Maleis Borneo met kinderen: ontmoet de mensen van het bos

Sabah en Sarawak vormen samen Maleis Borneo (ook wel Maleisisch Borneo genoemd). Dit is de ultieme plek om de jungle met kinderen te ontdekken. Je gaat hier onder andere op zoek naar de mensen van het bos: de Orang Oetangs.

Een Orang Oetan van wel heel dichtbij in Seminggoh rehabilitatie centrum

Borneo is een groot eiland ten oosten van Maleisië. Het kent een unieke natuur, met nog veel oerwoud.

Het grootste deel van Borneo hoort bij Indonesië. In het noorden vind je echter de Maleisische staten Sarawak en Sabah, en het onafhankelijke Brunei.

Maleis Borneo kent zo ongeveer dezelfde goede faciliteiten die je ook in Maleisië vindt. Daarom is dit de perfecte plek om de jungle met kinderen te ontdekken.

Hieronder lees je wat je allemaal in Sarawak en Sabah kunt zien en beleven, of je klikt direct door naar het

Voor meer informatie over het vasteland van West-Maleisië bekijk je de pagina Maleisië met kinderen.

P.S. Wij waren in 2002 in Maleisisch Borneo, nog zonder kinderen. De foto's zijn van toen.

Sarawak

Sarawak ligt aan de Noord kant van Borneo, en is de grootste staat van Maleisië. Het is goed toegankelijk met een hoofdweg van West naar Oost. Alleen als je dieper de jungle in wilt naar het zuiden ben je voor vervoer aangewezen op de rivieren.

Kuching, kattenstad aan de rivier

Sabine bij het katten standbeeld van Kuching

De hoofdstad van Sarawak ligt in het Westen. Kuching betekent kat in het Maleis, en de kat vind je dan ook op verschillende plekken terug.

Kuching heeft een prachtige boulevard langs de Sarawak rivier. Je kunt een mooi boottochtje maken en je moet dan zeker langs het indrukwekkende provinciehuis en Fort Margherita.

Kuching is verder een prima uitvalsbasis voor uitstapjes, zoals naar het Seminggoh Orang Oetan opvangcentrum.

De lange huizen van de inheemse stammen

Traditioneel longhouse in het Cultural Village

In Sarawak leven nog verschillende inheemse stammen, zoals de Iban, Bedayun en Orang Ulu. Vooral in de jungle van Sarawak zijn de longhouses nog te vinden. Dit zijn de lange huizen langs de rivier waar de stammen in wonen.

Uiteraard is het mogelijk om deze stammen te bezoeken. Maar voor het echte werk moet je dan wel per boot diep de jungle in.

Een andere leuke mogelijkheid is om het Cultural Village vlak buiten Kuching te bezoeken. Hier zijn verschillende soorten long houses van de verschillende stammen nagebouwd.

Het Cultural Village is ook voor kinderen erg leuk. er is zelfs een speurtocht voor ze uitgezet.

Neusapen en vleesetende planten in Bako

Prachtig strandje in Bako National Park

Sarawak kent verschillende Nationale Parken. Hiervan is Bako het meest bezocht. Het ligt niet ver van Kuching en er is veel te zien.

Zo is dit de plek om neusapen en verschillende andere apensoorten te spotten. Wel uitkijken voor de makaken, want die pikken alles wat eetbaar is.

Ook groeien hier vleesetende planten in het wild. Klinkt heftiger dan het is hoor, maar het is wel erg leuk om te zien.

En dan leiden de verschillende routes door het park ook nog naar mooie kleine strandjes, dus wat wil je nog meer?

De mysterieuze grotten van Niah Caves

In de Niah Caves

Helemaal aan de andere kant, in het Oosten van Sarawak, bevinden zich de Niah Caves. Ook weer midden in de jungle.

Via 3 kilometer aan loopplanken vanaf het hoofdkwartier door de jungle bereik je de grotten. Geef de kinderen een zaklantaarn en dan is het op zoek naar de vleermuizen en vogelnestjes.

De grotten zijn niet zo groot, maar wel leuk om te verkennen. En dat laatste geldt natuurlijk ook voor de jungle. Wie ziet de meeste hagedissen?

Sabah

Sabah is een aparte staat in het Noord-Oosten van Borneo. Hier kun je ook weer de jungle in, om zelfs olifanten te zoeken. Maar er zijn ook eilanden met tropische stranden.

Kinabalu, stad, berg en uitvalsbasis

Even poseren bij Kota Kinabalu

De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu. Het is een nette, geordende stad met veel typisch aziatische winkeltjes en restaurants.

Vanuit de stad gaan veel toeristen de hoogste berg van Zuid-Oost Azië, Mount Kinabalu beklimmen. Maar dat zul je met kinderen niet willen ondernemen.

In plaats daarvan is het een prima uitvalsbasis voor tripjes naar verschillende tropische eilanden voor de kust. Om te relaxen, snorkelen of te duiken.

Schildpadden zoeken op Turtle island

Voor de kust bij de andere grote stad van Sabah, Sandakan, bevindt zich het Turtle Island Marine Park. Eigenlijk meerdere eilanden waar veel zeeschildpadden komen om hun eieren te leggen.

Alleen op Pulau Selingan kun je overnachten, wat een hele leuke belevenis is.

Orang Oetan opvangcentrum Sepilok

Orang Oetans in Sepilok

Niet ver van Sandakan ligt Sepilok, het grootste en meest professionele Orang Oetan opvangcentrum.

Hier zijn verschillende loopsteigers door de jungle gemaakt. Met uiteindelijk een tribune voor een voederplatform voor de Orang Oetangs.

Het enige nadeel van Sepilok is dat er soms erg veel luidruchtige toeristen zijn, waardoor slechts een enkele Orang Oetang komt opdagen. Aan de andere kant is de professionaliteit en toegankelijkheid weer een voordeel.

Toen wij er waren (zonder de kinderen) hebben we hier in ieder geval erg genoten van de mensapen en andere dieren die we hier zagen.

De jungle in over de Kinabatangan rivier

De plek om dieper de jungle in te gaan is bij de Kinabatangan rivier. Via een meerdaagse boottocht over de rivier kun je hier weer vele dieren spotten.

behalve Orang Oetans, neusapen en neushoornvogels heb je hier ook kans om de Borneo-dwergolifant te zien.

Een trip naar de Kinabatangan is de ultieme jungle-ervaring in Maleisisch Borneo.

Het Reisaanbod

Naar Borneo met Undiscovered

Een aapje in Bako National Park

Nieuwsgierig naar het onbekende? Undiscovered laat jou en jouw familie grenzen verleggen.

Ben je op zoek naar een fantastische familiereis? Borneo staat bekend om haar wildlife, jungle en bijzondere cultuur en is een prachtige bestemming voor de gehele familie. Ga jij met jouw gezin op avontuur?

Undiscovered biedt reizen op maat naar Borneo met een prachtige mix van cultuur, natuur en dieren. Samen met een van de reisspecialisten van Undiscovered stel je een prachtige, onvergetelijke familiereis samen, volledig naar jullie wensen.

Groepsreis met Sawadee Familieavontuur

Instappen voor een boottochtje

Sawadee biedt groepsreizen aan voor gezinnen met kinderen vanaf 8 of 12 jaar.

De 24-daagse reis Naar het hart van Borneo is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De reis gaat langs de mooiste plekjes van zowel Sabah als Sarawak.

De overnachting in hun traditionele longhouses is een onvergetelijke ervaring! Wat deze reis ook zo bijzonder maakt, is de wandeling dwars door de jungle, waarbij je door rivieren waadt, enorme grotten bezoekt en uitleg krijgt over jachttechnieken en geneeskrachtige planten.

De reis eindigt op het tropische eiland Pulau Tiga, bekend van Expeditie Robinson.

Bijzonder plekje in de jungle van Sarawak

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)