3 dagen plezier in Europa park 

In de meivakantie waren we in het Zwarte Woud. En dan mag een bezoek aan Europapark niet ontbreken. We waren er zelfs 3 dagen, en dat is zeker niet te veel!

Aankomst en snel het park in

Zeb en Tycho in de Vliegende Hollander in Europapark

Vanuit onze camping in het Zwarte Woud rijden we vlot naar Europapark in Rust. Daar kunnen we nog niet inchecken in het hotel, maar de entreekaartjes liggen wel klaar.

We gaan dus direct via de Hotel-ingang het pretpark in. Een beetje vreemd omdat dit dus eigenlijk de achterkant van het terrein is.

Er staat een waterspeeltuintje waar we even spelen, en gaan een kermis-attractie in omdat dat het eerste is wat we tegenkomen.

Een overzicht met treintje, monorail en Euro-toren

Daar komt de Monorail

We blijken hier in het themagebied Spanje te zitten, en als we een treintje zien dan besluiten we direct in te stappen. Zo krijgen we direct een beetje een overzicht van het park.

Zo zien we de verschillende themagebieden voorbij komen. Dat zijn vooral landen: Scandinavië, Nederland, Rusland, Frankrijk, Italië Engeland en natuurlijk Duitsland.

Het treintje komt niet overal langs, maar gelukkig zien we al direct een monorail. Er zijn er zelfs meerdere. En omdat dat altijd een favoriet is van Zeb en Tycho gaan we daar direct in voor nog meer overzicht.

Wat later op de dag gaan we ook nog even de Euro tower in. Hiermee ga je de lucht in voor een mooi panorama overzicht van het hele park.

De eerste bijzondere ritjes

De Blue Fire wordt weggeschoten

Dan is toch wel tijd voor de eerste echte ritjes. Inmiddels zijn onze jongens echte liefhebbers van achtbanen, en dus gaan we de Alpen express in. Nieuw bij deze achtbaan is dat je een Virtual Reality bril kan opzetten. Dat zien onze jongens nog niet zitten, maar Patrick en ik wel.

Het wordt een hele bijzondere ervaring. Door de bril lijkt het of je in een heel bijzondere omgeving rijdt. Met tekenfilm figuren die met je meerijden. En met afgronden waar je instort, instortende bruggen en wat al niet meer. De jongens vertellen ons dat de achtbaan 2 rondjes reed, dat hadden wij niet door, het leek gewoon erg lang.

Ook de Blue Fire megacoaster moet er aan geloven. De supersnelle achtbaan waarin je wordt weggeschoten en die een paar keer over de kop gaat. Heftig, maar voor onze jongens geen probleem.

En dan is er nog Wodan, de houten achtbaan. Deze gaat niet over de kop maar wel enorm hard. En daarbij maakt hij een enorme herrie en schudt je behoorlijk heen en weer. Eigenlijk is deze rit nog het heftigst van allemaal.

Diner in Hotel Castillo Alcazar

De Blue Fire wordt weggeschoten

De tijd vliegt, en we worden om 18.00 uur verwacht in het restaurant van ons hotel Castillo Alcazar. We checken snel in en bewonderen onze mooie kamer in kasteel-stijl (zoals het hele hotel).

Het diner is al even bijzonder. Er is een heerlijk buffet. Maar bovendien komt men langs de tafel met diverse vleesgerechten. Deze worden van een groot zwaard gesneden, waarbij je moet helpen om het vlees te pakken. Zeb en Tycho vinden het prachtig, en wij ook.

Na het diner kunnen we nog even gaan zwemmen. Het zwembad hoort bij het naastliggende hotel Santa Isabel. Maar de hotels (ook Hotel Andaluz) liggen tegen elkaar dus we lopen er binnendoor naartoe.

Het zwembad is in stijl van een kapel, behorende bij de klooster-stijl van Hotel Santa Isabel. Erg mooi, en het is opgedragen aan Oma Isabel.

De volgende dag: snel in de Arthur achtbaan

De achtbaan Arthur komt uit het land van de Minimoys

Wanneer je in een Europapark hotel verblijft, mag je eerder het park in dan andere bezoekers. En dan ga je dus snel naar de meest populaire achtbaan.

En dat is Arthur, een nieuwe, bijzondere achtbaan die je door de wereld van de Minimoys laat vliegen. Gebaseerd op de film waarvan je de personages in de rij voor de achtbaan leert kennen.

De achtbaan is heel leuk en geschikt voor jong en oud. Het is een nieuw kunststukje van Mack Rides. Europapark is in feite ook de showroom van dit achtbaan-productie bedrijf. Beiden zijn eigendom van de familie Mack.

Opening Molencafé

De poffertjes worden geserveerd

Om 10 uur worden we verwacht in het themagebied Nederland. Hier wordt het Molencafé geopend, met poffertjes restaurant.

Het poffertjesrestaurant was een project van 6 Nederlandse studenten van het NHTV in Breda. Zij hadden het geheel uitgewerkt, inclusief inrichting, bereiding, bevoorrading, marketing, enzovoorts. En dat was zo gedetailleerd en compleet, dat Europapark besloot om het direct uit te voeren.

De studenten, de pers en wij 😉 waren aanwezig bij de opening door Europapark eigenaar Thomas Mack. En daarna mochten we als eersten smullen van de heerlijke poffertjes.

Na de opening werden we nog uitgenodigd voor een preview van de nieuwe 4D film “Happy Family”. Dat vonden Zeb en Tycho van tevoren wel erg spannend (het zijn geen helden als het om griezelfilms gaat). Maar uiteindelijk was het toch erg leuk.

Mooi weer, dus waterattracties!

Een selfie in de Tiroler boomstammen

Inmiddels was het erg mooi weer geworden in het park. Mooi zo, want er zijn diverse leuke waterattracties.

Tycho wil alleen niet nat worden. Dus gaat hij met Patrick in een andere attractie, terwijl Zeb en ik in de Tiroler boomstammen gaan. Een paar keer zelfs, want er staat helemaal geen rij!

Patrick gaat even later met Zeb in de waterachtbaan Poseidon. Ook weer zo’n bijzondere constructie. Hierbij maak je eerst een paar wilde bochten, voor de lancering en plons op het water.

Ook de Walvis avonturen vallen in de smaak. Hierbij kan je met een kanon zelf water spuiten naar allerlei objecten. Soortgelijke attracties hadden we in Legoland en Port Aventura al gedaan. Alleen kan er hier maar op één plek door het publiek op de boot geschoten worden (en terug!).

De Parade komt langs

De Parade komt langs!

Rond het middaguur komt de Europapark Parade door het park, en dat willen we natuurlijk niet missen.

Het valt ons direct op dat er vooraf minder nerveus gedaan wordt dan bij de parade in Disneyland. Daar wordt de route al vroeg publieksvrij gehouden. En moet je een uur van tevoren een plekje zoeken als je alles goed wil zien.

Hier gaat het een stuk gemoedelijker, en dat bevalt ons wel. En er is voor iedereen een goed plekje langs de route.

De Parade zelf is heel mooi. Wel korter dan die in Disneyland, en met wat minder bekende figuren (het is immers geen Disney). We blijken precies op de goede plek te staan om een showtje van acrobaten te zien, pal voor onze neus!

Het geweldige FoodLoop restaurant

Binnen in het foodloop restaurant

Als de parade voorbij is gaan we snel naar het FoodLoop restaurant. Er staat nu maar een korte rij, en dit bijzondere restaurant moeten we gezien hebben.

Als we binnenkomen kijken we al onze ogen uit. Boven onze hoofden hangen constructies met naar iedere tafel een achtbaantje. Hierover worden de gerechten naar de tafels bezorgd. Bij sommigen zit er zelfs een looping in de route!

We nemen plaats aan een tafel, waar we op een scherm onze bestelling kunnen plaatsen. Iedere stoel heeft een nummer in een kleur, waardoor je straks snel kan herkennen wat voor jou is.

De bestelling gaat naar de keuken op de begane grond. Vervolgens zien we de drankjes en gerechten via een lopende band omhoog gaan. Daar zit een distributiecentrum, waar de juiste gekleurde labeltjes worden geplaatst. En vervolgens worden ze op de juiste achtbaan geplaatst, sommigen nog via een liftje verder naar boven.

Het karretje met drankje of gerecht maakt vervolgens een ritje over de achtbaan en glijdt dan op een ronde draaischijf boven de tafels. Die draai je om het gerecht bij de juiste stoel te krijgen. Je haalt de bestelling eraf, en draait de tafel verder zodat het lege karretje in de verzamelbak belandt.

De gerechten blijken nog erg lekker ook. Maar we zijn toch vooral gefascineerd door het prachtige achtbaan-systeem. We kunnen er uren naar kijken, maar gaan na het eten toch maar weer het park in…

Rustige ritjes

Een ritje in een Oldtimer

In de middag gaan we vooral wat rustige attracties doen. We varen met een vlot over het meer, we rijden in autootjes en oldtimers, en bekijken de sprookjes. Er zijn veel van dit soort rustige attracties, ook heel geschikt voor kleine kinderen.

Erg leuk is ook de Volo da Vinci. Hierbij fiets je in een uitvinding van Leonardo da Vinci boven het park. Weer een soort monorail dus. En erg mooi aangekleed allemaal.

Europapark ken ook rustige gedeelten. Hier kan je even rustig wandelen, in de Biergarten zitten, of je laten verrassen door fonteintjes. Een goede afwisseling van de drukke attracties.

Diner bij de Saloon in Camp Resort

De Saloon in het Camp Resort

Naast hotels, kent Europapark ook een kampeerterrein, waar je bovendien ook een blokhut, tipi, of pipowagen kan huren. En in de bijbehorende Saloon worden we verwacht voor het diner.

Dit Camp Resort ligt naast het parkeerterrein bij de hoofdingang van Europapark. Hier waren we nog niet geweest, dus de ingang zien we voor het eerst. Deze is groot opgezet, wat natuurlijk ook nodig is om de stroom bezoekers vlot te kunnen verwerken.

Het Camp Resort blijkt mooi ingericht te zijn in Wild West stijl. En dat geldt ook voor de Saloon.

Ook hier zijn de gerechten weer van goede kwaliteit. Europapark is met 47 restaurants het grootste horeca-bedrijf van Duitsland. Allemaal hebben ze kwaliteit hoog in het vaandel, met zelfs Michelin sterren voor het restaurant bij Hotel Bell Rock.

Even langs de hotels

Het plein van hotel Colosso

Als we weer terug zijn bij de hotels maak ik daar even een rondje terwijl Patrick de kinderen naar de kamer brengt.

De hotels zijn allemaal prachtig. Maar als ik bij Hotel Colosso kom stuur ik Patrick een berichtje dat hij ook moet komen kijken. Het is zo indrukwekkend…

Hotel Colosso is gebaseerd op het Colosseum in Rome. Achter het al imposante hoofdgebouw ligt een groot plein met fontein. En daarachter een enorm bouwsel wat lijkt op het Colosseum. Je kan het beklimmen en hebt dan ook een geweldig uitzicht.

We lopen ook nog even langs de vuurtoren van Hotel Bell Rock en dan gaan we weer snel terug naar ons eigen mooie hotel.

Begin de dag met een achtbaan…

De favoriete attractie van Tycho

Onze laatste dag in Europapark beginnen we natuurlijk weer met een achtbaan.

De Silver Star hebben we nog niet gedaan, dus snel daar naartoe. Dit is de snelste achtbaan van het pretpark. En hoewel hij niet over de kop gaat moet je hiervoor 11 jaar oud zijn en 140 cm hoog. Tycho is pas 9 en hoewel hij wel net lang genoeg is durft hij het niet aan.

Zeb en ik gaan dus samen, en we genieten van de snelle achtbaan. Zeb vindt het helemaal geweldig, hij is nu een echte achtbaan liefhebber. Later gaat hij met zijn vader nog een keertje.

Een achtbaan die we ook nog niet gehad hadden is de Euro-sat. Deze bevindt zich in een grote bol in themagebied Frankrijk. Je rijdt eerst in het rond helemaal omhoog, en raast dan in het donker en door de sterren naar beneden. We verbazen ons erover dat hij nog zo lang kan zijn in die grote bol.

De Euro-sat is leuk, maar de favoriet van Tycho is toch de Euromir in het Russische deel. Deze heeft ronddraaiende karretjes. Hierdoor ga je soms vooruit, en soms achteruit naar beneden. Tycho is er wel 6 keer in geweest…

Leuke, en bijzondere attracties

Schieten met laserpistolen in de attractie Atlantis

We gaan ook nog in enkele bijzondere attracties die we nog niet gedaan hadden. Zoals het Universe of Energy, waar je een tochtje maakt langs vele dino’s.

En in Atlantis ga je in een karretje met laserpistool zogenaamd onderwater. Waar je punten kan verzamelen door op alle lichtjes te schieten.

De vloek van Cassandra is een soort Villa Volta van de Efteling. En in de crazy taxi’s rijd je in Engelse taxi’s door elkaar, vooral leuk voor de kleintjes.

Regen, maar gelukkig zijn er shows

Vuur bij de Riddershow in Europapark

Als we een (voor Tycho Glutenvrije) pizza hebben gegeten, blijkt het buiten te regenen. Dat hadden we niet verwacht, maar gelukkig zijn er bij Europapark ook overdekte activiteiten.

Gisteren hadden we al de prachtige ijs-show gezien. En nu gaan we naar de Arena in het Spaanse themagebied voor de riddershow.

Als iedereen een plekje heeft gevonden in de mooie grote arena, verschijnen de nar en de omroeper. Zij kondigen een riddertoernooi aan, en kiezen nog twee personen uit het publiek om op de ere-zetels plaats te nemen.

En dan verschijnen de ridders. In een groot spektakel steken ze elkaar van het paard, en volgen er zwaardgevechten.

Tussen al het spektakel door zorgt de nar voor de vrolijke noot. Zeb en Tycho liggen in een deuk en vinden het helemaal geweldig.

Nog veel dingen niet gedaan…

Helaas niet alle attracties kunnen wij doen!

Als de show is afgelopen regent het nog steeds. We doen nog wel wat attracties, maar besluiten halverwege de middag terug te gaan naar onze camping in het Zwarte Woud.

Er zijn nog diverse attracties die we niet gedaan hebben. Sommige omdat ze voor jonge kinderen zijn, sommige omdat Zeb en Tycho ze niet wilden doen (Spookhuis en Fjord-Rafting bijvoorbeeld), maar de meesten vooral omdat we er geen tijd voor hadden.

Er is zoveel te zien en te doen dat je voor Europapark gerust een week kunt uittrekken. Maar na 3 dagen is het ook wel mooi geweest. En zo is er altijd weer een reden om terug te keren. 80 % van alle bezoekers doet dat binnen 3 jaar, dat zegt wel wat…


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)