Terschelling met kinderen: knus en leuk

Als één van de Waddeneilanden is Terschelling een populaire vakantiebestemming, en ook zeer geschikt voor een kindervakantie.

Op de tandem gaan we Terschelling verkennen

Het eiland heeft een heel eigen karakter, wat je direct merkt na aankomst van de boot uit Harlingen op West-Terschelling.

Het is hier knus, gezellig. Met dorpjes dicht bij elkaar en er omheen veel mooie natuur.

Wij hebben hier in een paar hele leuke daagjes beleefd. En nog lang niet alles gezien.

Lees hieronder wat je hier met kinderen allemaal kunt beleven, of klik direct door naar het

West-Terschelling, tussen Wadden en bossen

tussen de gekleurde boeien in de haven van west-terschelling

West-Terschelling is waar de veerboot vanuit Harlingen aankomt, en is met zijn haven van oudsher dan ook het belangrijkste dorp op het eiland. En een heel gezellig dorp bovendien, met vele winkeltjes, restaurantjes en terrasjes.

Maak een wandeling langs de gezellige haven en bewonder de mooie, oude schepen. Ook vind je hier een terrein vol met gekleurde boeien. Als het hek open is, neem dan gerust even een kijkje. Voor kinderen is het een gewild klim- en klauterobject!

Hier vind je ook de beroemde vuurtoren de Brandaris, die midden in het centrum van het dorp staat, maar jammer genoeg niet bezocht kan worden.

Gelukkig zijn er nog genoeg andere dingen, zoals het Natuurmuseum & Zeeaquarium, waar je van alles leert over de natuur op en rond Terschelling en uiteraard onder water. En in Museum 't Behouden Huys ervaar je hoe ontdekkingsreiziger Willem Barentz overleefde op winters Nova Zembla. 

Krabben vangen op het wad bij West-Terschelling

En je kunt al direct genieten van de natuur. Zo kun je hier (bij eb) direct het Wad op! Krabbetjes zoeken, en kijken naar drooggevallen schepen.

Bij vrijwel alle souvenirwinkeltjes in het dorp zijn wel de speciale krabhengeltjes of -schepnetten te verkrijgen. 

Huur je een fiets, dan rijd je ook zo de bossen en de duinen in. Met prachtige plekjes om heerlijk te genieten of spelen.

Het hoogste punt van Terschelling ligt áchter het dorp West-Terschelling, de zogeheten Kaapsduin. Via een wandelpad en enkele trappen kun je hier naar boven wandelen voor een geweldig uitzicht over het dorpje, de haven èn de vuurtoren.

Midsland, favoriet bij de toeristen

het piratenschip in de piratenspeeltuin van het wrakkenmuseum op terschelling

Een kleine 6 kilometer van West-Terschelling ligt Midsland, inderdaad zo ongeveer midden op het eiland.

Dit is de favoriet van veel toeristen. Vanwege de centrale ligging, natuurlijk. Maar ook vanwege de uitgaansgelegenheden en terrasjes hier.

Rondom Midsland, en richting de naastgelegen dorpjes Landerum en Formerum vind je dan ook de meeste campings en vakantiehuisjes.

Bij dat laatste dorpje ligt wat ons betreft het leukste uitje voor kinderen: het Wrakkenmuseum, verstopt in een grote authentieke boerderij. Dit is een prettig gestoord museum vol rariteiten en inventarisstukken van scheepswrakken, gevonden rondom het eiland.

Achter het museum vind je ook nog eens een grote Piratenspeeltuin, vol met attributen die uit zee zijn opgevist. Inclusief een groot piratenschip! Superleuk om tussen te spelen.

Bewaar je entreekaartje goed. Dan mag je later in je vakantie met hetzelfde kaartje gewoon nóg een keertje naar binnen, als je er geen genoeg van kunt krijgen. En breng hier vooral ook even een bezoekje aan het toilet!

Op de fiets verder naar het Oosten van Terschelling

Eveneens in Formerum staat De Koffiemolen. Deze mooie verschijning valt niet te missen! Van binnen authentiek en sfeervol ingericht en gevuld met oude koffiemolens en alles wat maar met koffie te maken heeft. Een klein koffiemuseum dus eigenlijk.

Hier kun je terecht voor een heerlijk kopje koffie (hoe kan het ook anders?) met gebak. Buiten staan enkele speeltoestellen voor de kids. Pal naast de molen ligt het 4-persoons vakantieverblijf het Molenhuisje, welke je kunt huren.

Tegenover de molen ligt ook nog eens een midget-golfbaan met een hele leuke speeltuin èn een snackbar, voor lekkere frietjes of een ijsje. Bij de Koffiemolen kun je je dus wel een middagje vermaken.

Verder naar het Oosten

lekker spelen bij boerderij de zeekraal op terschelling

Verder naar het Oosten liggen nog de dorpen Hoorn en Oosterend. Hier neemt het aantal toeristen wat af, hoewel het Café De Groene Weide van zanger Hessel nog wel een publiekstrekker is.

Hier kun je op verschillende plekken een kijkje nemen in een boerenbedrijf. Bij Biologische Schapenboerderij De Zeekraal bijvoorbeeld, waar de kids ook lekker kunnen spelen in de zandbak met piratenschip.

Dagelijks rond 16.00 uur kun je kijken hoe de schapen weer thuiskomen uit de wei na een dag grazen en hoe ze gemolken worden in de melkstal. En koop vooral een lekker stukje schapenkaas of een heerlijk boerenroomijsje in de boerderijwinkel. Op deze boerderij kun je ook verblijven in de tenten van Boerenbed.

Dan is er ook nog Kinderboerderij en Landbouwmuseum Het Hooivak. Hier zijn heel veel dieren om te knuffelen, je mag meehelpen om ze te voeren en je kunt er pony rijden. Er zijn speeltoestellen buiten, maar ook binnen zijn diverse spelletjes en kun je knutselen, timmeren, kleien etc.

Ontzettend leuk is, dat je zelf boter mag maken en zelf graan malen. Verder zijn er leuke speurtochten te doen en op de zolder is een klein landbouwmuseum.

Het rode goud: de cranberry

zelf je cadeautjes inpakken in de cranberrywinkel

In 1839 vergaat er een schip voor de kust van Terschelling. De lading spoelt aan op het strand en één van de vaten wordt gevonden door een strandjutter. Hij breekt het vat open. Er blijken grote, ronde, rode bessen in te zitten, die akelig zuur van smaak zijn.

Teleurgesteld over de inhoud kiept hij het vat om in de duinen. De natuur doet de rest....de besjes gedijen uitstekend in de natte duinvalleien. Puur door toeval hier terechtgekomen is de cranberry nu het belangrijkste exportproduct van Terschelling.

Bij deze drie leuke cranberry-uitstapjes, die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn:

In Formerum zit de Cranberry Winkel en Proeverij, gevestigd in de oude fabriek, waar vroeger de productie van cranberryproducten plaatsvond. Nu is het een sfeervolle winkel met cranberryproducten. Hier leer je alles over cranberry‘s en hun verwerking en mag je uiteraard ook proeven.

De Bessenschuur in West-Terschelling is een combinatie van Koffie- & Theehuis en een klein museum boven op zolder over de cranberry‘s. Erg leuk opgezet voor kinderen! Bij deze gezellige schuur kun je zowel binnen als buiten genieten van een lekker kopje koffie of cranberrythee, cranberrylimonade voor de kids en natuurlijk cranberrygebak.

Tenslotte is daar nog Eilandwinkel Wuxalia, zoals Terschelling ooit heette, ook in West-Terschelling. Hier ruik, zie en proef je het eiland. Cranberryproducten en -geschenken staan hier uitgestald in kasten, stellingen en manden, die op het strand gejut zijn.

Uniek in deze winkel is de doe-het-zelf inpaktafel. De kids mogen hier de eigen cadeaus zèlf inpakken in kleurig papier en versieren met linten, stickers en schelpen. 

De brede, lange stranden

Heremietkreeftjes vangen op het strand

Vanuit ieder dorp op Terschelling is het nog een aardig fietstochtje naar het strand aan de noordzijde van het eiland. Maar die is wel zeer de moeite waard.

De stranden van Terschelling zijn enorm breed, dus er is altijd wel een plekje te vinden. Lekker zwemmen en spelen op het strand. Of, bij wat koeler weer, heremietkreeftjes en garnaaltjes vangen, of lekker vliegeren.

Ook noemenswaardig zijn de leuke strandpaviljoens. Voor een heerlijk drankje en een verrassend hapje, zoals Turkse pizza of een Patatje Rendang.

Tussen West aan Zee en Midsland aan Zee (overigens liggen die plaatsjes aardig ver van de eerder genoemde dorpen) kunnen stoere tieners ook nog gaan blokarten: op een zeil-karretje over het strand racen.

Bijzondere uitstapjes

Kun je geen genoeg krijgen van zee en strand en wil je méér dan alleen zandkastelen bouwen? Met deze bijzondere uitstapjes ga je op een leuke, leerzame ontdekkingstocht:

sleepnetvissen op terschelling

Ga met de oude viskotter TS-3 Viking sleepnetvissen en zeehonden kijken op de Waddenzee. Vanuit de haven van West-Terschelling ga je met de vrolijke schipper mee de zee op. Eerst vaar je naar een zandplaat, waar je van heel dichtbij de zeehonden kunt bewonderen.

Daarna gaan de sleepnetten uit, aan weerszijden van de boot. Als de vangst binnenboord wordt gehaald en op de watertafel is uitgestort, weet de schipper er heel vermakelijk van alles en nog wat over te vertellen.

Krabbetjes, zeesterretjes, mosseltjes, kwallen, platvisjes......de kids mogen ze om beurten weer teruggooien in zee. Alleen de garnalen......die blijven aan boord! Want die worden ter plaatse door de schipper gekookt. Smullen dus maar!

Bij Puur Terschelling kun je mee met leuke paardrij- en huifkartochten. De huifkartochten gaan door bos, duinen en over het strand.

Ga bijvoorbeeld mee met de Noordzeetocht met garnalen. Aangekomen op het strand, wordt er een sleepnet achter de huifkar gebonden. Deze wordt vervolgens door de paarden door de zee getrokken. Van de vangst wordt ter plekke een aquarium gemaakt, zodat iedereen het van dichtbij kan zien.

Ook hier gaat alles terug de zee in, behalve de garnalen. Die gaan mee terug naar de paardenstal en worden daar voor je gekookt. Ook lekker smullen dus!

met de strandbus op terschelling naar de boschplaat en het drenkelingenhuisje

Ga met de Strandbus mee over het uitgestrekte strand van Terschelling. Dit is geen gewone bus, maar een stoer voertuig met grote banden en een cabine 3 meter boven het strand met grote ramen. Wie mazzel heeft, mag voorin naast de chauffeur!

Na een tussenstop bij het huis van de chauffeur / eigenaar, wat gewoon een klein juttersmuseum is, rijd je door naar natuurreservaat de Boschplaat. Eindpunt is het Drenkelingenhuisje, ooit een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen.

Zomers kun je ook mee met een avondtocht. Dan wordt er een kampvuur gemaakt op het strand, inclusief een drankje, wat lekkers, marshmallows en live-muziek!

Het Reisaanbod

Maar waar kun je dan het beste verblijven voor een leuke kindervakantie op Terschelling? Ik heb een paar leuke adresjes voor je uitgezocht:

Appartementen in Westcord ApartHotel Boschrijck

Tijdens ons bezoek aan Terschelling verbleven wij in een mooi en ruim appartement van Aparthotel Boschrijck, in West Terschelling. Het hotel ligt inderdaad in een bosrijk gebied, aan de rand van het dorpje.

De appartementen zijn van alle gemakken voorzien en hebben allemaal een balkon of terras. Aan het hotel vast ligt een zwemparadijs met kinderbad en waterglijbaan en met 5 minuten fietsen zit je in het centrum van West-Terschelling.

Vanaf de buitenkant ziet het er niet bijzonder gezellig uit, maar binnen is het prima en er hangt een fijne, relaxte eilandsfeer. Voor kinderen is er een speelkamer en buiten een speeltuintje. Wifi is gratis.

Ik vond het personeel van Aparthotel Boschrijck erg aardig en behulpzaam. Helemaal top was het snelle handelen, toen wij onze autosleutel vergeten waren. Terwijl wij nog niet eens door hadden, dat we 'm vergeten waren, zorgden zij er al voor dat ‘ie met de eerstvolgende snelboot meekon. De autosleutel was dus nog eerder in Harlingen dan wij. Top geregeld!! 

Luxe appartementen bij Landal Kaap West

Een heerlijk comfortabele slaapkamer in een Landal appartement bij vakantiepark Kaap West op Terschelling.

Landal Kaap West ligt op Terschelling, aan een van de mooiste natuurgebieden van het eiland: de Noordsvaarder.

Het park is kleinschalig en bestaat uit luxe appartementen. Hier kun je heerlijk bijkomen na een zeehondensafari of een lekker dagje aan het strand.

Er zijn geen bijzondere kindvriendelijke faciliteiten zoals een speeltuin, maar door de mooie locatie aan zee en de luxe in het appartement kun je hier toch een heerlijke gezinsvakantie beleven in de natuur!

Je kunt hier een appartement voor maximaal 6 personen boeken.

Landal Schuttersbos

Cottage bij Landal Schuttersbos

Landal heeft een knus bungalowpark in Midsland. Het heeft wat speeltoestellen op het park, waaronder een speelboot. Maar verwacht niet veel meer dan dat.

Vanuit het park loop je zo het bos en de duinen in. Landal Schuttersbos is dan ook vooral een prima uitvalsbasis om Terschelling te ontdekken.

Overnachten doe je in de schattige cottages voor 4 tot 6 personen, die overigens zeer smaakvol zijn ingericht.

Appartementen van Landal West-Terschelling

Landal West-Terschelling ligt op wandelafstand van het dorpje West-Terschelling. De beste manier om op het strand te komen is met de fiets.

De luxe appartementen zijn van alle gemakken voorzien en zijn geschikt voor max. 6 personen. Bij aankomst zijn de bedden opgemaakt. Dat is een fijn begin van de vakantie.

Zwemmen kun je tegen betaling in zwembad De Dôbe op 500 meter van het park. Voor de kinderen is er op het park een speeltuin en airhockey. Bij Brasserie De Bonte Piet kun je genieten van een kop koffie, een borrel, een ijsje, snacks en afhaalmaaltijden.

Résidence Terschelling Wellness Waddenresort

Dit Waddenresort ligt op een unieke locatie in Midsland, op loopafstand van langgerekte stranden en de restaurants van Midsland.

De kids vermaken zich in de speeltuin en kunnen lekker springen op de airtrampoline. Is het een dag wat minder weer dan is er een binnenbad en een kinderspeelhoek.

Maak gebruik van de broodjesservice om je dag lekker vers te beginnen. De luxe appartementen zijn er van 2 tot 10 personen, waarvan de wellness appartementen een sauna/zonnehemel combinatie hebben.

Hotel De Walvisvaarder - Slapen als een piraat!

Slapen als een piraat bij Hotel De Walvisvaarder op Terschelling

Dit hotel ligt aan de oostkant van Terschelling, in één van de rustigere dorpen, dichtbij wad, strand, bos en polder. Het is een gerestaureerde boerderij, die van binnen modern maar uiterst sfeervol is ingericht.

Het hotel beschikt over een restaurant, bar, sauna, wellness, fietsverhuur en gratis wifi. Er zijn geen speciale kindervoorzieningen, maar speeltuinen en bezoekboerderijen zitten op loop- en fietsafstand.

De Walvisvaarder heeft diverse soorten kamers. Voor gezinnen zijn er Familie Kamers en Familie Tuinsuites. De tuinsuite heeft een woonkamer en twee slaapkamers. De kinderkamer beschikt over een bedstee met flatscreen tv met Playstation. Ook een bubbelbad is aanwezig. Vanuit de woonkamer kun je zo je eigen (balkon)terras oplopen.

Superleuk voor kinderen is de speciale piratenkamer. Deze familiekamer beschikt over twee slaapkamers. De kinderkamer is geheel ingericht in piratenstijl, inclusief een bed in de vorm van een piratenschip.

Stayokay Terschelling

Stayokay Terschelling ligt prachtig op een duin, met uitzicht over het Wad, de haven van West-Terschelling en de Brandaris. Ontdek met je gezin dit eiland. Ga op zoek naar de zeehonden, rol lekker van een duin af en neem een duik in de zee.

Dit hostel heeft familiekamers tot 6 personen met stapelbedden en douche en toilet op je eigen kamer. Je bed mag je zelf opmaken. Het ontbijt is inbegrepen. Kinderbedje, kinderstoel en babyfoon zijn aanwezig. ‘s Avonds kun je genieten van een heerlijke vers bereide maaltijd in het restaurant.

Op het grote buitenterrein kun je heerlijk spelen op de speeltoestellen. In de weekenden en vakanties zijn er leuke kinderactiviteiten, zoals een bunkerspeurtocht, krabben vangen in de haven, bingo en diverse sporttoernooien.

Logeren bij de boer

Boerenbed, glamperen bij boerderij De Zeekraal

Tussen de schapen bij boerderij de Zeekraal

Op de biologische schapenfokkerij van Jolanda en Gerben Bakker is het heerlijk glamperen in een mooie BoerenBed Tent of de luxe HeerenBoer Tent.

De tenten hebben een inrichting, die doet denken aan vroeger tijden. Compleet met houtkachel, waar je op kookt, en een bedstee. Ze zijn geschikt voor maximaal 6 personen.

Dagelijks kun je zien hoe de schapen gemolken worden en hoe de boer en boerin hier zèlf overheerlijke schapenkaas en schapenroomijs van maken. Deze worden weer verkocht in hun eigen boerderijwinkel, waar nog meer eilandproducten te koop zijn.

Op de boerderij kunnen de kinderen heerlijk spelen. Binnen is een speelhoek, waar ze kunnen knutselen, lezen of een spelletje doen. Buiten is een zandbak met een enorm groot piratenschip. Natuurlijk zijn ze ook van harte welkom om te helpen bij het schapen drijven, en als er lammetjes zijn, mogen ze de fles geven.

Landal Kaap West

Impressie van Landal Kaap West

Aan de rand van het gezellige West-Terschelling ligt het nieuwe vakantiepark van Landal: Kaap West. Het park ligt direct aan natuurgebied de Noordsvaarder, een perfecte plek om te wandelen of fietsen.

Voor een uitstapje is 'West' de perfecte plek. De gezellige straatjes, terrasjes en uitzicht op de waddenzee maken dit stadje de perfecte uitvalsbasis om bijvoorbeeld lekker te dineren.

Het park bestaat uit 19 luxe recreatieappartementen voor maximaal 6 personen. 


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)