Een treinreis met baby zonder stress, hoe doe je dat?

De trein is een reuze handig vervoermiddel, zeker van stad naar stad. Maar een treinreis met baby kan nogal wat stress opleveren. Daarom hier wat tips om dat te voorkomen.

Met een kinderwagen in de trein

De kinderwagen

Het belangrijkste obstakel is natuurlijk de kinderwagen. Het gemakkelijkste is als je de baby in een draagzak vervoert, zodat je de kinderwagen niet hoeft mee te nemen.

Reis je toch met de kinderwagen, dan kan die gemakkelijk in de ruimte voor de coupé's (ook wel voorportaal of balkon genoemd). In die ruimte zijn vaak klapstoeltjes waar je kan zitten.

Wil je toch liever in de coupé zitten, dan dien je de kinderwagen of het onderstel meestal achter te laten in het voorportaal. Als de wagen al door de deuren naar de coupé zou passen belemmert hij het gangpad, wat niet mag.

Let op dat je de wagen op de rem zet, en gebruik eventueel een hangslotje zodat niemand hem meeneemt. Als je in de buurt blijft zal dat niet echt nodig zijn overigens.

Maak je overigens geen zorgen voor het in- en uitstappen. Dat is heel verschillend bij verschillende soorten treinen, maar er zijn altijd wel mensen die je daarmee helpen. Treinreizigers zijn over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam, en anders is er altijd nog de conducteur.

Vertrek, aankomst en overstappen

Aankomst op het station, en nu?

De treinreis zelf is heel relaxed. Alleen het in-, uit- en overstappen kan wat stress geven. Zorg in ieder geval dat je op tijd klaar staat, en weet waar je heen moet.

Als je bij aankomst nog een paar keer moet overstappen op bussen, trams of metro kan het behoorlijk lastig zijn. Je moet dan op zoek naar de juiste haltes en/of perrons, in de drukte, met alle bagage en de baby. Dan kun je je voorstellen dat het best wat stress met zich meebrengt.

Zorg daarom dat je bagage compact is. Aan of onder de kinderwagen kun je wel wat kwijt, maar let er op dat die wagen dus niet de coupé in kan.

Zorg dat alle andere bagage handig in één koffer of tas, of liever nog rugzak zit. Dat geldt natuurlijk als je in je eentje bent. Maar het is handig als ook je reisgenoot zijn/haar handen enigszins vrij heeft.

Een verre treinreis met een baby

Verschillende internationale treinen

Een lange treinreis met je baby is geen enkel probleem. Voor de baby zijn in bijna alle treinen speciale verschoon ruimtes.

Bij Internationale treinen zijn vaak speciale coupés waar de kinderwagen bij de zitplaats kan staan. Om zeker te zijn van zo'n plek kun je het beste van tevoren de plaatsen reserveren.

Als je de baby in de maxicosi wilt vervoeren kan deze niet vast worden gezet. De maxicosi staat dan op de grond.

Veel spoorwegmaatschappijen bieden leuke extra's voor het reizen met (jonge) kinderen. Zoals kinderspeelruimtes in de ICE (InterCityExpres, Hogesnelheidstreinen die voornamelijk in Duitsland rijden.), te reserveren videoplaatsen in ICE's, audioaansluiting, etcetera.

Tycho kijkt naar de trein

Tip: stedentrip net over de grens met de trein

De NS heeft leuke arrangementen voor dagje naar een stad net over de grens. Ideaal voor jonge gezinnen!

Kortingen en je treinreis plannen

In vrijwel heel Europa reizen baby's gratis met de trein mee. Voor een overzicht aan kinderkortingen, en voor alle mogelijkheden om je treinreis te plannen kijk je op de pagina treinreizen met kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)