Vaarvakantie met kinderen in Nederland: verken ons ‘waterland’ vanaf het water!

In een waterrijk land als Nederland kan een vaarvakantie met kinderen natuurlijk niet uitblijven. Denk je dat dat voor jou niet is weggelegd? We zetten de vele mogelijkheden hier voor je op een rijtje. 

Ook voor kinderen is varen een geweldige manier van vakantie vieren!

Varen met kinderen is een unieke manier van vakantie vieren met je gezin. Samen varen is namelijk ook samen wèrken.

Laat de kinderen meehelpen met van alles en nog wat, zoals sturen, aanmeren, knopen leggen en touwen oprollen (oftewel: de landvasten, in vaktermen).

Ook door samen de route uit te stippelen betrek je de kinderen bij jullie reis. Begin elke dag dus met een schippersbriefing! 

Je bent echt sámen bezig en een vaarvakantie is hierdoor niet alleen leuk, maar ook nog eens heel erg leerzaam.

Het voordeel van een vaarvakantie is ook dat je boot gelijk je vakantiehuis is. Geen gesleep dus met bagage, maar gewoon elke dag ergens anders slapen zonder complete volksverhuizing.

Intussen geniet je van een heerlijke vaartocht en de prachtige omgeving. En je kunt aan wal ook nog eens leuke uitstapjes ondernemen. Op sommige boten is het zelfs mogelijk om (vouw)fietsen mee te nemen.

En is het minder mooi weer? Ook binnen in de kajuit is het knus en gezellig! Speel een leuk gezelschapsspel, lees een spannend boek (voor) of tover de boot om tot jullie eigen pannenkoekenboot! Een vaarvakantie is echt quality-time met het hele gezin! 

Hieronder beschrijven we de leukste vaarvakanties met kinderen. Of klik direct door naar het aanbod van...

Een dagje uit of langer?

Kinderen vinden het superleuk als ze mee mogen helpen tijdens het varen!

Varen met kinderen kan op vele manieren. Vind je een hele vakantie te lang en ga je liever gewoon een dagje varen? Of wil je eerst eens kijken of het jullie wel bevalt?

Huur dan een bootje voor één dag. Dit kan een sloep zijn (motor of elektrisch) of een klein open zeilbootje, bijvoorbeeld een polyvalk.

Ook een (lang) weekend varen is mogelijk. Doe je dit per sloep, dan boek je overnachtingsplekken aan wal, bijvoorbeeld in een leuke bed and breakfast of een kindvriendelijk hotel. 

Er is altijd veel interessants te zien onderweg

Er zijn ook bootverhuurbedrijven, die dit compleet voor je kunnen regelen. Of je huurt een dichte zeilboot of een kajuitmotorboot, zodat je gewoon op de boot kunt slapen. 

Voor boten tot 15 meter die niet harder kunnen varen dan 20 km / uur heb je géén vaarbewijs nodig.

Leuke vaargebieden voor een dagje of weekendje varen zijn bijvoorbeeld de Friese Meren, de Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen en Kaag en Braassem.

Genieten van de rust en stilte in een open zeilboot
Zeilen met een polyvalk

Geniet van de prachtige omgeving, bezoek onderweg een knus dorpje of stadje, leg aan bij een gezellig terras of ga picknicken op een eilandje. Bij veel terrassen en jachthavens vind je ook een leuk speeltuintje voor de kinderen. En een ‘dog bar’ voor je hond!

Zelf varen met kinderen zonder vaarbewijs

Zelf varen met een motorjacht van Jachthuren.nl

Wil je langer op vaarvakantie? En kan en wil je zèlf een boot besturen en vrij zijn om te gaan en staan waar je wilt?

Huur dan een zeilboot of een kajuitmotor- boot voor jouw gezin. Hiervoor vind je overal in Nederland wel bootverhuurbedrijven. 

Wij hebben goede ervaringen met Jachthuren in Kerkdriel (Rivierenland). Hier verhuren ze luxe motorjachten voor twee tot acht personen.

Door de centrale ligging kun je kiezen uit diverse routes.

Ga je varen op de Linge in de Betuwe? Of kies je voor het Rivierenland en De Biesbosch? Ga je richting het zuiden? Of juist liever naar de Randstad?

Alles is mogelijk, van een lang weekend tot meerdere weken. Ook one-way! Verder heb je de mogelijkheid om vouwfietsen, een barbecue en zelfs een sup bij te boeken.

De Elfstedentocht per boot

Harlingen, één van de elf steden

Friesland is één van de waterrijkste provincies van Nederland en erg populair voor de watersport. Evenementen als de Sneekweek en het Skûtsjesilen dragen daar zeker toe bij. 

Een unieke vaarvakantie om hier te doen met kinderen is het varen van de Elfstedentocht.

Aangezien de èchte Elfstedentocht op het ijs helaas al jaren uitblijft, worden er steeds meer alternatieve manieren bedacht om deze tocht der tochten te volbrengen. Varen is er daar eentje van!

Start de tocht der tochten bij Holiday Boatin vanuit Sneek

Met een stempelkaart op zak kunnen de kids de elf stadjes afstruinen, om in iedere stad uiteindelijk ergens een (bedrijfs) stempel binnen te slepen. Na afloop van de vaarvakantie krijgen ze een Elfstedendiploma. Hoe leuk is dat?

In ieder stadje is wel een leuke bezienswaardigheid of activiteit te vinden om te doen met de kids ter afwisseling van het varen.

Sowieso kunnen de kids op zoek gaan naar de 11Fountains. In iedere stad is een unieke fontein te vinden!

In de meivakantie van 2022 heeft Cindy de Elfstedentocht gevaren met haar gezin! Al hun vaarperikelen en belevenissen in de elf steden lees je in haar uitgebreide blog.

Liever niet zèlf varen? Vaar dan méé!

Droogvallen met de Spes Mea....speeltuin Waddenzee is geopend!

Wil je graag op vaarvakantie, maar kan, wil of durf je niet zelf een boot te besturen? Kies dan voor een meezeilvakantie.

Je scheept in aan boord van een groot zeilschip, tezamen met een aantal andere gezinnen. De reis wordt begeleid door een schipper en eventuele overige bemanningsleden.

Wie de schipper wil helpen met sturen, zeilen hijsen, knopen leggen etc. is van harte welkom. Maar dat is niet verplicht, en ook zeilervaring is niet noodzakelijk.

Maar juist dít vinden de kids meestal superleuk om te doen. Verder vermaken ze zich prima met elkaar en ook wordt er regelmatig een leuke activiteit voor de kinderen georganiseerd.

Een vakantie aan het water

Zeilles voor kinderen in een optimist. Ze kunnen zelfs een certificaat halen.

Wil je graag een vakantie aan het water, waarbij je wèl regelmatig kunt varen, maar niet verblijft op een boot? Ook hier is Friesland uitermate geschikt voor.

Veel campings en vakantieparken daar beschikken namelijk ook over een jachthaven.

Hier kun je diverse soorten boten huren voor een dagje varen en vaak wordt er ook zeilles aangeboden, zowel voor kinderen als volwassenen. Kinderen leren zeilen in een optimist, een klein eenpersoons zeilbootje. Ze kunnen zelfs een certificaat halen.

Helemaal ideaal is het om op een vakantiepark te verblijven, waar je een steiger voor je huisje hebt. Daar kun je je gehuurde bootje dan gewoon aanleggen. Of je eígen boot mee op vakantie nemen! Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Landal Esonstad.

Voor nog meer vakantieparken met deze mogelijkheden in Friesland, kun je verder kijken op onze pagina Kindvriendelijke vakantieparken in Friesland.

Wil je wèl graag op vakantie op of aan het water, maar dus juist níet varen? Dan kan onze pagina Slapen op het water je wellicht op unieke ideeën brengen!

Reisaanbod

Alle bovengenoemde vaarvakanties hebben we hier nog eens voor je op een rijtje gezet:

Mee varen:

Ga mee op Piratentocht met de Spes Mea!

Piratentocht op de Waddenzee met zeilschip de Spes Mea

Samen met de schipper ga je zeilen op de Waddenzee. Ga op zoek naar de piratenschat, al hoppend van eiland naar eiland, droogvallen op het wad, en zeehondjes van heel dichtbij zien....

En uiteraard mag je de schipper meehelpen met het reilen en zeilen aan boord van het schip.

Het hijsen en weer oprollen van de zeilen, sturen aan het stuurwiel en knopen leggen, helemaal geweldig.

Je bezoekt drie Waddeneilanden in vijf dagen en voor de kids wordt onderweg dus een heuse Piratentocht georganiseerd. Hiervoor gaat speciaal een activiteitenbegeleidster mee. Dat klinkt als een geweldig avontuur voor de kids!

Iedere mei- en zomervakantie vaart de Spes Mea uit voor deze leuke piratentocht op de Waddenzee.

Cindy en haar mannen durfden het avontuur aan en scheepten in voor deze Piratentocht van de Spes Mea. Lees al hun belevenissen op het Wad in haar blog!

Vind Geluk op het Gelukschip!

Een zeilvakantie op het Gelukschip....daar word je gewoon gelukkig van!

Samen met je gezin heerlijk varen, het avontuur tegemoet, de wind die je route bepaalt. 

's Ochtends nog niet weten, waar je 's avonds zult slapen. Déze schipper brengt je naar de verborgen pareltjes.

Van pittoreske dorpjes en stadjes tot overnachten op een onbewoond eiland. Van marshmallows roosteren boven een kampvuur op een verlaten strandje, inclusief gitaarmuziek....tot zwemmen bij de ondergaande zon. En van ochtendyoga in de natuur tot droogvallen op het Wad. Dát is vakantie met het Gelukschip. 

Iedere zomer vaart het Gelukschip (vanuit Weesp, Noord-Holland) drie weken lang over de Noord-Nederlandse wateren:

Noord-Holland, Friesland, Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee. Per week kun je inschepen. Want dit schippersgezin neemt graag andere (delen van) gezinnen mee op hun prachtige historische zeilschip, langs de mooiste plekjes van waterrijk Nederland, waarbij samen genieten voorop staat. Cindy deed dit met haar twee jongens!

Naast deze zomerreizen organiseert het Gelukschip ook nog een Herfstreis en een Oud & Nieuwreis (beide vanuit Harlingen). Deze vinden in zijn geheel plaats op het Wad en de Waddeneilanden. Denk aan kastanjes poffen boven een kampvuur, wadlopen, herfstmaaltijden, kaarslicht en gitaarmuziek. En vuurwerk kijken, champagne-ontbijt en een nieuwjaarsduik!

Zeil mee met het hele gezin bij Sailing2gether!

Vaar mee met het hele gezin op een van de schitterende zeilschepen van Sailing2gether.nl!

Sailing2gether biedt verschillende zeilreizen op schitterende zeilschepen aan voor families op het IJsselmeer of de Waddenzee.

Het leuke is ook hier dat je op de zeilreis zelf geen zeilervaring hoeft te hebben. De schippers van Sailing2gether hebben veel ervaring met kinderen, dus weten precies wat ze de kids wel en niet kunnen laten doen.

Hierdoor kan het hele gezin lekker ontspannen. De kids kunnen aan boord spelen, en vaak zijn er meerdere families met kinderen, dus is samen spelen ook goed mogelijk.

Maar het allerleukste is natuurlijk om de schipper te helpen met het hijsen van de zeilen!

Kinderen onder de 12 jaar krijgen 10% korting.

Je kunt hier een zeiltocht boeken voor een weekend, 6, 7 of 8 dagen.

Hollandsail

Vaar mee met een van de 30 traditionele zeilschepen van Hollandsail, en geniet van een vakantie op het water.

Hollandsail heeft een vloot van 30 luxe zeilschepen die je kan huren met bemanning voor je eigen reisgezelschap. Je kan de tocht dus zelf zo kindvriendelijk maken als je wil!

Onderweg kun je aanleggen op meerdere plekken en stadjes. De route bespreek je van te voren samen met de schipper. Zo stel je een onvergetelijke tocht over het water samen!

De gebieden waar de schepen zeilen zijn de prachtige Friese Meren, het Markermeer, het IJsselmeer en de Waddenzee. 

Je kunt hier per schip bekijken met hoeveel man je aan boord kunt en hoe de kajuiten er uit zien. Op vrijwel ieder schip is catering inbegrepen zodat je echt alleen maar hoeft te ontspannen op het water.

Je kunt hier dagtochten boeken of een tocht van een weekend, een midweek of een week op schepen tot wel 50 personen. Kinderen tot 11 jaar kunnen vaak mee met korting.

Zelf varen

Verken ons waterland met een boot van Jachthuren

Varen met een luxe motorjacht

Bij Jachthuren.nl kun je boten huren, die gewoon complete huisjes op het water zijn. De thuishaven is in Kerkdriel, midden in het rivierengebied.

Van hieruit kun je al in een weekend of midweek hele leuke routes door het Rivierenland varen. Maar langer of verder kan natuurlijk ook.

Je vaart langs sfeervolle oude vestingstadjes en je kunt bevers gaan spotten in De Biesbosch.

Onderweg kun je leuke uitstapjes met de kids maken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Slot Loevestein in Woudrichem. En daarna eten bij De Pannenkoekenbakker óp het water!

De kids kunnen onderweg met van alles en nog wat meehelpen: sturen, aanleggen, wegvaren, knopen maken, schutten in de sluizen, kaartlezen en ga zo maar door. Voor hen is zo’n vaarvakantie één groot avontuur!

Handig detail: je hebt voor deze boten géén vaarbewijs nodig! Ze zijn te huur in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van je reisgezelschap.

Cindy ging tot twee keer toe varen voor Jachthuren met haar gezin in het Rivierenland en De Biesbosch èn op de Linge.

Varen in Friesland met een family-boot!

Varen met de stoere Family-boot van Holiday Boatin

In Sneek vind je het familiebedrijf Holiday Boatin, met meer dan veertig jaar ervaring en een eigen werf.

De vloot bestaat uit vele soorten en maten van de stoere, comfortabele motorboot de Doerak. Moeder Connie en dochter Judith adviseren je graag welke boot het beste bij jouw gezelschap past.

Voor gezinnen met kinderen is de Doerak Family door zijn indeling en voorzieningen natuurlijk ideaal.

En door de geringe diepgang en lage doorvaarhoogte kun je er perfect de wateren in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel mee bevaren.

Bij Holiday Boatin hebben ze vele voorbeeldroutes voor je klaarliggen, waaronder de Elfstedentocht. Hoe uniek om deze tocht der tochten per boot met je gezin af te leggen. De kids krijgen ook echt een stempelkaart om in ieder stadje te laten stempelen. 

Op zeilkamp bij Zeilschool Pean

Zeilschool Pean - zeilen op het meer

Als je het leuk vind om te leren zeilen ben je op het juiste adres bij Zeilschool Pean. Daar organiseren ze zeilkampen voor alle niveaus. 

De zeilkampen zijn van zondagmiddag tot zaterdagochtend. Voor kinderen vanaf 8 jaar tot ongeveer 17 jaar.

De zeillessen zijn gericht op het leren van zeilvaardigheden, maar ook op plezier en nieuwe vrienden maken. 

Overnachten doen de kinderen in verschillende groepsaccommodaties. Hier wordt gezamenlijk gegeten, kan je chillen en worden 's avonds leuke activiteiten georganiseerd.

Jongens en meisjes slapen apart in de slaapverblijven. Er zijn 4-, 6- en 8-persoonskamers.

Het is ook mogelijk om met het hele gezin te gaan zeilen. Naast de zeilschool staan voor gezinnen 12 mooie natuurhuisjes op het terrein. Hier kan je dan in verblijven tijdens het kamp. 


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)