Beijing met kinderen, welkom in de smart city!

Ga je op reis naar China met de kinderen? Sla dan Beijing (ook wel Peking genoemd) zeker niet over. Lees hier onze tips voor een stedentrip naar de beroemde hoofdstad van China.

Maaike en haar gezin tijdens een bezoek aan Beijing, China

Een reis naar China is niet compleet zonder een bezoek aan Beijing. Deze bruisende stad heeft tijdens en na de pandemie een ware metamorfose ondergaan. Daarin transformeerde ze tot de nummer 1 smartcity in de wereld.

De vele marktjes hebben plaatsgemaakt voor luxe shoppingmalls en smog behoort grotendeels tot verleden tijd.

Het gezin van Maaike van www.bergfamilie.nl bezocht Beijing met de kinderen en verwachtte veel drukte, chaos en een cultuurshock. De praktijk bleek echter verrassend anders!

Sightseeing in de Verboden Stad

De verboden stad in Beijing, China

Hoogtepunt van een bezoek aan Beijing is natuurlijk de Verboden stad met het Plein van de Hemelse Vrede.

Wanneer je weinig tijd hebt in Beijing, is dit dé stop die je moet maken.

Trek er met kinderen maar rustig een hele dag voor uit, want er is hier ontzettend veel te zien.

Voor de Verboden Stad moet je kaartjes vooraf online reserveren. Wij hebben dit door de conciërge van ons hotel laten doen.

Prachtige gebouwen en pleinen in de Verboden Stad, Beijing, China

We hebben van het hotel een printje meegekregen met een tekst die we niet kunnen lezen, maar bij de kassa blijkt het te kloppen.

Betalen kan hier uitsluitend met Alipay, Apple Pay wordt geweigerd. Gelukkig nemen ze nog wel contanten aan.

In de Verboden stad kan je genieten van de paleistuinen, verschillende vertrekken en de poort van hemelse vrede (inclusief portret van Mao). Met de audiogids word je onderweg (voor 2 euro) in het Engels begeleid.

Bezoek het zomerpaleis van de keizers

Het gezin van Maaike bij het Zomerpaleis in Beijing, China

Het zomerpaleis ligt aan de rand van Beijing, maar heeft een goede verbinding met de metro. Dit oude buitenverblijf van de keizers ligt op een berg en onderweg moet je dus best wat klimmen.

Comfortabele schoenen zijn dan wel zo fijn! Ook hier kan je uitsluitend met Alipay betalen, maar je hoeft niet vooraf te reserveren.

Hoogtepunt van het zomerpaleis is het marmeren schip. Wanneer je vanaf de ingang hier heen wandelt via het oosten, en dan weer terug via het westen, heb je alles wel gezien.

Er zijn diverse snacks verkrijgbaar in het zomerpaleis, maar echt lekker eten doe je buiten de paleismuren. Hier zitten op loopafstand diverse (zeer goedkope, maar goede) restaurants.

De Lama tempel is de mooiste tempel van Beijing

De kleurrijke Lama tempel in Beijing, China

De mooiste tempel van Beijing is toch wel de Lamatempel, vernoemd naar de Dalai Lama. Dit is tevens ook de drukst bezochte tempel.

Wierook wordt hier door de bezoekers niet per stokje afgestoken, maar per verpakking. Tel daar het enorme aantal bezoekers bij op en je kan je voorstellen hoe het hier ongeveer ruikt.

Voor een bezoek aan deze tempel heb je ongeveer een halve dag nodig. Aan de overkant van de weg van de Lama tempel zit een uitstekend restaurant (het restaurant met de lampionnen).

De Tempel of Heaven is leuk voor kinderen

Maaike en haar zoon voor de Tempel of Heaven in Beijing, China

De Temple of Heaven is de leukste tempel om met kinderen te bezoeken.

Hier is het minder druk en een bezoek is wat sneller afgelopen.

Hier zie je (net als bij het Zomerpaleis) veel prachtige Chinese dames die de tempel bezoeken voor hun perfecte Instagram profiel.

Bezoek de Chinese muur vanaf Beijing

De kinderen van Maaike op de Chinese muur, een flinke uitstap vanaf Beijing, China

De Chinese muur loopt niet door Beijing, maar kan je wel vanuit de hoofdstad bezoeken. En dat is absoluut de moeite waard.

De dichtstbijzijnde mogelijkheden zijn Badalin en Mutianyu, Beide plaatsen liggen op zo’n 70 kilometer afstand van Beijing.

Maar wij reden drie uur lang tot Jinshanling, naar een deel van de muur wat bekend staat om de prachtige hikes en natuur.

Hier kun je verschillende wandelroutes kiezen, van een half uur tot 5 uur.

Shoppen in Solana, pret in Chaoyang & rustige parken

Een van de vele parken in Beijing, China

Wie uitgebreid wil winkelen als in Californië, kan het beste de Solana shopping mall bezoeken. Hier vind je grote Amerikaanse merken (maar geen designer shops zoals op de Wangfujing). Denk aan Gap, Quicksilver en Lululemon).

Chaoyang Park, op loopafstand van Solana, is helemaal gericht op kinderen, en een soort pretpark. Hier vind je onder andere draaimolens, bootjes op het water, achtbanen en botsautootjes.

Tot slot zijn er heel veel parken in Beijing die leuk zijn om te bezoeken. De parken zijn een plek van rust te midden van de hectiek van de stad. In de parken zie je mensen zingen, sporten of worden spulletjes verkocht.

Neem altijd je telefoon en paspoort mee

De app van Alipay in China

Bij de visumaanvraag voor China moet je scan van je gezicht en al je vingerafdrukken afgeven. Kinderen onder de 14 hoeven geen vingerafdrukken af te staan. Wanneer je iets uit een automaat wil kopen (een flesje water bijvoorbeeld) moet je vooraf je gezicht scannen om je identiteit vast te stellen.

Bij andere betalingen (in winkels of restaurants) hoeft dit niet. Betalen gaat wel altijd met je telefoon. Je kan daarvoor WeChat of Alipay gebruiken. Download de app voordat je naar China gaat.

Voor het downloaden moet je ook weer je gezicht scannen en veel gegevens afgeven. Je koppelt de app aan je creditcard. Met onze ING creditcard werkte het niet optimaal, waardoor we op veel plekken niet konden betalen. Met de creditcard van BUNQ was dit geen probleem.

Betalen in Beijing: neem altijd je telefoon en paspoort mee!

Op sommige plekken kan je betalen met Appe Pay, maar deze plekken zijn schaars.
Via Alipay kan je ook een taxi bestellen (Didi in de app).

Dit lijkt een beetje op Uber, en werkt ook hetzelfde. Een taxi kost altijd tussen de 20 en 40 Yuan, zolang je binnen Beijing blijft. Dit komt neer op 2,50 euro tot 6 euro.

Op veel toeristische plekken wordt om je paspoort gevraagd. Ook op straat worden soms spontane (paspoort) controles opgezet. Zorg dus dat je altijd een paspoort bij je draagt. Ook de tassen moeten elke dag meerdere keren door scanner om te kijken of je geen wapens bij je draagt.

Het Reisaanbod

The Imperial Mansion, Marriott Executive Appartements

Een familiekamer in The Imperial Mansion, beijing, China

Wij verbleven in The Imperial Mansion, op loopafstand van de verboden stad op de Wangfujing. Dit is één van de weinige hotels in Beijing waar je appartementen kan boeken.

We boekten een appartement met twee losse slaapkamers, een woonkamer en een keuken (met wasmachine!). Gezien de ruime inrichting en de centrale ligging bleek dit een uitstekende keuze.

In het hotel is een gym en een zwembad aanwezig, waar we op de vroege ochtenden (dankzij de jetlag) gretig gebruik van hebben gemaakt.

We boekten het hotel inclusief ontbijt (van ongeveer 23 euro per persoon per dag), maar ditverdient geen aanbeveling. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit dumplings, noodles en
gestoomde groenten. Tegenover het hotel zit een bakker waar we beter terecht konden.

The Ritz Carlton, Financial Street

Een luxe kamer in het prachtige Ritz Carlton in Beijing, China

Wil je meer luxe en westerse mogelijkheden? Dan biedt The Ritz Carlton in het financiële district uitkomst.

We hebben dit hotel bezocht voor een diner en dat was zeer de moeite waard.

Het hotel is een stuk luxe dan bovengenoemd Marriott, maar daar betaal je dan ook voor.

Local Hero Travel

Ontmoet een lokaal gezin in China

Bij Local Hero Travel wordt je reis uitgestippeld door een lokale held. Deze weet immers veel beter waar de beste plekjes te vinden zijn.

De reizen zitten ook boordevol ontmoetingen met de locals, wat het extra bijzonder maakt.

In China bezoek je de Panda's bij Chengdu, waar je bij een lokale familie overnacht. En ontdek je met de fiets en op een bamboe-vlot de prachtige omgeving van Yangshuo.

Lees meer over deze voorbeeldreis in China, en pas hem met de lokale held aan aan jullie wensen.

Riksja Family rondreizen in China

Bij de Chinese muur

Ga je liever individueel, met je eigen gezin op reis naar China? Dat kan! Bij Riksja Family kan je je eigen ideale reis voor je gezin samenstellen.

Er is ook een standaard rondreis, langs de belangrijkste highlights: Peking, Xi'an, Chengdu, Yangshuo en Shanghai. Maar er zijn diverse varianten mogelijk.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)