Ameland met kinderen, een heerlijk strandparadijs

Denk je eens in: een eiland met heel veel strand. En nog meer mooie natuur. Vakantie op Ameland met kinderen is een heus paradijs.

Bij de vuurtoren van Ameland

De helft van Ameland is als het ware één groot natuurgebied. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen en genieten van de unieke flora en fauna. Misschien spot je wel een velduil of een kiekendief.

Zin in een leuke activiteit? Wat dacht je van paardrijden, wadlopen, vliegeren, boogschieten, golfen, branding varen, demonstraties van de paardenreddingsboot, de vuurtoren beklimmen en zeehonden spotten.

Ameland kent vier dorpjes met leuke musea en bezienswaardigheden, die we hieronder voor je uitgelicht hebben.

Met een vakantie op Ameland zul je je niet snel vervelen!! Lees dus snel verder wat er te beleven valt of klik direct door naar het

Nes - Welkom op Ameland

kijken bij het vissen voeren bij natuurcentrum ameland

Nes, waar de veerboot aankomt, is een schilderachtig dorpje met leuke winkels en terrasjes. Het is het grootste dorp op Ameland en heel gezellig.

In Nes staat het Natuurcentrum, waar je alles kunt leren over de planten en dieren op het eiland. In het Watertheater vind je naast diverse kleine aquaria ook een heel groot aquarium, waar je in schoolvakanties vrijwel dagelijks het voeren van de vissen bij kunt wonen.

Vanaf het uitzichtplateau in de toren heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over Ameland en het Waddengebied. Sluit je bezoek af met een wandeling over het blotevoetenpad!

Elke zomer wordt het MadNes festival georganiseerd op het strand bij Nes. In dit weekend komen surf-, skate- en muziekliefhebbers bij elkaar voor een feestje. De kinderen kunnen er een rondje in het kleinste reuzenrad van Nederland draaien, surflessen kunnen volgen of hun kunsten laten zien op de halfpipe op het strand. Voor oudere jeugd is er natuurlijk veel muziek! 

Buren - Knus en sfeervol

Het wrakkenmuseum op Ameland

Buren is een klein dorpje, dat gesierd wordt door een bronzen beeldje van Rixt de Oerdheks. Deze hield zich volgens de legende in leven door schipbreuken te veroorzaken.

Lieflijker van karakter is het beeldje van een zeehond met jong op de hoek Mr. Oudweg - Paasduinweg.

In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, gevestigd in een achttiende eeuwse boerderij aan de Hoofdweg in Buren, is te zien hoe een Amelander boer rond de eeuwwisseling leefde. Veel boeren combineerden het boerenbestaan met jagen, vissen of jutten. Vandaar ook de tweedeling in dit museum. In het landbouwgedeelte zie je niet alleen oude werktuigen, maar ook èchte diertjes. In het juttersmuseum vind je allerlei strandvondsten.

Net ten oosten van Buren ligt een in oude luister herstelde eendenkooi. Hier werden vroeger wilde eenden gevangen. Leuk om uitgelegd te krijgen hoe men dit deed. Neem wat oud brood mee om de eenden te voeren, altijd leuk voor de allerkleinsten. Verder zijn hier nog veel meer vogels, kippen en pauwen te bewonderen en er staan een paar speeltoestellen.

Hollum - Bij de vuurtoren

zelf de veerboot besturen bij het maritiem centrum abraham fock op ameland

Hollum is het plaatsje, waar de vuurtoren staat. Hij is geopend voor het publiek en je hebt een prachtig uitzicht over het eiland, als je naar boven bent geklommen. Op elke verdieping kun je even op adem komen van de klim en de diverse exposities over de Waddeneilanden bewonderen.

Pal naast de vuurtoren ligt een heel leuk restaurant met de passende naam ‘Onder de Vuurtoren‘. Hier kun je genieten van pannenkoeken, maar er staan ook een aantal vis- en vleesgerechten op de kaart, evenals kindermenu‘s. Buiten is er voor de kids een leuke speeltuin, binnen een speelhoek. Er zijn naast het restaurant ook een aantal appartementjes te huur. Hier logeer je dus letterlijk onder de vuurtoren!

Kabouters in het bos bij Hollum

Vanaf de vuurtoren kun je het bos in wandelen of fietsen. In het bos is een leuk speeltuintje, een eendenvijver en er is een plekje waar allemaal kabouters staan.

Koren- en Mosterdmolen De Verwachting is een 100 jaar oude molen, waar op gezette tijden demonstraties meel malen en mosterd maken worden gegeven. De molenaars geven hierbij uitgebreide uitleg en iedereen is van harte welkom. Koop na afloop een lekkere pannenkoekmix in het molenwinkeltje. Drie keer raden wat er ‘s avonds op het menu staat!

Superleuk voor kinderen is het Maritiem Centrum Abraham Fock. Hier kun je de Abraham Fock bewonderen, de reddingsboot, die vroeger door paarden de zee in werd gesleept. Via een trappetje mag je er zelfs óp klimmen! Hiervandaan start ook de demonstratie met de paardenreddingsboot, die nog circa 14 keer per jaar plaatsvindt. Verder is hier nog veel meer te zien en te doen voor de kids, met als absolute topper toch wel zèlf de kapitein van de veerboot zijn en deze besturen. 

In het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager leer je alles over hoe de Amelanders door de eeuwen heen samen hebben geleefd, geïsoleerd op een eiland, met hun geheel eigen cultuur.

Ballum - Klein maar fijn

de kapsalon van nobels nostalgisch museum op ameland

Ballum tenslotte, is het kleinste dorpje. Grootste attractie voor kinderen hier is zwembad De Schalken. Deze heeft een kleuterbad, een ondiep bad, een 25 meter bad en een 35 meter lange glijbaan. Bij de baden is ook een grote zonneweide met speeltoestellen aanwezig. 

Voor een reisje terug in de tijd neem je de kinderen mee naar Nobels Nostalgisch Museum. Hier gaat een compleet nieuwe (oude!) wereld voor ze open en voor de papa’s en mama’s èn opa’s en oma’s is het een feest der herkenning! De eigenaar zelf geeft een leuke rondleiding door zijn miniatuurdorp met allerlei knusse winkeltjes, een school, een kapsalon, een fietsenmaker, de kroeg, het tankstation etc. Verder zijn er ook diverse oldtimers te zien. 

Genieten van de natuur

tractorrit met huifkar op het strand van ameland

Weer of geen weer, de natuur is natuurlijk de grootste attractie van Ameland. Lekker uitwaaien, of juist zonnen op de stranden. En in de duinen zullen kinderen zich altijd vermaken.

Heel leuk om met de kids te doen is een huifkartocht over het strand. Deze huifkar wordt echter níet getrokken door paarden! Met de huifkar achter een tractor maak je een mooie tocht over het strand van Ameland.

De tractor stopt bij de natuurgebieden ‘t Oerd en De Hôn, waar je naar wens even kunt wandelen of gewoon lekker op het strand kunt blijven spelen. Een spectaculaire belevenis voor kinderen, zéker als de tractor ook nog eens door de branding rijdt!

Ook een aanrader is de excursie ‘Korren op het strand’. Samen met de andere deelnemers trek je een sleepnet vanaf het strand door het water. Vervolgens wordt de ‘vangst’ op het strand in een geïmproviseerd aquarium gedaan en ga je samen met een gids van het Natuurcentrum deze vangst bekijken. Krabbetjes, garnalen, platvissen, kwallen, zeesterren……de gids weet er van alles over te vertellen. De kinderen mogen de diertjes om beurten weer terug naar de zee brengen. Een unieke èn leerzame ervaring voor de kinderen.

Het speeleiland in recreatiegebied De Vleyen

Dan is er ook nog recreatiegebied De Vleyen bij Nes. Deze is 15 hectare groot met vis-, roei- en kanovijvers en speel- en ligweiden. Hier kunnen jong en oud zich heerlijk uitleven. Voor de iets oudere jeugd is er bovendien een avontuurlijk speeleiland met een kasteel, waar tal van activiteiten worden georganiseerd.

Verder zijn er diverse maneges en paardenstallen, waar je rondritten over het eiland met paard en wagen of huifkar kunt maken door bos, duinen en over het strand. Ook het huren van een wandelpony is erg leuk voor de kids. Wil je het helemaal uniek hebben? Verken het eiland dan per tuk tuk!

De andere attracties van Ameland

Reddingsboot Ameland

Uniek op Ameland (in de wereld zelfs) is de paardenreddingsboot. Deze reddingsboot is altijd een belangrijk beeld geweest in de historie van Ameland. Meer dan 160 jaar heeft de paardenreddingsboot klaargestaan om in tijden van nood de zeelui op zee te helpen. Gemiddeld eens per maand wordt hier nog een demonstratie mee gegeven op het strand bij Hollum, als eerbetoon aan de paarden van Ameland. Ben je op vakantie op Ameland, dan mag je dit ábsoluut niet missen!

Wie het eiland vanuit de lucht wil bekijken, kan in Ballum in het vliegtuig stappen voor een rondvlucht boven de Wadden. Dit kan het hele jaar door. Uit het vliegtuig springen kan ook: tijdens de zomermaanden zijn er speciale parachutespring-arrangementen.

robbentocht op ameland met bezoek schelpenbank

Ook op Ameland worden natuurlijk zeehondentochten georganiseerd. De geijkte zeehondentocht kennen we allemaal wel: met de boot naar de zandbank, even zeehondjes kijken en weer terug. Maar bij de Robbentochten op Ameland gaan ze nog een paar stappen verder! Maak een Robbentocht in combinatie met de Schelpenbank. Dit is een zandplaat, die bij eb droogvalt. Via een loopplank vanaf de boot mag je hierop om allerlei soorten schelpen te rapen: oesters, mosselen, kokkels etc.

En je mag alles meenemen! Verder is er een leuke, maritieme speelzaal voor de kids, een scheepsbar voor de inwendige mens èn…….de kinderen mogen ook nog eens een kijkje nemen bij de kapitein in de stuurhut! Zo wordt zeehondjes kijken dus een compleet dagje uit en een ware belevenis voor de kids!

Het Reisaanbod

Op Ameland kun je mooie vakantiehuizen in de natuur huren. Maar er zijn ook leuke vakantieparken te vinden. Maak hieronder jouw keuze.

Roompot vakantiepark Ameland

Gezin gaat fietsen op Ameland

Roompot Ameland ligt vlakbij de vuurtoren van Ameland in Hollum.  Dit is echt een vakantiepark voor strand- en natuurliefhebbers. Het strand ligt op een kleine kilometer afstand.

Het park straalt rust uit en heeft een speeltuintje voor de kinderen. Lekker eten kan je er in de brasserie en voor de dagelijkse boodschappen kun je bij de minishop terecht. WiFi is gratis.

Je logeert er in zeer comfortabele lodges voor 4 of 6 personen. Op het park zijn oplaadpalen voor zowel Tesla als andere elektrische auto's.

Vakantiepark Boomhiemke

ontmoeting met koos konijn op vakantiepark boomhiemke ameland

Bij Roompot Vakantiepark Boomhiemke verblijf je bijna onder de vuurtoren van Ameland, aan de voet van de Hollumer duinen. Het strand bevindt zich op een steenworp afstand.

Bij Boomhiemke verhuren ze diverse soorten accommodaties met zonnig terras tot 10 personen. Er is ook een aangepaste accommodatie voor een rolstoelgebruiker.

Op het park zijn diverse speeltuintjes, een zwembad, winkeltje, snackbar en een restaurant en bowlingbaan in maritieme stijl. Door het animatieteam wordt van alles georganiseerd voor de kids en Koos maakt elke dag zijn ronde over het park.

Boerenbed - Glamperen bij Boerderij Ameland

Kids in de bedstee van de BoerenBed tent

In het plaatsje Hollum, waar de vuurtoren staat, vind je deze knusse boerderij van Boerenbed.

Hier houden ze schapen, paarden en kippen en er is ook nog eens een ganzenopvang. De kinderen mogen meehelpen op de boerderij, de schapen en kippen voeren en kunnen hier veilig spelen, aangezien er geen doorgaand verkeer is.

De tenten staan op een prachtige plek met een panoramisch uitzicht over het weiland met de paarden en schapen, de dijk en de duinen. Het strand bevindt zich op 3 km afstand, maar boer Douwe heeft een tip voor een kortere route!

Landal Ameland State

Ingang Landal Ameland

Landal Ameland State heeft appartementen te huur op 100 meter van het strand en dicht bij de bossen in het dorpje Nes.

In het complex zelf zijn niet veel faciliteiten voor kinderen. Er is een speelhoek, poolbiljart, tafeltennistafel en sjoelbak. Naast het complex ligt een speeltuin. Maar op zo'n 500 meter ligt recreatiegebied de Vleyen, waar jong en oud zich heerlijk kunnen uitleven in de vijvers en het avontuurlijke speeleiland met kasteel.

Luxe villa's op Ameland van Dutchen

Luxe villa's op Ameland

De luxe villa's van Dutchen op Ameland liggen direct aan de duinrand bij het plaatsje Ballum. Het is een klein kwartiertje wandelen naar het strand die op 1 km van de woningen te vinden is.

Bij de villa's beschik je over een eigen tuin en in het dorp Ballum is een zwembad en een supermarkt. Het is een klein dorp met maar 370 inwoners. Maar er is een gezellig centrum waar je ook restaurantjes vindt.

De villa's zijn geschikt voor 6 of 8 personen. Twee villa's zijn geschakeld en kunnen daardoor één villa worden voor 12 personen.

Fletcher Resort Hotel Amelander kaap

Wandelen naar de vuurtoren

Amelander Kaap is een appartementencomplex bij een hotel en ligt aan de westkust van het eiland, vlakbij de duinen, strand, zee en aan de rand van het pittoreske dorpje Hollum.

Er is een restaurant, binnenzwembad, tennisbaan, kinderspeelplaats en in de zomer een recreatieteam voor kinderen.

Je kan appartementen / familiekamers voor max. 6 personen huren.

Aan Zee - Vakantiehuizen

Vakantiehuis Wieke

Ben je op zoek naar een mooi vakantiehuis op Ameland, dan kun je bij Aan Zee leuke optrekjes vinden. Zoals dit vakantiehuis Wieke.

Ze hebben vakantiehuizen, die op loopafstand van het strand liggen. En ook huizen, die op vakantieparken liggen met veel faciliteiten voor kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)