Een zeilvakantie op het Gelukschip….daar word je gewoon Gelukkig van!

Op vakantie met het Gelukschip. Dat is samen met je gezin heerlijk varen, het avontuur tegemoet, de wind die je route bepaalt. 's Ochtends nog niet weten, waar je 's avonds zult slapen. Van pittoreske dorpjes en stadjes tot een kampvuur maken op een onbewoond eilandje tot droogvallen op het wad. Als je dáár niet gelukkig van wordt….

De kids helpen mee met het reilen en zeilen aan boord!

Go with the flow, weg van de waan van alledag, de dagelijkse verplichtingen, stress op het werk, de druk van internet en social media.

En je juist richten op wat voor jou belangrijk is: je gezin! Samen genieten, samen ontspannen, samen verbinden. Geen schermpjes, maar spelen in de natuur.

Vakantie vieren in eigen land met de wind als energiebron en op basis van Geluksprincipes. Dát is het concept van het Gelukschip. 

Iedere zomer vaart het Gelukschip drie weken lang over de Noord-Nederlandse wateren: Noord-Holland, Friesland, Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee.

Per week kun je inschepen. Want dit schippersgezin neemt graag andere (delen van) gezinnen mee op hun prachtige historische zeilschip, langs de mooiste plekjes van waterrijk Nederland, waarbij samen genieten voorop staat. 

Met wie ga je in zee?

Wie zijn deze mensen dan, die dit prachtige concept bedacht hebben? 

De schippersfamilie

Schippersvrouw Onyema ging van bamboehutjes in de Caribbean tot villa’s in Kenia tot een appartementje ‘drie hoog achter’ in Amsterdam, waar zij zich uiteindelijk als alleenstaande moeder met haar drie kids vestigde.

Daar ontmoette zij Jurriaan en samen kregen zij er nog twee kindjes bij. Naast de opvoeding en zorg voor vijf kids zit zij echter niet stil.

Schipper Jurriaan, zijn vrouw Onyema en jongste dochter Alaska Phoenix

Part-time aardrijkskundedocent, theaterregisseur bij het jeugdtheater, werkgelukdeskundige, zwangerschapstrainingen, doula….

Te veel om op te noemen. Maar ‘s zomers wordt er uitgewaaid op het Gelukschip!

Haar rots in de branding Jurriaan is al meer dan 20 jaar schipper. In 2006 zeilde hij zelfs de Atlantische Oceaan over.

Ook is hij de oprichter van de Eilandhopper, de zeilende veerdienst tussen onze mooie Waddeneilanden, die iedere zomer vaart.

Rots in de branding schipper Jur

Met zijn kennis en ervaring vaart hij jullie veilig en behendig van de ene plek naar de andere. Deze man straalt zó’n rust uit, daar word je gewoon al hélemaal ‘zen’ van. 

Ook ‘Caribbean Grandma’ vaart mee: de oma van de familie, die de scepter zwaait in de keuken en zorgt voor heerlijke culinaire verrassingen.

Iedere zomer wordt zij speciaal ‘ingevlogen’ vanuit Trinidad om ervoor te zorgen, dat het jullie aan niets ontbreekt.

De vijf kinderen van Jur en Onyema zijn de Geluksmatrozen: Jua (13), Isis (11), Zion (8), Ronja (2) en Alaska (0). Ten tijde van dit artikel (2020). Zij kijken er elke keer weer naar uit om leeftijdsgenootjes aan boord te mogen ontvangen om samen mee te spelen en avonturen te beleven. 

Leuk detail: de officiële naam van dit mooie historische zeilschip is de Phoenix. De jongste telg van het gezin, geboren in mei 2020, negen maanden ná de vorige zomervakantie, heet Alaska Phoenix….de rest laat ik aan jullie fantasie over. Over Geluk gesproken….

De Geluksmatrozen met hun nieuwe vriendjes

Pittoreske dorpjes en stadjes, onbewoonde eilandjes en zwerven over het wad

Warm welkom op het Gelukschip

Wat kun je verwachten van een vakantie op het Gelukschip?

Pure ontspanning en intens genieten vanaf het moment, dat je aan boord stapt.

Inschepen doe je in het gezellige centrum van Weesp. Daar begint de vakantie al meteen goed met koffie en thee, appeltaart en cake, en ijs van de lokale ijssalon.

Het warme onthaal van het voltallige schippersgezin geeft je meteen een welkom gevoel.

Diezelfde middag gaan jullie al varen. Waar naartoe? De wind zal het zeggen…. Wordt het een onbewoond eiland? Een gezellig stadje of pittoresk dorpje? Of zetten jullie koers richting het wad? Geen dag staat van tevoren vast, geen vaarweek is gelijk. Weer en wind bepalen jullie route. En slecht weer bestaat niet…. alleen slechte kleding! Zorg dus, dat je op alle weersomstandigheden voorbereid bent.

De schipper helpen met sturen

Wat gaan jullie doen? Zeilen met schipper Jur. Willen de kids graag helpen met de zeilen hijsen, knopen leggen en achter het stuurwiel staan? Hij leert het hen graag. En natuurlijk niet alleen de kids! De ouders zijn ook van harte welkom om mee te helpen.

Zit je liever ontspannen aan dek, genietend van het uitzicht of een spannend boek? Ook prima! Niets moet, alles mag.

Zwemmen? Overal waar het maar kan wordt een duik genomen! Of het nu op een onbewoond eiland of in de stadshaven is.

Op afgelegen strandjes worden kampvuurtjes gemaakt om lekker marshmallows of broodjes te roosteren. De schipper zorgt met zijn gitaar voor de muzikale omlijsting.

Uniek om mee te maken is droogvallen op het wad. De kinderen kunnen hier op zoek naar krabbetjes, rivierkreeftjes en andere zeediertjes. En wat dacht je van mosselen en kokkels? Drie keer raden wat er die avond dan op het menu staat….

Uiteraard verken je ook de leuke, gezellige stadjes, die jullie aandoen. Alleen met je eigen gezin, of wellicht wel gezellig samen met één van de andere gezinnen?

Marshmallows roosteren boven het kampvuur
Overal waar het maar kan wordt er een duik genomen!

Samen ben je niet alleen

De kids beleven veel plezier aan de bijboot

De kids vermaken zichzelf èn elkaar!

Zodra het schip is aangemeerd bij een eilandje of in een haventje, komen de roeibootjes, opblaasbare kano en ander buitenspeelgoed tevoorschijn.

Ook is er een houten bijbootje met buitenboordmotor, die voor veel extra vaarplezier zorgt bij de kids. 

Maar niet alleen de kids….ook de ouders vermaken zich prima samen. Aan boord zie je nieuwe vriendschappen ontstaan.

Leuk voorbeeld hiervan is de ‘kletspot’. Iedereen mag ‘s ochtends (ongezien) een papiertje met een persoonlijke vraag uit de pot pakken. 

‘s Avonds bij het kampvuur of bij kaarslicht in de kajuit, met een wijntje en gitaarmuziek, deelt iedereen dan zijn antwoord met de rest. Dit zorgt voor hele mooie en verrassende gesprekken.

Yoga-sessie in het bos

Wie wil, kan ‘s ochtends meedoen aan een sessie yoga of meditatie.

Yoga boven op het dek, of in het bos op een onbewoond eiland, of op een verlaten strandje…..hoe rustgevend wil je het hebben?

En geen zorgen over je kinderen. Aan boord van het Gelukschip zorgt iedereen een beetje voor elkaar en elkaars kinderen.

Andere ouders, die niet mee willen doen, of bemanningsleden, houden dus zéker een oogje voor je in het zeil!

Ook worden alle ouders regelmatig ‘ontzorgd’, doordat één van de bemanningsleden iets leuks met alle kids gaat ondernemen. Een lekkere wandeling over het eiland bijvoorbeeld, of strandjutten. Ook altijd leuk! En dan later aan boord een mooi juttersstuk knutselen. Op die manier hebben de ouders ook af en toe de handen vrij en wat tijd voor zichzelf…. en elkaar.

Marker Wadden strand....

Verder vind je aan boord meer dan genoeg leesvoer, spelletjes en kleur- en tekenmateriaal.

Mocht de verveling uiteindelijk tóch toeslaan bij de kids of het weer ècht tegen zitten….dan gaat de ‘grote toverdoos’ open. 

Oftewel: dan blijkt het onder de banken in de kajuit ook nog eens vól te liggen met knutselspullen! Van bolletjes wol tot kralen, en van schildermateriaal tot andere frutsels.

Maar dit mogen wij eigenlijk helemaal niet verklappen…. dus ssssttttt, mondje dicht…. wij hebben niets gezegd!

Vervelen is dus vrijwel onmogelijk tijdens deze reis. De kids zullen de tijd van hun leven hebben aan boord van het Gelukschip….en júllie ook!

Daar waar je kinderen de eerste dag wellicht nog vragen om een telefoon of tablet, zullen ze de laatste dag vergeten zijn wat die dingen ook alweer waren.

Eén, twee...jump!
Met de bijboot voor het Gelukschip

Van de gebaande paden

Bezoek aan gezellige stadjes, zoals Hoorn

Tijdens deze zeilreis is er veel variatie in de plekken, waar jullie naartoe gaan.

Dit kunnen gezellige stadjes en dorpjes zijn, zoals Hoorn, Enkhuizen, Monnickendam, Medemblik of Urk.

Maar dit kan ook een onbewoond eiland zijn, de Waddenzee of de Marker Wadden.

Waar jullie ook naartoe gaan, de schipper probeert jullie zo veel mogelijk te laten overnachten in een rustige, natuurlijke omgeving.

In kleine haventjes met een zandstrandje, bij onbewoonde eilandjes, of gewoon door voor anker te gaan. Vlak voor de Marker Wadden bijvoorbeeld. Of met zicht op de lichtjes van Enkhuizen. En dan de volgende ochtend pas de haven in varen en dit (overigens zeer leuke) stadje verkennen. Tijdens deze reis ga je ècht van de gebaande paden….of wateren.

Voor anker voor de Marker Wadden

Waar slaap je?

Het schip is je thuis....

Het schip is je thuis. Letterlijk en figuurlijk! Aan boord bevinden zich behalve de sfeervolle gezamenlijke kajuit acht hutten, waarvan drie 4-persoons en de rest 2-persoons.

De schipper en zijn vrouw slapen in de roef met de twee jongste kinderen. Eventuele extra bemanningsleden slapen in het vooronder.

Caribbean Grandma en de drie oudste kinderen slapen samen in een hut. De overige hutten zijn voor de gezinnen, die mee willen varen.

Gitaarmuziek in de kajuit

Dit kunnen (alleenstaande) ouders met hun kinderen zijn. Maar ook opa’s en oma’s bijvoorbeeld, die gezellig mee op vakantie gaan.

Je bedje is gespreid bij aankomst. Voor de kids ligt er een mooi kinderdekbed op èn, leuk detail: een lief klein knuffeltje op het hoofdkussen. Heel attent dus!

Ook krijgen de kids ieder een eigen schriftje. Hier kunnen ze de hele week in tekenen, schrijven, een dagboekje bijhouden...wat ze maar willen.

Het schip heeft twee badkamers met douche en toilet. Verder heeft iedere hut een eigen wastafel. Handdoeken dien je zelf mee te nemen. Voor iedereen is er een zwemvest aanwezig.

Culinaire verrassingen van Caribbean Grandma

Eten in de kajuit

En laten we oma niet vergeten! Vol passie en enthousiasme staat zij de hele dag in de keuken om jullie van allerlei lekkers te voorzien. Ontbijt, lunch, diner…. alles is inclusief tijdens deze reis.

Ook koffie, thee, water en limonade staan de hele dag tot jullie beschikking. En ‘s avonds is er voor de liefhebber ook een lekker biertje of wijntje. Geen onverwachte extra kosten dus. 

De maaltijden zijn gezond en voornamelijk vegetarisch. Met af en toe iets van vis of vlees. En ook een keertje pannenkoeken bakken mag natuurlijk niet ontbreken op een boot vol met kinderen!

Heb je diëten, allergieën, of andere speciale wensen? Geef het door. Er wordt overal rekening mee gehouden.

De maaltijden vinden gezamenlijk plaats in de sfeervolle kajuit óf buiten, indien het weer dit toelaat. Binnen een mum van tijd worden er een paar tafels ‘gebouwd’, de stoelen buiten gezet, kleden en kussens neergelegd voor de kids…..en voor je het weet, zit je buiten op een eiland of op het strand te eten. Dat is pas ècht genieten!

Eten op een onbewoond eiland
Eten op het strand

Vier de herfst met het Gelukschip

Zicht op de Brandaris, Terschelling

Geïnspireerd door alle mooie ervaringen tijdens de zomer, hebben schipper Jurriaan en zijn vrouw Onyema sinds het najaar van 2020 iets nieuws bedacht:

Vier de herfst met het Gelukschip!!!

Tijdens deze reis ga je met het Gelukschip zeilen op de Waddenzee, nu in zijn geheel gehuld in herfstsferen.

Gedecoreerd met paddenstoelenlampjes, pompoenen, herfstbladeren, kabouters en vosjes, waan je je in een herfstbos op zee.

Jullie varen naar Vlieland en Terschelling, en gaan droogvallen op het wad. 

Sfeer aan boord

Strandwandelingen, wadlopen, lekker uitwaaien, de eilanden ontdekken….en bij terugkomst op het schip genieten van herfstige kost, zoals stamppot en erwtensoep, of stoofpeertjes en pompoen.

Of misschien sprokkel je wel zèlf je avondmaal bij elkaar op het wad?

Eén avond gaan jullie voor eigen rekening ergens eten op één van de Waddeneilanden. Alle overige maaltijden zijn inclusief.

Ook hier wordt weer voor een kampvuur gezorgd. Dit keer om kastanjes te poffen natuurlijk! En voor de kids is er warme chocomel voor het slapengaan. Daarbij speelt de schipper graag nog wat liedjes op zijn gitaar.

En wie durft kan natuurlijk een herfstduik nemen!

Vier de herfst met het Gelukschip is een 4-daagse reis, die twee maal plaatsvindt in de herfstvakantie van de regio Noord.

Mee varen met Jurriaan, Onyema en hun kids?

Hijs de zeilen!

Wil jij nu ook je Geluk wel eens beproeven? Vaar dan mee met het Gelukschip!

Het Gelukschip vaart drie weken in de zomervakantie en twee maal vier dagen in de herfstvakantie.

Daarnaast worden er in de zomer regelmatig extra ‘Geluksdagen’ georganiseerd, waarbij je gewoon één dagje mee vaart op het Gelukschip en de dag doorbrengt op een onbewoond eiland.

Dan zijn er ook nog 2-daagse reizen, genaamd ‘Into the wild’. Dan vaar je naar dit zelfde onbewoonde eiland, maar blijf je er ook overnachten. Naar keuze op het schip óf in een tentje op het eiland! In het wild dus….

Knopen oefenen bij de Marker Wadden

Ook liggen er al plannen op tafel voor een Oud & Nieuwreis! Oud & Nieuw vieren op het wad, samen eten en drinken bij kaarslicht en gitaarmuziek, een vuurwerkshow zien op afstand (er wordt geen eigen vuurwerkshow afgestoken) en de volgende ochtend uiteraard een champagne-ontbijt èn een Nieuwjaarsduik!

Zowel de herfst- als de nieuwjaarsreis vindt plaats op een ander schip. Met meer binnenruimte en ook een overdekte stuurhut. Dit omdat er, gezien het jaargetij, meer activiteiten binnen plaats zullen vinden.

Blijf ons volgen voor meer informatie. Maar je kunt voor alle reizen altijd al een (voor)boeking maken.

Cindy was zo Gelukkig, dat ze in de zomer van 2020 mee mocht varen met het Gelukschip. Samen met haar twee eigen Gelukjes stapte zij aan boord voor dit mooie avontuur.

Lees hier alles over hun belevenissen!

Voor meer informatie en reserveringen kun je verder kijken op 

In het kader van schippersvrouw Onyema‘s werkzaamheden als (werk)gelukdeskundige, is het ook mogelijk (alleen voor volwassenen) om het Gelukschip te boeken voor bijvoorbeeld trainingen, workshops, teambuilding-uitjes etc. Om op de juiste koers te blijven, zeg maar....

De wind vol in de zeilen!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)