeltje is wel altijd een goed idee. Ook voor als je zelf even wilt uitrusten op een terras. Als de kleine dan kan spelen zit je veel lekkerder.

Een treinvakantie of lange treinrit

Ook een langere treinreis, bijvoorbeeld naar je vakantiebestemming, is zeer goed te doen met een peuter. Ook hier geldt: beperk je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk.

Gebruik daarvoor de Peuter paklijst, zodat je niet teveel meeneemt maar ook niets vergeet.

Neem je een buggy mee? Denk dan aan een rugzak voor je andere bagage zodat je de buggy kan blijven besturen. Voor een grotere koffer heb je extra handen nodig.

Kaartjes kan je heel goed boeken bij NS International. Zij hebben diverse bestemmingen in Europa, en ook diverse vliegvelden in hun aanbod.

Let bij het plannen van een lange treinreizen met peuters op de volgende zaken:

 • Reserveer bij het boeken gelijk je zit- of slaapplaatsen. Dan ben je er zeker van dat je met je gezin bij elkaar zit.
 • Probeer zo min mogelijk overstappen te maken. Met al je bagage en een vermoeide peuter kan overstappen op een druk station behoorlijk stressvol zijn.
 • Zorg voor een goede buggy of wandelwagen waar de peuter in kan bij het overstappen. Je hebt dan je handen vrij om naar het goede perron te zoeken en weinig kans om je kind kwijt te raken in de drukte.
 • Veel spoorwegmaatschappijen bieden leuke extra’s voor het reizen met (jonge) kinderen. Zoals kinderspeelruimtes in de ICE (InterCityExpres, Hogesnelheidstreinen die voornamelijk in Duitsland rijden), te reserveren videoplaatsen in ICE’s, audioaansluiting etcetera.
 • Reis je met Thalys naar Frankrijk? Dan is het goed te weten dat je verplicht bent je bagage te voorzien van een label met voor- en achternaam.
 • Check van tevoren of er geen werkzaamheden zijn. Je kunt dit zien op NOS Teletekst pagina's 751, 752 en 754
 • Het kan voorkomen dat de treinen door bijvoorbeeld calamiteiten, ongelukken of weersomstandigheden onverwachts niet volgens de dienstregeling kunnen rijden. In Nederland kan je dan aan de medewerkers vragen naar mogelijke alternatieven, eventuele extra reistijd en geldigheid van het ticket. De omroepberichten en de lichtkranten houden je op de hoogte van de stand van zaken op het spoor. Op kleinere stations kunt je informatiezuilen met blauwe knop raadplegen.

Het lijkt heel wat, maar eigenlijk is zo'n treinvakantie veel relaxter dan met de auto.

Plan je vervoer ter plaatse

Als je na een lange treinreis met peuter op het eindstation aankomt, is het prettig als je het laatste stukje vervoer naar de vakantiebestemming geregeld hebt.

Zorg dat je wordt opgehaald of huur een auto die klaar staat als je aankomt.

Natuurlijk kan je ook een taxi nemen. Wil je met de bus, tram of metro verder, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Zeker in het buitenland kan het behoorlijk zoeken zijn waar je heen moet.

Of neem de Autoslaaptrein

Onze auto op de autoslaaptrein

Naar sommige bestemmingen kun je je eigen auto meenemen in de auto(slaap)trein. Dit vonden onze kinderen geweldig. Overnachten terwijl de trein je ver weg brengt. En ter plekke gebruik je je eigen auto.

Voor Nederlanders is het vaak makkelijker (en stukken goedkoper!) om in Duitsland op de autotrein te stappen.

Keulen, Düsseldorf, Dortmund en Bremen zijn favoriete opstapplaatsen voor Nederlanders. Vooral vanaf Düsseldorf (ongeveer 50km vanaf Venlo) brengt de autotrein je naar een groot aantal bestemmingen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Vanuit Nederland, Den Bosch kun je met de autoslaaptrein naar Allesandria of Livorno in Italië.

Bij onze vakantie in 2010 bracht de autoslaaptrein ons naar Triëst in Italië. Waarna we via Slovenië, Oostenrijk en Duitsland in etappes weer richting huis reden. Een geweldig leuke reis.

Let op de Kinderkorting

Peuters tot en met 3 jaar mogen in Nederland gratis mee met het openbaar vervoer. Ze mogen gewoon op een stoel of bank zitten zolang er plaats genoeg is. Als de trein erg vol zit moeten ze op schoot zitten.

Hogesnelheidstreinen, zoals Thalys en Eurostar, en bepaalde nachttreinen bieden speciale kindertarieven. Een overzichtje van kinderkortingen in Europa, en meer tips vind je op treinreizen met kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)