Treinreizen met kinderen, heerlijk relaxed

Niet veel ouders reizen vaak met hun kinderen in de trein, laat staan dat ze een treinvakantie overwegen. Toch heeft de trein diverse voordelen ten opzichte van een auto of het vliegtuig.

In de Thalys naar Parijs

Op de eerste plaats reis je natuurlijk heerlijk relaxed. Geen files, en geen vliegangst. Je kan je bovendien beter bewegen en met de kinderen een spelletje doen.

Hieronder zie je diverse tips voor het plannen voor je treinreis met kinderen, en voor het vervoer ter plaatse.

Daarnaast een overzicht van kinderkortingen voor treinen in Europa, of je klikt direct door naar het Reisaanbod.

Heb je nog erg jonge kinderen, kijk dan ook op de pagina treinreis met baby of treinreizen met peuters.

Tips voor het plannen van je reis

Zeb in de nachttrein in Thailand

Het plannen van een treinreis kan wel eens lastig zijn. En met kinderen wil je natuurlijk niet al te veel oponthoud. Probeer daarom niet een al te ingewikkelde reis samen te stellen, en plan een lange reis in etappes.

Zo kun je eenvoudigweg een lange treinreis combineren met één of zelfs meerdere stedentrips met de kinderen. Een paar nachtjes in bijvoorbeeld Brussel, Parijs of Berlijn zijn met de kinderen erg leuk.

Reizen per nachttrein is voor kinderen een geweldige belevenis. 's Avonds vertrek van huis, de volgende ochtend op het vakantieadres. En ze hebben ook wat meer vrijheid om wat te lopen en te spelen.

Kijk voor de planning van je treinreizen bij het Reisaanbod.

Vervoer ter plaatse

Aankomst op Gare du Nord, en nu?

Met de trein kom je gemakkelijk en snel in het centrum van vrijwel alle steden. Verblijf je daarbuiten, dan heb je nog vervoer ter plaatse nodig.

Op de meeste stations is daarin voorzien met taxi's, bussen of metro's. Enige voorbereiding om dat uit te zoeken is wel aan te raden. Als je een accommodatie boekt, dan kunnen zij je wellicht ophalen of adviseren.

Ben je van plan om ter plekke veel te reizen, neem dan een huurauto, of overweeg dan eens om je eigen auto mee te nemen in de auto(slaap)trein.

Kinderkortingen in de trein

Lekker kleuren en spelen in de trein

Kinderen mogen in het openbaar vervoer met korting reizen.

Hogesnelheidstreinen, zoals Thalys en Eurostar, en bepaalde nachttreinen bieden speciale kindertarieven. Ook in ander openbaar vervoer bus/metro/tram krijgen kinderen korting.

In Nederland reizen kinderen tot en met 3 jaar gratis. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar reizen met de Railrunner. Deze heeft een vast tarief ( 2,50) ongeacht de afstand.

Hieronder een lijstje van kinderkorting in de trein in Europa:

 • Duitsland: 6 t/m 14 jaar gratis. Gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Oostenrijk en Zwitserland
 • België: Kinderen jonger dan 6 reizen onder begeleiding van een volwassene gratis. Kinderen tussen 6 en 12 ook, mits ze na de ochtendspits reizen (dus na 9 uur)
 • Frankrijk, Slovenië, Luxemburg: 6 t/m 11 jaar 50%
 • Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen: 4 t/m 15 jaar 50%, bij Britrailpassen 1 kind gratis
 • Zwitserland: 6 t/m 15 jaar gratis bij Swiss Travel System, binnenland gratis met gezinskaart SFR 20 gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Oostenrijk en Duitsland
 • Oostenrijk: 6 t/m 14 jaar 50% gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Zwitserland en Duitsland
 • Kroatië: 6 t/m 14 jaar 50%
 • Hongarije: 4 t/m 13 jaar 50%
 • Denemarken: 6 t/m 15 jaar 50%
 • Zweden: 0 t/m 15 jaar gratis (max. 2 meereizende kinderen t/m 15 jaar)
 • Finland: 6 t/m 16 jaar 50%
 • Tsjechië, Slowakije: 6 t/m 14 jaar 50%

Stedentrip met de trein 

Spelletje in de trein

Ook is het een leuk idee om van je treinreis, een stedentrip te maken. Je kunt kiezen uit de leukste steden en je reis makkelijk plannen met de NS international app.

De trein is goed voor het milieu en het is een erg gemakkelijk vervoersmiddel. Het is voor kinderen makkelijker om even te bewegen en onderweg kun je met elkaar leuke spelletjes spelen. 

Op alle stations staat duidelijk aangegeven waar de perrons zijn. En ook daar staat duidelijk aangegeven hoe laat je trein aankomt en zelfs waar je moet gaan staan voor de wagon waar je geboekt hebt.

Reisaanbod

NS International

Internationale treinen boek je bij NS Internationaal

Voorheen heette de internationale tak van de NS nog NS Hispeed. Tegenwoordig heet het simpelweg NS International. En op haar website kun je eenvoudig treintickets boeken naar vele bestemmingen in Europa.

Op de Sitemap kun je eenvoudig zien naar welke bestemmingen er treinreizen beschikbaar zijn.

En wist je dat je met de trein ook gemakkelijk kunt reizen naar pretparken in Europa, dagje uit naar een stad net over de grens of een weekendje weg kan gaan met de kinderen?


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)