Vlieland met kinderen, rust en ruimte in de natuur

Geniet van de stilte en de natuur op dit kindvriendelijke waddeneiland. Je komt helemaal tot rust met een kindervakantie op Vlieland.

Het feest begint al bij de overtocht vanaf Harlingen. Als je Vlieland nadert, vaar je langs de zandplaat de Richel, waar vaak veel zeehonden liggen te zonnen.

Vanaf het buitendek kun je deze prachtige dieren goed zien, en dit is voor kinderen een geweldig begin van de vakantie!

Vlieland is ook een fijne bestemming voor een lang weekend of midweek weg. Behalve het genieten van de rust, kun je er ook genoeg activiteiten ondernemen.

Lees meer over die activiteiten hieronder, of klik direct door naar het

Het dorp Oost-Vlieland

Op het eiland Vlieland ligt maar één dorp, Oost-Vlieland. Hier komt de boot uit Harlingen ook aan.

Je vindt hier diverse restaurants, gezellige terrasjes, cafés en winkels. In Badhotel Bruin kun je heerlijk lunchen of koffie drinken op het terras. En bij Puur kun je genieten van een pizza, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

Verder bevindt zich in dit dorp het Museum Tromp’s Huys. Je vindt hier alles over de maritieme geschiedenis van het eiland, zeekaarten, scheepsmodellen en een kunstcollectie.

En wat heel leuk is voor kinderen: Waddencentrum en Zeeaquarium De Noordwester. Hier kun je vissen en zeedieren bekijken in de zeestraat, roggen aaien in de roggenbak en de grootste zandverzameling ter wereld bewonderen. Verder is er een Kabouterbos, een wrakkenzolder en een jutterszolder. Heb je zèlf iets gevonden op het strand? Neem je strandvondst zéker mee, dan ontvang je een juttersdiploma.

Genieten van de natuur

Vlieland is een prachtig eiland om te voet of per fiets te verkennen.

Er zijn diverse fiets- en wandelpaden, die je naar de mooie plekjes van het waddeneiland brengen.

Kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het hoogste duin van Nederland, het Vuurboetsduin, dat meer dan veertig meter hoog is.

Bij dit duin vind je tevens de vuurtoren van het eiland. Deze is niet alleen van buiten, maar óók van binnen te bekijken. Je kunt hier genieten van een adembenemend uitzicht over Vlieland en de beide zeeën.

Wat ook erg leuk is voor kinderen, zijn de paardenritten van de IJslanderstal Edda. Deze ritten door bos, duin en over het strand vinden plaats in kleine groepjes en onder begeleiding. Kleine kinderen kunnen wandelen met een wandelpony.

Geen zin om zelf te fietsen of te lopen? Laat je dan rondrijden over het eiland in een tuk tuk! Deze eilandsafari, inclusief chauffeur / gids, brengt je langs de mooiste plekjes van het eiland. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en is te boeken vanaf vier personen (bij De Noordwester).

Strandjutten en garnalen vangen

Genieten op het prachtige strand van Vlieland

Vlieland heeft prachtige witte zandstranden, waar ruimte genoeg is voor iedereen. Bovendien zijn de stranden hier erg schoon, wat prettig is met spelende kinderen.

De reddingsbrigade waakt over de stranden, zodat je hier met kleine kinderen veilig kunt verblijven.

Bij goed weer kunnen kinderen garnalen en krabben vangen in de meertjes op het strand. Die vormen zich bij hoog en laag water en worden door de zon verwarmd. Neem een netje mee of koop er een in het dorp.

Mocht het minder goed weer zijn, dan kun je met de kinderen gaan strandjutten, op zoek naar aangespoelde schatten. Vlieland kent hoge golven, en er spoelt veel aan.

Leuke activiteiten op het eiland

Vanuit Vlieland vertrekken diverse boottochten. Je kunt oversteken naar Texel of Terschelling, of een tocht naar de zeehonden maken met een snelle rubberboot. Hiermee kun je de zeehonden van héél dichtbij zien.

Een andere leuke activiteit is een ritje met de Vliehors Express. De Vliehors is een gigantische zandvlakte aan de westkant van Vlieland, ook wel de ‘Sahara van het noorden‘ genoemd. Deze ligt de hele zomer droog. Wèl oppassen voor drijfzand!

Met de Vliehors Express, een omgebouwd legervoertuig, kun je dit unieke gebied op een spectaculaire manier verkennen. Deze rijdt ook naar het Drenkelingenhuisje, midden op de hors. Vroeger was het een vluchtplaats voor gestrande vluchtelingen, tegenwoordig een juttersmuseum met een bonte verzameling vondsten van zee. Op de avondtochten (tijdens de zomervakantie) wordt er een kampvuur gemaakt, met warme chocomelk en gezellige muziek en verhalen bij de ondergaande zon.

In het najaar oogsten de Vlielanders de cranberry‘s en dat wordt gevierd! Ieder jaar vindt hier tijdens de herfstvakantie van de regio Noord de Cranberryweek plaats met vele leuke activiteiten. Wat dacht je van een picknick middenin de cranberryvelden? En de kids kunnen op stap met Berry Cranberry om zelf cranberry‘s te plukken en hier vervolgens jam van te maken. Er is een kindertheater, restaurants hebben speciale cranberrymenu‘s en proeverijen en er vinden gezellige streekmarkten plaats met volop cranberryproducten en -souvenirs! 

Het Reisaanbod

Landal Vlieduyn

Landal Vlieduyn gezin in de duinen

Dit kleinschalige en in een duinpan verscholen appartementencomplex ligt op slechts 200 m van strand en bos en op loopafstand van het charmante dorpje Oost-Vlieland. Dit complex heeft 2 - 4 persoons appartementen en biedt een gratis bagageservice van en naar de haven aan. 

Er zijn wat speeltoestellen voor de kinderen, maar voor het meeste vertier moet je op de rest van Vlieland zijn.

Zo kun je om te zwemmen naar het nabijgelegen zwembad Flidunen. Hier vind je een 25 meter bad, maar ook een kleuterbad en overdekte glijbaan.

Westcord Strandhotel Seeduyn

Strandhotel Seeduyn

Dit 4-sterren hotel ligt in een rustige omgeving, in de duinen met uitzicht op zee, en op nog geen kilometer afstand van het gezellige dorp Oost-Vlieland.

Het hotel heeft familie-suites en luxe appartementen tot 4 personen, allen met balkon of terras. De appartementen beschikken ook over een kitchenette. Voor de inwendige mens kun je verder terecht in het restaurant, de brasserie en de gezellige Juttersbar.

Er is zowel een binnenzwembad (met wellness-faciliteiten) als een verwarmd buitenzwembad. Voor de kinderen is er een speeltuin. Verder kun je een balletje slaan op de tennisbaan óf een balletje gooien op de bowlingbaan. En in de schoolvakanties is er een activiteitenprogramma voor kinderen en tieners.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)