Stavoren met kinderen: Op bezoek bij het beroemde Vrouwtje

Stavoren is de vierde en oudste stad op de Elfstedenroute. En bekend van het Vrouwtje van Stavoren. Daar ga je natuurlijk naar op zoek bij een dagje Stavoren met kinderen.

Nick vol trots achter het stuurwiel!

Op onze Elfstedentocht per boot verlaten we Sloten bijtijds, omdat we vandaag met een ‘omweg’ naar Stavoren moeten varen.

Vanuit Sloten varen we het Slotermeer op. De schaatsers gaan hier tijdens de Elfstedentocht linksaf de Luts op, door Balk, en dan door naar Stavoren. Vanwege de afmetingen van de boot wordt ons dit afgeraden. 

Dus steken wij rechtdoor het Slotermeer over, om vervolgens wéér langs Woudsend te komen.

Dit keer leggen we aan, pal voor de mooie kerk, die is omgebouwd tot een woonhuis, en maken we een wandeling door dit leuke stadje. Terug aan boord lunchen we, terwijl we via het Hegermeer en de Fluessen doorvaren naar Stavoren. 

Door deze omweg is dit één van de langste vaardagen. Onze oudste zoon Nick vindt dit helemaal niet erg. Hij zit grotendeels achter het stuurwiel, onder het toeziend oog van manlief, en brengt ons veilig naar Stavoren. 

Intussen houd ik de jongste in de kajuit bezig met vakantie-doeboeken en spelletjes. Héél véél spelletjes! Onmisbaar tijdens een vaarvakantie. Tip: neem voldoende spelletjes mee!

We passeren wederom het mooie Woudsend. Deze keer leggen we ook aan voor een wandeling door het stadje.

Wie was het Vrouwtje van Stavoren?

We hebben allerlei leuke spelletjes meegenomen om ons mee te vermaken aan boord!

In Stavoren vinden we een plekje voor de nacht aan de kade ergens in het stadje.

Op loopafstand van de fontein, de VVV (pal achter de fontein) èn de beroemdste inwoner van het stadje: het Vrouwtje van Stavoren!

Deze rijke koopmansweduwe was nog niet tevreden genoeg met alles wat ze al had.

Dus stuurde ze een schipper eropuit om het kostbaarste bezit te vinden, dat er was. Na lang zoeken kwam hij weer thuis.

Hier in de haven van Stavoren staat ze op de uitkijk, in afwachting van wat hij mee zal brengen. Hij komt terug met een lading graan…. Hier was ze het niet helemaal mee eens! Uiteindelijk is ze in grote armoede geëindigd.

Met het vrouwtje op de uitkijk....
Ja, wat zíj kan, kunnen wíj óók!

Naast het Vrouwtje van Stavoren ligt Hotel De Vrouwe van Stavoren. Die hebben achter in de tuin wijnvaten staan, waarin je kunt overnachten.

Manlief en ik hebben in zo’n ding geslapen tijdens onze Elfstedentocht per fiets. Uiteraard laten we die wijnvaten dus even aan de jongens zien.

Bij het Vrouwtje om de hoek vinden we een speelveldje, met wat speeltoestellen, voldoende ruimte voor een partijtje voetbal en zelfs een kleine dierenweide met geitjes. Hier kan Mark mooi zijn energie even kwijt.

De oude haven van Stavoren

Meer weten?

Meer informatie over deze èn andere leuke vaarvakanties in Nederland vind je op onze pagina Varen met Kinderen in Nederland.

De complete Stories van Cindy’s Elfstedentocht en Kameleontocht zijn terug te zien bij de hoogtepunten op ons Instagram-account.

De Elfstedentocht van Cindy kwam tot stand in samenwerking met Holiday Boatin in Sneek. Cindy en haar drie ‘mannen’ hebben deze tocht gevaren met de stoere Doerak Family.

De fontein van Stavoren

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)