Annuleren door Corona of niet? De maatregelen van reisorganisaties

Het coronavirus Covid-19 heeft voor veel onzekerheid gezorgd. Ook voor de komende vakantieperiode. Moet je annuleren door Corona of niet?

Het Coronavirus zoals het afgebeeld wordt

Sinds het uitbreken van het Coronavirus is er al heel veel gebeurd. We zijn in een (intelligente) lock-down gegaan. En daardoor hebben we snelle groei van besmettingen en ziekenhuisopnames weten te beperken.

Maar daarmee zijn er er nog niet. De maatregelen worden versoepeld, maar dat gaat maar langzaam. En dat terwijl de lente is begonnen en de zomer in aantocht is.

Het is nog onbekend of en hoe we op vakantie kunnen. Wel worden met name vliegreizen steeds onzekerder. En veel mensen zien ook een lange autoreis in de zomer niet zo zitten.

En dus zitten veel mensen met de vraag wat te doen. Moet je je reis annuleren?

Al geboekt? Kan je gratis annuleren?

Uit onze Poll op Facebook bleek, dat veel mensen hun vakantie al geboekt hebben.

Op dit moment is het zeer onzeker of en hoe we op vakantie kunnen gaan. Met name vliegreizen zijn tot en met de zomervakantie uiterst onzeker.

Gratis annuleren kan in principe alleen als er een negatief reisadvies voor de bestemming geldt.

Bij een Oranje reisadvies (wat nu voor bijna alle landen geldt) wordt reizen afgeraden, maar is de reisorganisatie niet verplicht kosteloos te annuleren. Neem contact op met de reisorganisatie en je verzekering om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk bijvoorbeeld de Corona-FAQ van TUI. Bij hen kan je kosteloos omboeken of annuleren (bij Oranje reisadvies). Update: Tot en met 31 mei 2020 kun je gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek

Diverse landen nemen maatregelen tegen het Coronavirus en hebben de grenzen gesloten of een inreisverbod voor Nederlanders ingesteld.

Hierdoor zijn er diverse reisorganisaties genoodzaakt hun reizen t/m 17 juni (TUI)  of zelfs langer te annuleren. Corendon heeft geannuleerd tot 25 juni. De reizigers die hiervan de dupe zijn geworden krijgen een Corona-voucher als ze geboekt hebben bij een reisorganisatie die aangesloten zit bij de ANVR.

Wat is een Corona-voucher

Omdat de reisorganisaties zwaar getroffen worden door de Corona crisis is de Corona-voucher in het leven geroepen.

Als de reisorganisaties alle aanbetalingen van de geannuleerde reizen nu moeten gaan terug betalen is de kans groot dat ze deze crisis niet gaan overleven. Maar het is ook belangrijk dat de consumenten hun geld niet kwijt raken. 

De reissector ANVR heeft samen met SGR naar een tijdelijke oplossing gezocht en heeft het Corona-voucher in het leven geroepen.

Reizigers waarvan de reis is geannuleerd door de reisorganisatie ontvangen een voucher voor de betaalde reissom. Daarmee kan een vervangende reis op een later tijdstip geboekt worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.

Deze voucher valt onder dekking van het SGR garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.

ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden om op een later tijdstip de reis van zijn leven te maken. En de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.

Merk op: Hoewel je misschien liever je geld terug zou krijgen, is zo'n voucher eigenlijk beter. Wanneer de reisorganisatie namelijk failliet gaat, krijg je helemaal niets terug!!

Wel een vakantie boeken? Boek bij ANVR

Op dit moment worden er weinig reizen geboekt. Vele mensen wachten liever even af hoe de situatie zich ontwikkelt. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je een leuke reis voorbij ziet komen die je graag wilt boeken. De zomervakantie is nog ver weg en ik hoop dat we tegen die tijd weer op pad mogen.

Op dit moment worden er veel maatregelen genomen om het virus in te dammen. En de verwachting is dat de virusdreiging sterk vermindert zodra het wat warmer wordt. In China is de ziekte nu over z'n piek heen en zijn ze begonnen om het normale leven weer een beetje op te pakken.

Enig risico kan je ook beperken door te boeken bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR. Als er op je bestemming dan toch wat aan de hand is, dan neemt de reisorganisatie de nodige maatregelen.

Dichtbij op vakantie

Een vakantie dichtbij huis

Voor de komende weken is een vakantie dichtbij huis ook wat lastiger geworden. In België en Nederland bijvoorbeeld zijn de Center Parcs en Sunparks parken gesloten tot 29 april 2020 in Nederland en tot 20 april in België.

Landal neemt ook maatregelen om de kans op besmetting te verkleinen. Denk aan het sluiten van zwembaden en restaurants. Ze geven ook de mogelijkheid om de vakantie te verschuiven naar een andere datum. En er zijn diverse parken gesloten. Lees hier de update van Landal over het Coronavirus.

Hoe lang de crisis ook mag duren, ik vermoed dat veel gezinnen voor de zomer kiezen voor een vakantie dichtbij. Het is daarom aan te raden om je vakantiepark op tijd te boeken!


Maatregelen van de diverse reisorganisaties

Hierbij een overzichtje van verschillende reisorganisaties en hun maatregelen omtrent het Corona virus. Maar omdat het zo snel veranderd kun je via de linkjes naar deze organisaties om daar het laatste nieuws te bekijken. Laatste update hier is 20 mei!

Maatregelen bij Landal

 • Alle parken in Nederland zijn open met de nodige maatregelen
 • De campings in Nederland zijn gesloten tot 20 mei. Daarna kun je er terecht als je zelf voorzienend bent omdat de sanitair gebouwen nog niet open zijn. Verwachting is dat deze op 1 juli weer open gaan.
 • De parken in België zijn gesloten tot 7 juni.

Mensen die in deze periode hadden geboekt bij één van deze parken ontvangen een recreatie-voucher

Er zijn veel vakantieparken open van Landal. Op deze parken zijn wel maatregelen getroffen. Zo zijn restaurants, indoor speeltuinen en animatie  gesloten. De zwembaden gaan geleidelijk weer open met de nodige maatregelen.   En verder is het er heerlijk wel genieten van de prachtige natuur. En op diverse parken kun je wel eten in bungalows laten bezorgen. Lees er meer over op Landal.nl

De recreatie-voucher
De recreatie-voucher ontvang je als je reis geannuleerd is omdat het park gesloten is. Of als je zelf besluit dat je je verblijf wilt omboeken, maar nog niet weet wanneer je wilt gaan. Deze voucher is een online betaalmiddel om een nieuwe boeking te maken via de Landal website. Op de voucher staat het bedrag dat je bij boeking aan Landal betaald hebt. Deze regeling is geldig t/m 31 mei.

Vanaf 1 juni gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden weer. De recreatie-voucher wordt per 1 juni 2020 alleen nog ingezet bij annuleringen waarbij wij de gast informeren dat het park gesloten is. Bij overige annuleringsredenen zoals een negatief reisadvies of gesloten grenzen zal er de mogelijkheid zijn om gratis om te boeken naar een nieuwe aankomstdatum.

Omboeken
Vanwege het coronavirus heeft Landal een aanpassing gedaan in de voorwaarden voor het wijzigen van de boeking. Vanaf heden is het ook mogelijk om binnen 28 dagen voor vertrek de boeking te wijzigen. Dit is voornamelijk op hetzelfde park mogelijk, en voor een verblijfsperiode in 2020. Het totaalbedrag van de boeking blijft gelijk of wordt hoger. Als de gewijzigde boeking duurder wordt, dan betaal je het verschil extra.

Update Landal Parken in het Buitenland:

 • Duitsland is weer open.
 • Hongarije is gesloten tot ten minste 2 juni
 • Oostenrijk is gesloten tot ten minste 30 mei.
 • Tsjechië en Denemarken, parken zijn open maar de grenzen gesloten waardoor je als buitenlander niet meer naar deze landen kan reizen.
 • Zwitserland gaat weer open op 15 mei, maar je kan er als buitenlander nog niet naartoe reizen.

Maatregelen bij Center Parcs

Vanaf maandag 16 maart 2020, 12.00 uur zijn al de Center Parcs vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gesloten. De parken gaan weer open op:

• woensdag 20 mei: Het Meerdal en Parc Sandur
• vrijdag 29 mei: De Eemhof, Het Heijderbos, De Kempervennen, De Huttenheugte, Port Zélande en Limburgse Peel
• vrijdag 5 juni: Park Zandvoort

De Belgische parken openen op 8 juni, de Duitse parken op 25 en 29 mei en de Franse parken op 5 juni. Voorlopig kunnen alleen reizigers uit eigen land de parken bezoeken.

Maar kijk op de website of er geen veranderingen zijjn wanneer ze open gaan

Je ontvangt een Voucher als je in de gesloten periode een verblijf geboekt had waarmee je een andere vakantie kan boeken als het weer kan bij Center Parcs.

Wil je nu een vakantie boeken? Daarvoor heeft Center Parcs de volgende actie lopen.  Boek nu, beslis later. Gratis omboeken t/m december

Geldig voor iedere nieuwe boeking, omboeken moet wel tenminste 21 dagen voor aankomst zijn en met als uiterste aankomstdatum 15-03-2021


Maatregelen bij Roompot

De Duitse en Belgische Roompot parken, en de Nederlandse parken Cape-Helius, Villapark Duinzicht, Resort Poort van Zeeland, Resort de Biesbosch, Zuytland Buiten, Strandpark Duynhille, Marina Port Zélande, Park Zeedijk zijn op dit moment gesloten.

Recreatie Voucher
Als je in de periode een vakantie hebt geboekt op een van deze parken, dan wordt je  verblijf geannuleerd en krijg je binnen enkele weken per e-mail een recreatie-voucher van het bedrag dat je betaald hebt. Hiermee kun je een vakantie voor later boeken.

Faciliteiten gesloten
Op alle Roompotparken in Nederland zijn de animatie, de kidsclub, de wellness en de restaurants tot 1 juni gesloten.  Tot die tijd bezorgen ze snacks en maaltijden bij uw vakantiewoning. De receptie, winkel en fietsverhuur zijn open. U kunt er nog steeds op uit in de omgeving. De zwembaden gaan weer met de nodige maatregelen open.

Omboeken

Bij Roompot kan je tot 28 dagen voor aankomstdatum je boeking gratis wijzigen. Weet je nog niet welke datum het best uit komt? Kies dan een tijdelijke aankomstdatum in de toekomst en neem een maand voor die datum contact met Roompot op. Dan wijzigen zij de boeking naar de aankomstdatum van jouw keuze. Lees meer op Roompot.nl


Maatregelen bij TUI

TUI heeft alle reizen t/m 18 juni geannuleerd. Met uitzondering van reeds geboekte vakanties in eigen land met vertrek vanaf 29 mei 2020

Je kan gebruik maken van de Versoepelde Omruilgarantie Tot en met 31 augustus 2020 kun je bij TUI gebruik maken van de versoepelde omruilgarantie. Hiermee kun je kosteloos je reis met een vertrekdatum in het gehele zomerseizoen omboeken naar een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Omruilen mag tot 7 dagen voor vertrek. (Rondreizen en Riviercruises geldt omruilen mag tot 21 dagen voor vertrek) De omruilgarantie kan ingezet worden voor een vertrek later in het zomerseizoen, het najaar of de winter of het zomerseizoen van 2021 vanaf het moment dat deze periodes boekbaar zijn.
Dit is van toepassing op bestaande en nieuwe boekingen met vertrekdatum voor 31 oktober 2020.

Daarnaast hebben ze de Voucher 
Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Lees er meer over op TUI.nl

Voor losse vliegtickets gelden andere regels:

 • Een TUI Fly vlucht mag éénmalig kosteloos gewijzigd worden naar een andere datum en/of bestemming
 • Dit is geldig voor alle vliegtickets met vertrekdatum op of vóór 31 augustus
 • Wijzigen kan tot 3 dagen voor vertrek.
 • De nieuwe vertrekdatum moet op of vóór 31 maart 2021 zijn.
 • Wordt je vlucht geannuleerd, dan krijg je een voucher.

Maatregelen bij Corendon

Corendon heeft t/m 25 juni 2020 alle reizen geannuleerd. (met uitzondering van boekingen bij EuroParcs) Reizen naar Bali zijn al geannuleerd t/m 31 augustus en Curaçao of Bonaire t/m 4 juli.

Had je een reis met Corendon in deze periode geboekt, dan krijg je een voucher van het bedrag dat je aanbetaald had zodat je dit kan gebruiken om een andere vakantie bij Corendon te boeken. Een voucher is één jaar geldig. En een nieuwe vakantie moet plaatsvinden voor 31 oktober 2021. Lees meer op de website van Corendon


Maatregelen bij Pharos Reizen

Maatregelen bij Pharos Reizen

Pharos Reizen heeft besloten om alle reizen met vertrek tot en met 14 juni niet uit te voeren. (Uitzondering kunnen reizen binnen Nederland zijn) Kampeerreizen, cruises en verre reizen zijn geannuleerd tot en met 30 juni. Voor reizen die geannuleerd worden ontvang je een ANWB Reizen-voucher of je kan je reis verzetten naar een later tijdstip.

Omboekregeling

Wordt je reis geannuleerd, dan kan je je reis gratis omboeken bij Pharos Reizen en je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Lees er meer over op hun website.

Boek je een reis om, naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.


Maatregelen Buro Scanbrit

Buro Scanbrit heeft alle reizen t/m 14 juni geannuleerd. De reizen naar Groot-Brittannië, Finland, Faeröer en Canada t/m 3 juli. Noorwegen t/m 20 juli, IJsland t/m 30 juni en Ierland t/m 19 juli. Mensen die in deze periode op reis zouden gaan met Buro Scanbrit kunnen hun reisdatum verzetten. Weet je nog niet wanneer je weg wilt, dan ontvang je de Corona Voucher.

 Kijk op de site voor meer informatie.

Omboeken

Je kan je boeking wijzigen tot 28 dagen voor vertrek. Buro Scanbrit brengt dan € 32,- wijzigingskosten in rekening plus de eventuele kosten die doorberekend worden door externe partijen. Dit zijn wijzigings- of annuleringskosten die accommodatie, excursie of vervoerder uit de jouw geboekte reis in rekening brengt.


Maatregelen bij Roan

Roan heeft besloten om alle vertrekken t/m 19 juni 2020 te annuleren. Met uitzondering de reizen binnen Nederland. Is er duidelijkheid dat een bestemming op een latere vertrekdatum niet open zal zijn, zullen ze ook deze vertrekken annuleren.

Wordt je reis door Roan geannuleerd, dan ontvang je een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kant worden. De voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte en kan worden gebruikt voor alle Roan en Gop4Camp bestemmingen. Lees meer op Roan.nl

Omboeken naar een andere bestemming binnen het aanbod van Roan is mogelijk. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Verder zijn de normale voorwaarden met betrekking tot het wijzigen van een reis van toepassing.


Maatregelen bij Eurocamp.be

Bij Eurocamp.be zijn alle vertrekken tot en met 18 juni 2020 geannuleerd. Zijn er bestemmingen die op een latere vertrekdatum niet open zijn, dan worden ook deze vertrekken geannuleerd. De mensen waarvan de reis geannuleerd wordt krijgen een Voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. Lees er meer over op Eurocamp.be

Omboekregeling

Omboeken kan tot 7 dagen voor aankomst. De eventuele meerkosten moet je zelf betalen. Wijzigingskosten brengen ze op dit moment niet in rekening.


Maatregelen bij Vacanceselect

Boekingen tot en met 12 juni zijn geannuleerd door Vacanceselect. Je ontvangt een Voucher die je kan gebruiken om later een reis te boeken. De aankomst van de vervangende vakantie mag  tot en met 31 oktober 2021 zijn.

Alle nieuwe boekingen mogen gratis gewijzigd worden tot 14 dagen voor aankomst. En om meer flexibiliteit te bieden, heeft Vacanceselect de betalingstermijn gewijzigd van 10 weken naar 6 weken voor vertrek. Voor aankomsten in juni naar 3 weken voor vertrek. Voor meer vragen kun je terecht op de website van Vacanceselect.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!