Een dagje uit met kinderen kan ook heel eenvoudig

Als je thuis blijft tijdens een schoolvakantie wil je natuurlijk wel af een toe een dagje uit met de kinderen. En een pretpark of dierentuin is daarvoor natuurlijk zeer geschikt. Maar het kan ook veel eenvoudiger.

Tochtje met opa en oma in een fluisterbootje

We hebben inmiddels aardig wat ervaring met dagjes uit in verschillende delen van Nederland.

En wat ons opvalt, is dat het grootste plezier soms bij de kleinste uitjes ontstaan.

Toch staan we nog regelmatig te springen om wat inspiratie. Wat kunnen we nu weer eens doen?

Ik kan me voorstellen dat dat ook voor jou geldt, dus hierbij wat tips.

Zoek het gerust dichtbij

Vaak beseffen we niet in wat voor mooie omgeving we zelf wonen. En welke leuke dingen er daar te doen zijn.

Zelf wonen wij vlak bij een groot meer. En ook nog in een mooie Nederlandse polder. Maar daar genieten we eigenlijk te weinig van. Dit zouden we vaker kunnen/moeten doen:

  • Fluisterbootje huren
  • Wandel/fietstochtje door weilanden en met pontjes
  • Naar één van de recreatiegebieden in de buurt
  • Iets verder weg, naar de bossen of de duinen
  • Naar een kasteel, ruïne of andere bijzondere plek

Of met de trein naar een stad

Leuk uitje: met de trein naar Schiphol

Niet iedereen heeft een treinstation in de buurt, en wij ook niet. Toch is een uitstapje met de trein eenvoudig en leuk.

Wij rijden zo af en toe naar een treinstation in de buurt, waar je gratis kan parkeren. Daar zijn er aardig wat van in Nederland, voor ons is dat Nieuw Vennep of Delft Zuid.

Dan pakken we de trein naar een stad naar keuze. Railrunner kaartjes voor de kids zijn altijd € 2,50, je betaalt alleen zelf het volle bedrag (afhankelijk van de afstand die je reist).

En dan kijk je je ogen uit in, bijvoorbeeld, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Den Haag, Delft, Rotterdam, of een andere stad bij jou in de buurt. Ook een super-tip: Schiphol!!

Bij ons is het feest compleet als de jongens in zo'n stad ook even naar een speelgoedwinkel mogen. Wel afspreken of ze iets mogen kopen of niet natuurlijk!

Vinden ze wandelen saai?

In het bos valt altijd wel wat te klimmen

Bij veel van het bovengenoemde zullen de kinderen wel een eindje moeten wandelen. En als je dat van tevoren tegen ze zegt, is de reactie voorspelbaar: saai!!

Maar kinderen vinden wandelen helemaal niet saai, als ze iets te doen hebben, als er wat te zien is, of als er een doel is.

Wat er goed werkt, verschilt per kind. Maar je kan iets om te doen meenemen (een bal, bijvoorbeeld, of een fototoestel). Of een doel plannen (die speelgoedwinkel, een speeltuin, de bioscoop). Of er een spel van maken (speurtocht, bruggen tellen of juist ontwijken).

Neem een vriendje mee

Krijg je de kinderen nog steeds niet enthousiast voor je eenvoudige dagje uit? Nodig dan een vriendje van ze uit, of ga met een bevriend stel met kinderen. Bij ons staat dat altijd garant voor succes: ze verzinnen dan zelf met elkaar de leuke dingen onderweg.

Tips voor dagjes uit

Tips voor specifieke dagjes uit vind je op de verschillende regio pagina's onder Kindervakantie in Nederland. En kijk vooral ook bij deze specifieke categorieën:

Naast de bekende, grote pretparken in Nederland, zijn er diverse kleinere, die vaak net zo leuk zijn. Hier belicht ik dus niet alleen de grote, maar vooral de leuke pretparken in Nederland.

Musea zijn leerzaam, en goed voor de opvoeding. Maar de meesten zijn ook erg saai. Gelukkig zijn er uitzonderingen.

Een mooi recreatiegebied in de buurt is goud waard. Ieder mooi weekend kun je er lekker naar toe met je kinderen. Maar ook op vakantie zijn ze ideaal.

Sinds we kinderen hebben komen we niet zo vaak meer in een restaurant. Maar zo af en toe vinden we een restaurant waar de kinderen heerlijk kunnen spelen, en wij lekker en relaxed kunnen eten.

Onze Aanraders voor een dagje uit zijn

Koesafari Vechtdal Hoeve

koesafari-keurmerk-2020-800.jpg

Niet een dag-vullend uitje maar super leuk is de Koesafari van het Vechtdal Hoeve.

De enthousiaste Simone vertelt de mooiste verhalen over haar Brandrode Vechtdal Runderen. En als klap op de vuurpijl mogen de kinderen de trekker besturen.

De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn

holle-bolle-boom-buiten-keurmerk-2020-800.jpg

Een geweldig speelparadijs wat er zeer verzorgt uitziet is de Holle Bolle Boom.

Bij de Holle Bolle Boom kan je kiezen of je buiten, binnen of in plons wilt spelen. Het is er leuk voor kinderen tot ongeveer 10 á 12 jaar oud.

Wij zijn fan! 

Billy Bird Hemelrijk

Billy Bird bij nacht tijdens het Herfstfestival

Is het een pretpark, een speeltuin, of een recreatieplas? Het is gewoon alledrie.

In de zomer is het er heerlijk vertoeven aan het recreatiemeer. Maar leuker is natuurlijk om te gaan spelen in de speeltuin, in de achtbaan te gaan en de andere verrassende attracties te ontdekken.

En dan is er ook nog een indoorspeeltuin, klimtoren, bootjesglijbaan, ballenfabriek, voetbalveld en nog veel meer. En dat alles voor een heel schappelijke prijs!

Het park organiseert regelmatig leuke thema-activiteiten zoals bijvoorbeeld in de herfstvakantie het Herfstfestival.

Boomplantdag Natuurmonumenten

Ieder jaar worden er boomplantdagen georganiseerd, op verschillende plekken in Nederland. Ook Natuurmonumenten organiseert zulke dagen, vaak in samenwerking met Landal.

Wij waren bij zo'n boomplantdag in 2016. Het was geweldig, lees maar in ons verslag.

En lees ook meer over het kinderprogramma OERRR van Natuurmonumenten.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)