AquaZoo Leeuwarden, het avontuurlijkste dierenpark van het Noorden

Heb je zin in een ‘iets met dieren’ uitje in het Noorden van het land? Breng dan een bezoek aan AquaZoo Leeuwarden, een dierenpark welke uniek is in zijn soort. In deze dierentuin vind je voornamelijk dieren die leven in en/of in de buurt van water.

De kids bij de pinguins

De laatste jaren wint AquaZoo Leeuwarden steeds meer aan bekendheid en publiek. Dit waterrijke dierenpark, gelegen in recreatie/natuurgebied ‘De Groene Ster’ in Leeuwarden, is nog volop in ontwikkeling.

Van zeehonden tot ringstaart maki’s en van ijsberen tot Amoer tijgers, je komt het allemaal tegen in deze dierentuin. Je moet echter soms wel goed zoeken, de verblijven zijn zo ruim en natuurlijk ingericht dat de dieren zich makkelijk schuil kunnen houden voor hun bezoekers.

Conchita bracht, samen met haar gezin, een bezoek aan AquaZoo Leeuwarden. Ze komen hier wel vaker, maar deze keer gingen ze er heen met een extra reden....

Otterpark Aqualutra

De reuzenotters bij AquaZoo Leeuwarden

Eerst nemen we jullie mee naar hoe het vroeger was.

Het huidige AquaZoo Leeuwarden was in de jaren '90 eerst een Otterpark, met de doelstelling om de otter weer terug te laten keren in ons zoetwatermilieu. Naast otters waren er destijds ook ooievaars, bevers en verschillende soorten eenden.

Er liep een beek door het park waardoor er ook aandacht werd besteed aan het laten groeien van zeldzame planten en behoud van allerlei vissen. In de volksmond wordt AquaZoo Leeuwarden nog steeds het Otterpark genoemd.

Otters, bevers en (wilde) ooievaars zijn er nog steeds, maar inmiddels realiseert exploitatiemaatschappij Libéma hun grootse plannen in het park wat zich uit in mooie themagebieden en uitbreiding van het dierenbestand. Wel allemaal met dat ene uitgangspunt, dieren die leven in en/of in de buurt van water.

Een dierenpark met een missie

Een gedeelte van het doorloopverblijf van de Humbolt pinguïns

AquaZoo Leeuwarden zet zich in voor het behoud van diersoorten en hun leefgebied. Dit doen ze niet alleen, ze werken nauw samen met verschillende organisaties. Zo zijn er diverse fokprogramma’s.

Deze dierentuin is tevens coördinator van de moeraswallaby. Dit houd in dat ze alle gegevens bijhouden en de collectie van deze diersoort beheren.

Tevens geven zij informatie en advies aan andere dierenparken over welke dieren nakomelingen mogen krijgen en/of welke dieren uitgewisseld mogen worden van en naar welk dierenpark.

Er leeft in AquaZoo Leeuwarden dan ook een groep moeraswallaby’s welke je treft in het ruime doorloop gebied. Zo kun je deze schattige ‘skippy’s’ wel van heel dichtbij bewonderen.

Educatie middels interessante presentaties

Buiten de presentaties is er overal iets te leren

Dagelijks zijn er vrijwilligers van stichting Wildlife in het park aanwezig.

Stichting Wildlife zet zich in voor diverse natuurbeschermingsprojecten en organiseert diverse activiteiten in AquaZoo Leeuwarden.

Zo lopen er onder andere projecten rondom de reuzenotters en rode panda’s. En geven de vrijwilligers van de stichting rondleidingen tijdens kinderfeestjes en schoolreisjes.

De verzorgers van AquaZoo Leeuwarden zetten zich ook in voor het stukje educatie naar hun bezoekers toe. Door het geven van dagelijkse presentaties, zoals de ijsbereninspectie, leren de verzorgers je alles over desbetreffende dieren. Wat ze eten en hoe ze jagen en noem maar op.

Tijdens de ijsbereninspectie mag je zelfs toekijken hoe de verzorgers de ijsberen trainen om dagelijks het gebit en de voetzolen van deze imposante dieren te controleren.

IJstijd in AquaZoo Leeuwarden

De wolharige neushoorn

Zoals ik al schreef zijn wij vaste bezoekers van AquaZoo Leeuwarden, maar deze keer waren we er voor een bijzonder evenement. Tot en met 29 Mei 2024 zijn er meer dan 20 levensgrote dieren uit de ijstijd te bewonderen.

Die dieren staan er niet zomaar een beetje te staan, maar de meesten bewegen en maken ook geluid wanneer je oog in oog met ze komt te staan. Gewapend met de speurtocht gingen we op pad door het park.

Het doel is om alle dieren te vinden, bij elk dier moet je een weetje over dit dier zien te vinden en deze letter invullen op je speurtocht. Wist je dat sommige dieren zoals de poolvos en de sneeuwuil zelfs al in de ijstijd leefden? Wij niet!


Gevonden! De Mammoet!

Onze kinderen waren vooral onder de indruk van de grondluiaard. Ze snapten er niks van hoe een luiaard vroeger wel 2 meter groot kon zijn en niet op zijn kop in een boom hing te slapen.

Het spektakelstuk was toch wel de mammoet, onze jongste zoon had er een echte missie van gemaakt om hem te vinden en keek letterlijk in elk hoekje en gaatje of hij het dier al zag.

Naast de speurtocht is in het weekend stichting Wildlife aanwezig met allerhande voorwerpen uit de ijstijd, zoals de slagtand van een mammoet en de kiezen van de holenleeuw. Deze unieke vondsten zijn in het bezit van Natuurmuseum Fryslân en zorgen dus voor een mooie samenwerking tussen beide.

Grote rivieren zijn de basis van nieuwe themagebieden

De Amoer tijgers van Aquazoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden is nog steeds in ontwikkeling en heeft de afgelopen jaren 2 nieuwe themagebieden geopend.

In 2022 is het Amoer gebied geopend, vernoemd naar een van de langste rivieren van de wereld. In dit ruim gerealiseerde Amoergebied, met alle natuurlijke elementen zoals in de echte natuur, zijn de tijgers Aïda uit de Beekse Bergen en Vadim uit Hongarije komen wonen.

Met de komst van de tijgers draagt AquaZoo ook weer bij aan de ondersteuning van tijgers in het wild. Aïda en Vadim hebben samen in 2023 voor 4 welpen gezorgd.

Ondanks dat wij al diverse keren op kraambezoek waren geweest hadden we de welpjes nog nooit echt goed kunnen spotten.  Maar tijdens dit bezoek hadden we pas echt geluk, eindelijk konden we de welpen goed zien omdat ze net gevoerd waren. Inmiddels zijn het dan ook geen baby welpjes meer maar een stelletje heerlijk speelse peuter pubers.

De reuzenpekari in het nieuwe churchill gebied

Dit voorjaar (2024) is ook themagebied Churchill gerealiseerd.

Om het bestaande ijsberenverblijf is een nieuw Noord Amerikaans gebied gerealiseerd en dit gebied is aangevuld met onder andere Canadeese bevers, wasberen en de Amerikaanse Zeearend.

Het is de bedoeling dat hier nog meer dieren bijkomen in de toekomst.

In deze themagebieden wordt tevens stilgestaan bij de klimaatverandering en wat dit voor de dieren in het wild betekend.

Het nieuwe interactieve Waddengebied

Welke schelpen en planten kom je tegen op het Wad?

Prachtig, al die themagebieden van ver weg over de wereld, maar natuurlijk hebben we in Friesland ook een heel mooi ecosysteem. Minstens zo belangrijk en interessant, namelijk; het Wad!

AquaZoo Leeuwarden heeft in wat ooit al het huidige waddengebied was een nieuw waddengebied gerealiseerd met superleuke interactieve educatie. Je leert er alles over de soorten vogels, schelpen en planten.

Ook is er een eb en vloed aquarium gerealiseerd, in 4 uur tijd zie je hier het effect van eb en vloed.

Daarnaast is er een aquarium met vissen en andere dieren die leven in de Waddenzee. Helemaal verwonderd waren onze jongens over hoe de schollen en tongen zich ingraven in het zand en je alleen die grappige oogjes boven het zand uit zag steken en rond koekeloeren.


Het waddenzee aquarium met de hondshaai op de voorgrond

De hondshaai was toch wel heel bijzonder. Die leeft gewoon in 'onze achtertuin’ mama, wat gaaaaaf!!

Natuurlijk mogen ook de zeehonden niet ontbreken, daar waar ze ook ooit in het eerder gerealiseerde waddengebied te zien waren, zwemmen ze inmiddels al een hele poos op een andere locatie in het park.

Je moet echter wel goed kijken of je ze ziet zwemmen, een verrekijker is soms geen overbodige luxe daarbij.

Met uitdaging en avontuur

De ringstaartmaki's zaten nu nog binnen

De route door het park is erg leuk opgezet, overal vind je speelplekken, interactieve doe-dingetjes en kruip door sluip door paadjes. Het maakt het extra leuk en uitdagend en zorgt voor een leuke afwisseling tussen het dieren spotten door.

Er zijn leuke doorlooproutes bij de ringstaartmaki’s, Afrikaanse pinguïns, Humbolt pinguïns en de kangoeroes, hier kom je net dat stukje dichterbij de dieren.

In het midden van het park vind je de roeiplas, er liggen diverse roeibootjes klaar voor een tochtje over de plas. Een groot favoriet bij onze kinderen, ze baalden ook al dat het weer nog niet echt meezat en er nog niet geroeid kon worden.


Zie de voeten maar eens droog te houden!

De touwbrug in het Amoergebied vind onze oudste zoon supergaaf, zeker om er ook lekker op te springen zodat hij zo mal gaat bewegen.

Ook de watervalletjes en oversteekjes over de beekjes vinden hij maar wat leuk.

Extra droge sokken en laarzen zijn aan te raden, er is geen garantie dat je je voeten droog houdt op deze tof aangelegde survival routes.


Voedertijd

Lekker spelen in de speeltuin nabij het zelfbedieningsrestaurant

AquaZoo Leeuwarden is niet ontzettend groot, ook voor de kleine beentjes is het park goed rond te wandelen. Door de afwisseling met speelgelegenheid en zitjes overal blijft het boeiend om alles te bekijken.

Het park beschikt over 2 horecapunten, bij de entree bevind zich het zelfbedieningsrestaurant met terras en speeltuin. Achteraan in het park bevind zich nog een kleiner horecapunt met overdekt terras en toiletten.

Daar is ook een 2e speeltuin met een enorme air trampoline waar je goed je best voor moet doen wil je daar bovenop zien te komen, het ding is maar liefst 3 meter hoog!

De picknickbanken die her en der in het park staan bieden ook de mogelijkheid je zelf meegenomen etenswaren te nuttigen.

AquaZoo kan altijd en elke dag

Stijn maakt even een praatje met een pinguïn

AquaZoo Leeuwarden is het hele jaar door geopend, weer of geen weer, altijd is het AquaZoo weer. Dagelijks zijn er diverse presentaties te zien bij diverse diersoorten.

Ben je wat slechter ter been? Dan heeft AquaZoo Leeuwarden rolstoelen te leen, reserveren kan handig zijn. Het park is goed rolstoel toegankelijk, ook met een kinderwagen rijd je overal zo langs en hoef je geen enkel dier te missen.

Honden zijn helaas niet toegestaan, hulp/geleide honden zijn wel toegestaan mits ze ingeënt en aangelijnd zijn.  De doorloopverblijven zijn dan echter niet toegankelijk.

Na je bezoek nog tijd over?

Nog even een selfie met zn allen

Een bezoekje aan AquaZoo Leeuwarden is prima te combineren met een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân, het recreatiegebied De Groene Ster of park Vijversburg waar ook diverse leuke speelmogelijkheden zijn.

Of sluit de dag af bij het nieuw geopende en kindvriendelijke restaurant ‘De grote Wielen’ gelegen tegenover de dierentuin.

Wij zijn en blijven in ieder geval erg enthousiast over AquaZoo Leeuwarden, voor ons echt het leukste dierenuitje van het Noorden.

Entree Aquazoo Leeuwarden

Conchita was op uitnodiging van de dierentuin op bezoek bij AquaZoo Leeuwarden.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)