Doornik met kinderen, de leukste activiteiten in één van de oudste steden van België 

Doornik (Tournai in het Frans) is één van de oudste steden van België. Maak met je kinderen een speurtocht door de stad, op zoek naar de historische plekjes.

Bezoek de kerken van Doornik

Doornik ligt in de provincie Henegouwen, in het Franstalige deel van België. Tournai is dan ook de originele naam van de stad.

Met zijn rijke historie en gezellige terrassen is dit zeker een stad die je niet mag overslaan als je in dit deel van België bent.

Als je langs het toeristenbureau gaat haal dan gelijk voor de kinderen een rugzak met daarin de speurtocht “De tovenaars van het verdwenen woud” en de attributen die daarbij horen. Een mooie manier om de stad te verkennen.

Bij het toeristenbureau kan je ook een korte route krijgen om de stad te verkennen. Wij hebben weinig tijd, dus besloten om deze route te volgen.

De Tovenaars van het verloren woud

Doornik kent verschillende verborgen parels, zoals deze Romaanse kerk

Als je de speurtocht gaat doen kom je langs de mooiste plekken van Doornik. Op verschillende plekken kunnen de kinderen met behulp van de kaarten proefjes en spelletjes doen.

En er zijn ook puzzels die opgelost moeten worden. Uiteindelijk ontdek je zo het verloren woud van Doornik.

De tas die de kinderen meekrijgen zit vol met attributen en een plattegrond. En een mooi verhaal over twee eigenaardige broers: Lakass en Brisakk. Zeker de moeite waard om hiervoor langs het toeristenbureau te lopen.

De prachtige historie van Doornik

De stadstoren van Doornik

Omdat we helaas niet genoeg tijd hebben om de kinderspeurtocht te doen nemen we jullie mee langs de mooiste gebouwen van Doornik die je vindt langs de route uit het boekje van de stad.

In dit boekje vind je ook uitleg over de historische gebouwen.

De stad is goed te bereiken met de trein en met de auto. Er is genoeg parkeergelegenheid in het centrum.

Een goed startpunt voor een verkenning is dan ook het Grand Place in het centrum. Hier vind je gezellige terrassen, zie je de Lakenhalle en het Belfort. 

De stadstoren en de Lakenhalle

Het imposante gebouw Lakenhalle

Belfort staat voor stadstoren. Het Belfort van Doornik is het oudste van België. Hij heeft  257 treden en is 72 meter hoog. De toren kun je ook bezoeken en zo genieten van het prachtige uitzicht van Doornik.

Op het moment dat wij Doornik bezoeken wordt de stadstoren gerenoveerd. Maar gelukkig is hij van buiten ook heel mooi om te bewonderen.

De Lakenhalle is een imposant gebouw dat al dienst doet sinds de 13e eeuw. Hij werd in deze eeuw van hout gemaakt! Het gebouw is enkele keren verwoest en opgebouwd en is voor het laatst gerestaureerd in 1998. Tegenwoordig zit er een evenementenhal in.

Schatten bewonderen in de Notre Dame

De Notre Dame steekt boven de stad Doornik uit

Het grootste en meest opvallende gebouw is toch wel de Notre Dame. Ook wel “De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal” genoemd.

Als je deze kathedraal van binnen wil bewonderen dan kan dat. De entree is gratis. Het is een enorm gebouw met torens van 83 meter. De binnenkant is wat sober, maar er is ook een schatkamer en voor een paar euro kan je deze bezoeken. Hier staan de echte schatten.

We worden goed in de gaten gehouden als we langs alle werken uit de 12e eeuw lopen. We zien ivoorwerken, gouden drinkbekers en mantels. Jammer genoeg mag je er geen foto’s maken. Maar dat betekent wel weer dat je alles goed in je opneemt. 

We zoeken de rust op bij de oude waterpoort

De meiden bij de Pont des Trous

Als we de route uit de toersitengids lopen, zien we verschillende kerken. En overal mogen we gratis naar binnen. Wij bezoeken de Romaanse kerk van Saint-Jacques.

Er is ook een oude waterpoort, de Pont des Trous. Deze waterpoort is een overblijfsel van de middeleeuwse architectuur en één van de oudste nog bestaande exemplaren in Europa. En hier is het heerlijk rustig.

Sinds 2023 kan je via deze poort ook naar de overkant. Maar je kan natuurlijk ook net als wij hier een pauze houden en genieten.

Als we de route volgen komen we ook langs Tiny de stripheldin

Wist je dat het niet helemaal zeker was dat deze waterpoort zou blijven bestaan? Door tekort aan subsidies werd hij in 2019 afgebroken.

Maar gelukkig is het geld toch bij elkaar gekomen en hebben ze de poort weer opgebouwd zodat iedereen er weer gebruik van kan maken. 

Als je vanaf de waterpoort terug naar het centrum loopt zie je Fort Rouge staan met aan de voet een beeld van Tiny, de beroemde Belgische stripboekenheldin. Fort rouge dankt zijn naam aan de rode daken. 

Actief in Doornik, het klimbos in

Bob hoog in de bomen in het klimpark

Buiten de stad, op zo'n 10 minuten rijden, zit een klimbos. Het Ecopark Adventures is echt een leuke activiteit om je dag mee af te sluiten. Ik hou niet heel erg van hoogtes. Dus aan mij de taak om mooie foto’s te maken.

De kinderen vonden het fantastisch. Er zijn verschillende klimparcoursen waarvan de langste ongeveer 2 uur duurt. Deze gaat ook met een zipline een enorm meer over. Prachtig om te zien maar doodeng om het mensen te zien doen.

Stiekem was ik heel blij dat mijn kinderen ervoor kozen uit een boom van 12 meter hoog te springen in plaats van met de zipline. Wat ook spannend is, maar dan bleven ze tenminste wel aan mijn kant.

Als je dit klimbos wil bezoeken check dan even de site voor de parcoursen. Hoe groter je bent hoe hoger je de bomen in mag. 

Wij bezochten Doornik op uitnodiging van Visit Wallonia. Check hun website voor meer informatie. Of bezoek de website van Visit Tournai voor leuke activiteiten in de stad.

De meiden vinden het klimpark geweldig!

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)