De Waddeneilanden met kinderen -
Ideale strandvakantie in eigen land

In totaal bestaan er wel bijna 50 Waddeneilanden, waarvan een deel zich voor de Duitse en Deense kust bevindt. Maar de eerste vijf behoren tot Nederland. Dat zijn de ideale bestemmingen voor een strandvakantie met kinderen in eigen land.

De veerboot naar Terschelling

Voor de Waddeneilanden hoef je niet ver weg, maar door de leuke bootreis ernaar toe waan je je tóch in het buitenland.

Bovendien is alleen al die bootreis het begin van het avontuur voor de kids! Aan dek op de veerboot vliegen de meeuwen al krijsend boven je hoofd gezellig met jullie mee.

Van de vijf eilanden hoort Texel als enige bij de provincie Noord-Holland, terwijl de overige vier aan Friesland toebehoren. De veerboot naar Texel vertrekt vanuit Den Helder.

Het Friese Harlingen is het vertrekpunt voor de veerboot naar Vlieland en Terschelling. Ameland bereik je vanuit Holwerd en voor Schiermonnikoog vaar je af vanuit Lauwersoog.

De vijf Waddeneilanden ontvangen jaarlijks samen ruim 2 miljoen bezoekers. Toch voelt het nergens aan als echt druk. Hier vind je nog veel leuke excursies en uitstapjes voor de kinderen zónder lange wachtrijen.

De stranden zijn ruim en breed en daardoor dus lekker rustig. Zit je tenminste niet bijna bij je buurman onder de parasol! Bovendien hebben de Waddeneilanden een ‘bijna-altijd-mooi-weer-garantie’.... vrijwel alle buien waaien namelijk over door de wind!

Op de kaart hieronder kun je gelijk doorklikken naar jouw favoriete eiland voor uitgebreide informatie, leuke tips en ons kindvriendelijke reisaanbod!

Elk van deze vijf pareltjes van de Noordzee heeft zijn eigen gezicht. Maar welke past nu het beste bij jullie gezin? Om je op weg te helpen, volgt hier een korte beschrijving per eiland op volgorde van de welbekende T.V.TAS.

Texel - Beleef Nederland in het klein

Verken het eiland Texel per tuk tuk!

Texel is het grootste eiland van de vijf en trekt de meeste bezoekers. Het heeft dan ook de meeste toeristische voorzieningen.

Texel wordt ook wel Nederland in het klein genoemd. Het heeft namelijk alles wat ‘aan de overkant’ ook is: uiteraard zee, strand en duinen, maar ook bossen, bollenvelden, groen polderland en heuvelland. Hierdoor voelt het wel het minst aan als een eiland.

Texel telt in totaal zeven dorpen. Den Burg is verreweg de grootste en daarom ook de ‘hoofdplaats’ van het eiland. De Koog is een bruisende badplaats en in Oudeschild vind je de karakteristieke, schilderachtige vissershaven.

Den Hoorn is beroemd om zijn prachtige witte kerkje. Bijna in de uiterste noordpunt van het eiland ligt De Cocksdorp, met zijn mooie vuurtoren. De Waal is het kleinste en hierdoor het meest idyllische dorpje van het eiland. Oosterend maakt de zeven compleet.

Ongeveer een derde van Texel is Nationaal Park. Het bekendst is De Sluftervallei, een prachtig natuurgebied, waar eb en vloed vrij spel hebben. En goed nieuws voor zonaanbidders: het weer op Texel is vaak beter dan ‘aan de overkant’. Texel heeft de meeste zonuren van Nederland!

Vlieland - Voor het èchte eilandgevoel

Fietsen op Vlieland

Vlieland is het minst toeristische eiland van de vijf. Hier ga je naartoe om te genieten van de rust, ruimte en stilte. Heerlijk fietsen en wandelen door de mooie natuur. Lekker vliegeren en krabbetjes vangen op het strand. Het eiland is autoluw, wat wil zeggen, dat je als bezoeker je auto op het vasteland achter dient te laten.

Vlieland ligt van alle vijf de eilanden het verst verwijderd van de vaste wal. Dit zorgt voor een ècht ‘eilandgevoel’. Vlieland telt slechts één dorp: Oost-Vlieland. Die naam suggereert echter, dat er minstens nog een tweede dorp zou moeten zijn. Dat klopt…….maar West-Vlieland is helaas ooit door de zee verzwolgen.

Het gezellige dorp met leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes èn talloze vakantiehuisjes bevindt zich aan de oostkant van het eiland, evenals een gering aantal bezienswaardigheden.

Het midden en westen wordt geheel in beslag genomen door De Vliehors, oftewel ‘de Sahara van het Noorden’. Heel leuk is het om hier een tocht te maken met de Vliehors Express.

Terschelling - Voor elk wat wils

Zicht op Terschelling en de Brandaris

Terschelling is na Texel het grootste eiland en heeft samen met Schiermonnikoog de breedste stranden van Nederland. Ongeveer 25 km uit de kust gelegen duurt de overtocht naar dit Waddeneiland het langst (bijna twee uur).

Terschelling heeft vier dorpen. De veerboot legt aan in West-Terschelling. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe kleiner en rustiger de dorpen worden. Maar overal vind je leuke winkeltjes, restaurantjes, terrasjes en bezienswaardigheden.

Na het laatste dorpje volgt de Boschplaat, een schitterend natuurreservaat, waar wind en zand vrij spel hebben. Maak hier een tocht met de Strandbus, die je helemaal tot aan het Drenkelingenhuisje brengt.

Terschelling biedt enerzijds rust en natuur, anderzijds zijn er heel veel leuke bezienswaardigheden en (sportieve) activiteiten. Tel daar de gezellige dorpjes en de brede witte stranden bij op en je hebt een veelzijdige bestemming, die ideaal is voor alle doelgroepen.

Ameland - Ideaal met jonge kinderen

De paardenreddingsboot bij Hollum op Ameland

Ameland is zo’n beetje met alles het ‘middenmootje’ van de vijf eilanden. Qua lengte, breedte, aantal inwoners, kilometers strand... niet de grootste, maar ook zéker niet de kleinste! Ameland telt vier dorpen en twee prachtige natuurgebieden: ‘t Oerd en d’Hôn.

Zijn mooie, imposante vuurtoren is van alle kanten te zien: vanaf het land, het water en zèlfs vanuit de lucht. Een rondvluchtje over dit mooie eiland is echt een aanrader!

Voor een heerlijke gezinsvakantie kies je voor Ameland. Mooie natuur, rustige stranden, gezellige historische dorpjes, maar ook meer dan genoeg bezienswaardigheden en excursies om je volop mee te vermaken. Ameland heeft veel te bieden voor kinderen.

Uniek op Ameland (in de wereld zelfs) is de paardenreddingsboot. Gemiddeld eens per maand wordt hier nog een demonstratie mee gegeven op het strand bij Hollum, als eerbetoon aan de paarden van Ameland. Ben je op vakantie op Ameland, dan mag je dit ábsoluut niet missen!

Schiermonnikoog - Klein maar fijn

Vliegeren op het strand van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en is in zijn geheel een Nationaal Park. Net als Vlieland is het eiland autoluw en telt het slechts één dorp, wat óók Schiermonnikoog heet. Met slechts 950 inwoners is het de kleinste gemeente van Nederland (qua inwonertal).

Schiermonnikoog is een knus en kleinschalig vakantieparadijs met één van de breedste stranden van West-Europa. Er is een klein aantal bezienswaardigheden en uitstapjes voor kinderen, maar op dit eiland vermaak je je dan ook vooral zèlf.

Naar ‘Schier’, zoals het eiland vaak liefkozend wordt genoemd, ga je voor de natuur, rust en ruimte.

Eilandhoppen - Meerdere eilanden in vijf dagen

Kun je nu ècht niet kiezen? Of vind je het gewoon leuk om meerdere eilanden in één vakantie te zien? Ga dan mee met één van de volgende vaarvakanties!

Ga mee op Piratentocht met de Spes Mea!

Piratentocht op de Waddenzee met zeilschip de Spes Mea

Samen met de schipper ga je zeilen op de Waddenzee. Ga op zoek naar de piratenschat, al hoppend van eiland naar eiland, droogvallen op het wad, zeehondjes van heel dichtbij zien...

En uiteraard mag je de schipper meehelpen met het reilen en zeilen aan boord van het schip.

Het hijsen en weer oprollen van de zeilen, sturen aan het stuurwiel en knopen leggen, helemaal geweldig.

In vijf dagen tijd doe je drie Waddeneilanden aan. Dat klinkt als een geweldig avontuur voor de kids! Iedere mei- en zomervakantie vaart de Spes Mea uit voor deze leuke piratentocht op de Waddenzee.

Cindy en haar mannen durfden het avontuur aan scheepten in voor deze Piratentocht van de Spes Mea. Lees al hun belevenissen op het Wad in haar blog!

Vind Geluk op het Gelukschip!

Zeilen, avonturen beleven en veel Geluksmomentjes op het Gelukschip

Samen met je gezin heerlijk varen, het avontuur tegemoet, de wind die je route bepaalt. 

's Ochtends nog niet weten, waar je 's avonds zult slapen. Van pittoreske dorpjes en stadjes tot een kampvuur maken op een onbewoond eilandje tot droogvallen op het wad....dát is vakantie met het Gelukschip. 

Iedere zomer vaart het Gelukschip (vanuit Weesp, Noord-Holland) drie weken lang over de Noord-Nederlandse wateren:

Noord-Holland, Friesland, Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee. Per week kun je inschepen. Want dit schippersgezin neemt graag andere (delen van) gezinnen mee op hun prachtige historische zeilschip, langs de mooiste plekjes van waterrijk Nederland, waarbij samen genieten voorop staat. 

Naast deze zomerreizen organiseert het Gelukschip ook nog een Herfstreis en een Oud & Nieuwreis (beide vanuit Harlingen). Deze vinden in zijn geheel plaats op het Wad en de Waddeneilanden. Denk aan kastanjes poffen boven een kampvuur, wadlopen, herfstmaaltijden, kaarslicht en gitaarmuziek. En vuurwerk kijken, champagne-ontbijt en een nieuwjaarsduik!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)