Sneek: Stad van schepen, treinen en de mooie Waterpoort

Sneek is de watersportstad van Friesland, en bekend om zijn mooie waterpoort. En voor kinderen zijn de musea over schepen en treinen de top-attracties!

In Sneek vinden we een mooi plekje pal voor het icoon van de stad....de prachtige Waterpoort!

Sneek is ook de eerste en laatste stop op onze Elfstedenroute, die wij per boot afleggen.

Na het ontbijt vertrekken we richting het centrum van Sneek, op zo’n tien minuten varen van de haven van Holiday Boatin.

We passeren een paar bruggen en komen uiteindelijk aan bij hèt symbool van de stad: de prachtige Waterpoort. Hier leggen we onze boot aan de kade en lopen er naartoe.

En ook de eerste fontein is hiermee gelijk gevonden….die staat namelijk pál achter de Waterpoort!

Tip: bij de fontein zit zo’n lekker ouderwets kneuterig snoepwinkeltje met tig soorten snoep. Lekker voor aan boord!

Het Fries Scheepvaartmuseum

Nick doet één van de kinderspeurtochten in het museum.

Vervolgens wandelen we het centrum in voor ons bezoek aan het eerste museum van deze vakantie: Het Fries Scheepvaartmuseum.

En, heel handig: de VVV zit ín dit museum! Trots halen de jongens dus de eerste stempel op hun stempelkaart!

In het Fries Scheepvaartmuseum ontdek je alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, het skûtsjesilen, diverse ijssporten, uiteraard de Elfstedentocht en de historie van de stad Sneek. 

Yes, we hebben de schatkist gevonden!

Voor de kinderen zijn er leuke speurtochten in diverse leeftijdscategorieën. Van een eenvoudige stickertoer voor de allerkleinsten tot schatzoeken voor de oudere kinderen.

Met een schatkist vol opdrachtkaarten gaan ze op pad om het raadsel van de museumschat op te lossen. Heb jij een kleine zeemeermin of piraat? Ook híer is een speurtocht voor!

Topper bij onze jongste was toch echt wel het Kindermuseum. De naam zegt het al: deze ruimte is speciaal voor de kinderen.

Hier kunnen ze spelen in een echte zeeschouw, interactieve spellen / games doen, het scheepvaartalfabet leren, verkleden of gewoon spelen, met bijvoorbeeld Lego, Duplo of Kapla.

Leuke interactieve spellen in het Kindermuseum
Het scheepsalfabet in het Kindermuseum

Na ons bezoek aan het museum keren we terug naar onze boot. Er is nóg wel een leuk museum in Sneek, dat wij graag willen bezoeken, Dat staat geheel in het teken van treinen in plaats van schepen.

Dit museum bewaren wij echter voor de laatste dag, als we weer terugkomen in Sneek. Nu zetten we koers naar het volgende stadje van de Elfstedentocht: IJlst.

Terug naar Sneek voor het Modelspoormuseum!

Omdat het een schoolvakantie is....is Thomas de Trein óók aanwezig.

Na dertien dagen, na onze Elfstedentocht en Kameleontocht, komen wij uiteindelijk de laatste dag van onze vaarvakantie in de loop van de middag weer aan in het centrum van Sneek en leggen aan onder de Waterpoort. 

Want we gaan eerst nog even een leuk museum bezoeken in Sneek, alvorens weer terug naar de thuishaven te varen. Hier moeten we morgenochtend de boot weer inleveren bij de verhuurder Holiday Boatin.

Vanaf de Waterpoort wandelen we naar het station, waarnaast het Modelspoormuseum is gevestigd.

Onze jongens zijn namelijk niet alleen gek van boten, maar óók van treinen! En dit museum is echt een must voor iedere treinliefhebber. 

Hier kun je je vergapen aan de meest prachtige diorama's en, helemaal leuk voor de kids natuurlijk: bij sommige kunnen ze van alles zelf in werking stellen door op knopjes te drukken. Ook is er een treinsimulator.

Er is een superleuke speurtocht voor de kids!
Dit museum is een must voor elke treinliefhebber!

Verder is er een super leuke speurtocht, mogen de kids zelf hun entree- / treinkaartje knippen, uiteraard is er een leuke speelgoedwinkel èn, omdat het een schoolvakantie is....is Thomas de Trein óók aanwezig.

IJsje eten onder de Waterpoort!

Een geweldige afsluiting van een heerlijke vakantie! Het is dat ik de jongens een ijsje beloof, anders krijg ik ze niet mee.

En laat er nu toevallig een ijssalon op slechts een paar meter bij onze boot vandaan zitten. Hier kopen we dus een heerlijk ijsje, dat we eten aan boord van onze boot, met de mooie Waterpoort op de achtergrond.

Hierna zwaaien we Sneek gedag en varen we terug naar de thuishaven van de verhuurder, iets buiten het centrum.

We pakken alvast zo veel mogelijk in en halen daarna frietjes bij dezelfde snackbar als op de dag van aankomst. Je weet wel, die tip van Joost.

De volgende ochtend na het ontbijt leveren we de boot weer in. Wat een geweldig avontuur was dit! We hebben de tocht der tochten 25 jaar na dato volbracht! De stempelkaarten zijn vol en de oorkondes hebben we binnen!

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Sneek

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)