Madagascar met kinderen, op zoek naar koning Julien

Ieder kind kent de film Madagascar. Hoe gaaf is het dan om op vakantie in Madagascar met kinderen op zoek te gaan naar koning Julien van de ringstaartmaki's?

Tycho spot een Ringstaartmaki op onze reis in Madagascar

Madagascar is een groot eiland aan de Zuid-Oost kust van Afrika. Doordat het al vroeg is losgebroken van het vasteland van Afrika, is er een unieke dierenwereld ontstaan.

Hier vind je in de jungle dus dieren die je nergens anders op de wereld in het wild kan vinden. Zoals de ringstaartmaki's en diverse andere lemuren. Deze grappige dieren worden ook wel half-apen genoemd, omdat ze op apen lijken, maar het niet zijn.

Naast bijzondere dieren zijn er ook andere mooie bezienswaardigheden op Madagascar. Hieronder lees je daar meer over, of klik direct door naar de

De steden Antananarivo en Antsirabe

Pousse pousses voor het koloniale treinstation van Antsaribe

De meeste rondreizen op Madagascar starten en/of eindigen in de hoofdstad Antananarivo, door de bewoners simpelweg Tana genoemd.

Tana is een grote stad met een bruisend centrum. Op de markten kan je kennis maken met de Magalasy, de vriendelijke bevolking van Madagascar.

Madagascar kent ook kleinere, koloniale stadjes, zoals Antsirabe. Het land was ooit een kolonie van Frankrijk en hier vind je nog vele koloniale huizen.

Ook in deze stadjes is er veel bedrijvigheid. Leuk is om je te laten rondrijden in een pousse-pousse, een soort riksja.

Lees ook onze belevenissen in deze steden in het Centrale Hoogland van Madagascar

Op zoek naar lemuren in de Nationale parken in het Oosten

Zeb met een bijzondere kameleon

Je komt natuurlijk naar Madagascar om de lemuren te zien. En dat kan heel goed in de verschillende Nationale parken in het Oosten van het eiland.

In Andasibe, bijvoorbeeld, komt de grootste half-aap voor: de Indri-Indri. Zijn geluid, een soort sirene, zal je zeker horen. Maar waarschijnlijk zal je hem ook gaan zien.

Een ander bijzonder diertje dat je hier kunt spotten is de Aye-Aye. Een klein, lelijk nachtdiertje dus ga hier vooral op een spannende nachtsafari!

Lees ook onze belevenissen in Andasibe

Een ander bijzonder park is Ranomafana. Hier leven vele soorten maki's, vari's en sifaka's. Hoe veel kunnen jullie er spotten?

Al even bijzonder zijn de reptielen en amfibieën die je kan vinden. In het bijzonder de verschillende soorten kameleons.

Lees ook onze belevenissen in Ranomafana

Varen op het Kanaal van Pangalanes

Dorpje aan het Pangalanes kanaal

Helemaal in het Oosten wordt het kanaal van Pangalanes gevormd door diverse meertjes en kreekjes. Zij zijn aan elkaar gekoppeld door gegraven kanaaltjes om zo één lang kanaal te vormen.

Het kanaal werd vroeger gebruikt voor transport van goederen. Maar tegenwoordig zijn veel kanaaltjes overgroeid en is het kanaal alleen nog te bevaren met kleine bootjes.

Het kanaal vormt een heel bijzonder gebied. Je geniet hier van de prachtige natuur en het leven van de bevolking in de kleine vissersdorpjes.

Lees over onze 3-daagse tocht over het Pangalanes kanaal

Prachtige rotsformaties in Zuid Madagascar

Wandeling door het prachtige rotslandschap van Isalo National Park

Wat meer naar het Zuiden kom je in een gebied met rotsen en canyons. Het lijkt wel het Wilde Westen.

In Isalo National Park maak je prachtige wandelingen. Je passeert beekjes, gaat op zoek naar watervallen en geniet van prachtige rotsformaties in verschillende kleuren. Uiteraard kan je hier ook verschillende soorten lemuren spotten.

Lees ook onze belevenissen in Isalo National Park

Richting het zuiden kom je door het gebied van de Bara-stam. Hun graftombes en totempalen zijn zeker een stop waard!

In het zuid-westen stoppen veel rondreizen bij het strand van Ifaty. Idylisch, met palmbomen en de vissers die vroeg in de morgen de zee opgaan.

Scherpe rotsen en Baobabs in het Westen van Madagascar

Blij met de eerste baobab die we in Madagascar vinden!

De West-kant van Madagascar is miljoenen jaren geleden uit de zee omhoog gedrukt. Daarna zijn door erosie de rotsen afgesleten tot vlijmscherpe punten. Deze rotsen worden door de bevolking Tsingy genoemd.

Bij de Tsingy de Bemaraha kan je de rotsen op verschillende manieren bewonderen. Te voet, maar ook per boot. Daarbij ga je ook diverse grotten onder de kalksteen formaties in.

Het Kirindy Forest Reserve is een bijzonder stuk bos. Het is er droog, maar in de regentijd juist helemaal overstroomd. Dan is het op zijn mooist, maar niet of heel moeilijk te bezoeken. In dit gebied heb je kans de Fossa te zien, het enige grote roofdier van Madagascar.

Een andere bezienswaardigheid in het westen is de Baobab Avenue. Een lange laan met imposante baobab bomen. Vooral bij zonsondergang schiet je hier de mooiste foto's.

Snorkelen bij de baaien en eilanden in het Noorden

Zonsondergang op het strand van Madagascar

Na het Oosten is het Noorden van Madagascar het meest bezocht. Ook hier weer nationale parken met bijzondere dieren en rotsformaties. Maar ook diverse prachtige baaien en eilanden.

Antsiranana, wat vroeger Diego Suarez heette, ligt bij een aantal van die baaien. Met hagelwitte stranden en turquoise water, wat wil je nog meer?

Het stadje zelf is ook zeer de moeite waard. En er zijn mooie uitstapjes te maken, zoals naar de uiterste Noordkant van het eiland. En naar het kasteel Windsor, niet te verwarren met de versie in Engeland.

Een andere prachtige plek is het eiland Nosy Be. Dit is de meest bekende strand-bestemming van Madagascar.

Hier kun je genieten van allerlei watersporten. Maar je kan er ook snorkelen en zelfs de zee op om walvissen te spotten. En heb je nog niet genoeg lemuren gezien? In het binnenland zijn nog bijzondere soorten te vinden!


Is je interesse gewekt? Kijk dan snel bij de beschikbare


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)