Schiermonnikoog, lekker spelen op de mooiste plek van Nederland

In 2006 werd Schiermonnikoog verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Het kleinste waddeneiland is voor kinderen één grote speelplaats in de natuur.

Een kindervakantie naar Schiermonnikoog is heerlijk voor een paar dagen of langer. Je bent op vakantie in eigen land, maar toch echt even weg.

De natuur alleen al biedt enorm veel plezier voor zowel kinderen als ouders. Wat dacht je van lekker een dagje naar het strand of heerlijk wandelen door de duinen? Het strand van Schiermonnikoog behoort tot de breedste standen van Europa.

Op niet veel plekken in Nederland kan je zoveel rust vinden als op Schiermonnikoog. Het eiland is autovrij en het heeft weinig inwoners. De vele vogels en zeehonden maken Schiermonnikoog extra bijzonder.

Lees hieronder wat Schiermonnikoog voor kinderen te bieden heeft, of klik direct door naar het

Het kleine charmante waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een van de Nederlandse waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland. Met slechts 925 inwoners is het een rustig eiland. Die rust wordt versterkt doordat het eiland autoluw is.

Schiermonnikoog heeft slechts één dorp, ook genaamd Schiermonnikoog. Bewoners noemen het dorp ook wel 'Oosterburen'.

Het is ooit gebouwd ter vervanging van het in zee verdwenen Westerburen.

Schiermonnikoog is de ideale plek voor een vakantie met kinderen. Niet voor niets wordt het eiland ook wel een grote speeltuin genoemd.

Op avontuur in de natuur

Spelen op het brede strand van Schiermonnikoog

Vergeleken met de andere Waddeneilanden is de natuur van Schiermonnikoog ontzettend ongerept. Niet voor niets was dit eiland het eerste officiële Nationale Park in Nederland.

De natuur van Schiermonnikoog biedt kinderen een enorm grote natuurlijke speelplaats waar van alles te ontdekken valt.

Je vindt hier stranden, duinen, bossen, zoetwatermeren, polders en zee. Een mooie manier om je kinderen in de praktijk over biologie te leren.

Er is één groot strand op het eiland van kilometers lang. Het strand behoort tot de breedste stranden van Europa. Op de breedste plek is het strand een kilometer breed.

Een aanrader is het huren van een tandem. Zo kun je met het hele gezin het eiland fietsend ontdekken en kinderen kunnen lekker hun energie kwijt.

Schiermonnikoog staat ook bekend om het aantrekken van veel vogels. Vergeet daarom zeker niet de Westerplas te bezoeken. Hier is een vogelkijkhut, waar je goed zicht hebt op de prachtige vogels.

Ook bijzonder is de aanwezigheid van zeehonden. Je kunt ze af en toe spotten vanaf het strand. En er worden zeehondenexpedities georganiseerd.

Activiteiten voor kinderen op Schiermonnikoog

Dat het eiland uitermate geschikt is voor gezinnen blijkt ook wel uit de vele activiteiten voor kinderen.

Zo is er een speelbos met speeltoestellen en een boomhut. Ook is er een kinderboerderij, waar dieren te vinden zijn zoals ezels, herten, schapen en pony's.

De waddenzee leent zich ook voor allerlei activiteiten. Wadlopen kan als je sportieve (oudere) kinderen hebt. Maar het is ook heel leuk om op het wad krabbetjes te vangen.

Een grote aanrader voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 14 jaar is Lytje Willem. Dit recreatieteam organiseert activiteiten zoals een voetbaltoernooi, knutselen, waterfestijn en levende bordspellen.

Een andere bijzondere activiteit is Blij met je Schilderij. Op het strand lekker schilderen met een omgebouwde stadsbus als atelier.

Lekker een hapje eten

Op Schiermonnikoog zijn genoeg restaurants en strandpaviljoenen te vinden waar heerlijk gegeten kan worden. Ook wordt er bij veel restaurants rekening gehouden met kinderen.

Lekker eten met het hele gezin kan bijvoorbeeld bij Restaurant de Berkenplas. Dit restaurant is gelegen bij een recreatieplas met speelstrand. In de zomervakantie is er een pannenkoekenbuffet.

Ook Restaurant het Wantij is een familierestaurant. Kinderen kunnen spelen en er wordt in het menu rekening gehouden met kinderen.

Het Reisaanbod

Landal Vitamaris

Vitamaris is een appartementen-complex op Schiermonnikoog. Het ligt op 1 km van het strand en heeft een overdekt zwembad, speeltuin en airtrampoline.

In de schoolvakanties is er een recreatieprogramma in samenwerking met het Schiermonnikoger recreatieteam.


Strandresort Schier, dichtbij strand en centrum

Dichtbij de duinen en op 400 meter van het zandstrand kan je logeren in de appartementen voor max. 6 personen van Strandresort Schier.

De kids kunnen er een duik nemen in het overdekt zwembad terwijl de ouders relaxen in de sauna. Uit eten en boodschappen doe je in het centrum van het dorp op 300 meter van het appartement.


Familiekamer in Herberg Rijsbergen

In een historisch herenhuis op 2 km van het strand en 5 minuten wandelen van restaurantjes en winkeltjes vind je Herberg Rijsbergen.

Er zijn geen speciale kindervoorzieningen, maar er is wel een hele fijne grote tuin waar ze kunnen spelen. Wifi is aanwezig, maar er is geen tv op de kamer die geschikt voor max. 4 personen.


Familieappartementen in Hotel Graaf Bernstorff

In de omgeving van het nationale park Schiermonnikoog ligt Hotel Graaf Bernstorff. Het hotel heeft een klassieke uitstraling. De bedden zijn extra lang en er is een tv en thee- en koffiefaciliteiten op de kamer.

Er zijn geen speciale kindervoorzieningen. Gezinnen kiezen voor dit hotel omdat de locatie zo mooi is.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!