Ecuador met kinderen, geniet van de bijzondere natuur en mensen

Ecuador is een unieke en veelzijdige bestemming voor een reis met kinderen. Niet alleen biedt het veel mooie natuur, de mensen zijn ook hartelijk en je kunt er heerlijk actief zijn met het gezin.

Wij bezochten het Zuid-Amerikaanse land met onze zoon van 7 en delen graag onze tips voor een familiereis.

De fantastische natuur in Ecuador, hier de hangbrug bij de Poilon del Diablo waterval

Heb jij avontuurlijke kinderen en zoeken jullie een leuk land voor een verre reis? Overweeg dan zeker eens Ecuador.

De verschillende landschappen liggen op relatief korte afstand van elkaar. Wat dus zo leuk is aan dit land, is dat je een dag in de jungle kan vertoeven, de volgende dag een vulkaan kan beklimmen en een dag later op het strand kan liggen.

Hieronder heb ik de leukste activiteiten en plaatsen om te zien tijdens een gezinsreis in Ecuador voor je op een rijtje gezet. Of klik direct door naar het aanbod van

Excursies in de jungle rond Baños

Kabelbaantje naar de waterval bij Baños

Houden jouw kinderen van adrenaline activiteiten? Bezoek dan deze gezellige plaats.

Baños is de uitvalsbasis voor excursies in de jungle, maar je kunt er ook deelnemen aan allerlei leuke tours. Raften, of met een kabellift over een ravijn met waterval, een bezoek aan de imposante El Pailon del Diablo waterval (aanrader!) of een rit met een treintje door de stad.

In het stadje zijn allerlei kermisattracties en leuke barretjes. Doe eens gek in het weekend en neem de karaoke bus, hilarisch!

Vogeltjes kijken bij Mindo

Er zijn heel veel mooie vogeltjes te spotten

Ook Mindo is een gezellig stadje waar van alles te beleven is voor ouders en kinderen. Erg leuk vonden wij de bird watching tours.

Hebben je kinderen niet het geduld hiervoor dan kan je ook nog een van de vogeltuinen bezoeken. Diverse mensen vragen entree en dan kan je in hun tuin zitten en vogels kijken. Hier hebben ze allerlei stokken, eten en toebehoren opgehangen waar vogels op af komen. Leuk als je slechts even wil “vogelen”.

Bezoek in Mindo ook de vlindertuin, een van de chocoladefabrieken en neem de stoeltjeslift naar de top van een berg. Je vliegt als het ware boven de jungle, heel bijzonder. Oudere kinderen kunnen deelnemen aan tubing en canopy tours.

Ontmoet kleurrijke mensen in Otavalo

Kleurrijke vrouw in Otavalo

Maak kennis met de kleurrijke en vriendelijke mensen van Ecuador. Otavalo is hiervoor de ideale plek.

Op de markt worden panfluiten, poncho’s en sieraden verkocht. De lokale bevolking draagt leuke hoedjes en bontgekleurde kleren. Dat is leuk om te zien, maar let op; Ecuadorianen houden er niet van om op de foto te gaan. Ze draaien zich vaak weg als je de camera te voorschijn haalt.

Op zaterdag is er in Otavalo een beestenmarkt, ook dit is leuk om mee te maken. Tot slot kan je een ambachtentour maken, waarbij je leert hoe rietmatten en andere ambachtelijke producten gemaakt worden.

Met de trein door de Andes

De Cotopaxi vulkaan in de Andes

Een reis naar Ecuador is niet compleet zonder een rit langs de vulkanenlaan. Beroemde vulkanen zijn de Cotopaxi (zichtbaar vanaf Quito) en de Chimborazo.

Wanneer je van Baños naar Cuenca reist is een verblijf in Alausi een fijne tussenstop. Vanuit dit stadje vertrekt “el Nariz del Diablo”, de trein naar de “Duivelsneus”. Het station ligt midden in Alausi en op de meeste dagen van de week vertrekt de trein hier om 11 uur.

Het is een prachtige treinrit door de bergen, langs beken, cactussen en steile rotswanden. Op het steilste stuk rijd je langs duizelingwekkende ravijnen. Bij de Duivelsneus stopt de trein, zodat je de tijd hebt om even rond te lopen of iets te drinken.

Op ontdekking in de Amazone

Net als Freek Vonk op ontdekking in de jungle? Ook dat kan in Ecuador. De beste gebieden om de Amazone in te trekken zijn Cuyabeno en Yasuni in het noorden van Ecuador.

Het zijn echter moeilijk toegankelijke gebieden en het is bijna onvermijdelijk om een georganiseerde reis te boeken.

Er worden wel losse pakketten aangeboden door enkele luxe hotels in de omgeving, waarbij je 4-5 dagen in de jungle verblijft. Met een gids trek je dan het oerwoud in, op zoek naar apen, kaaimannen en reuzenotters. Bezoek een parrot lick, waar papegaaien zich verzamelen, of beklim een uitkijktoren met een fantastisch zicht op het Amazonewoud.

Echte waaghalzen kunnen een nachtsafari doen; de gids laat je dan tarantula’s en andere griezelige dieren zien.

Bezoek de ruïnes van de Inca's

Lama rijden bij Ingapirca

Hoewel Ecuador niet even veel aan cultuur te bieden heeft als Peru, kan je nog wel wat overblijfselen vinden van de oude inca’s.

Bekendste bezienswaardigheid is Ingapirca met haar incaruïne. Neem een rondleiding met gids en kom alles te weten over hoe het hier ooit is geweest. Na afloop even op de foto met een lama?

La Mitad del Mundo

Niet heel ver bij Quito vandaan bevindt zich een monument dat op de evenaar zou liggen; la Mitad del Mundo, oftewel “het Midden van de Wereld”. Volgens onderzoek ligt de evenaar eigenlijk ca. 240 meter verder naar het noorden, om precies te zijn in het museum Inti-ñan.

Kinderen kunnen hier allerhande proeven doen, zoals een ei op een spijker zetten. La Mitad del Mundo is heel toeristisch en er worden veel te dure souvenirs verkocht, maar het is wel leuk om hier te stoppen als je er langs rijdt of als excursie vanuit Quito. Kinderen leren er veel over de planeet.

De Galapagos Eilanden

Als bonus kan je nog met je kinderen naar de Galapagos reizen, hoe gaaf is dat? Darwin’s evolutieleer kwam hier deels tot stand toen hij de verschillende zeldzame en bijzondere diersoorten bestudeerde.

Op de verschillende eilanden leven ook verschillende dieren. Diverse soorten komen alleen hier voor en zijn ook erg tam. Je kinderen kunnen op de foto met reuzenschildpadden, zeeleguanen en felgekleurde krabben.

Ga snorkelen tussen de manta’s en zeehonden of fotografeer een koddige blauwpootgent. Dit is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor de kids!

Er is nog meer...

Kindje in het binnenland van Ecuador

Er is natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens een vakantie in Ecuador met het gezin. De natuur is heel mooi. Maar wat ons het meest is bijgebleven zijn de mensen.

De kleurrijke bevolking brengt spontaan een glimlach op ons gezicht als we er aan denken. Het is een gastvrij en kindvriendelijk land.

Dus ben je op zoek naar een afwisselende, kindvriendelijke en toch ook avontuurlijke verre reis met de kinderen, dan is Ecuador zeker een aanrader.

Enthousiast geworden? Kijk dan naar het overzicht van...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)