Keurmerk voor Koesafari Vechtdal Hoeve

Koesafari? Wat is dat mam? Op safari gaan doe je toch in Afrika? En koeien zien we toch elke dag als we uit het raam kijken...

Koesafari aanbevolen door vakantie met kinderen

Het is voor Zeb en Tycho onduidelijk waarom we dit gaan doen.

Dat het zo leuk blijkt te zijn was dan ook heel verrassend.

Zo leuk zelfs, dat het Vechtdal Hoeve met hun Koesafari het keurmerk van Vakantie met Kinderen in de wacht heeft gesleept.

De Brandrode Vechtdal Runderen

Terwijl de regen op ons neerdaalt, worden we hartelijk ontvangen op de Vechtdal Hoeve door Simone. De trekker en de huifkar staan al op ons te wachten om het weiland in te trekken. Maar eerst krijgen we onder genot van een bakkie wat uitleg over de passie van onze gastvrouw. De Brandrode Vechtdal Runderen.

De Brandrode Vechtdal Runderen

De Brandrode Vechtdal Runderen van de Vechtdal Hoeve mogen een bijzonder leven leiden.

Ze krijgen de ruimte om te leven zoals ze dat ook in het wild zouden doen.  Ze staan het hele jaar door op zeer ruime percelen in de natuur.

De weilanden zorgen voor heerlijk vers gras, de bomen voor beschutting tegen weer en wind en drinken doen ze uit de Vecht.

Alleen in de wintermaanden word er bijgevoerd met kuilvoer. Maar ook dit voer bestaat alleen uit gras wat van andere weilanden uit het Vechtdal komt.

Bijzonder is dat een kalfje 6 tot 7 maanden blijft drinken bij de moeder. Het langer drinken bij de moeder zorgt ervoor dat het dier sterker wordt en beter bestand is tegen ziektes.

Simone vertelt honderduit over de koeien en de safari. Maar ook over de producten die ze maakt als er een koe geslacht wordt. Vol trots laat ze de riemen zien en deelt ze haar plannen met ons om tasjes te laten ontwerpen van koeienleer.

Inladen en karren maar

Instappen om op koesafari te gaan

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk.  We willen allemaal die bijzondere koeien wel eens van dichtbij gaan bekijken. Terwijl onze gastvrouw haar moderne rode regenjas aantrekt, stappen wij in de huifkar om van start te gaan.

Een korte rit brengt ons in het natuurgebied, waar we de koeien al snel in een groep bij elkaar zien staan. En wat lopen er veel kalfjes rond. Zo schattig!

De kar wordt vlakbij geparkeerd en Simone begint met vertellen. We hangen aan haar lippen.

Naast de informatieve verhalen over de koeien komen er ook een heleboel anekdotes voorbij.  Van een verliefde stier die de Vecht overzwemt om bij zijn koe te zijn, tot een koe die haar kalfje redt.

Wie wil de trekker besturen?

Zeb rijdt de trekker tijdens de koesafari

Als we verder rijden worden de kinderen verrast. Ze mogen allemaal een keertje de trekker besturen. Trots stappen de jongens en de meisjes één voor één achter het stuur om ons rond te rijden.

Natuurlijk zit Simone ernaast om ze te begeleiden. Maar wat een pracht gezicht is het om die trotse koppies voor op de trekker te zien zitten.

Tijdens het wisselen van bestuurders vertelt Simone nog veel meer  verhalen over de koeien. Van het ontstaan van de ringen om de hoorns tot het superman kalfje. Het is heerlijk om naar te luisteren.

We maken een stop aan de Vecht waar we eigenlijk wat zouden drinken en spelen. Voor ons jammer, want het weer wil niet meewerken. Maar wat een bijzonder stekje is het om met mooi weer te genieten van een kopje koffie, thee of limonade.

De Koesafari van de Vechtdal Hoeve krijgt het keurmerk

Ondertussen kunnen de kinderen spelen aan de oever van de Vecht met zand en water en wat meegebracht speelgoed. Helaas, wij rijden weer terug naar de hoeve om binnen wat op te warmen en een warm drankje te nuttigen.

En zo is ons koeienavontuur alweer voorbij. Simone laat je op een geweldige manier kennis maken met haar eigen visie van de ‘Big 5′: natuur, landbouw, recreatie, educatie en ‘koelinair’.

We hebben genoten van de koesafari van de Vechtdal Hoeve en willen dit uitje dan ook warm aanbevelen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)