Europapark in Duitsland, het leukste pretpark van Europa

Als je de kans hebt, ga dan naar Europapark, het leukste pretpark in Europa. Met unieke attracties voor jong en oud, geweldige shows, en bijzondere restaurants met schappelijke prijzen.

Zeb en Tycho bij de houten achtbaan Wodan

Pretpark Europapark ligt bij het Zwarte Woud in Duitsland, vlakbij de grens met Frankrijk. Centraal in Europa dus, en (bijna) alles is er dus in 3 talen: Duits, Frans en Engels.

Europapark is een prachtige tussenstop als je met de auto naar Zuid-Europa gaat. Maar het is ook geschikt voor een aparte (mini-)vakantie of weekend.

Het park is namelijk te groot om in één dag te bezoeken. Geen punt, want je kan overnachten in één van de prachtige hotels. Of je verblijft in het plaatsje Rust of elders in de buurt.

Wij bezochten het in 2016 en 2018, en Zeb en Tycho zijn het er over eens: dit is het leukste pretpark van Europa. En veel te groot voor één dag, kijk dus ook voor een...

Ontdek de verschillende landen van Europa

Griekse tempels zijn het decor van de water-attractie Poseidon

Europapark is onderverdeeld in 16 landen en 3 themagebieden. De meeste thema's zijn landen. Zo ontdek je de verschillende landen van Europa, met hun specifieke kenmerken.

Uiteraard vind je een Biergarten in het Duitse gedeelte, een molen en trapgevels bij Nederland, en een orthodoxe uien-kerk in Rusland.

Maar ook de attracties zijn aangepast aan de landen. Veel waterpret in Griekenland bijvoorbeeld. Een rit door de bergen in Zwitserland. En een woeste houten achtbaan in IJsland.

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van alles wat je per land kunt verwachten aan attracties, horeca en shows. Klik hier voor de:

Unieke, innovatieve achtbanen

Tycho in de Euromir achtbaan

Die houten achtbaan is slechts één van de maar liefst 13 achtbanen in Europapark. En iedere achtbaan is bijzonder.

Het familiebedrijf Mack, eigenaren van Europapark, ontwikkeld namelijk zelf bijzondere attracties. Die showen ze in Europapark, om ze ook aan andere pretparken te kunnen verkopen.

Enkele bijzondere achtbanen zijn:

  • Euromir, de favoriet van Tycho. In een sfeer van Russische kosmonauten draai je rond futuristische torens. Je karretje draait zelf ook, waardoor je soms vooruit en soms achteruit naar beneden raast
  • Arthur, naar het verhaal van een jongetje dat in een miniatuurwereld terecht komt. Een soort Droomvlucht, maar dan nog veel mooier
  • Alpen-express en Pegasus. Twee achtbanen waar je met een Virtual Reality bril een hele bijzondere rit kan ervaren.
  • Nieuw is Voletarium. Een "vliegend theater" waarbij je hangend in een soort brede stoeltjeslift voor een groot scherm een film gaat kijken over de mooiste plekjes van Europa. De stoeltjes kunnen bewegen waardoor het lijkt of je zelf door deze prachtige landschappen vliegt.

En dan zijn er natuurlijk ook 2 high-speed achtbanen voor de adrenaline junkies: de Silver Star en de Blue Fire Megacoaster.

Onze kinderen zijn nu tieners. Ze willen graag hun ervaring over de attracties in Europa-Park met andere tieners delen. Lees hier hun tips over attracties die tieners niet mogen missen.

Europapark heeft het Vakantie met Kinderen Keurmerk verdiend! Onze kinderen vinden dit het beste pretpark waar ze ooit geweest zijn. En wij ook!

Leuke attracties voor kleine kinderen

Wichtelhausen, een leuk ritje voor de kleintjes in Europapark

Maar als je denkt dat dit pretpark vooral voor tieners is, dan heb je het mis. Juist ook voor kleine kinderen zijn er veel attracties in Europapark.

Er is een leuk sprookjesgebied, een grote vijver om op te varen, en speeltuintjes. En ze kunnen ritjes maken in verschillende mono-rails oldtimers, bootjes, Engelse taxi's enzovoorts.

Het themagebied Minimoys, met de achtbaan Arthur is heel geschikt voor jonge kinderen. En daar komt in de zomer van 2016 het themagebied Ierland bij. Dat zit vol met attracties voor kinderen onder de 10 jaar.

Betaalbare en superleuke restaurants

Food Loop, supergaaf restaurant waar je eten via een achtbaan geserveerd wordt

Uiteraard kan je in Europapark ook gerechten uit de verschillende landen proeven. En dat voor heel schappelijke prijzen.

Bij verschillende restaurants wordt bovendien met allergieën rekening gehouden. Glutenvrije pizza's bijvoorbeeld. Voor Tycho belangrijk, en dus hebben we een aparte pagina geschreven over Europapark voor glutenvrij of andere dieetwensen.

Tijdens ons bezoek werd het nieuwe poffertjesrestaurant "Molencafé" geopend. Een bijzondere dag voor 6 studenten van NHTV uit Breda. Zij ontwikkelden de eerste ideeën voor dit smakelijke restaurant.

Helemaal geweldig is het Food Loop restaurant. Hier wordt je maaltijd bezorgd per achtbaan. Hoe cool is dat?

Zeb en Tycho vonden het helemaal geweldig. Eerst je maaltijd bestellen op een scherm bij de tafel. En dan maar in de gaten houden of er wat komt.

Vanaf de keuken beneden gaan de karretjes met drankjes en maaltijden in pannetjes omhoog. Daar zet iemand kaartjes met de juiste stoelnummer erbij, en zet het karretje op de juiste achtbaan, zodat het naar beneden glijdt naar de juiste tafel. Soms zelfs via een looping.

Geweldige shows en een leuke parade

De Riddershow in Europapark

Een groot pretpark kan tegenwoordig ook niet zonder shows. Op drukke dagen heerlijk om even niet in een rij te staan. En bij minder weer lekker overdekt.

Europapark heeft dan ook diverse leuke shows. Wij bezochten de ijsshow en de Riddershow. Allebei heel mooi, waarbij de Riddershow de meeste indruk maakte. Spectaculair, maar ook vol humor met de grappige nar.

Er zijn nog veel meer shows met goochelaars, acrobaten, dans enzovoorts. Maar liefst 23 uur aan shows, onmogelijk om allemaal te bezoeken. Maar het is zeker een aanrader om er een paar in te plannen.

's Middags komt dan ook nog de parade door het park. Niet zo groot als de parade in Disneyland. Maar wel zo leuk, en je hoeft niet al een uur van tevoren een plekje langs de route te claimen.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan het filmpje hierboven van ons bezoek aan Europapark. Of lees hier onze belevenissen.

Een grie-zellig mooie herfst in Europa-Park

grootste pompoen

De herfstvakantie is een heel leuk moment om Europa-Park te bezoeken. Het park is dan helemaal aangekleed in Halloween stijl.

Overdag is het een beetje eng, maar de kleine kinderen zullen het ook leuk vinden. Het park is prachtig aangekleed met wel 180 000 pompoenen en de hoge koepel van de Euro-Sat wordt omgetoverd tot de grootste pompoen ter wereld.

Natuurlijk zijn er ook shows in Halloween thema en zijn enkele attracties voorzien van een griezelthema.

De echte horror-liefhebbers komen op bepaalde avonden helemaal aan hun trekken tijdens Traumatica. Deze speciale avonden zijn uitsluitend voor mensen met stalen zenuwen.

Europa-Park Magisch Winterwonderland

Europa-Park heeft haar deuren in de winter ook geopend en het park omgetoverd tot een magisch Winterwonderland.

Tot begin januari (m.u.v. 24 en 25 december) kan je genieten van 2,5 miljoen lichtjes, 2.500 kerstbomen, 25 kampvuren en ontelbare decoraties.

Naast de normale attracties kan je deze winter ook naar de kerstmarkt, in het reuzenrad van 55 meter hoog, schaatsen op een ijsbaan en skiën op een sneeuwhelling met een kinderskischool.

Mis ook de shows niet, die zijn echt super leuk en passen bij deze romantische tijd van het jaar: Er is een wintercircus, een ijsshow, een lichtjesparade en musicals.

Waterpark Rulantica

Het nieuwe overdekte waterpark Rulantica is een grote aanwinst voor Euopapark. Met 7 themazones is het er genieten voor volwassenen en kinderen.

Het waterpark is het hele jaar door geopend en je kan er genieten van 25 spannende en avontuurlijke familieattracties, waaronder 17 glijbanen en een groot golfslagbad.

Waterpark Rulantica ligt op een steenworp afstand van het attractiepark en heeft een gelimiteerde capaciteit; bezoekers kopen vooraf online een ticket voor een bepaalde dag.

Keurmerk voor Europa-Park

Vakantie met Kinderen keurmerk voor Europa-Park Zeb, Tycho en Patrick met Ed Euromaus

Wij zijn groot fan van Europa-Park. En dat komt niet alleen door de leuke attracties. Het is gewoon helemaal compleet.

In ieder thema gebied heb je het idee dat je echt in het betreffende land bent. De uitstraling van de gebouwen en de restaurantjes met gerechten uit het land maakt de beleving compleet. 

Daarnaast zijn de drankjes en het eten goed betaalbaar.En is het ook leuk om even de tijd te nemen om daar lekker van te genieten. Wij raden dan ook aan om meerdere dagen naar Europa-Park te gaan.

Ook het overnachten bij het park is een hele gave belevenis en is voor ieder budget te doen.

Overnachten bij Europa-park

Wil je meerdere dagen bij Europapark blijven, dan kan je er overnachten in één van de bijzondere themahotels of op het camp resort.

Hotel Colosseo

Hotel Colosseo in Europapark

Dit vind ik persoonlijk het mooiste hotel bij Europapark. Dat komt vooral door het nagebouwde stukje Romeinse Colosseum bij het leuke pleintje met fonteinen.

Maar ook in het hotel is het schitterend, in Italiaanse sferen opgebouwd.

Er zijn verschillende speelruimtes voor de kinderen. En buiten op het plein kunnen ze ook eindeloos spelen tussen de fonteinen. het buiten- en binnenzwembad van dit hotel bevindt zich onder de Colosseum-boog.

De kamers zijn ook prachtig gethematiseerd in mediterane sferen. Bij de standaard kamers (tot 6 personen) hebben de kinderen stapelbedden. In de verschillende suites zijn het gewone bedden.

Camp Resort

camp resort Europa-Park tipi

Op het camp resort kan je overnachten in een tipi, blokhut of huifkar. Sanitaire voorzieningen staan in het midden van het terrein. Daar vind je ook het restaurant de Silver Lake Saloon waar je heerlijk kan eten.

Er is ook een luxe blokhut voor max. 4 personen met eigen badkamer. En er zijn groepsaccommodaties voor max. 16 personen.

Tevens is het mogelijk om met je eigen tent, caravan of camper te logeren op de camping. Reserveren is niet mogelijk. Net als bij een parkeerplaats trek je een kaartje bij de slagboom. Wanneer je de camping verlaat, dan betaal je bij de betaalautomaat.

Op het camp resort is een meertje, speeltuintje, tennisbanen, kiosk met verse broodjes en er is op bepaalde tijden een showprogramma.

Cindy verbleef met haar gezin op het Camp Resort in de meivakantie van 2023. Ze vertelt er hier alles over!

Bekijk ook deze pretparken in Duitsland


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)