Wat zijn goede vakantiebestemmingen met een kleuter?

Als vakantiebestemmingen met een kleuter zijn weer meer landen kandidaat dan bij een peuter. Maar er zijn ook een paar andere overwegingen te maken.

Een kleuter is weer een stukje flexibeler dan een peuter. Ze hebben wat meer interesses, en zullen sneller vrienden maken. Dat betekent dat er veel meer landen geschikt zijn als vakantiebestemming met een kleuter.

Maar lange wandelingen zijn nu nog minder geschikt, zeker als je de buggy al hebt afgezworen. En omdat ze geen middagdutje meer doen, zijn lange autoritten ook een wat grotere uitdaging.

Ik heb ook voor kleuters de landen weer op een rijtje gezet, in volgorde van geschiktheid.

In bovenstaande figuur in het paars de landen waaruit je kan kiezen. Hoe donkerder paars, hoe meer geschikt de vakantiebestemming voor ouders met een peuter.

En hieronder een nadere toelichting

Verschillen in Europa ten opzichte van het reizen met een peuter

Met onze kleuters op vakantie in Duitsland

Ook voor een kleuter zijn de ons omringende landen natuurlijk zeer geschikt. In Nederland, België, Duitsland, en Denemarken zullen kleuters zich prima vermaken.

De zonbestemmingen Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, en Griekenland zijn ook prima voor kleuters, al ben je nu meer gebonden aan de zomervakantie. Hierdoor moet je de kinderen goed beschermen tegen de zon.

Vakantiebestemmingen als Kroatië, Slovenië en Oostenrijk zijn daarom zeker zo geschikt, in de zomer is het er warm genoeg. En dit geldt ook voor Engeland, waar voor kleuters veel te doen is.En voor Tsjechië en Zwitserland, die wat minder op kinderen zijn ingesteld, maar wel erg mooi zijn.

Blijven over de ruigere landen Noorwegen, IJsland, Schotland en Ierland. Deze zijn wat lastiger. Maar met een enthousiaste kleuter wel mogelijk. En daarmee zou je dan ook naar landen als Hongarije en Slowakije kunnen.

De bestemmingen verder weg

Buiten Europa komen er ook een paar mogelijkheden bij. Maar landen waar grote afstanden moeten worden overbrugd (Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland), zijn met kleuters toch wat lastiger.

Kaart met overzicht van geschikte vakantiebestemmingen met kleuters

De exotische bestemmingen Marokko, Jordanië, Egypte, Thailand, Maleisië, Zuid-Afrika, Mexico, en Costa Rica, zijn ook met kleuters geweldig.

Met kleuter Zeb in Essaouira, Marokko

En daar komen alleen maar mogelijkheden bij:

  • Kenia en Tanzania. Hoewel een georganiseerde safari vaak nog niet toegestaan is, zijn er al wel meer mogelijkheden, met name voor een self drive safari.
  • Brazilië, het grootste land in Zuid-Amerika, kent prachtige stranden, de Amazone, en met de Iguacu de grootste watervallen ter wereld. En dit is voor gezinnen met kleuters al goed te bereizen.
  • Nog meer natuurschoon is te vinden in Ecuador en de Galapagos eilanden. Een familiecruise daarheen is al toegankelijk vanaf 5 jaar.
  • Het is een eindje vliegen, maar Indonesië, en dan met name Bali en de rustiger plekjes op Java, zal veel indruk maken op je kleuter. En ook Maleis Borneo is een aanrader.

Voor de ervaren reiziger

Kleuters eten graag sticky rice in de rijstvelden

Ben je al wat gewend, en heb je met je kind(eren) als peuter al een verre reis gemaakt? Dan kan je met een kleuter nog een stapje verder gaan, en de volgende landen overwegen. In het roze zie je de volgende mogelijke vakantiebestemmingen met een kleuter:

  • Vietnam, Cambodja en Laos. Zeer verschillende buurlanden. Tegen de drukte van Vietnam moet je bestand zijn, anders zoek je het relaxte Laos of Cambodja op. Daar zijn de wegen echter weer wat slechter.
  • China. Prachtig land, waar je kind vaak beter communiceert met de Chinezen dan jijzelf...
  • Suriname. Op zoek naar de Nederlandse erfenis en over het water naar de dorpjes in de binnenlanden.
  • Lapland in Finland. In plaats van de traditionele wintersport kun je hier een sledetocht maken in de sneeuw.

Kijk voor reizen met kinderen naar deze en andere bijzondere bestemmingen op de pagina reizen op maat.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)