Hindeloopen met kinderen: Van schaatsen naar taco’s

Hindeloopen is de vijfde stad van de beroemde elf steden. En je vindt er het grootste schaatsmuseum, ook voor kinderen interessant!

Onze aankomst in Hindeloopen bij het welbekende sluisje

Het volgende stadje van onze Elfstedentocht per boot kijk ik heel erg naar uit. Hindeloopen is simpelweg mijn favoriet! 

Wij komen hier dan ook niet voor het eerst. Al meerdere zeilweekenden hebben manlief en ik hier in de havenkom gelegen met een zeilboot.

Met uitzicht op het oude sluisje met de mooie houten klokkentoren….hèt boegbeeld van Hindeloopen!

Wij kwamen dan aan vanaf het IJsselmeer. Nu naderen we dit sluisje vanaf de andere kant.

Sfeervolle huisjes en houten bruggetjes

Langs sfeervolle huisjes en houten bruggetjes naderen we het oude sluisje

Door de smalle wateren van Hindeloopen, langs de mooie, sfeervolle huisjes en onder de kleine, houten bruggetjes door, varen we de oude sluis tegemoet.

Het is wèl nog even spannend, of we de bruggetjes wel gaan redden met onze boot. Gelukkig is onze kap verstelbaar in hoogte. Sterker nog: hij kan zelfs helemaal neergehaald worden. Dan varen we dus met een cabrio-boot!

Het lukt met de bruggetjes en we varen helemaal tot aan het sluisje. We zoeken daar een plekje voor de nacht en vinden dat een klein stukje terug, voor het houten witte bruggetje.

Tesamen met de roze bloesems, die nog volop in bloei staan, is het idyllische plaatje compleet. Ik had me geen mooier plekje kunnen bedenken!

We liggen weer op een prachtig plekje....

Van schaatsen....

De speurtocht in het Schaatsmuseum wordt grondig nagekeken

Meteen na aankomst begeven wij ons naar het Eerste Friese Schaatsmuseum. Hèt museum, waar de hele Elfstedentocht dus eigenlijk om draait.

Het museum bestaat sinds 1983, en is inmiddels het grootste museum op schaatsgebied.

Je vindt hier niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar ook de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen. 

Er is zelfs een aparte Elfstedenzaal, waar je attributen, foto’s en andere herinneringen van de Elfstedentocht kunt bekijken. Luguber detail: je kunt hier ook een afgevroren teen bewonderen! 

De Elfstedentocht kijken....

Het museum heeft ook nog een afdeling voor de typische Hindelooper schilderkunst. Dit is een uniek beroep wat slechts door enkele vaklieden wordt uitgeoefend.

In de museumwinkel kun je beschilderde voorwerpen kopen. En voor de artistiekelingen onder ons: je kunt ook een workshop boeken!

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht. Na afloop wordt deze gecontroleerd aan de balie en krijgen ze een Fries presentje. En je kunt hier ook gelijk de stempelkaarten laten stempelen!

Verder is er nog een restaurant, De Friese Doorloper, met ruim terras, waar ze maar liefst 50 soorten pannenkoeken op het menu hebben staan! En nog veel meer lekkers…. 

De haven van Hindeloopen
Het sluisje vanaf de andere kant!

....naar taco’s!

Maar wij gaan naar Argentijns Mexicaans Restaurant El Paso, welke ik gereserveerd heb. Je raadt het misschien al: dit is ons vaste eetadresje in Hindeloopen! De eerste keer, dat wij er waren, hebben we dit restaurant ontdekt en sindsdien keren we er iedere keer weer terug.

De eigenaren Marceline en Mo ontvangen ons wederom hartelijk. De jongens kiezen wat van het kindermenu en niet veel later genieten we met zijn vieren van heerlijk vlees, taco’s, tortilla’s en nacho’s. Fiësta Mexicana!

Lekker Mexicaans eten bij El Paso!
Het sluisje van Hindeloopen by night!

De volgende dag verlaten we Hindeloopen natuurlijk niet, voordat we nog even naar de fontein zijn gelopen voor een foto.

Verder gaat manlief nog even met Mark voetballen op het voetbalveld van de lokale voetbalclub, die zij inmiddels hebben gevonden. Ik doe intussen wat boodschapjes met Nick. 

Na het ontbijt zetten we onze Elfstedentocht voort naar het volgende stadje: Workum!

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Hindeloopen

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)