Annuleren door Corona of niet? De maatregelen van reisorganisaties

Het coronavirus Covid-19 zorgt nog altijd voor veel onzekerheid. Ook voor de komende vakantieperiodes. Moet je annuleren door Corona of niet?

Het Coronavirus zoals het afgebeeld wordt

Sinds het uitbreken van het Coronavirus is er al heel veel gebeurd. Het is inmiddels 2022 en nog zijn er veel onzekerheden. Met grote invloed op het dagelijkse leven en de vakanties.

Het lijkt er op dat het wel goed gaat komen, in ieder geval voor de Zomervakantie en de Meivakantie.

Maar wat als je iets boekt dat toch niet door kan gaan? Of wat als je het risico toch te groot vindt? Moet je je reis annuleren? We maken hier onderscheid tussen vakanties in:

Reis geboekt naar het buitenland? Kan je gratis annuleren?

Gratis annuleren kan normaal alleen als er een negatief reisadvies voor de bestemming geldt. Maar inmiddels zijn de reisorganisaties veel soepeler. Je hebt waarschijnlijk al geboekt met omboek- of andere garantie.

Bekijk bijvoorbeeld de Corona-FAQ van TUI. Bij hen kan je gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek.

Wat is een Corona-voucher?

Omdat de reisorganisaties zwaar getroffen worden door de Corona crisis is de Corona-voucher in het leven geroepen.

Deze voucher valt onder dekking van het SGR garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.

Inmiddels wordt deze voucher bijna door niemand meer aangeboden. Vrijwel iedere reisorganisatie heeft zijn eigen voorwaarden opgesteld. Meestal krijg je bij gedwongen annulering je reissom gewoon terug. Bovendien kan je vaak tot kort voor vertrek nog wijzigen. Maar lees de voorwaarden er vooral goed op na.

Wel een reis boeken? Boek bij ANVR

Wil je ondanks de dringende adviezen toch op (noodzakelijke) reis naar één van de nog gele gebieden?

Enig risico kan je dan beperken door te boeken bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR. Als het reisadvies op je bestemming dan toch weer oranje wordt, dan neemt de reisorganisatie de nodige maatregelen.

Dichtbij op vakantie

Een vakantie dichtbij huis

De meest veilige optie is dan toch voor een vakantie dichtbij te kiezen. De vakantieparken en campings in Nederland en België zijn open.

Maar helaas, de horeca en zwembaden zijn dicht, in ieder geval tot 19 januari 2021.

Gelukkig zijn er op de meeste vakantieparken nog genoeg andere dingen te doen. Er zijn speeltuintjes, kinderboerderijen en mooie wandelingen in de natuur. Het belangrijkste: je bent er even lekker helemaal uit.

Het is daarom zeker aan te raden om nog lekker een vakantiepark te boeken!

Wil je toch je geboekte vakantie in Nederland annuleren? Dan hebben de meeste organisaties mogelijkheden voor omboeken of annuleren.

Maatregelen van de diverse reisorganisaties

Hierbij een overzichtje van verschillende reisorganisaties en hun maatregelen omtrent het Corona virus. Maar omdat het zo snel verandert kan je via de linkjes naar deze organisaties om daar het laatste nieuws te bekijken. Laatste update hier is 15 December!

Maatregelen bij Landal

  • Alle parken in Nederland zijn open, maar zwembaden, indoor speeltuinen en restaurants zijn dicht
  • De faciliteiten op de parken in België, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Engeland zijn open

Op de parken zijn diverse maatregelen getroffen. Wel zijn er knutselboxen en Food-boxen zodat je bij de bungalow toch kan genieten. Lees er meer over op Landal.nl

De recreatie-voucher
De recreatie-voucher ontvang je als je reis geannuleerd is omdat het park gesloten is. Of als je zelf besluit dat je je verblijf wilt omboeken, maar nog niet weet wanneer je wilt gaan. Deze voucher is een online betaalmiddel om een nieuwe boeking te maken via de Landal website. Op de voucher staat het bedrag dat je bij boeking aan Landal betaald hebt.

Er gelden verschillende annuleringsvoorwaarden, afhankelijk van wanneer je geboekt hebt. De recreatie-voucher wordt alleen nog ingezet bij annuleringen waarbij het park gesloten is. Bij overige annuleringsredenen zoals een negatief reisadvies of gesloten grenzen zal er de mogelijkheid zijn om gratis om te boeken naar een nieuwe aankomstdatum.

Omboeken
Vanwege het coronavirus heeft Landal een aanpassing gedaan in de voorwaarden voor het wijzigen van de boeking. Vanaf heden is het ook mogelijk om binnen 28 dagen voor vertrek de boeking te wijzigen. Dit is voornamelijk op hetzelfde park mogelijk, en voor een verblijfsperiode in 2020. Het totaalbedrag van de boeking blijft gelijk of wordt hoger. Als de gewijzigde boeking duurder wordt, dan betaal je het verschil extra

Kijk voor meer details naar alle corona-informatie bij Landal.


Maatregelen bij Center Parcs

Alle Center Parcs vakantieparken in Nederland zijn gewoon open. Maar de Aqua Mundo zwemparadijzen zijn ook helaas voorlopig (in ieder geval tot 14 Januari) gesloten. Ook andere binnen-faciliteiten, zoals de indoor speeltuinen, gamerooms en de horeca zijn gesloten.

Lees hier welke maatregelen er verder gelden op de parken

Wil je nu een vakantie boeken? Daarvoor heeft Center Parcs de volgende actie lopen.  Boek nu, beslis later. Gratis omboeken in 2021

Geldig voor iedere nieuwe boeking, omboeken moet wel tenminste 21 dagen voor aankomst zijn (of 1 dag bij reisbeperkingen) en met als uiterste aankomstdatum 31-12-2021.


Maatregelen bij Roompot

Ook de Roompot parken in Nederland zijn allemaal open. Maar de zwembaden en andere binnen-faciliteiten zijn tot 14 januari dicht.

Bij Roompot kan je tot 28 dagen voor aankomstdatum je boeking gratis wijzigen. Weet je nog niet welke datum het best uit komt? Kies dan een tijdelijke aankomstdatum in de toekomst en neem een maand voor die datum contact met Roompot op. Dan wijzigen zij de boeking naar de aankomstdatum van jouw keuze. Lees meer op Roompot.nl


Maatregelen bij TUI

TUI biedt reizen aan naar bestemmingen waar veilig naar gereisd kan worden (met geel reisadvies). Als je een reis geboekt hebt dan word je geïnformeerd wanneer die alsnog geannuleerd moet worden..

Je kan gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie Tot en met 31 augustus 2021 kun je bij TUI gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele jaar omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap.

Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek. (Rondreizen en Riviercruises geldt omruilen mag tot 21 dagen voor vertrek) De omruilgarantie kan ingezet worden voor een vertrek later in het zomerseizoen, het najaar of de winter of het zomerseizoen van 2021 vanaf het moment dat deze periodes boekbaar zijn.

Reizigers waarvan de reis na 8 December 2020 is geannuleerd, ontvangen hun geld terug. Eerder uittgegeven vouchers kunnen vanaf 6 maanden na uitgifte ook worden omgezet in geld terug. Lees er meer over op TUI.nl

Voor losse vliegtickets gelden andere regels:

  • Een TUI Fly vlucht mag éénmalig kosteloos gewijzigd worden naar een andere datum en/of bestemming
  • Dit is geldig voor alle vliegtickets met vertrekdatum op of vóór 31 maart 2021
  • Wijzigen kan tot 3 dagen voor vertrek.
  • De nieuwe vertrekdatum moet op of vóór 31 oktober 2021 zijn.
  • Wordt je vlucht geannuleerd, dan krijg je een voucher. Op verzoek kan die worden uitbetaald.

Maatregelen bij Corendon

Ook bij Corendon verschilt het per bestemming en per vlucht of een reis doorgaat of niet.

Had je een reis met Corendon geboekt die niet door kan gaan, dan krijg je een voucher van het bedrag dat je aanbetaald had zodat je dit kan gebruiken om een andere vakantie bij Corendon te boeken. Een voucher is één jaar geldig. En een nieuwe vakantie moet plaatsvinden voor 31 oktober 2021. Lees meer op de website van Corendon


Maatregelen bij de ANWB

Voor reizen die bij de ANWB geannuleerd worden ontvang je geen vouchers meer, maar gewoon je geld terug, of je kan je reis verzetten naar een later tijdstip.

Omboekregeling

Wordt je reis geannuleerd, dan kan je je reis gratis omboeken bij Pharos Reizen en je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Lees er meer over op hun website.

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.


Maatregelen Buro Scanbrit

Ook Buro Scanbrit voert voorlopig geen reizen uit..

Mensen wiens reizen niet doorgaan kunnen hun reisdatum verzetten. Weet je nog niet wanneer je weg wilt, dan ontvang je de Corona Voucher. Uitgekeerde vouchers kan je naar wens inwisselen.

Kijk op de site voor meer informatie.

Omboeken

Je kan je boeking wijzigen tot 28 dagen voor vertrek. Buro Scanbrit brengt dan € 32,- wijzigingskosten in rekening plus de eventuele kosten die doorberekend worden door externe partijen. Dit zijn wijzigings- of annuleringskosten die accommodatie, excursie of vervoerder uit de jouw geboekte reis in rekening brengt.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)