Beleef de Wadden met bijzondere activiteiten bij Puur Terschelling

In Oosterend, het laatste dorpje op Terschelling, vind je het familiebedrijf Puur Terschelling. Een paarden- en schapenboerderij, waar Puur hoog in het vaandel staat. Dat merk je meteen, zodra je het erf op komt…

De familie Bierema van Puur Terschelling

Puur Terschelling is een kleinschalig, maar veelzijdig familiebedrijf op het mooie Waddeneiland Terschelling.

Boer Anne, boerin Daniëlle en hun twee zoons Jochem en Bentum willen dan ook niets liever dan hun gasten het Puur Terschelling gevoel laten beleven…waarbij ook nog eens duurzaam ondernemen voorop staat.

Ooit begonnen (in 1965) als melkveehouderij met koeien, schapen en paarden, nam boer Anne Bierema in 2005 het stokje over van zijn ouders, samen met zijn vrouw Daniëlle, en werd Puur Terschelling een feit. Na het overlijden van vader Bierema werden de laatste koeien verkocht. 

Klik direct door naar de

Maak kennis met de dieren

Lammetjes een flesje geven bij Puur Terschelling

Behalve paarden en schapen wonen ook de drie lieve ezels Freek, Frans en Silke nog op de boerderij (de enige ezels op Terschelling!) èn de twee honden Suus en Soof, die graag geknuffeld worden.

De schapen staan het hele jaar door te grazen in de polders van Terschelling. Maar van half maart tot eind april zijn ze op de boerderij. Want dan worden de lammetjes geboren! Vrijwel dagelijks vindt er wel een geboorte plaats. Uniek om mee te mogen maken.

Verder is het voor de kinderen natuurlijk geweldig om de lammetjes te aaien en te knuffelen of om ze een flesje te geven. Lammetjes die daar wat langer hulp bij nodig hebben, blijven nog een maandje langer op de boerderij.

Medio juni (tijdens Oerol) worden de schapen weer naar de boerderij gehaald om geschoren te worden. Ook bijzonder om mee te maken. De boer geeft er graag tekst en uitleg bij.

Een zee van mogelijkheden

Wandelen met een ezel op Terschelling!

Deze boerderij is door Het Land van ANWB ook al twee maal gebombardeerd tot leukste uitstapje van Friesland!

Hier worden namelijk tal van activiteiten georganiseerd voor iedereen, die op Terschelling op vakantie is.

Het is dan ook altijd een gezellig komen en gaan van mensen op de boerderij, die zo’n activiteit geboekt hebben.

Ben je hier te gast, dan kun je uiteraard ook allerlei activiteiten bijboeken. Bij deze een greep uit de mogelijkheden:

Ontzettend leuk voor de kinderen is natuurlijk een ezelwandeling met één van de lieve ezels! Er zijn diverse routes van verschillende tijdsduur beschikbaar. Uiteraard draagt de ezel met alle liefde jullie picknickmand voor onderweg. Of één van de kinderen, die tot 40 kg op zijn rug mogen. Je kunt ook nog een bolderkar erbij huren.

Lopen op het water....

Bij een paardenboerderij hoort natuurlijk paardrijden! Bij Puur Terschelling worden ritten voor zowel beginners als gevorderden aangeboden. Er wordt gereden in kleine groepjes door de bossen, duinen en over het strand.

Denk je aan de Wadden, dan denk je aan wadlopen! Dit is een ervaring die je zéker aan je kinderen mee wilt geven. De wadlooptochten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Iedere tocht heeft zijn eigen karakter, maar krabbetjes vangen voor de kinderen en oesters proeven voor de liefhebbers horen er in ieder geval bij. 

Er is ook een wadlooptocht in combinatie met een huifkartocht. Zo sla je twee vliegen in één klap!

En dat is slechts één van de vele huifkartochten, die door Puur Terschelling georganiseerd worden. Zo zijn er ook huifkartochten naar Natuurreservaat De Boschplaat en het Drenkelingenhuisje. Of avondtochten met een kampvuur.

Met Pasen is de Paashaas ook van de partij en mogen de kids na afloop van de tocht paaseieren zoeken op de boerderij en lammetjes knuffelen. 

Garnalen vangen, pellen èn proeven

Noordzeetocht met garnalen vangen bij Puur Terschelling

De leukste huifkartocht met kinderen is toch ècht de Noordzeetocht met garnalen vangen. Bij deze tocht wordt op het strand een sleepnet achter de huifkar vast gemaakt en door de paarden de zee in getrokken.

Van de vangst wordt ter plekke een aquarium gemaakt, zodat de kids alle krabbetjes, zeesterren, garnalen, platvissen, kwallen en alles wat de zee nog meer te bieden heeft van dichtbij kunnen bekijken.

Alle diertjes worden uiteindelijk weer teruggebracht naar zee, behalve de garnalen! Die worden meegenomen naar de boerderij om gekookt èn geproefd te worden. En je mag ze zèlf pellen...

Sil de Strandjutter

Tijdens alle tochten vertellen boer Anne en zijn zoons Jochem en Bentum graag het verhaal van Sil de Strandjutter. Een Nederlands boek, dat verfilmd is. De opnamen vonden plaats op Terschelling en tijdens de tochten kom je langs verschillende filmlocaties.

Alle tochten zijn inclusief een consumptie en eilander pondkoek.

Rest ons nog één tip: onder het motto ‘Slecht weer bestaat niet…alleen slechte kleding’ gaan alle geplande tochten gewoon door. Neem dus kleding mee voor álle weersomstandigheden.

Wil je graag een activiteit boeken bij Puur Terschelling? Dat kan hier:

Puur spelen voor de kids

Lekker los gaan op de trampoline!

Voor de kinderen is er verder nog een speelveldje met trampoline, speelhuisje, glijbaan of een lekker potje voetbal.

En de ouders kunnen er lekker bij neerploffen in de aanwezige hangmatten en zitzakken!

Behoefte aan meer speeltoestellen? Op slechts een paar minuten fietsen bevinden zich grotere speeltuinen, waarvan eentje met een zand- en waterspeelplaats. De boer wijst jullie graag de weg.

Ook vind je hier nog een spelletjes- en boekenkast en kun je een strand / wadset lenen bij de Puur Uitleen, bestaande uit een schep, emmer, visnet, garnalennet, krabbenvanger, glijslee, verrekijker, vogelzoekkaart en schelpenzoekkaart.

Winter op Terschelling

Winters genieten met een leuke arrensleetocht bij Puur Terschelling

De boerderijcamping zal uiteraard alleen in het zomerseizoen te reserveren zijn.

Maar het appartement is goed geïsoleerd en voorzien van centrale verwarming, dus deze kan het hele jaar door gehuurd worden.

Ook in de winter is er genoeg te doen op Terschelling èn op de boerderij.

Ga bijvoorbeeld mee met de Midwinter Huifkartocht.

Een heerlijke winterse tocht door de bossen, duinen, cranberryvelden en over het strand. Zittend op schapenvachten in een verwarmde huifkar.

Als gezellige afsluiter wordt er op het Puur boerenerf een kampvuur gemaakt, met warme chocolademelk en koffie, marshmallows roosteren, en maïs en kastanjes poffen. Met Oud & Nieuw is er zelfs een speciale Appelflappentocht! Met zelfgebakken appelflappen van het Puur Team!

Stoere strandrit met een 4x4!

Ook kun je op pad gaan in een prachtige, authentieke arrenslee...nu alleen nog hopen op een vers pak sneeuw!

Of ga mee met boer Anne in zijn 4x4 Landrover door de polder, langs de duinen en over de Boschplaat, voor een Winterse Kudde Beleving. Bezoek de kuddes Friese paarden en schapen van de boerderij met boer Anne als gids.

Of maak een spectaculaire 4x4 tocht over het strand naar het Drenkelingenhuisje.

Puur meemaken?

Deze boerderij is een walhalla voor liefhebbers van de wadden èn van dieren! Wil je ook meedoen met één of meerdere activiteiten tijdens je verblijf op Terschelling?

Wil je ook nog iets anders zien tijdens je vakantie dan alleen maar paarden, schapen en ezels? Kijk dan op onze pagina ‘Terschelling met kinderen’ voor leuke tips voor andere uitstapjes en accommodaties.

De familie Bierema in de duinen met hun paarden.
Schapen knuffelen op Terschelling!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)