Reisadvies Coronavirus: Wat moet je doen?

Met de uitbraak van het Coronavirus is de "reis" wereld in paniek. En dat is niet verwonderlijk als je ziet wat het virus voor gevolgen heeft. Naast alle maatregelen in het dagelijks leven kan het ook je vakantieplannen in de war schoppen. Ik kan me voorstellen dat je daar vragen over hebt.

Het Coronavirus zoals het afgebeeld wordt

Van het Coronavirus kan je ziek worden. Kinderen en ouders kunnen deze griep als een normale griep doorlopen. Maar voor ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kan het heel ernstig of zelfs dodelijk zijn.

Om het virus in te dammen worden er evenementen afgelast. Is er een inreisverbod voor diverse landen. Er zijn vakantieparken die hun deuren sluiten.  Er worden reizen  gecancelled. En er is gevaar dat je in quarantaine moet als je ergens naartoe reist.

Maar wat betekent dit voor jouw vakantieplannen? Ik zet het even op een rij:

Al geboekt? Kan je gratis annuleren?

Uit onze Poll op Facebook bleek, dat veel mensen hun mei- paas- of zomervakantie al geboekt heeft.

Voor de zomervakantie is er kans dat er op het moment van vertrek geen sprake meer van enig gevaar is. Maar voor weekendjes weg en Pasen kan dat anders zijn.

Gratis annuleren kan in principe alleen als er een negatief reisadvies voor de bestemming geldt. Dat is bijvoorbeeld voor de provincie Wuhan en Noord-Italië het geval.

Bij een Oranje reisadvies wat nu voor bijna alle landen geldt wordt reizen afgeraden, maar is de reisorganisatie niet verplicht kosteloos te annuleren. Neem contact op met de reisorganisatie en je verzekering om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk bijvoorbeeld de Corona-FAQ van TUI. Bij hen kan je kosteloos omboeken of annuleren (bij Oranje reisadvies). Update: Tot en met 31 mei 2020 kun je gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek

Diverse landen nemen maatregelen tegen het Coronavirus en hebben de grenzen gesloten of een inreisverbod voor Nederlanders ingesteld.

Hierdoor zijn er diverse reisorganisaties genoodzaakt hun reizen t/m 30 april (TUI)  of zelfs langer. Corendon heeft geannuleerd tot 1 juni. De reizigers die hiervan de dupe zijn geworden krijgen een Corona-voucher als ze geboekt hebben bij een reisorganisatie die aangesloten zit bij de ANVR.

Wat is een Corona-voucher

Omdat de reisorganisaties zwaar getroffen worden door de Corona crisis is de Corona-voucher in het leven geroepen.

Als de reisorganisaties alle aanbetalingen van de geannuleerde reizen nu moeten gaan terug betalen is de kans groot dat ze deze crisis niet gaan overleven. Maar het is ook belangrijk dat de consumenten hun geld niet kwijt raken. 

De reissector ANVR heeft samen met SGR naar een tijdelijke oplossing gezocht en heeft het Corona-voucher in het leven geroepen.

Reizigers waarvan de reis is geannuleerd door de reisorganisatie ontvangen een voucher voor de betaalde reissom. Daarmee kan een vervangende reis op een later tijdstip geboekt worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.

Deze voucher valt onder dekking van het SGR garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.

ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden om op een later tijdstip de reis van zijn leven te maken. En de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.

Wel een vakantie boeken? Boek bij ANVR

Op dit moment worden er weinig reizen geboekt. Vele mensen wachten liever even af hoe de situatie zich ontwikkelt. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je een leuke reis voorbij ziet komen die je graag wilt boeken. De zomervakantie is nog ver weg en ik hoop dat we tegen die tijd weer op pad mogen.

Op dit moment worden er veel maatregelen genomen om het virus in te dammen. En de verwachting is dat de virusdreiging sterk vermindert zodra het wat warmer wordt. In China is de ziekte nu over z'n piek heen en zijn ze begonnen om het normale leven weer een beetje op te pakken.

Enig risico kan je ook beperken door te boeken bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR. Als er op je bestemming dan toch wat aan de hand is, dan neemt de reisorganisatie de nodige maatregelen.

Dichtbij op vakantie

Een vakantie dichtbij huis

Voor de komende weken is een vakantie dichtbij huis ook wat lastiger geworden. In België en Nederland bijvoorbeeld zijn de Center Parcs en Sunparks parken gesloten tot 29 april 2020 in Nederland en tot 20 april in België.

Landal neemt ook maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen. Denk aan het sluiten van zwembaden en restaurants. Ze geven ook de mogelijkheid om de vakantie te verschuiven naar een andere datum. En er zijn diverse parken gesloten. Lees hier de update van Landal over het Coronavirus.

Hoe lang de crisis ook mag duren, ik vermoed dat veel gezinnen voor de zomer kiezen voor een vakantie dichtbij. Het is daarom aan te raden om je vakantiepark op tijd te boeken!


Maatregelen van de diverse reisorganisaties

Hierbij een overzichtje van verschillende reisorganisaties en hun maatregelen omtrent het Corona virus. Maar omdat het zo snel veranderd kun je via de linkjes naar deze organisaties om daar het laatste nieuws te bekijken. Laatste update hier is 6 april!

Maatregelen bij Landal

  • Hof van Saksen is gesloten tot 28 april
  • Landal Strand Resort Nieuwvliet-Bad, Strand Resort Ouddorp Duin, De Lommerbergen en Het Vennenbos zijn gesloten tot 1 juni
  • Landal De Reeuwijkse Plassen en Dunimar zijn gesloten tot 10 mei
  • Landal Duc De Brabant, Kaatsheuvel en De Vers zijn gesloten tot 28 april
  • Al onze andere parken in Zeeland, Vitamaris, Beach Villa’s Hoek van Holland, Twenhaarsveld, De Elsgraven, De Hellendoornse Berg en Strandhuisjes Julianadorp  zijn gesloten tot 28 april
  • De campings in Nederland zijn gesloten tot 28 april.
  • De parken in België zijn gesloten tot 19 april

Mensen die in deze periode hadden geboekt bij één van deze parken ontvangen een recreatie-voucher

Er zijn wel vakantieparken open van Landal. Op deze parken zijn wel maatregelen getroffen. Zo zijn restaurants, indoor speeltuinen, animatie en zwembaden gesloten.  Maar kun je er nog wel genieten van de prachtige natuur. En op diverse parken kun je wel eten in bungalows laten bezorgen. Lees er meer over op Landal.nl

De recreatie-voucher
De recreatie-voucher ontvang je als je reis geannuleerd is omdat het park gesloten is. Of als je zelf besluit dat je je verblijf wilt omboeken, maar nog niet weet wanneer je wilt gaan. Deze voucher is een online betaalmiddel om een nieuwe boeking te maken via de Landal website. Op de voucher staat het bedrag dat je bij boeking aan Landal betaald hebt.

Omboeken
Vanwege het coronavirus heeft Landal een aanpassing gedaan in de voorwaarden voor het wijzigen van de boeking. Vanaf heden is het ook mogelijk om binnen 28 dagen voor vertrek de boeking te wijzigen. Dit is voornamelijk op hetzelfde park mogelijk, en voor een verblijfsperiode in 2020. Het totaalbedrag van de boeking blijft gelijk of wordt hoger. Als de gewijzigde boeking duurder wordt, dan betaal je het verschil extra.

Update Landal Parken in het Buitenland: Duitsland en Hongarije zijn gesloten t/m 17 april. Oostenrijk is gesloten tot einde wintersport seizoen. Tsjechië en Denemarken hebben de grenzen gesloten waardoor je als buitenlander niet meer naar deze landen kan reizen. Zwitserland gesloten tot half april.


Maatregelen bij Center Parcs

Vanaf maandag 16 maart 2020, 12.00 uur zijn al de Center Parcs vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gesloten. Kijk op de website wanneer ze weer open gaan

Je ontvangt een Voucher als je in deze periode een verblijf geboekt had waarmee je een andere vakantie kan boeken als het weer kan bij Center Parcs.

Wil je nu een vakantie boeken? Daarvoor heeft Center Parcs de volgende actie lopen.  Boek nu, beslis later. Gratis omboeken t/m december

Geldig voor iedere nieuwe boeking, omboeken moet wel tenminste 21 dagen voor aankomst zijn en met als uiterste aankomstdatum 15-03-2021


Maatregelen bij Roompot

De Duitse en Belgische Roompot parken, en alle parken in de Nederlandse regio Twente, de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en Nederlandse campings zijn tijdelijk gesloten.

Recreatie Voucher
Als je in de periode een vakantie hebt geboekt op een van deze parken, dan wordt je  verblijf geannuleerd en krijg je binnen enkele weken per e-mail een recreatie-voucher van het bedrag dat je betaald hebt. Hiermee kun je een vakantie voor later boeken.

Faciliteiten gesloten
Op alle Roompotparken in Nederland zijn de animatie, de kidsclub, het zwembad, de wellness en de restaurants tot 1 juni gesloten. Tot die tijd bezorgen ze snacks en maaltijden bij uw vakantiewoning. De receptie, winkel en fietsverhuur zijn open. U kunt er nog steeds op uit in de omgeving.

Omboeken

Bij Roompot kan je tot 28 dagen voor aankomstdatum je boeking gratis wijzigen. Weet je nog niet welke datum het best uit komt? Kies dan een tijdelijke aankomstdatum in de toekomst en neem een maand voor die datum contact met Roompot op. Dan wijzigen zij de boeking naar de aankomstdatum van jouw keuze. Lees meer op Roompot.nl


Maatregelen bij TUI

TUI heeft alle reizen t/m 10 mei geannuleerd.

Je kan gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie Tot en met 31 mei 2020 kun je bij TUI gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek. De nieuwe vertrekdatum moet wel voor 31-03-2021 zijn.
Dit is van toepassing op bestaande en nieuwe boekingen met vertrekdatum voor 31 oktober 2020.

Daarnaast hebben ze de Voucher 
Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Lees er meer over op TUI.nl


Maatregelen bij Corendon

Corendon heeft t/m 31 mei 2020 alle reizen geannuleerd. Had je een reis met Corendon in deze periode geboekt, dan krijg je een voucher van het bedrag dat je aanbetaald had zodat je dit kan gebruiken om een andere vakantie bij Corendon te boeken. Een voucher is één jaar geldig. En een nieuwe vakantie moet plaatsvinden voor 31 oktober 2021. Lees meer op de website van Corendon


Maatregelen bij Pharos Reizen

Maatregelen bij Pharos Reizen

Pharos Reizen heeft besloten om alle reizen met vertrek tot en met 31 mei niet uit te voeren. (Uitzondering kunnen reizen binnen Nederland zijn) Voor reizen die geannuleerd worden ontvang je een ANWB Reizen-voucher of je kan je reis verzetten naar een later tijdstip.

Omboekregeling

Wordt je reis geannuleerd, dan kan je je reis gratis omboeken bij Pharos Reizen en je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Lees er meer over op hun website.

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.


Maatregelen Buro Scanbrit

Buro Scanbrit heeft alle reizen t/m 30 april geannuleerd. En de reizen naar Canada t/m 30 juni. Mensen die in deze periode op reis zouden gaan met Buro Scanbrit kunnen hun reisdatum verzetten. Weet je nog niet wanneer je weg wilt, dan ontvang je de Corona Voucher.

Uiterlijk 14 april wordt beslist of de reizen in mei ook geannuleerd worden. Kijk op de site voor meer informatie.

Omboeken

Je kan je boeking wijzigen tot 28 dagen voor vertrek. Buro Scanbrit brengt dan € 32,- wijzigingskosten in rekening plus de eventuele kosten die doorberekend worden door externe partijen. Dit zijn wijzigings- of annuleringskosten die accommodatie, excursie of vervoerder uit de jouw geboekte reis in rekening brengt.


Maatregelen bij Roan

Roan heeft besloten om alle vertrekken tot 13 mei 2020 te annuleren. Is er duidelijkheid dat een bestemming op een latere vertrekdatum niet open zal zijn, zullen ze ook deze vertrekken annuleren.

Wordt je reis door Roan geannuleerd, dan ontvang je een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kant worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte en kan worden gebruikt voor alle Roan en Gop4Camp bestemmingen. Lees meer op Roan.nl

Omboeken naar een andere bestemming binnen het aanbod van Roan is mogelijk. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Verder zijn de normale voorwaarden met betrekking tot het wijzigen van een reis van toepassing.


Maatregelen bij Eurocamp.be

Bij Eurocamp.be zijn alle vertrekken tot 10 mei 2020 geannuleerd. Zijn er bestemmingen die op een latere vertrekdatum niet open zijn, dan worden ook deze vertrekken geannuleerd. De mensen waarvan de reis geannuleerd wordt krijgen een Voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. Lees er meer over op Eurocamp.be

Omboekregeling

Omboeken kan tot 7 dagen voor aankomst. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Wijzigingskosten brengen ze op dit moment niet in rekening.


Maatregelen bij Vacanceselect

Wordt je reis geannuleerd door Vacanceselect, dan ontvang je een Voucher die je kan gebruiken om later een reis te boeken. De aankomst van de vervangende vakantie mag echter tot en met 31 oktober zijn.

Alle nieuwe boekingen gemaakt voor 30 april 2020 mogen gratis gewijzigd worden tot 14 dagen voor aankomst. En om meer flexibiliteit te bieden, heeft Vacanceselect de betalingstermijn gewijzigd van 10 weken naar 6 weken voor vertrek. Voor meer vragen kun je terecht op de website van Vacanceselect.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!