Indonesië met kinderen,
ieder eiland een andere verrassing

Indonesië is als voormalige kolonie heel bekend bij Nederlanders. Maar wist je ook dat het bestaat uit vele, heel verschillende eilanden? En dat Indonesië met kinderen een fantastische ervaring is?

Eén van de vele bijzondere plekjes in Indonesië

Tijdens onze wereldreis in 2002 (nog zonder kinderen) hebben we ons over de schoonheid en diversiteit van Indonesië verbaasd.

We zijn er ruim 3 maanden geweest, en concludeerden dat dit land eigenlijk vele landen in één is.

Vanwege de historie hebben veel Nederlanders een band met Indonesië, en het is daarom ook een populaire bestemming.

Ook gezinnen komen hier graag, en dan met name op het bijzondere en kindvriendelijk Bali, waar we een aparte pagina over hebben: Bali met kinderen.

Maar ook de andere eilanden zijn een bezoek met kinderen waard. Lees hieronder wat ieder eiland (of eilandengroep) bijzonder maakt. Of klik direct door naar de...

Orang Oetangs en krater-meren op Sumatra

Prachtige plekjes aan kratermeer Lake Toba

Sumatra is na Borneo het grootste eiland, en ligt meest westelijk, onder Maleisië.

Het heeft ook veel overeenkomsten met Borneo, zoals de nog in het wild levende Orang Oetangs. Sumatra is echter wat toegankelijker, zodat dit de beste plek is om die Orang Oetangs in het wild te zien.

Dat doe je het beste in Bukit Lawang, in het district Bohorok vlakbij het Gunung Leuser national Park. Een prachtig dorp langs de rivier waar we in 2002 ook geweest zijn.

In 2003 is Bukit Lawang verwoest door een vloedgolf, maar inmiddels is het gelukkig weer grotendeels hersteld. Evenals het Orang Oetang rehabiliatatiecentrum hier.

Een ander hoogtepunt op Sumatra is het krater-meer Lake Toba. Hier kun je heerlijk zwemmen en relaxen, en ook nog uitstapjes maken naar de bijzondere Batak-dorpjes in de omgeving.

Een andere bijzondere cultuur op Sumatra is de Minangkabau, rond het dorpje Bukittingi. Ook hier ligt een prachtig kratermeer in de buurt: Danau Maninjau.

De drukte, maar ook schoonheid van Java

Wandelen in Yogyakarta

Als je in de hoofdstad Jakarta op Java aankomt, kom je in een grote, drukke metropool. Uiteraard wil je dan wel het oude, Hollandse deel Batavia bezoeken. Maar daarna is het advies om snel de drukte te ontvluchten.

En hoewel er ook in West-Java nog wel mooie plekjes zijn, zullen de meesten direct koers zetten naar Midden- en Oost-Java (tip: neem de trein via Bandung).

In Midden-Java kan je bijvoorbeeld een zwavel-vulkaan bezoeken, of het strand en de jungle combineren bij Pangadaran.

Maar het mooiste van Java vind je in het Oosten. In de mooie stad Yogyakarta rij je in een riksja, bezoek je paleizen en snuif je de Indonesische sfeer op.

En uiteraard maak je excursies naar de beroemde Boedhistische tempel de Borobudur, en het Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan.

Vulkanen kun je hier ook bezoeken. De werkende Merapi bijvoorbeeld. En natuurlijk de beroemde Bromo vulkaan, waar je in een magisch landschap van de zonsopkomst kan genieten.

Draken en andere avonturen op de Sunda eilanden

Het traditionele dorp Bena op Flores

Ten Oosten van Java liggen de kleine Sunda eilanden, oftewel Nusa Tenggara. Een bijzondere en ook zeer diverse groep eilanden, waarvan Bali het meest bekend is.

Lombok is het rustiger alternatief voor Bali. Met prachtige stranden, mooie natuur en de vulkaan Gunung Rinjani. En bovendien de kleine Gili eilanden.

Sumbawa, Sumba en Timor zijn de minder bekende, en minder bezochte kleine Sunda eilanden.

Dat laatste geldt niet voor Komodo natuurlijk. Dit is, samen met het naastgelegen eiland Rinca, het thuis van de Komodo varaan. Dit is het meest op een draak lijkende wezen op aarde. Heel bijzonder om hiernaar op zoek te gaan!

En dan is er nog Flores. Op dit eiland vind je weer een diversiteit aan culturen. In bijzondere dorpjes als Ruteng, Bena en Riung maak je kennis met allerlei verschillende traditionele huisjes en manieren van leven van verschillende stammen.

En ook de natuur is bijzonder, met heetwaterbronnen, rijstvelden en natuurlijk de Kelimutu vulkaan met zijn bijzondere meren in 3 verschillende kleuren.

Bijzondere culturen op Sulawesi

Een potje voetvolley in een Toraja dorp

Ook Sulawesi, het vroegere Celebes, kent bijzondere culturen. Zo houden de Tana Toraja er aparte begrafenis-rituelen op na. Hierbij worden buffels en varkens geofferd, al zul je zo'n slachting met kinderen waarschijnlijk willen vermijden.

Gelukkig zijn er ook veel andere dingen te zien en te doen. Al zul je toch ook de rotsgraven en Tao-tao poppen van voorouders willen bezoeken.

Makassar is de hoofdstad en een belangrijke haven. Hier vindt je het Nederlandse Fort Rotterdam. En voor kinderen is een bootreisje naar het eilandje Salmalona een aanrader om te zwemmen en snorkelen.

De afstanden op Sulawesi zijn lang en de wegen erg bochtig. Zorg er dus voor dat je af en toe kunt stoppen. Verblijf bijvoorbeeld een dagje bij Bantimurung waar de kinderen met autobanden van de waterval afglijden.

De natuur op Sulawesi is erg bijzonder, met planten en diersoorten die elders niet voorkomen. Een mooie plek om die te bewonderen is het Lore Lindu National Park. Dit is bereikbaar vanuit het relaxte Tentena aan het meer van Poso.

Helemaal in het Noorden, in Tangkoko nationaal park kan je met een ranger op zoek naar het heel bijzondere tarsier aapje. En naar diverse andere dieren natuurlijk.

Hier vlakbij ligt ook de prachtige onderwaterwereld van Bunaken, voor de kust bij de stad Manado.

Koppensnellers en neusapen op Borneo

Een bijzondere ontmoeting met een Orang Oetang in het wild

Het grootste eiland van Indonesië is Borneo, wat gedeeld wordt met Maleisië en Brunei. Het grootste gedeelte is echter Indonesisch, en heet Kalimantan.

Kalimantan is niet erg toegankelijk. De steden liggen veelal aan de kust, en daar zijn nog wel wegen. Maar naar het binnenland gaat het vervoer voornamelijk over de rivieren.

En juist in het binnenland zijn de meest interessante plekken. Dit is het terrein van de oorspronkelijke stammen van Borneo. Vanwege hun vroegere gebruiken worden deze stammen ook wel de koppensnellers genoemd.

Een tocht over, bijvoorbeeld, de Mahakam rivier voert je langs enkele longhouses (lange huizen) van deze koppensnellers, ook wel Dayaks geheten.

Een andere aanrader op Kalimantan is een bezoek aan het Orang Oetang opvangcentrum Pangkalan Bun.

Molukken en Papoea

Nog verder naar het Oosten bevinden zich de eilandengroep Molukken en Papoea, het voormalig Irian Jaya op het eiland Nieuw Guinea.

Hoewel dit ook prachtige eilanden zijn in Indonesië, is het reizen naar deze gebieden vooral voor de echte avonturiers. Met kinderen is dat nog lastiger, en daar is dan ook weinig informatie over te vinden.

Het Reisaanbod

Indonesië is een prachtig land om in rond te reizen. Kies hieronder uit de leukste groepsreizen met kinderen. Of kies voor meer flexibiliteit bij de individuele rondreizen.

Groepsreizen in Indonesië met kinderen

Djoser Family reis Sumatra, Java en Bali

Meisje tussen de reijsvelden

Djoser heeft een prachtige reis van 23 dagen waarbij je de hoogtepunten van de drie belangrijkste eilanden van Indonesië bezoekt.

Op Sumatra bezoek je de Orang Oetangs in Bukit Lawang, het koele (want hoog gelegen) Brastagi en Lake Toba.

Per vliegtuig ga je naar Java, waar je Jakarta, Bandung, het strand bij Pangandaran en Yogyakarta bezoekt.

Vervolgens weer per vliegtuig naar Bali. Hier verblijf je in Lovina en Ubud.

Djoser heeft ook nog een reis met alleen Java en Bali.

Meerdere Java-Bali reizen bij Sawadee

Sawadee heeft meerdere familiereizen naar Java en Bali, zodat je zelf jullie voorkeur kan kiezen.

Kies je voor rust en comfort, dan is "Het beste van Java en Bali" wat voor jullie. Deze reis begint in Yogyakarta, zodat je extra veel tijd in Oost-Java doorbrengt. Bovendien zijn de hotels bijzonder en comfortabel, meestal met zwembad.

Bijna dezelfde reis kun je ook met wat minder comfort, maar wel goedkoper boeken.

Wil je meer van Java zien, dan kies je "Op avontuur van Jakarta tot Bali". Deze reis is voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Sawadee familiereis kleine Sunda eilanden

Een Komodo varaan

Behalve de Java-Bali reizen heeft Sawadee voor gezinnen met kinderen van 12 jaar en ouder ook een hele leuke reis naar de kleine Sunda eilanden.

Na een dagje acclimatiseren op het strand van Bali ga je per vliegtuig naar Flores. Op dit bijzondere eiland bezoek je de Kelimutu vulkaan met zijn drie gekleurde meren.

Ook bezoek je diverse bijzondere traditionele dorpen op Flores, en ga je heerlijk snorkelen bij de eilanden voor de kust.

Een boottocht naar de Komodo varanen mag natuurlijk niet ontbreken. En je sluit de reis af op Lombok, waar je geniet van de natuur en het strand.

Sawadee familiereis Sumatra, Java en Bali

Orang Oetan

Sawadee heeft een prachtige 23 daagse reis naar Sumatra, Java en Bali.

Op Sumatra ga je twee hoogtepunten van dit grote eiland bezoeken. Te beginnen bij Bukit Lawang waar je orang oetangs gaat spotten in de jungle. Dan reis je door het land van het Batak-volk naar Lake Toba, waar je een paar dagen heerlijk kunt genieten van de prachtige omgeving.

Dan vlieg je naar Yogyakarta voor een bezoek aan de Borobudur en reis je door naar de Bromo vulkaan.

En op Bali ga je de eerste dagen naar Lovina om te relaxen aan het strand. Dan gar je een paar dagen naar het gezellige Ubud. Om de reis af te sluiten met nog een paar dagen strand in Seminyak.

ANWB familie groepsreis Bali

Deze 16-daagse groepsreis met kinderen van de ANWB (voorheen van Fox) laat je de hoogtepunten van Bali ontdekken.

Jullie maken een mooie fietstocht door de rijstvelden rond Ubud, gaan heerlijk snorkelen, en leren alles over de Balinese cultuur met haar nooie tempels.

Dit is een heerlijk relaxte vakantie, met ook genoeg tijd voor zwembad en strand.

Koning Aap Kidz naar Sumatra, Java en Bali

Werken in de rijstvelden bij Ubud

Indonesië totaal is een leuke familiereis die je het mooiste van vooral 3 eilanden laat zien.

Je begint de reis op Sumatra. Hier ga je onder andere naar het prachtige Toba meer, en je bezoekt de Orang Oetangs bij Bohorok.

Je reist door naar Yogyakarta op Java. Hiervandaan bezoek je onder andere de beroemde tempels Borobudur en Prambanan. En je maakt een excursie naar de Bromo vulkaa.

Op Bali bezoek je Ubud, je gaat met een gemotoriseerde buggy door de jungle, en je krijgt srufles in Seminyak. Of je laat dat aan de kinderen over en je komt zelf helemaal tot rust...

Individuele rondreizen in Indonesië met kinderen

Local Hero Travel

Ontmoet de local kids in Indonesië

De beste reisadviezen krijg je van de locals. Bij Local Hero Travel wordt je reis dan samengesteld door een lokale held.

De reizen zitten ook boordevol ontmoetingen met de locals.

In Indonesië heeft Local Hero een mooie familiereis op Bali. Hierbij ga je raften op een prachtige rivier, surfen op zee, en je bezoekt het kleine eiland Gili Trawangan bij Lombok.

Uiteraard kan de reis helemaal op jullie wensen worden aangepast.

Kidsreizen naar Indonesië

Offers maken op Bali

Wil je een echt bijzondere reis in Indonesië maken? Laat die dan samenstellen door Kidsreizen. Zij denken met jullie mee om tot de voor jullie perfecte reis te komen.

Wil je dolfijnen spotten, fietsen door de rijstvelden, of meehelpen het land te ploegen met echte waterbuffels? Het kan allemaal. En overnachten doe je in mooie familiehotels met zwembad.

Lees meer over Kidsreizen en hun reizen in Indonesië.

Ontdek Java en Bali met Kinderen met Original Asia

Uitzicht vanaf de Borobudur

Original Asia heeft een hele leuke reis langs de hoogtepunten van Java en Bali. De reis begint in Jakarta waar de privégids jullie de stad laat zien. Dan gaat de reis naar Bogor om een bezoek te brengen aan een lokale dierentuin. In de muziekstad Bandung is het leuk om naar een voorstelling van een muziekschool te gaan.

Dan gaat de reis met de trein verder naar Yogyakarta waar je natuurlijk de beroemde Borobudur gaat bezoeken. Via de waterval van Tawangmangu reis je door naar de Bromo Vulkaan.

Vanuit Surabaya vlieg je naar Bali waar je naar het gezellige culturele stadje Ubud gaat met in de omgeving prachtige rijstvelden. En als afsluiter ga je lekker relaxen op het strand van Ubud. Logeren doe je in hotels met zo mogelijk een familiekamer.

Heb je zelf nog andere aanvullende wensen, dan kan Original Asia je reis aanpassen en op compleet op maat maken.

Riksja Family Indonesië

Bij een echte Komodovaraan in het wild!

Riksja Family Indonesië heeft diverse leuke reizen in Indonesië.

Er zijn complete rondreizen in Bali, of combinaties van Bali met Java, Sumatra, of Komodo eiland.

Daarnaast kan je met de bouwstenen natuurlijk ook jouw ideale reis samenstellen.

Familierondreis Asiadirect Oost-Java en Bali

Deze 17 daagse familierondreis naar Oost-Java en Bali is speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Het programma is afwisselend, de dagen zijn niet zo vol en de reisafstanden zijn relatief kort. Hotels zijn speciaal geselecteerd op kindvriendelijkheid.

De reis begint in Surabaya en via Malang, Kalibaru en Ketapang reis je verder naar Bali. , onderweg bezoek je prachtige plantages en optioneel kun je de 2000 meter hoge Ljen vulkaan bezoeken.

De eerste plek op Bali is Lovina, met zijn zwarte zandstranden. Hopelijk kan je hier ook tijdens de boottocht dolfijnen spotten. Vervolgens reis je naar Ubud, de perfecte uitvalbasis vanwaar je de rest van het eiland kunt verkennen. Via het oosten van het eiland gaat de reis naar Sanur, waar je kan nagenieten van deze mooie reis.

Als jullie nog een week langer de tijd hebben, is het mogelijk om bijvoorbeeld verder te reizen naar de paradijselijke Gili eilanden of om oog in oog te staan met de grootste hagedissen ter wereld in het Komodo Nationaal Park. Het hele programma kan op maat worden aangepast precies zoals je het zelf hebben wilt.

Met Van Verre Family naar Indonesië

Heerlijk verblijf tussen de rijstvelden

Maatwerk specialist Van Verre heeft nu ook landenspecialisten voor gezinnen.

Wil je met kinderen naar Indonesië? Of wil je opa en oma ook meenemen? Dan stippelt Van Verre family de ideale reis voor jullie uit.

Vind de mooiste plekjes op Bali. Of ga op ontdekkingstocht door Sumatra, Java, en naar de draken op Komodo. Ga direct naar de Indonesië reizen van van Verre Family.

SNP Travelkids Bali

SNP heeft een leuke reis langs de hoogtepunten van Bali. Je gat genieten van lekker eten, vriendelijke mensen, prachtige palmstranden, steile, groene rijstterrassen en torenhoge vulkanen.

Je hebt de beschikking over een privé gids en chauffeur, dus je kan alles op eigen tempo bekijken.

Je verblijft op kleinschalige, bijzondere accommodaties, zoals je van SNP Family Specials gewend bent.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)