Ontdek China met kinderen, het land van draken en tempels

China is het land van rijst, thee, en wandelen over de langste muur ter wereld. Neem je kinderen mee naar een compleet andere wereld, met vreemde gebruiken en vriendelijke mensen.

Fietsen op de stadsmuur van Xi'an

Om eens een écht andere cultuur mee te maken, moet je zeker naar China. Je vindt hier dan ook veel oude gebouwen en gebruiken die voor ons westerlingen totaal nieuw zijn.

Naast de muur, de tempels en het Terracottaleger is er ook voor kinderen genoeg te zien en te doen in dit immens grote land.

Reizen in China doe je vooral per trein. De nachttrein zul je zeker nemen. Maar misschien ook de bullet trein. Met 350 kilometer per uur schiet je dan door het Chinese landschap, waardoor je al binnen 4 uur van Beijing naar Shanghai reist.

Lees hieronder welke bezienswaardigheden je met kinderen zeker niet over mag slaan. Of klik direct door naar het

Een vriendelijke cultuurshock in Beijing

De kinderen van Maaike in de Verboden Stad in Beijing, China

Waarschijnlijk start je reis in China in de hoofdstad Beijing (vroeger Peking genoemd). Hier val je meteen van de compleet andere cultuur van China. Maaike van Bergfamilie schreef er dit artikel over.

Er zijn natuurlijk talloze bezienswaardigheden in deze stad. Zo zul je zeker een bezoek brengen aan het immense Plein van de Hemelse Vrede.

UIteraard bezoek je ook de Verboden Stad die daarnaast ligt. Hier woonden vroeger de keizers, de stad was verboden voor gewone mensen. Een aanrader is ook het Zomerpaleis. Dit tempelcomplex is gebouwd in 1750 als buitenverblijf voor de keizer. Je vindt er prachtige tuinen en tempels, waarvan de meeste te bezichtigen zijn.

Je kunt het park te voet verkennen, maar zeker met kinderen is het leuker om met de boot het meer op te gaan. Zo kom je bovendien langs eilandjes en winkels die niet te voet te bereiken zijn.

Beklim het grootste bouwwerk ter wereld

De Chinese muur

Een bezoek aan China is natuurlijk niet compleet zonder het beklimmen van de Chinese muur.

De muur heeft een lengte van ruim 6000 kilometer en is gebouwd in de 14e en 15e eeuw, om de barbaren buiten het land te houden.

Helaas zijn inmiddels grote delen van de muur beschadigd, maar op diverse plekken kan je de muur nog in volle glorie ontdekken.

Op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Beijing ligt Mutianyu. Dit is het langste gerestaureerde deel van de muur, wat ook door kleine kinderen prima te beklimmen is. Maaike besloot om door te rijden naar Jinshanling om de muur te bezoeken.

Wil je de drukte vermijden, en een wat avontuurlijker deel van de muur beklimmen? Kies dan voor Simatai, waar wij tijdens onze wereldreis ook zijn geweest.

Bezoek wereldstad Shanghai en het Chinese Circus

Uitzicht op Pudong in Shanghai

Vergaap jezelf in Shanghai aan het uitzicht op het financiele centrum Pudong, of bezoek de Jing'an tempel met zijn gouden daken.

Het openbaar vervoer in Shanghai is supermodern, pak dus lekker de metro met de kinderen en pluis de hele stad uit. Let in het centrum wel op voor oplichters. toeristen zijn een gemakkelijk doelwit, dus bepaal zelf je doelen en ga daar recht op af.

Shanghai ligt in het oosten van China en is gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit Beijing.

Chinese acrobatiek

Het Chinese volk heeft een ijzeren discipline, en als ze iets willen, dan gaan ze er voor de volle 100% voor.

Daarom behoren de acrobatenshows in Shanghai ook tot de beste ter wereld. Tijdens deze shows zijn echter niet alleen acrobaten te zien. Samen met clowns, jongleurs en vuurspuwers wordt gezorgd voor een spannende en afwisselende show.

Shanghai biedt naast het circus ook nog een aantal interessante musea voor kinderen, zoals het chocolademuseum “Chocolate Happy Land” en het “Natural Wild Insect Kingdom”, voor kinderen die niet bang zijn van kriebelbeestjes.

Hangzhou, groene oase vlakbij Shanghai

De oase van rust die het Xi-meer bied midden in de drukte van de stad Hangzhou, nabij Shanghai

Een leuke trip vanaf Shanghai is de stad Hangzhou. Met de bullettrain (die zo'n 430 km per uur gaat) reis je hier heel comfortabel binnen een uur naartoe. Ik zou wel aanraden om hier te overnachten.

In Hangzhou is het Xi-meer een grote toeristen-trekpleister. Ga je hier 's avonds wandelen, dan word je verrast door mooie lichtshows en overal straatmuzikanten. Het zit er ook vol met heerlijke restaurants en gezellige hotels.

Een aanrader in Hangzhou is de Lingyin tempel. Dit prachtige groene complex ligt in een schitterend landschap waarvanuit je steeds andere uitzichten hebt. Het spoor naar de tempel loopt langs heel veel verschillende beelden van Boeda. Leuk voor de kids om naar te speuren!

Het beroemde Terracotta leger in Xi'an

Het Terracotta leger

Na de Chinese muur is het Terracotta leger in Xi'an de tweede attractie van China.

Xi'an was lange tijd de hoofdstad van China. Hier leefden diverse keizers. Eén daarvan, Qin Shihuang, liet een enorm leger manshoge soldaten van klei maken.

Dat Terracotta leger is bij toeval ontdekt, en een deel ervan is uitgegraven. Kinderen (en jijzelf ook) zullen versteld staan van de enorme rijen soldaten, inclusief paarden, wagens enzovoorts.

Xi'an heeft nog meer te bieden. Het lag op de zijde-route waardoor er een grote islamitische wijk is. Hier kan je onder andere heerlijk eten (kebap!).

Bezoek ook de muur om de stad, de Bell en Drum torens, pagodes, tempels enzovoorts. Toen wij er waren vonden we nog een bijzondere boedha grot die niet in de reisboeken stond. Avontuurlijke kinderen zullen dit zeker leuk vinden!

Pi-pa-panda's in Chengdu

Reuzenpanda in het pandareservaat van Chengdu

De meeste dierentuinen zijn in China geen aanrader, omdat de dieren hier onder niet al te beste omstandigheden verblijven. Een goede uitzondering hierop is het Pandareservaat in Chengdu.

Omdat de panda met uitsterven wordt bedreigd, is hier de natuurlijke leefomgeving van het dier nagemaakt.

In dit reservaat kunnen panda’s in alle rust spelen, eten en voortplanten. Zo maak je als bezoeker mee hoe panda’s in het wild leven. Ook kun je een kijkje nemen in de couveuses waar wordt gezorgd voor baby panda’s.

Chengdu ligt middenin het Chinese binnenland en is te bereiken per bullet train.

Naast panda’s biedt Chengdu bovendien een aantal van de leukste pretparken in China. Reis de wereld rond in het Floraland pretpark en voor waaghalzen staan er genoeg toffe attracties in Happy Valley.

Het bijzondere zuiden van China

Een ongelooflijke fietstocht bij het prachtige Yangshuo

Het allermooiste deel van China vonden wij het zuiden. In de omgeving van Guilin ligt het schilderachtige Yangshuo. Midden tussen het prachtige karst gebergte is dit een geweldige streek om te ontdekken.

Behalve de indrukwekkende natuur, vind je in China ook nog diverse kleurrijke stammen. In stadjes als Lijiang en Dali  vind je nog een stukje oude Chinese cultuur. Al lopen de mensen vooral voor de toeristen nog in hun traditionele kledij.

En wat denk je? Zijn de kinderen stoer genoeg om de berg naar de Zhonghe tempel te beklimmen? Of nemen ze (net als jou?) de stoeltjeslift?

Ontmoet Oost en West in Hong Kong

Voor de skyline van Hong Kong

Ten zuiden van China vind je de eilandengroep Hong Kong. Hier komen het oosten en het westen bij elkaar.

Voor Hong Kong in 1997 aan China werd overgedragen, was het namelijk onderdeel van Groot Brittannië. De mensen spreken hier dan ook goed Engels en het centrum heeft alle ingrediënten van een echte wereldstad.

Neem je kinderen mee naar Disneyland Hong Kong of het Ocean park, een combinatie van zeeaquarium en pretpark.

Maar ook de Victoria Peak Tram is een echte aanrader, om de stad vanaf een grote hoogte te bekijken. Vanuit Peking gaat er een bullet trein naar Hong Kong, waarmee je zo’n 8 uur onderweg bent.

Het Reisaanbod

Djoser family 23 daagse China reis

Straatje in Pingyao

Djoser Family (voorheen Djoser Junior) heeft een 23-daagse familiereis  langs alle highlights van China.

Naast de Chinese muur, het terracotta leger en Hong Kong bezoek je ook de oude stad Pingyao.

De meeste tijd besteed je echter in Zuid-China. Je verblijft in de prachtige dorpen Lijang, Dali en Yangshuo. En bij het prachtige Longji National Park.

Djoser heeft ook een 18-daagse versie, maar die heeft een veel hoger tempo. Hierin bezoek je Shanghai, Peking, Pingyao, Xi'an, Longji, Yangshuo en Hong Kong.

Sawadee 23-daagse familiereis

Fietsen in Beijing

Ook Sawadee organiseert een 23-daagse groepsreis voor gezinnen, langs alle highlights van China.

In plaats van Pingyao doet deze reis de oude stad Kaifeng aan, en je bezoekt de UNESCO grotten van Langmen.

De rest van de reis lijkt erg op die van Djoser. Wel kent de Djoser reis maar liefst 3 binnenlandse vluchten, die van Sawadee slechts twee.

Ook Sawadee heeft een versie van 18 dagen. Die slaat veel van de tussenstops over, waardoor het tempo van de reis nog meevalt.

Local Hero Travel

Ontmoet een lokaal gezin in China

Bij Local Hero Travel wordt je reis uitgestippeld door een lokale held. Deze weet immers veel beter waar de beste plekjes te vinden zijn.

De reizen zitten ook boordevol ontmoetingen met de locals, wat het extra bijzonder maakt.

In China bezoek je de Panda's bij Chengdu, waar je bij een lokale familie overnacht. En ontdek je met de fiets en op een bamboe-vlot de prachtige omgeving van Yangshuo.

Lees meer over deze voorbeeldreis in China, en pas hem met de lokale held aan aan jullie wensen.

Riksja Family rondreizen in China

Bij de Chinese muur

Ga je liever individueel, met je eigen gezin op reis naar China? Dat kan! Bij Riksja Family kan je je eigen ideale reis voor je gezin samenstellen.

Er is ook een standaard rondreis, langs de belangrijkste highlights: Peking, Xi'an, Chengdu, Yangshuo en Shanghai. Maar er zijn diverse varianten mogelijk.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)