Suriname met kinderen, ontdek de magie van de Amazone in de jungle

Suriname is een uniek land voor een familievakantie. De indrukwekkende jugle, met de Amazone als hoogtepunt, is bijzonder gaaf om te ontdekken met kinderen. Lees hier onze tips!

Kleurrijke bootjes op de Amazone in Suriname

Suriname is een relatief klein land in Zuid-Amerika. Relatief, want het is zeker 4 keer zo groot als Nederland!

Ooit was Suriname een kolonie van Nederland. Inmiddels is het land sinds 1975 onafhankelijk. Maar in grote delen van het land wordt nog steeds Nederlands gesproken.

De rijke Surinaamse cultuur is ontstaan uit een mengelmoes van culturen van verschillende volkeren. Combineer dat met de prachtige natuur van de Amazone, en je hebt een fantastische vakantiebestemming!

Lees meer over wat je in Suriname met kinderen kan beleven, of klik direct door naar het

Spelen aan de Waterkant van Paramaribo

Het Keti Koti festival in Paramaribo

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Het ligt aan de kust en hier start vrijwel iedere vakantie in Suriname.

Hier vind je nog veel Nederlands koloniale huizen. Vooral langs de Waterkant, de straat langs de Suriname rivier.

Hier neem je uiteraard een kijkje bij het Fort Zeelandia. Dit is nu een museum waar je veel van de geschiedenis leert. En ondertussen geniet je van het uitzicht en poseer je bij de kanonnen of het standbeeld van koningin Wilhelmina.

Bezoek de plantages langs de kuststreek

Frederiks plantage, bewaakt met kanonnen

In de kuststreek van Suriname bevonden zich vroeger de plantages. Die zijn nu grotendeels vervallen, maar sommigen kun je nog bezoeken.

Vanuit Paramaribo kan je een fietstocht maken langs plantages met Nederlandse namen zoals Mariënburg, Alkmaar en de Frederiksplantage.

Reis je verder langs de kust naar het Oosten, dan kom je in andere dorpen met Nederlandse namen, zoals Groningen of Wageningen.

Helemaal in het Westen ligt Nieuw Nickerie. Hier bevindt zich de breedste rivier van Suriname, met een uniek natuurgebied van moeras en mangrove.

Oorspronkelijke bevolking en schildpadden bij Galibi

Patrick verkleed als Carib in Galibi

Reis je vanuit Paramaribo naar het Oosten, dan kom je bij de dorpen van Galibi. Hier kun je kennis maken met de cultuur van de Carib-stam.

Deze oorspronkelijke bewoners van Suriname wonen vooral aan de kust. En de stranden hier worden gebruikt door zeeschildpadden om hun eieren te leggen.

Het leggen van eieren doen ze 's nachts. En het is een spannend avontuur om in het pikkedonker heel zachtjes een kijkje te gaan nemen. Zonder de dieren te storen, natuurlijk,

De Suriname rivier langs historische punten

De ruïnes bij Jodensavanne

Vanuit Paramaribo loopt de langste rivier van het land, de Suriname rivier, naar het zuiden, richting de jungle.

En op het eerste stuk vind je de verschillende culturen en belangrijke plekken uit de geschiedenis van Suriname.

Zo zijn er Javaanse dorpen, zoals Domburg. Hier wonen nog altijd nakomelingen van de mensen uit Java die door de Nederlanders hierheen gebracht zijn om te werken, toen de slavernij was afgeschaft.

Ook is er de Jodensavanne, waar vroeger Engelse en Portugese joden woonden. En Groot Chatillion, de ruïnes van de plek waar mensen met de zeer besmettelijke ziekte Lepra werden gebracht.

Brownsberg en het Brokopondo meer

Boomtoppen steken nog boven het water uit in het Brokopondomeer bij Tukunari eiland

In het midden van Suriname ligt een groot stuwmeer: het Brokopondomeer. De stuwdam zorgt voor bijna de hele energievoorziening in Suriname!

Het meer is heel bijzonder omdat de toppen van de bomen nog altijd boven het meer uitsteken, De dorpen die hier vroeger waren, moesten worden verplaatst.

Er zijn diverse eilanden in het meer waar je kan overnachten. Heel bijzonder is het om te zwemmen en te vissen naar piranha's...

Vlakbij het meer is het natuurreservaat Brownsberg. Hier zit je midden in het tropisch regenwoud. Spot brulapen, vind kleurrijke kikkers, en ga op pad naar de watervallen of de Witi-kreek om te zwemmen.

De Afrikaanse dorpen in de binnenlanden

Vrouwen doen de was bij de Jaw Jaw Soela

Vanaf het Brokopondomeer kan je alleen per boot verder de jungle in, naar Boven-Suriname. Dit is al een ervaring op zich!

In een lange koraal gaat het stroomopwaarts. Langs diverse stroomversnellingen, en verschillende dorpen van de Saramakka stam. Dit zijn nakomelingen van mensen die tot slaaf gemaakt waren en ontsnapten van de plantages.

Deze van oorsprong Afrikaanse mensen bouwden dorpen zoals ze die in Afrika ook hadden. Het is heel bijzonder om deze dorpen te bezoeken, je waant je in een andere tijd!!

Er zijn diverse mooie plekjes langs de rivier om te verblijven. Bij de Jaw Jaw sula bijvoorbeeld. Bij dit dorp vormen de grote stenen in de rivier voor een natuurlijke bubbelbad.

Het Reisaanbod

23 daagse reis Suriname en Curacao van Sawadee

Spelen bij de Jaw Jaw Soela

Deze leuke familiereis komt langs alle hoogtepunten van Suriname. Je bezoekt Paramaribo, de plantages, de schildpadden en de dorpen van Galibi, en gaat per boot de binnenlanden in.

Daar bezoek je Brownsberg, verblijft op een eiland in het Brokopondomeer, en je gaat verder stroomopwaarts tot aan Jaw Jaw soela. Hier verblijf je in een Saramakkaans dorp.

Dan gaat de reis terug naar Paramaribo en vlieg je verder naar Curacao om de laatste dagen van de reis te genieten van het strand.

Deze reis is geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder, en er zijn ook vertrekdatums voor gezinnen met kinderen van 12+ en 16 jaar en ouder.

Djoser Family 20-daagse reis naar Suriname

Djoser Junior heeft nagenoeg dezelfde reis langs de hoogtepunten van Suriname. Leuk extraatje: vanuit Paramaribo ga je een dolfijnentour doen.

Deze reis is echter ook geschikt voor jongere kinderen, vanaf een jaar of 7. En er zijn ook vertrekdata met alleen kinderen van 10 jaar en ouder.

18-daagse reis door Suriname met Local Hero Travel

Local Hero Travel verzorgd gezellige en bijzondere familie rondreizen door Suriname

Bij Local Hero Travel wordt je reis uitgestippeld door een lokale held. Zij weten immers het beste waar de mooie plekjes in hun land zijn.

Bovendien brengen ze jullie ook in contact met de locals. Kinderen vinden het super om te zien hoe hun leeftijdsgenootjes leven.

Verblijf op een natuur camping in de jungle, bezoek Marron dorpen en leer zelf chocola maken bij een lokale cacao maker.

Local Hero Travel neemt jou en je kinderen mee op een relaxte rondreis, waarbij je in 18 dagen van Paramaribo - Galibi - Frederiksdorp - Paramaribo - Zanderij - Gunsi -  en weer naar Paramaribo reist.

Alle vervoer beschreven in het programma en overnachtingen met ontbijt zijn inbegrepen bij de prijs.

Met Travelnauts naar Suriname

Fietsen in Commewijne

Travelnauts biedt gezinnen echt avontuurlijke reizen zonder zorgen. Je boekt er  individuele reizen waar eventueel eigen wensen aan toegevoegd kunnen worden. De 16-daagse reis in Suriname heet Paramaribo, boottochten en apen.

De reis gaat in Paramaribo beginnen. Je hebt een paar dagen de tijd om de stad op je gemak te bekijken voordat de reis naar Galibi gaat om schildpadden te spotten. In Commewijne ga je fort Nieuw Amsterdam bezoeken en daarna keer je terug naar Paramaribo.

Dan begint deel 2 van de trip. Je gaat het binnenland van Suriname ontdekken. Eerst in Danpaati waar je gaat wandelen in de jungle en kaaimannen spotten. Vervolgens gaat de reis naar Berg en Dal waar je door de bomen kan slingeren met verschillende canopy tours.

ANWB familiereis Kano's en Kaaimannen

Met de boot over de rivier

De ANWB heeft een leuke 16-daagse privé reis naar Suriname. Hierbij verblijf je onder andere op de Frederiksplantage.

Ook bij deze reis ga je naar Galibi, en uiteraard de binnenlanden in. Hier overnacht je op een eiland in de Suriname-rivier, waarbij zelfs een zwembad is.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)