Ameland met kinderen, een heerlijk strandparadijs

Denk je eens in: een eiland met heel veel strand. En nog meer natuur. Vakantie op Ameland met kinderen is een heus paradijs.

Bij de vuurtoren van Ameland

De helft van het Ameland is als het ware één groot natuurgebied. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen en genieten van de unieke flora en fauna. Misschien spot je wel een velduil of een kiekendief.

Zin in een leuke activiteit? Wat dacht je van paardrijden, wadlopen, vliegeren, boogschieten, golfen, branding varen, demonstraties van de paardenreddingboot, vuurtoren beklimmen en zeehonden spotten.

Met een vakantie op Ameland zal je je niet snel vervelen!! Lees hieronder wat er te beleven valt of klik direct door naar het

De dorpjes op Ameland

Ameland kent vier dorpjes:

Nes, waar de veerboot aankomt, is een schilderachtig dorpje met leuke winkels en terrasjes. Hier staat ook het Natuurcentrum waar je alles kunt leren over de planten en dieren op het eiland.

Het meel dat de Amelander bakkers gebruiken bij het bakken van het Amelander Molenbrood, wordt volgens traditie gemalen op korenmolen de Phenix in Nes. De molen in werking, wordt op gezette tijden geopend voor publiek.

Het wrakkenmuseum op Ameland

Buren is een klein dorpje, dat gesierd is met een bronzen beeldje van Rixt de Oerdheks. Deze hield zich volgens de legende in leven door schipbreuken te veroorzaken. Lieflijker van karakter is het beeldje van een zeehond met jong op de hoek Mr. Oudweg - Paasduinweg.

In het Landbouw en Juttersmuseum, gevestigd in een achttiende-eeuwse boerderij aan de Hoofdweg in Buren, is te zien hoe een Amelander boer rond de eeuwwisseling leefde.

Hollum is het plaatsje waar de vuurtoren staat. Hij is geopend voor het publiek en je hebt een prachtig uitzicht over het eiland als je naar boven bent geklommen.

In het Sorgdragermuseum en in de aangrenzende Museumboerderij vind je voldoende materiaal en gegevens om je volledig in te leven in de barre tijden van weleer.

Ballum, tenslotte, is het kleinste dorpje. Grootste attractie voor kinderen hier is zwembad De Schalken. Deze heeft een kleuterbad, een ondiep bad, een 25 meter bad en een 35 meter lange glijbaan. Bij de baden is ook een grote zonneweide met speeltoestellen aanwezig.

Genieten van de natuur

Genieten op het strand van Ameland

Weer of geen weer, de natuur is natuurlijk de grootste attractie van Ameland. Lekker uitwaaien, of juist zonnen op de stranden. En in de duinen zullen kinderen zich altijd vermaken.

Dan is er ook nog recreatiegebied De Vleyen. Deze is 15 hectare groot met vis-, roei- en kanovijvers en speel- en ligweiden. Hier kunnen jong en oud zich heerlijk uitleven.

Voor de iets oudere jeugd is er bovendien een avontuurlijk speeleiland met een kasteel waar tal van activiteiten worden georganiseerd.

Net ten oosten van Buren ligt een in oude luister herstelde eendekooi. Hier werden vroeger wilde eenden gevangen. Leuk om uitgelegd te krijgen hoe men dit deed.

De andere attracties van Ameland

Reddingsboot Ameland

Ameland heeft ook nog een aantal leuke dag-uitjes, die te maken hebben met de geschiedenis van het eiland.

Zo is de reddingsboot altijd een belangrijk beeld geweest in de historie van Ameland. Meer dan 160 jaar heeft de paardenreddingsboot klaargestaan om in tijden van nood de zeelui op zee te helpen.

In 1988 werd in de Ballumerbocht een nieuwe reddingsboot gestationeerd. In de vakantieperiodes vaart de reddingsboot, als toeristische attractie, diverse malen uit. Als enige in Europa wordt de reddingsboot nog door paarden voortgetrokken. Een top-uitje voor je vakantie op Ameland met kinderen.

Wie het eiland vanuit de lucht wil bekijken, kan in Ballum in het vliegtuig stappen voor een rondvlucht boven de Wadden. Dit kan het hele jaar door. Uit het vliegtuig springen kan ook: tijdens de zomermaanden zijn er speciale parachute spring-arrangementen.

Het Landbouw en Juttersmuseum ‘Swartwoude’ bestaat uit een karakteristieke boerderij uit eind 1700 die geheel in stijl is ingericht. Naast de boerderij staat een expositieruimte waar op levendige wijze de landbouwgeschiedenis van het eiland in beeld wordt gebracht.

In het Zeeaquarium zie je een dwarsdoorsnede van het leven onder de zeespiegel. Naast enkele grote aquaria vind je nog 10 kleinere waarin met name de kleine zeeorganismen goed zichtbaar zijn. Extra leuk en vaak ook spectaculair zijn de momenten waarop de vissen worden gevoerd.

Het Reisaanbod

Op Ameland kun je mooie vakantiehuizen in de natuur huren. Maar er zijn ook leuke vakantieparken te vinden. Maak hieronder jouw keuze.

Gezinsvakantie bij Boomhiemke op Ameland

Vakantiepark Boomhiemke

Boomhiemke ligt vlakbij het dorpje Hollum, aan de voet van de Hollumer duinen en pal naast natuurgebied Jan Roepesheide. Het strand ligt op ongeveer één kilometer.

Bij Boomhiemke verhuren ze diverse soorten accommodaties met zonnig terras tot 10 personen. Er is ook een aangepaste accommodatie voor een rolstoelgebruiker.

De kinderen zullen zich uitstekend vermaken in één van de speeltuinen, het zwembad of bij het animatieteam.


Landal Ameland State

Landal Ameland State heeft appartementen te huur op 100 meter van het strand en dicht bij de bossen in het dorpje Nes.

In het complex zelf zijn niet veel faciliteiten voor kinderen. Er is een poolbiljart, Spelotheek, tafeltennistafel en sjoelbak. Maar op zo'n 500 meter ligt recreatiegebied de Vleyen waar jong en oud zich heerlijk kunnen uitleven in de vijvers en het avontuurlijke speeleiland met kasteel.


Fletcher Resort Hotel Amelander kaap

Amelander kaap is een appartementen complex bij een hotel en ligt aan de weskust van het eiland, vlakbij de duinen, strand, zee en aan de rand van het pittoreske dorpje Hollum.

Er is een zwembad, kinderspeelplaats en in de zomer een recreatieteam voor kinderen.

Appartementen/familiekamers voor max. 6 personen kun je huren via Booking.com


Vakantiehuis Style and Sea

Aan Zee - vakantiehuizen

Ben je op zoek naar een mooi vakantiehuis op Ameland, dan kun je bij Aan Zee leuke optrekjes vinden.

Ze hebben vakantiehuizen die op loopafstand van het strand liggen. En ook huizen die op vakantieparken liggen met veel faciliteiten voor kinderen.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!