Leeuwarden met kinderen: Friese hoofdstad en eindpunt van de Elfstedentocht

Leeuwarden, de trotse hoofdstad van Friesland, heeft vele leuke attracties voor gezinnen met kinderen. Wij zijn er maar kort, maar pakken wel dè top-attractie mee...

Leeuwarden is natuurlijk ook het start- en eindpunt van de Elfstedentocht, en voor ons dus ook van onze Elfstedentocht per boot.

Voordat we de stad kunnen bezoeken, moeten we dus eerst van Dokkum naar Leeuwarden varen. Maar dat is bepaald geen straf.

Bij Bartlehiem linksaf

En wéér het bruggetje bij Bartlehiem....waar moeten we nu heen, papa?

Na vertrek uit Dokkum passeren we wederom het bruggetje van Bartlehiem.

Als we hier nu rechtdoor zouden gaan, zoals de schaatsers van de Elfstedentocht, zouden we rechtstreeks naar Leeuwarden varen. Het bordje Leeuwarden wijst hier ook rechtdoor.

Maar doe dit dus níet! Sla linksaf! Tenminste….als je de beroemde Tegeltjesbrug wilt zien. En dát willen wij natuurlijk!

Na het bruggetje bij Bartlehiem passeren we eerst nog een ander bruggetje. Hier geen brugwachter. Nee, hier moeten de jongens weer aan het werk. Want ook dit bruggetje mogen ze weer zelf bedienen.

Aankomst bij het zelfbedieningsbruggetje
Nick bedient de brug en de beste stuurlui staan aan wal....

Op de kade staat het bedieningspaneel. Hier moet je een twee euro munt in doen om de knoppen te kunnen bedienen. Mark gooit de munt erin, Nick bedient de brug en manlief bestuurt uiteraard de boot. Ik sta al aan de andere kant om dit alles gade te slaan en vast te leggen.

Mark rent naar mij toe om mee te kijken. Iets met de beste stuurlui staan aan wal? Oh ja, na afloop krijg je je munt trouwens gewoon weer terug.

De Tegeltjesbrug

De Tegeltjesbrug komt steeds dichterbij....

En na wederom een stuk gevaren te hebben, komen we dan eindelijk bij de Tegeltjesbrug.

Dat is een Elfstedenmonument, dat gemaakt is op de laatste brug, waar de schaatsers onderdoor rijden. 

Deze brug is in zijn geheel bedekt met duizenden met de hand gemaakte tegeltjes.

Hierop zijn in blauw azuur de portretten afgedrukt van schaatsers, die ooit de Elfstedentocht hebben gereden.

Van dichtbij zie je duidelijk alle portretten. Maar op een afstandje van de brug zie je al deze duizenden portretten samenvloeien tot het beeld van een groep schaatsers, die in een sliert achter elkaar aan rijdt. Hoe verder je van de brug af gaat staan (of aan komt varen), hoe beter je de schaatsers ziet!

Voor deze brug is een steiger, waar je je boot even kunt aanleggen. Wij stappen dan ook aan wal en gaan op zoek naar onze koning, Willem-Alexander, die in 1986 op 18-jarige leeftijd de Elfstedentocht schaatste onder de naam W.A. van Buren. En ja hoor….Nick vindt hem!

Heel knap gedaan, die Tegeltjesbrug!

De finish in Leeuwarden

Yes, het eind is in zicht, we hebben het gehaald!

En dan hebben we nog slechts een klein stukje naar het eindpunt Leeuwarden voor de boeg.

We varen over de beroemde Bonkevaart, waar de tocht der tochten eindigt. En de finish valt niet te missen, want sinds een paar jaar staat er op deze plek een finishboog, in de vorm van een half Elfstedenkruisje (‘s nachts is hij overigens verlicht).

De jongens zitten voor op de boeg en al luid toeterend en juichend varen we onder de boog door. Yes, we did it!

Lekker eten bij 't Pannekoekschip

We varen door Leeuwarden, op zoek naar Haven De Prinsentuin, die ons door meerdere mensen getipt is. En als we Google moeten geloven, zou dit de mooiste haven van Nederland zijn. Nou, mooi is hij zéker, en we vinden een prachtig plekje. 

Van hieruit gaan we op zoek naar ‘t Pannekoekschip, waar ik voor vanavond heb gereserveerd. Deze bevindt zich op loopafstand. 

Stadshaven De Prinsentuin
Lekker eten bij 't Pannekoekschip

De keuze is reuze! Voor de kids zijn er kinderpannenkoeken, en ze kunnen er een leuk cadeautje bij uitkiezen. Uiteraard krijgen ze ijs uit een piratenbeker, er zijn kleurplaten en stiften aanwezig en er is een ruime speelhoek. Geen kind aan dus!

Tip: ‘t Pannenkoekschip is op maandag gesloten, maar gaat in schoolvakanties nog wel eens extra open.

Must-see in Leeuwarden: het Natuurmuseum

Interessante exposities in het Natuurmuseum Friesland

Door onze late aankomst in Leeuwarden, hebben wij de volgende ochtend pas tijd om deze stad te verkennen. 

Vanaf onze ligplaats zijn we binnen een paar minuten lopen bij het Natuurmuseum Friesland.

En ik zal het maar meteen zeggen: dit is een topper en mag je eigenlijk gewoon niet missen tijdens een bezoek aan Leeuwarden.

Het is ook het eerste museum tijdens deze vakantie, waar ik uiteindelijk beíde jongens met pijn en moeite mee terug naar de boot krijg. Kijk, dát zegt genoeg!

Botten opgraven....welk bot is van welk dier?

Je ontdekt hier van alles over de natuur door middel van wisselende tentoonstellingen en vaste presentaties.

Ook zijn er leuke en leerzame interactieve spellen voor de kids, zodat ze al spelenderwijs van alles ontdekken.

De walviszaal met het enorme skelet van een potvis is natuurlijk geweldig.

Maar ook Darwins zolder, het reiskabinet van Kapitein Severein, het weeshuisschooltje en de draak zijn prachtig om te zien.

In het Open Atelier kun je dagelijks de preparateurs aan het werk zien. Verder kunnen de kids ook nog dierenbotten opgraven.

Een geweldige onderwatersafari

Wow....de onderwatersafari, een absoluut hoogtepunt van dit museumbezoek!
De walviszaal

Absoluut hoogtepunt is echter de Onderwatersafari! Stap in een pretpark-karretje en duik in de onderwaterwereld van Nederland.

Ontdek wat hier allemaal leeft, van de zoetwater sloten tot de zoute Waddenzee, en ga op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld!

Deze attractie duurt circa een kwartier en je moet er wel een kleine toeslag voor betalen. Maar die is het dubbel en dwars waard. En wees niet bang….hier wordt er aan het eind geen foto van je gemaakt!

Een fontein van twee hoofden

De fontein van Leeuwarden

We waren graag wat langer bij het Natuurmuseum gebleven, dus wie weet komen we hier wel weer eens terug. Maar we moeten nog op zoek naar de fontein.

Nou, die valt hier niet over het hoofd te zien: het zijn twee mega grote hoofden van een jongen en een meisje! Ook hier wéér geen water….maar mist! 

En dan gaan wij nog even langs bij de VVV. Voor de laatste stempel....èn de oorkonde! Want wij hebben de Elfstedentocht compleet afgelegd.

De jongens mogen kiezen uit een Fries of een Nederlands exemplaar. Ze kiezen er ieder één in de andere taal, zodat ze bij elkaar kunnen spieken wat er staat. Slim opgelost!

Van Elfstedentocht naar Kameleontocht

Op naar het Kameleondorp!

Onze Elfstedentocht zit erop, maar onze meivakantie nog niet!

Dus varen wij na Leeuwarden nog niet terug naar Sneek. Nee, wij verlengen deze vaarvakantie met nog een extra tocht: onze zelfbedachte Kameleontocht! 

Onze jongens zijn super grote fans van de Kameleon, het stoere motorbootje, en de ondeugende tweeling Hielke en Sietse, die allerlei spannende avonturen beleven met dat bootje.

Vooral de oudste, Nick. De boeken worden hier verslonden en de DVD’s zijn inmiddels grijs gedraaid. Dus willen wij deze vaarvakantie ook graag de locaties bezoeken, waar de films en series over dit bekende bootje uit de boeken zijn opgenomen. 

IJlst en Sloten hebben we tijdens onze Elfstedentocht al gehad. Terherne en Lemmer hebben we nog voor de boeg! In Terherne gaan wij het Kameleondorp bezoeken en in Lemmer het Woudagemaal.

Wil je alles weten over onze zelfbedachte Kameleontocht? Lees hier dan verder!

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Leeuwarden

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)