Boomplantdag van Natuurmonumenten: plant een bos vol herinneringen

Natuurmonumenten organiseert regelmatig een boomplantdag. Wij waren erbij in 2016, en beleefden een bijzondere dag.

Wij waren bij de boomplantdag van Natuurmonumenten in 2016

Op 5 en 6 November 2016 werden de Nationale Boomplantdagen van Natuurmonumenten gehouden. En wij mochten erbij zijn!

Voor de derde keer werden de boomplantdagen gehouden bij natuurgebied Ramenberg bij Loenen. In deze drie edities zijn er in totaal zo’n 25.000 bomen geplant door mensen zoals jij en ik.

Bijna iedereen die er komt heeft wel een speciale reden om een boom te planten. Zo is er een heel bijzonder bos ontstaan, vol herinneringen en toekomst voor ons allemaal.

Als we aankomen bij natuurgebied Ramenberg zijn we verrast door wat we zien. Het lijkt wel een klein festival terrein. Wat ziet het er gezellig uit met de kampvuurtjes, tenten met informatie of waar je lekker kan zitten voor een hapje of drankje. Voor de kinderen is Oerrr er met leuke activiteiten.

Wij doen eerst een bakkie met appeltaart voordat we op pad gaan om de bomen te planten.

Kleine en grote bomen

Zeb en Tycho planten een boom

Voor de kinderen hebben ze een stuk grond waar kleine bomen geplant kunnen worden. Maar wij kiezen ervoor om allemaal een grote boom te planten. Dan kunnen we de bomen bij elkaar zetten.

Je krijgt bij de boom ook een houten label waar je iets persoonlijks op kan schrijven voor aan de boom.

We lopen naar het veld voor de grote bomen. Daar staan de scheppen klaar en zijn de gaten al voor gegraven, dat is makkelijk en ook slim. Zo staan de bomen op goede afstand van elkaar.

Een boom voor Opa

Een boom voor Opa Gerrit

De bomen staan snel in de grond. Het is leuk om te doen, de jongens zijn heerlijk aan het scheppen tot ze goed vast staan.

Eén boom is voor Opa Gerrit die dit jaar overleden is. We missen hem, maar hij was ons voorbeeld van hoe je van het leven moet genieten. We hebben een mooi hartje meegenomen die we in de boom hangen.

De tweede boom is voor Dakkie onze poes waar we ook afscheid van moesten nemen dit jaar. De andere twee bomen zijn voor Zeb en Tycho. Allebei net tiener en nog een heel leven voor zich om van te genieten.

En zo heeft iedere bezoeker vandaag zijn eigen verhaal bij het planten van de bomen. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen er zijn! Het gaat een prachtig mooi bos worden vol herinneringen en wensen!

Wandelen met de gids

Aandachtig luisteren naar de Boswachter

Na het planten van de boom gaan we op stap met een gids van natuurmonumenten. We wandelen een rondje door natuurgebied Ramenberg en krijgen uitleg over diverse bomen, planten, dieren en vooral over paddestoelen.

Die komen we veel tegen tijdens de wandeling. En jawel, we spotten ook de vliegenzwam. Weet je wel, die rood met witte stippen.

De gids kan leuk vertellen en zoekt interactie met de kinderen door vragen te stellen. Na een uurtje staan we weer op het terrein en gaan we een broodje eten in de tent.

Vogelhuisje maken bij Oerrr

Trots op het zelf gemaakte vogelhuisje van Oerrr

Na het eten gaan we bij Oerrr kijken. Je kan er een vogelhuisje in elkaar timmeren en broodjes bakken boven het kampvuur. We kopen het bouwpakketje voor het vogelhuisje, waarbij ook een broodje zit, en gaan aan de slag.

Er zit een handleiding bij het pakket, dus dat is gemakkelijk. De jongens beginnen met het bouwen en timmeren erop los. Binnen een kwartiertje zit het huisje in elkaar en kan hij versierd worden met de stickers die erbij zitten.

Dan pakken we een stok om de broodjes te warmen boven het kampvuur. Een hele fijne bezigheid tijdens deze koude zondag. Kunnen we gelijk opwarmen.

En dan is het tijd om huiswaarts te keren. Maar we komen zeker terug om te wandelen door het bos vol herinneringen in Natuurgebied Ramenberg. Het bos dat tot stand is gekomen door de vele mensen met hart voor de natuur die er een boom hebben gekocht.

Wanneer is er weer een Boomplantdag?

Regelmatig worden er boomplantdagen gehouden. Sinds 1980 is er een jaarlijkse Boomfeestdag, die ieder jaar op de derde woensdag in Maart wordt gehouden.

Op die dag worden er op vele plekken in het land bomen gepland, met allerlei activiteiten.

Daarnaast organiseert Natuurmonumenten ook regelmatig een boomplantdag, vaak in het najaar. Dat doen ze meestal in samenwerking met Landal, met diverse leuke activiteiten. Ideaal om dat te combineren met een weekendje weg in een nabijgelegen park van Landal.

Bollo was er ook!!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)