Henegouwen met kinderen, een verrassend mooi stukje België

De provincie Henegouwen is bij veel Nederlanders, en zelfs bij sommige Belgen, nog weinig bekend. Terwijl het een mooie regio is voor een kindervakantie met prachtige meren, leuke stadjes, en de mooiste dierentuin van Europa!

Emma op het terras op het plein in Mons

Henegouwen (Hainaut in het Frans) is het restant van het ooit veel grotere graafschap Henegouwen.

Nadat het grondgebied achtereenvolgens tot Frankrijk, Nederland en België behoorde, werden bij de vaststelling van de taalgrens in 1963 de huidige grenzen van de provincie bepaald.

Het Oostelijk deel van Henegouwen kan nog tot de Ardennen worden gerekend. Via het zogenaamde Henegouwse plateau loopt de provincie naar de lagere gebieden in het Westen.

Een afwisselend gebied dus, met ook afwisselende bezienswaardigheden. Lees er hieronder alles over, of klik direct door naar het

De Ardennen in Henegouwen met mooie kastelen

Het Zuid-Oostelijke deel van Henegouwen behoort tot de lage Ardennen. Een gebied dat uitermate geschikt is voor activiteiten zoals klimmen, mountainbiken of kanoën.

Eén van de mooie dingen aan de Ardennen is dat er veel kastelen zijn op prachtige locaties. Een aanrader in het Zuid-Oosten van Henegouwen is het kasteel van Chimay, dat prachtig hoog op de rotsen ligt.

Kinderen kunnen zich hier verkleden als ridder of prinses, en er zijn leuke interactieve rondleidingen (ook in het Nederlands) waarin je vele verhalen te horen krijgt.

In de Henegouwse Ardennen, en het aansluitende plateau van Henegouwen zijn nog veel meer kastelen en middeleeuwse dorpen te vinden. Andere aanraders zijn het kasteel van Beloeil en het dorp Aubechies.

Watersport op de stuwmeren van l'Eau d'Heure

De meren van l'Eau d'Heure

Aan de oostgrens van Henegouwen vind je de stuwmeren van l'Eau d'Heure, de grootste meren van België.

De meren zijn ontstaan door de grootste stuwdam van België. Deze kan ook van binnen bezocht worden. Hier leer je alles over het gebied en ga je van 20 meter onder de grond naar het prachtige uitzichtspunt op 107 meter hoogte!

De meren zijn ook en vooral populair voor de watersport. Hier kan je windsurfen, kanoën, SUPpen, zeilen, noem maar op. En zwemmen natuurlijk.

Uiteraard kan je rond de meren ook heerlijk wandelen en fietsen. Het is heuvelachtig, maar dat is juist leuk voor de kids. En bezoek ook het Natura Parc Eau d'Heure, een avonturenpark met klimparcours, zip-linen en vrije val sprongen.

Wat is er te doen in de stadjes Mons en Charleroi?

De kleurrijke markt in Bergen, of Mons in het Belgisch, in het voorjaar.

Mons (in het Nederlands Bergen genoemd) en Charleroi zijn de grootste steden in Henegouwen.

Charleroi is een echte industriestad, ooit het centrum van de mijn-industrie. Een aanrader is hier dan ook een bezoek aan het mijn-museum Bois du Cazier. Kinderen verkennen hier de mijnen met het spelboekje van de Kleine Mijnwerker.

Veel andere bezienswaardigheden die leuk zijn voor kinderen heeft Charleroi niet. In tegenstelling tot Bergen, dat we vanwege de verwarring met het Nederlandse Bergen (Noord-Holland) hier Mons zullen noemen.

Mons is een mooie stad met leuke pleinen en parken. Beklim de hoge Belfort toren voor een prachtig uitzicht.

Bezoek ook het museum Doudou. Hier leer je op een interactieve manier alles over de legende van Joris en de Draak, en het jaarlijkse feest "Ducasse de Mons" dat hierop gebaseerd is.

Speuren en klimmen bij de historische stad Doornik

Bob hoog in de bomen in het klimpark

Doornik (Tournai in het Frans) is één van de oudste steden van België. Maak met je kinderen een speurtocht door de stad, op zoek naar de prachtige historische plekjes.

Als je langs het toeristenbureau gaat haal dan gelijk voor de kinderen een rugzak met daarin de speurtocht “De tovenaars van het verdwenen woud” en de attributen die daarbij horen.

Een mooie manier om de prachtige oude stad te verkennen, ontdekte Bianca en haar kinderen.

En dan nog een leuke outdoortip in de buurt van Doornik: Klimpark Ecopark Adventures!

Pairi Daiza, mooiste dierentuin van Europa

Op de hangbrug in Pairi Daiza

Pairi Daiza, is een bijzondere dierentuin die al diverse keren is uitgeroepen tot de mooiste van Europa. En dat is niet ten onrechte.

Het park heeft 8 verschillende werelden die ieder in een eigen sfeer zijn opgebouwd. Met niet alleen dieren uit die wereld, maar ook gebouwen, begroeiing en vooral sfeer.

Het voert te ver om hier alle werelden te benoemen, maar onze favoriet is The Kingdom of Ganesha. Met tempels als in Indonesië, maar ook de Bayon tempel van Angkor Wat in Cambodja zul je herkennen.

Ook noemenswaardig is dat de 2 Reuzenpanda's in The Middle Kingdom (China gebied) een kleintje gekregen hebben. Extra leuk natuurlijk, en nòg een reden om dit park te bezoeken. Onze reporter Bianca ging er langs en schreef er een artikel over:

Andere uitjes in Henegouwen

De kids van Bianca bij de ingang van wetenschapsmuseum SparkOH! in Henegouwen

Naast de al genoemde kastelen en middeleeuwse dorpjes kent Henegouwen nog een aantal attracties, waar ik er enkele van wil noemen.

Het kleurrijke wetenschapsmuseum SparkOH! in Mons (of Bergen in het Nederlands) is bijvoorbeeld superleuk voor kinderen.

Bianca ging er langs met haar dochters, en ontdekte dat je hier vooral leert door te doen.

Ideaal met een stel actieve kinderen!

Lekker klimmen in SparkOH!

Le Pass is ook een wetenschapsmuseum in een oude steenkolenmijn. Naast de oude mijn-technieken leren kinderen hier over allerlei andere, moderne technieken. Zoals in het Amsterdams Nemo, maar nog groter opgezet. Als je in Henegouwen bent moet je hier zeker een dagje op ontdekkingsreis.

Techniek van een andere orde kom je tegen in de kanalen die van Henegouwen naar Brussel lopen. Om het niveauverschil te overbruggen staan hier een paar scheepsliften die zeker tot de verbeelding van de kinderen zullen spreken.

Vier oude scheepsliften zijn door Unesco als werelderfgoed aangewezen. Maar de moderne scheepslift van Strépy-Thieu is niet minder indrukwekkend

Het Reisaanbod

Landal Village l'Eau d'Heure

Aan de oostkant van Henegouwen vind je Landal Village l’Eau d’Heure. Het park ligt direct aan recreatiemeer Lac de la Plate Taille.

Dit park is vooral gericht op watersport, zo kun je hier Suppen, kanoën, surfen, zwemmen, zeilen of vissen.

Naast watersport kun je hier spelen in de buitenspeeltuinen en springen op de airtrampoline of spelen in de indoorspeeltuin. En denk ook eens aan een potje midgetgolf, tafeltennis en het Fun & Entertainment-programma tijdens de schoolvakanties.

Restaurant, parkshop en snackbar zijn aanwezig op het park. Verblijven doe je er in bungalows van 2 tot 10 personen.

Ecau Lodge, natuurpark met luxe lodges

De meiden in de lodge

Ecau Lodge is een fijne uitvalsbasis om Henegouwen te ontdekken met de kinderen in België. Dit natuurpark is klein en gemoedelijk, heeft milieuvriendelijke lodges en speelplekken.

Ecau Lodge ligt in Ecaussines, op een korte rijafstand van de mooiste plekjes van Henegouwen. Zoals Pairi Daiza en de steden Mons en Doornik.

Het park is gericht op natuur en natuurbeleving. Je vindt er dan ook geen uitbundige faciliteiten, maar wel knusse plekjes. Zoals de gezamenlijke buitenplek waar je een haardvuur kan maken, barbecueën en spelletjes kan doen.

Ecau Lodge heeft bungalows voor twee of vier personen. Allemaal gemaakt van duurzaam hout en voorzien van keuken, badkamer, balkon en pelletkachel. 

Golden Lakes Village

In Froidchapelle in de Belgische Ardennen ligt het ecologische park Golden Lakes Village aan het meer Eau d’Heure.

Op en rondom het meer kun je uitstekend watersporten zoals zeilen, waterskieën, jetski, duiken en vissen. als je op een andere manier sportief wil zijn dan kun je gaan fietsen, wandelen, golfen, tennissen en paardrijden.

Tegen betaling kan er gebruik gemaakt worden van zwemparadijs Aquacentre. Op het vakantiepark is geen winkeltje, restaurant of speelgelegenheid, hiervoor kun je terecht op Landal Village L'Eau d'Heure.

Je kunt hier bij TUI een villa huren met of zonder sauna voor max. 8 personen.

B&B Le Pre Sabot

In B&B Le Pre Sabot word je vriendelijk ontvangen. De B&B bevindt zich in het plaatsje Écaussinnes-d'Enghien, dit ligt grofweg tussen Brussel en Charleroi. Na het heerlijke ontbijt is het tijd om de provincie te ontdekken.

De kamers zijn voorzien van een televisie, zithoek en badkamer met een douche. Vanuit je kamer heb je een mooi uitzicht op de tuin. En tegen toeslag kun je gebruik maken van het privézwembad.

Bij Booking.com kun je een suite voor 4 personen huren.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)