Franeker met kinderen: Van kaatsen tot planeten

Franeker is de negende stad op de Elfstedenroute. Een stad vol monumenten, en centrum van de kaatssport. Maar voor kinderen is het planetarium het meest interessant.

Ook Franeker heeft weer een mooi stadhuis

Franeker is een historische stad. Dat zie je aan de vele monumenten, waaronder ook een oude universiteit.

De stad staat ook bekend om de sport. En dan niet alleen om het schaatsen, maar ook om het kaatsen!

Dat is hier zo’n beetje volkssport nummer één. Het kaatsmuseum is voor jong en oud dan ook erg leuk.

Bij onze Elfstedentocht per boot hebben wij niet zo heel veel tijd in Franeker, en kiezen wij voor een ander bijzonder uitje: het Planetarium.

Aankomst en wandeling door de stad

Het Korendragershuisje....en ja, alles staat scheef hier!

Na vertrek uit Harlingen, zetten we koers naar de volgende stad van onze Elfstedentocht: Franeker.

We vinden een leuk plekje om aan te leggen nabij het centrum en gaan eerst op zoek naar de fontein. En gelukkig….deze spettert en spattert weer!

Ook Franeker heeft een prachtig stadhuis. En we lopen even binnen bij het Korendragershuisje, waar we toevallig langs komen. Dit is het kleinste huisje van Franeker en de deur staat overdag altijd open.

Dit huisje werd gebouwd in 1634 voor korendragers en zakkendragers. Je vindt hier nu een kleine expositie. Het is vrij toegankelijk. En nee, je bent niet dronken….het staat ècht scheef!

Een bijzonder Planetarium

De jongens kijken hun ogen uit naar het zonnestelstel aan het plafond in de woonkamer van Eise Eisinga

Eén van de bekendste bezienswaardig- heden in Franeker is het Eise Eisinga Planetarium. En hier gaan wij dan ook naartoe!

Onze jongens, die gek zijn op de ruimte(vaart) en planeten, kijken hier heel erg naar uit. In dit wetenschapsmuseum vind je het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

De Friese wolkammer Eise Eisinga bouwde dit nauwkeurig bewegende model gewoon aan het plafond van zijn eigen woonkamer in een prachtig grachtenhuis, waar het nu dus nog steeds te bewonderen is. Dat was zijn wens! 

Verder vind je hier nog vele astronomische instrumenten, van alles over sterrenkunde, wisselende exposities en een interactieve tentoonstelling over de ruimte. Hier vinden kinderen de antwoorden op hele leuke vragen. Ook kunnen ze een speurtocht doen.

Het zonnestelsel van bovenaf gezien
Het zonnestelsel

Back to nature

Dáár gaan wij slapen vannacht!

Na ons bezoek aan Franeker overnachten wij niet in het stadje zelf, maar varen nog een klein stukje door.

Morgen brengt de Elfstedentocht ons namelijk naar Dokkum. En van Franeker naar Dokkum is echt de langste afstand van deze tocht der tochten.

Om die afstand dus iets in te korten, varen wij nu alvast een stukje verder en leggen na circa anderhalf uur aan bij een Marrekrite, een ligplaats middenin de natuur. 

We liggen in ‘the middle of nowhere’, omringd door weilanden, paarden en een weids uitzicht.

Aanleggen bij de Marrekrite

Dit vinden de jongens natuurlijk één groot avontuur. Ze gaan dan ook gelijk aan de wandel.

Het liefst hadden ze nu ook een duik genomen rondom de boot, maar helaas, daarvoor is het nu toch echt nog iets te koud.

Ook een barbecue zit er helaas niet in. In plaats daarvan toveren we onze boot om tot een pannenkoekboot en gaat manlief, samen met Mark, pannenkoeken bakken.

We slapen deze nacht heerlijk, in de stilte van de natuur….

Zie zo, daar liggen we dan....
Lekker wandelen!

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Franeker

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)