Annuleren door Corona of niet? De maatregelen van reisorganisaties

Het coronavirus Covid-19 heeft voor veel onzekerheid gezorgd. Ook voor de vakantieperiode. Moet je annuleren door Corona of niet?

Het Coronavirus zoals het afgebeeld wordt

Sinds het uitbreken van het Coronavirus is er al heel veel gebeurd. We zijn in een (intelligente) lock-down gegaan. En daardoor hebben we snelle groei van besmettingen en ziekenhuisopnames weten te beperken.

De maatregelen zijn versoepeld, waardoor we naar veel Europese landen op vakantie konden. Maar inmiddels nemen de besmettingen weer toe, en is het reisadvies in sommige gebieden weer teruggedraaid.

En dus zitten veel mensen nu weer met de vraag wat te doen. Moet je je reis annuleren?

Al geboekt? Kan je gratis annuleren?

Op dit moment is het voor sommige gebieden weer onzeker of en hoe we op vakantie kunnen gaan. Met name vliegreizen naar Spanje zijn uiterst onzeker.

Gratis annuleren kan in principe alleen als er een negatief reisadvies voor de bestemming geldt.

Bij een Oranje reisadvies (wat nu voor Kroatië geldt, maar nog niet voor Spanje) wordt reizen afgeraden, maar is de reisorganisatie niet verplicht kosteloos te annuleren. Inmiddels weten we dat de reisorganisaties de reizen dan zelf vaak annuleren. Maar neem contact op met de reisorganisatie en je verzekering om te kijken wat de situatie is.

Bekijk bijvoorbeeld de Corona-FAQ van TUI. Bij hen kan je gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek.

Wat is een Corona-voucher?

Omdat de reisorganisaties zwaar getroffen worden door de Corona crisis is de Corona-voucher in het leven geroepen.

Als de reisorganisaties alle aanbetalingen van de geannuleerde reizen nu moeten gaan terug betalen is de kans groot dat ze deze crisis niet gaan overleven. Maar het is ook belangrijk dat de consumenten hun geld niet kwijt raken. 

De reissector ANVR heeft samen met SGR naar een tijdelijke oplossing gezocht en heeft het Corona-voucher in het leven geroepen.

Reizigers waarvan de reis is geannuleerd door de reisorganisatie ontvangen een voucher voor de betaalde reissom. Daarmee kan een vervangende reis op een later tijdstip geboekt worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.

Deze voucher valt onder dekking van het SGR garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.

ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden om op een later tijdstip de reis van zijn leven te maken. En de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.

Merk op: Hoewel je misschien liever je geld terug zou krijgen, is zo'n voucher eigenlijk beter. Wanneer de reisorganisatie namelijk failliet gaat, krijg je helemaal niets terug!!

Wel een vakantie boeken? Boek bij ANVR

Door de weer toegenomen besmettingen in diverse landen twijfelen veel mensen of ze nog wel een last minute reis willen boeken. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je een leuke reis voorbij ziet komen die je graag wilt boeken. De uitbraken zijn meestal zeer lokaal en als je drukte vermijdt kan je veilig op reis.

Op dit moment worden er weer veel maatregelen genomen om het virus weer in te dammen. Die maatregelen zijn vooral gericht op de lokale bevolking, al zullen toeristen ook wat vaker een mondkapje moeten dragen.

Enig risico kan je ook beperken door te boeken bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR. Als het reisadvies op je bestemming dan toch weer oranje wordt, dan neemt de reisorganisatie de nodige maatregelen.

Dichtbij op vakantie

Een vakantie dichtbij huis

De meest veilige optie is dan toch voor een vakantie dichtbij te kiezen. De vakantieparken en campings in Nederland en België zijn open. Daar worden extra hygiëne maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen.

Ook de meeste faciliteiten op de vakantieparken zijn weer open, soms in aangepaste vorm. Zo gelden er vaak tijdsloten voor zwembaden.

Hoe lang de crisis ook mag duren, ik vermoed dat veel gezinnen voorlopig kiezen voor een vakantie dichtbij. Het is daarom aan te raden om je vakantiepark op tijd te boeken!


Maatregelen van de diverse reisorganisaties

Hierbij een overzichtje van verschillende reisorganisaties en hun maatregelen omtrent het Corona virus. Maar omdat het zo snel veranderd kun je via de linkjes naar deze organisaties om daar het laatste nieuws te bekijken. Laatste update hier is 20 mei!

Maatregelen bij Landal

  • Alle parken in Nederland zijn open met de nodige maatregelen
  • De campings in Nederland zijn ook weer open
  • De parken in België, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije zijn ook open 
  • Alleen de parken van Landal in Groot-Brittannië blijven dicht tot 3 Augustus

Op de parken zijn wel maatregelen getroffen. De meeste faciliteiten zijn weer open. En zo niet, dan zijn er knutselboxen en Food-boxen zodat je bij de bungalow toch kan genieten. Lees er meer over op Landal.nl

De recreatie-voucher
De recreatie-voucher ontvang je als je reis geannuleerd is omdat het park gesloten is. Of als je zelf besluit dat je je verblijf wilt omboeken, maar nog niet weet wanneer je wilt gaan. Deze voucher is een online betaalmiddel om een nieuwe boeking te maken via de Landal website. Op de voucher staat het bedrag dat je bij boeking aan Landal betaald hebt.

Er gelden verschillende annuleringsvoorwaarden, afhankelijk van wanneer je geboekt hebt. De recreatie-voucher wordt alleen nog ingezet bij annuleringen waarbij het park gesloten is. Bij overige annuleringsredenen zoals een negatief reisadvies of gesloten grenzen zal er de mogelijkheid zijn om gratis om te boeken naar een nieuwe aankomstdatum.

Omboeken
Vanwege het coronavirus heeft Landal een aanpassing gedaan in de voorwaarden voor het wijzigen van de boeking. Vanaf heden is het ook mogelijk om binnen 28 dagen voor vertrek de boeking te wijzigen. Dit is voornamelijk op hetzelfde park mogelijk, en voor een verblijfsperiode in 2020. Het totaalbedrag van de boeking blijft gelijk of wordt hoger. Als de gewijzigde boeking duurder wordt, dan betaal je het verschil extra


Maatregelen bij Center Parcs

Alle Center Parcs vakantieparken in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland zijn weer open.

De Aqua Mundo zwemparadijzen zijn ook open, maar werken met tijdsloten die je kan reserveren. Ook andere faciliteiten zijn open, soms in aangepaste vorm.

Lees hier welke maatregelen er verder gelden op de parken

Wil je nu een vakantie boeken? Daarvoor heeft Center Parcs de volgende actie lopen.  Boek nu, beslis later. Gratis omboeken t/m december

Geldig voor iedere nieuwe boeking, omboeken moet wel tenminste 21 dagen voor aankomst zijn en met als uiterste aankomstdatum 15-03-2021


Maatregelen bij Roompot

Ook de Roompot parken in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland zijn allemaal open.

De zwembaden zijn op de meeste parken open, behalve bij het overdekte zwembad in Fereienresort Cochem en Eifelpark Kronenburger See (situatie eind juli). Check vooraf of dat nog actueel is. Er wordt gewerkt met tijdsloten.

De meeste andere faciliteiten zijn ook open, maar vaak met aanpassingen.

Bij Roompot kan je tot 28 dagen voor aankomstdatum je boeking gratis wijzigen. Weet je nog niet welke datum het best uit komt? Kies dan een tijdelijke aankomstdatum in de toekomst en neem een maand voor die datum contact met Roompot op. Dan wijzigen zij de boeking naar de aankomstdatum van jouw keuze. Lees meer op Roompot.nl


Maatregelen bij TUI

TUI is weer gestart met het aanbieden en uitvoeren van reizen naar een aantal bestemmingen. Autoreizen kunnen over het algemeen allemaal door gaan. Voor vliegreizen kan dat per bestemming en vlucht variëren. Als je een reis geboekt hebt dan word je hierover geïnformeerd.

Je kan gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie Tot en met 31 augustus 2020 kun je bij TUI gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek. (Rondreizen en Riviercruises geldt omruilen mag tot 21 dagen voor vertrek) De omruilgarantie kan ingezet worden voor een vertrek later in het zomerseizoen, het najaar of de winter of het zomerseizoen van 2021 vanaf het moment dat deze periodes boekbaar zijn.

Dit is van toepassing op bestaande en nieuwe boekingen met vertrekdatum voor 31 oktober 2020.

Daarnaast hebben ze de Voucher 
Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Lees er meer over op TUI.nl

Voor losse vliegtickets gelden andere regels:

  • Een TUI Fly vlucht mag éénmalig kosteloos gewijzigd worden naar een andere datum en/of bestemming
  • Dit is geldig voor alle vliegtickets met vertrekdatum op of vóór 31 augustus
  • Wijzigen kan tot 3 dagen voor vertrek.
  • De nieuwe vertrekdatum moet op of vóór 31 maart 2021 zijn.
  • Wordt je vlucht geannuleerd, dan krijg je een voucher.

Maatregelen bij Corendon

Ook bij Corendon verschilt het per bestemming en per vlucht of een reis doorgaat of niet.

Had je een reis met Corendon geboekt die niet door kan gaan, dan krijg je een voucher van het bedrag dat je aanbetaald had zodat je dit kan gebruiken om een andere vakantie bij Corendon te boeken. Een voucher is één jaar geldig. En een nieuwe vakantie moet plaatsvinden voor 31 oktober 2021. Lees meer op de website van Corendon


Maatregelen bij Pharos Reizen

Ondanks dat de grenzen voor deze landen inmiddels open zijn, voert Pharos Reizen t/m 31 julie geen reizen uit naar Finland, en t/m 12 augustus niet naar Groot-Brittannië. En vanzelfsprekend worden reizen naar landen die code oranje hebben ook voorlopig niet uitgevoerd. Wel is een transit door Zweden naar Noorwegen mogelijk.

Over combinatiereizen door meerdere landen, waaronder één of meer met code oranje, word je door Pharos op de hoogte gehouden.

Voor reizen die geannuleerd worden ontvang je een ANWB Reizen-voucher of je kan je reis verzetten naar een later tijdstip.

Omboekregeling

Wordt je reis geannuleerd, dan kan je je reis gratis omboeken bij Pharos Reizen en je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Lees er meer over op hun website.

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.


Maatregelen Buro Scanbrit

Buro Scanbrit voert tot 31 juli nog geen reizen uit naar Denemarken en Finland. Reizen naar andere landen met code geel gaan al wel weer door, en dat geldt vanaf 1 augustus dus ook voor deze twee.

Mensen wiens reizen niet doorgaan kunnen hun reisdatum verzetten. Weet je nog niet wanneer je weg wilt, dan ontvang je de Corona Voucher.

Kijk op de site voor meer informatie.

Omboeken

Je kan je boeking wijzigen tot 28 dagen voor vertrek. Buro Scanbrit brengt dan € 32,- wijzigingskosten in rekening plus de eventuele kosten die doorberekend worden door externe partijen. Dit zijn wijzigings- of annuleringskosten die accommodatie, excursie of vervoerder uit de jouw geboekte reis in rekening brengt.


Maatregelen bij Roan

De campings waar Roan staat zijn inmiddels weer open, maar bijvoorbeeld Kroatië heeft in Nederland inmiddels code oranje gekregen.

Roan neemt zelf contact op met klanten wiens reis hiermee in het geding komt. Mocht je een vraag hebben wordt je gevraagd deze te mailen, NIET te bellen.

Wordt je reis door Roan geannuleerd, dan ontvang je een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kant worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte en kan worden gebruikt voor alle Roan en Gop4Camp bestemmingen. Lees meer op Roan.nl

Omboeken naar een andere bestemming binnen het aanbod van Roan is mogelijk. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Verder zijn de normale voorwaarden met betrekking tot het wijzigen van een reis van toepassing.


Maatregelen bij Eurocamp.be

Verschillende campings waar Eurocamp.be staat zijn deze zomer niet operationeel. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een aantal campings in Frankrijk. Een lijst hiervan staat op de website van Eurocamp.be.

De mensen waarvan de reis  hierdoor geannuleerd wordt krijgen een Voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden.

Omboekregeling

Omboeken kan tot 7 dagen voor aankomst. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Wijzigingskosten brengen ze op dit moment niet in rekening.


Maatregelen bij Vacanceselect

Ook campings waar Vacanceselect staat kunnen deze zomer gesloten zijn. Helaas staat er geen overzicht hiervan op de website, maar getroffen reizigers worden hierover geïnformeerd.

Je ontvangt dan een Voucher die je kan gebruiken om later een reis te boeken. De aankomst van de vervangende vakantie mag  tot en met 31 oktober 2021 zijn.

Alle nieuwe boekingen mogen gratis gewijzigd worden tot 14 dagen voor aankomst. En om meer flexibiliteit te bieden, heeft Vacanceselect de betalingstermijn gewijzigd van 10 weken naar 6 weken voor vertrek. Voor aankomsten in juni naar 3 weken voor vertrek. Voor meer vragen kun je terecht op de website van Vacanceselect.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!