Schiermonnikoog, lekker spelen op de mooiste plek van Nederland

In 2006 werd Schiermonnikoog verkozen tot de mooiste plek van Nederland. Het kleinste waddeneiland is voor kinderen één grote speelplaats in de natuur.

De mooie rode vuurtoren van Schier!

Een kindervakantie naar Schiermonnikoog is heerlijk voor een paar dagen of langer. Je bent op vakantie in eigen land, maar toch echt even weg.

De natuur alleen al biedt enorm veel plezier voor zowel kinderen als ouders. Wat dacht je van lekker een dagje naar het strand of heerlijk wandelen door de duinen? Het strand van Schiermonnikoog behoort tot de breedste standen van Europa.

Op niet veel plekken in Nederland kun je zoveel rust vinden als op Schiermonnikoog. Het eiland is autovrij en het heeft weinig inwoners. De vele vogels en zeehonden maken Schiermonnikoog extra bijzonder.

Lees hieronder wat Schiermonnikoog voor kinderen te bieden heeft, of klik direct door naar het

Het kleine charmante waddeneiland Schiermonnikoog

Lekker fietsen en genieten van de natuur op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog is één van de Nederlandse waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland. Met slechts 925 inwoners is het een rustig eiland. Die rust wordt versterkt, doordat het eiland autoluw is.

Schiermonnikoog heeft slechts één dorp, ook genaamd Schiermonnikoog. Bewoners noemen het dorp ook wel 'Oosterburen'. Het is ooit gebouwd ter vervanging van het in zee verdwenen Westerburen.

Schiermonnikoog is de ideale plek voor een vakantie met kinderen. Niet voor niets wordt het eiland ook wel één grote speeltuin genoemd. 

Op avontuur in de natuur

Mooie, afwisselende huifkartocht over Schier met prachtige paarden

Vergeleken met de andere Waddeneilanden is de natuur van Schiermonnikoog ontzettend ongerept. Niet voor niets was dit eiland het eerste officiële Nationale Park in Nederland.

De natuur van Schiermonnikoog biedt kinderen een enorm grote natuurlijke speelplaats, waar van alles te ontdekken valt.

Je vindt hier stranden, duinen, bossen, zoetwatermeren, polders en zee. Een mooie manier om je kinderen in de praktijk over biologie te leren.

Een spectaculaire tocht over het strand met de Balg Express

Er is één groot strand op het eiland van kilometers lang. Het strand behoort tot de breedste stranden van Europa. Op de breedste plek is het strand een kilometer breed.

Een aanrader is het huren van een tandem. Zo kun je met het hele gezin het eiland fietsend ontdekken en kinderen kunnen lekker hun energie kwijt. Ook leuk is een wandelpony huren. 

Verken het eiland per huifkar met een mooie, afwisselende tocht door het dorp, de duinen en over het strand. Of, misschien nog wel spectaculairder: met de Balg Express.

Ontmoeting met een zeehond op Schiermonnikoog

De zandplaat Balg vormt de oostpunt van het eiland. Deze is alleen te voet óf met de Balg Express bereikbaar. De door een tractor getrokken kar brengt je al hobbelend over het strand naar de uiterste oostpunt.

Schiermonnikoog staat ook bekend om het aantrekken van veel vogels. Vergeet daarom zeker niet de Westerplas te bezoeken. Hier is een vogelkijkhut, waar je goed zicht hebt op de prachtige vogels.

Ook bijzonder is de aanwezigheid van zeehonden. Je kunt ze af en toe spotten vanaf het strand.

Uiteraard worden er ook zeehondentochten georganiseerd. Je kunt twee verschillende tochten boeken: zeehonden kijken in combinatie met de zandplaatexcursie óf met de schelpenbank. Bij de eerste maak je een wandeling over de bodem van de zee op de zandplaat Engelsmanplaat. Bij de tweede ga je op ontdekkingstocht op de schelpenbank: op zoek naar oesters, kokkels, krabbetjes en garnalen.

Op stap met de strandjutter

De gejutte vondsten bekijken met eilandgids Thijs de Boer

Ook erg leuk is om op pad te gaan met eilandgids Thijs de Boer. Hij weet van alles te vertellen over het jutten van vroeger en nu. Daarna ga je het strand op om zelf van alles te vinden wat de zee gegeven heeft. 

Ook kun je een wadexcursie doen met gids Thijs, waarbij hij je kennis laat maken met het wad. En de schepnetten gaan mee om weekdieren, garnalen en vissen te vangen èn te bekijken. Deze tocht is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Thijs is ook nog de trotse eigenaar van het Schelpenmuseum

Voor wie wel van een beetje actie houdt: strandzeilen / blokarten op het strand van Schier

Hier vind je niet alleen schelpen, maar ook weekdieren, juttersbuit en wrakhout. Alles is zèlf gevonden door het gezin de Boer.

Kinderen krijgen een schelp mee naar huis en het museum verkoopt schelpenpakketten speciaal voor spreekbeurten (zakje schelpen van Schier).

Nog meer te doen op het strand vind je bij Buitensport Reactief. Met vliegeren voor alle leeftijden en leuke andere sportieve strandactiviteiten om te doen met wat oudere kinderen, zoals strandzeilen en raften in de branding. Ook kun je er vliegers kopen.

Activiteiten voor kinderen op Schiermonnikoog

Kampvuur op het strand met Lytje Willem!

Dat het eiland uitermate geschikt is voor gezinnen, blijkt ook wel uit de vele activiteiten voor kinderen.

Zo is er het avontuurlijke Speelbos - Oerrr Speelnatuur met diverse natuurlijke speeltoestellen en een boomhut.

Bij Dier- en Speelweide De Witte Winde vind je veel lieve dieren, zoals ezels, pony's, herten, schapen, geiten, knaagdieren en kippen. Kinderen mogen er onder begeleiding een rondje op een ezel rijden.

Verder vind je hier leuke speeltoestellen voor alle leeftijden, van een wipkip tot een kabelbaan. En neem de lunch maar mee, want verspreid over het terrein staan picknicktafels.

Creatief op Schier: schilderen in de duinen

Een grote aanrader voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 14 jaar is Lytje Willem. Dit recreatieteam organiseert allerlei activiteiten op het eiland, zoals een voetbaltoernooi, knutselen, bingo, een waterfestijn, levende bordspellen en themamiddagen. En wat dacht je van een kampvuur op het strand met marshmallows en worstjes?

Een andere bijzondere activiteit is Atelier Schier. Een oude stadsbus uit Utrecht, omgebouwd tot schilderatelier, staat op het strand bij paal 3.

In schoolvakanties kunnen kinderen er tekenen en schilderen of creatief aan de slag met gevonden strandschatten. Of wat dacht je van je eigen vlieger beschilderen?

Verblijf je in de winter op Schiermonnikoog en is het koud genoeg? Dan kun je gaan schaatsen op de natuurlijke ijsbaan ‘De Halve Maan‘. De baan is ‘s avonds verlicht en Koek en Zopie is aanwezig.

Lekker een hapje eten

Kanovaren op de Berkenplas

Op Schiermonnikoog zijn genoeg restaurants en strandpaviljoens te vinden, waar heerlijk gegeten kan worden. Ook wordt er bij veel restaurants rekening gehouden met kinderen.

Lekker eten met het hele gezin kan bijvoorbeeld bij Restaurant de Berkenplas. Dit restaurant is gelegen bij een recreatieplas met speelstrand.

Er is een trekvlot naar het eilandje in het midden van de plas. En je kunt er ook kano‘s huren. In de zomervakantie is er een pannenkoekenbuffet in het restaurant.

Zèlf je softijsje tappen: hoe leuk is dat?!

Ook Restaurant het Wantij is een gezellig familierestaurant in het centrum van het dorp. Hier serveert men echt voor elk wat wils: pizza, pasta, poffertjes, pannenkoeken, frietjes en snacks, vis en vlees. Hier wordt iedereen dus blij van!

Kinderen kunnen spelen in de speelhoek, waar ook een stapel stripboeken ligt voor de oudere kids, of buiten in de speeltuin, pal voor het terras.

Ook leuk is dat kinderen hier bijvoorbeeld hun eigen pannenkoek mogen versieren. En na afloop mogen ze ook nog eens zelf hun softijsje tappen in een smaak naar keuze. 

Het Reisaanbod

Landal Vitamaris

Gezin op het strand met schepnetjes vissen in de zee

Vitamaris is een appartementencomplex op slechts 1 km van het strand. Het heeft een overdekt zwembad met peuterbad, een speeltuin met airtrampoline en een kinderspeelhoek om te spelen en te knutselen.

In de schoolvakanties is er een recreatieprogramma in samenwerking met het Schiermonnikoger recreatieteam.

Strandresort Schier, dichtbij strand en centrum

Strandresort Schier

Dichtbij de duinen en op 400 meter van het zandstrand, kun je logeren in de appartementen voor max. 6 personen van Strandresort Schier.

De kids kunnen er een duik nemen in het overdekte zwembad, terwijl de ouders relaxen in de sauna. Uit eten en boodschappen doe je in het centrum van het dorp op 800 meter van het appartement.

Familieappartementen in Hotel Graaf Bernstorff

Hotel op Schiermonnikoog

Midden in het dorp Schiermonnikoog, dus dichtbij alle winkeltjes en restaurantjes, ligt Hotel Graaf Bernstorff. Het hotel heeft een klassieke uitstraling. De bedden zijn extra lang en er is een tv en koffie- en theefaciliteiten op de kamer. In het restaurant kun je genieten van heerlijke maaltijden.

Er zijn geen speciale kindervoorzieningen. Gezinnen kiezen voor dit hotel, omdat de locatie zo mooi is. Pal voor de deur staat een enorme walviskaak.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)