Ontdek Mons met kinderen:  speuren, spelen en geschiedenis in de historische stad

Gezellige terrasjes, een historisch centrum en een geluksaapje. Mons (in het Nederland officieel Bergen) is de hoofdstad van Henegouwen in België en een heerlijke stad om samen met de kinderen te ontdekken.

De grote markt in Bergen

Op vakantie in de Belgische provincie Henegouwen ging Bianca samen met haar man en kinderen op ontdekking in het stadje Mons.

Ze keken hun ogen uit in het gezellige centrum, bezochten het wetenschapsmuseum SparkOH, genoten van prachtige uitzichten vanaf het Belfort en gingen speuren door de stad.

Ze ontdekten de leukste plekjes van deze mooie stad en vertellen je er hier alles over.

(In het Nederlands heet het stadje eigenlijk Bergen. Maar omdat het in Franstalig België ligt, en omdat er ook een Bergen in Noorwegen en één in Nederland ligt, gebruiken we hier de Franse naam Mons).

Het gezellige plein Grand Place met zijn terrassen

Lekker struinen door de straatjes van Mons

Als je met de auto naar Mons gaat, parkeer je auto dan bij Grand Palace. Je staat dan midden in het centrum. Vanaf deze garage loop je zo het gezellige plein op met terrasjes.

Wij hadden geluk, Mons vierde namelijk het lentefestival en ze hadden het plein in een gezellige lentesfeer gebracht. Er stond een grote draaimolen en een zweefmolen voor de kinderen en we hadden volop zon. Een mooiere dag hadden we niet uit kunnen kiezen. 

Aan het plein vind je ook het toeristenbureau Visit Mons. Hier kan je bijvoorbeeld vragen om een stadsroute of meer informatie over de historische gebouwen die Bergen heeft. 

Historisch avontuur voor jong en oud

Als je dit aapje aait dan heb je een jaar geluk

Wij hebben diverse historische plekken in Mons bezocht. Veel van de straten zijn nog uit de middeleeuwen en stralen historie uit. Een goed begin is bij het stadhuis midden op het plein.

Als je vanaf de grote markt de poorten van het stadhuis doorgaat, loop je door een tunnel de rust in en sta je in de tuin van de burgemeester (de jardin du Mayeur). Een bijzonder plekje waar je de drukte van de stad even kan ontvluchten. Hier zie je het standbeeld van Ropieur, een jongen uit Mons die de voorbijgangers nat spettert.

Voor het stadhuis staat een bronzen beeld van een aapje. De legende zegt dat als je met je linkerhand over het bolletje van dit aapje aait, je een jaar geluk hebt.

Dus dit hebben we natuurlijk wel even uitgeprobeerd. Mochten we heel veel geluk hebben, dan laten we het wel weten.

Stadstoren 'Belfort' ligt op een heuvel

Sanne en Emma bekijken het mooie uitzicht

We hebben kaartjes voor de Belfort dus we lopen het plein af naar boven. Mons (Bergen) doet zijn naam eer aan. De stad is gebouwd op heuvelachtig terrein en de Belfort ligt op een flinke heuvel.

Als we boven zijn, komen we bij een mooi stadspark waar veel mensen liggen te zonnen en zitten te picknicken.

De stadstoren Belfort rijst boven de stad uit en eigenlijk hoef je hem niet te beklimmen voor een mooi uitzicht. Omdat we al een stuk naar boven zijn gelopen, kunnen we vanaf het park al over de daken van deze mooie stad uitkijken. 

De Belfort in Mons

De stadstoren is 86 meter hoog en als je hem bezoekt mag je een heel eind naar boven met de lift. In de toren zit een museum.

Je gaat via de trappen weer naar beneden en zo leer je gaandeweg van alles over de stad en deze unieke barokke toren die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. 

Boven in de toren kan je niet naar buiten. Maar het uitzicht kan je wel bewonderen door de grote ramen. 

De indrukwekkende kerk Collégiale Sainte Waudru

Je kan de Sainte Waudru ook van binnen bekijken

Verder naar de Collégiale Sainte Waudru (Collegiale Sint-Waltrudiskerk) waarvan de eerste steen gelegd is in 1450. Het is een katholieke kerk in gotische stijl met veel pracht en praal.

Hier kunnen we gratis naar binnen en we bewonderen de mooie beelden en schilderijen. Handig, er staat ook uitleg in het Nederlands bij.

Bijzonder is de gouden koets die één keer per jaar naar buiten komt. Op Drievuldigheidsdag (de zondag na Pinksteren) trekken paarden de Gouden Koets met de kist met overblijfselen van Waudru omhoog naar de kerk in Mons. Als de koets de steilte haalt, wordt het een goed jaar.

Een kerk is altijd mooi om te bezoeken vinden wij, of je nou gelovig bent of niet. 

Speuren door de stad Mons met de Totemus app

Dwalen door Mons met de app

Wil je echt niks missen van deze stad en hou je wel een beetje van speuren? Dan kan je ook de Totemus app downloaden op je telefoon.

Zo kom je langs alle bijzondere plekken en mogen de kinderen bijvoorbeeld op zoek naar verborgen beeldjes en woorden.

Wij hebben er een paar vragen van gedaan en zijn zo toch langs meerdere bijzondere plekken gegaan waar je anders aan voorbij zou lopen. Het "Theatre Royal" zouden we gemist hebben, omdat we dachten dat dit deel uitmaakte van het stadhuis. 

Leuk om te weten: met de app kun je meerdere Belgische steden verkennen.

Top musea om te bezoeken

In het centrum van Mons kun je naar het museum van Dou Dou. Dou Dou staat voor (een soort) carnaval en tijdens het pinksterweekend komen er duizenden mensen samen om dit grote volksfeest samen te vieren.

Het museum zweeft tussen realiteit en fantasie en neemt je mee naar de tijd waarin dit feest is ontstaan.

SparkOH is een fantastisch museum voor kinderen

Buiten het centrum ligt het SparkOH museum. Het is een wetenschapsmuseum waarbij de kinderen (en jij) de gehele route aan het ontdekken zijn. En ik weet niet hoe dat bij jullie kinderen is, maar die van mij willen graag dingen doen in een museum. En niet alleen maar kijken. 

Dit is het perfecte museum hiervoor. Alles voor de wetenschap zullen we maar zeggen. Volg goed de route van de plattegrond die je krijgt. Want verborgen tussen drie verdiepingen is er een klim en glij-gedeelte voor de kinderen. 

Buiten is er een hele grote speeltuin waar je even kan pauzeren en eten. Dit museum moet je zeker bezocht hebben als je in Mons bent.

Ook Mons bezoeken met je kinderen?

Ga je Mons bezoeken en wil je graag alles te weten komen over de stad? Loop dan bij Visit Mons naar binnen. Zij staan je graag te woord en zo maak je van jouw dag uit een mooie dag waarbij je niks mist van deze mooie stad. 

Je kan natuurlijk ook alvast de website van Visit Mons bezoeken.

Wij bezochten Mons op uitnodiging van Visit Wallonia. Op hun website kun je ook nog veel meer informatie vinden.

Emma op het terras op het plein

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)