Flevoland met kinderen, volop ruimte om te spelen

Flevoland heeft het imago saai te zijn. Maar voor een kindervakantie is er juist veel te doen.

Met de mascotte van Walibi in Flevoland

Flevoland bestaat uit de twee grootste polders van Nederland: de Flevopolder en de Noord-Oost polder. Waar decennia na de drooglegging nog altijd veel ruimte voorhanden is.

Maar er is ook veel ontwikkeld in die tijd. Grote steden als Almere en Lelystad natuurlijk, maar ook leuke plekjes voor een kindervakantie.

Hieronder lees je meer over de vele stranden, mogelijke activiteiten rond Lelystad, de pretparken en de bijzondere Oostvaardersplassen. Of je klikt direct door naar het

De stranden in Flevoland

Heerlijke stranden met zoet water!

Flevoland heeft heerlijke stranden met als grote voordeel: zoet water! Bovendien zijn er weinig golven en zijn er veel ondiepe stukken, zeer geschikt voor jonge kinderen en watersporten.

Bij Lelystad is er het opgespoten Houtribstrand aan het IJsselmeer. Voor kleine kinderen is hier een stuk afgezet met een ballenlijn.

In de Noordoostpolder is er het surfstrand aan het Vollenhovermeer, en het recreatiegebied Netl park. hier vind je naast het strand ook klimduinen, een wilde tuin en diverse klimattracties.

Almere heeft ook een flink scala aan stranden, gelegen aan het IJmeer.

De echte lange stranden vind je echter aan het Veluwemeer, bij Dronte of bij Zeewolde. Daar is een grote keuze aan verschillende stranden. De meeste activiteiten zijn te vinden bij het Erkemederstrand en het Woldstrand.

Veel te doen rond Lelystad

De Batavia in de scheepswerf in Lelystad

Je zou het misschien niet zeggen, maar er is veel te doen rond Lelystad!

Te beginnen met de Bataviawerf. Hier ligt een replica van het beroemde VOC schip de Batavia. En er wordt volop gewerkt aan een tweede: de Zeven Provinciën.

Bekijk op de scheepswerf hoe men vroeger deze schepen maakte. En beleef de geschiedenis met een rondleiding op de Batavia.

Naast de scheepswerf ligt museum Nieuw Land. Een stukje recentere geschiedenis zie je hier: het ontstaan van de Flevopolder.

Aan de andere kant van Lelystad bevindt zich het Aviodrome. Meer dan 100 vliegtuigen, verschillende speelplekken voor de kids, en als je wilt een rondvlucht over de Flevopolder.

Tenslotte ligt ten Noorden van Lelystad het Belevenissenbos. Dit is het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland.

Grote en kleine Pretparken en uitjes

Walibi Speed of Sound achtbaan

Met al die nieuwe ruimte is Flevoland natuurlijk zeer geschikt voor de bouw van pretparken. En dat is dan ook gebeurd.

De grootste is natuurlijk Walibi Holland bij Biddinghuizen. Dit is het pretpark met de meeste en de grootste achtbanen van Nederland. Super voor stoere kids en tieners.

Voor de kleinere kinderen is er in Dronten het grote kabouterbos. Met een kabouterroute, een kaboutertrimbaan en leuke kabouterspeelhuisjes. Plus een heerlijk pannenkoekenrestaurant.

In de NoordOostpolder ligt speel en doepark de Voorst. met skelterbaan, klimtoren, kabelbaan, airtrampoline enzovoorts.

Wanneer je kinderen dol zijn op politie, ambulance en brandweerwagens, dan is het PIT Veiligheidsmuseum in Almere een echte aanrader. Er zijn speurtochten en activiteiten voor families met kinderen vanaf 4 jaar.

De Orchideeën Hoeve, leuk voor jong en oud!

Leuke uitdagende wandelroute bij de Orchideeën Hoeve

De Orchideeën Hoeve ligt nog net in Flevoland in het plaatsje Luttelgeest op 10 km van Emmeloord. En wat is dit een leuk uitje voor alle leeftijden.

Bij binnenkomst loop je hier eerst door de winkel om van daaruit de orchideeëntuin in te gaan. Naast de vele mooie bloemen vind je hier ook vissen.

De looproute gaat dan via het Amazone Regenwoud waar je aapjes kunt spotten en voor de kinderen uitdagende wandelroutes zijn naar de Lorituin. Deze vrolijk gekleurde vogels mag je natuurlijk voederen.

Via de Orchideeën kwekerij loop je verder richting de prachtige vlinder vallei waar je een romantische grot hebt waar je kan trouwen. Daarna kom je bij de het speelparadijs waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven.

Als afsluiter kan je nog gaan kijken bij de stokstaartjes, de flamingo's en de ringstaart maki's. Heb je nog tijd over, bezoek dan de show in het jungletheater. Die is super leuk! Tussendoor kan je een drankje of hapje nuttigen in het serre restaurant of bij bistro Sakura in de zwevende bloementuin.

Ontdek de Oostvaardersplassen

Een hert in de winter in de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een prachtig natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Het is per toeval ontstaan bij de drooglegging van de Flevopolder.

In dit unieke gebied heeft Staatsbosbeheer een buitencentrum. Met horeca, een terras, informatie- en winkelvoorzieningen. En dit is vooral het startpunt van diverse activiteiten voor jong en oud.

Zo kun je hulpboswachter worden, speurtochten doen en op zoek naar de Grote Vijf. Lees er meer over op de site van Staatsbosbeheer.

Het Reisaanbod

Onze favoriete vakantieparken in Flevoland

Landal Waterparc Veluwemeer

Heerlijk relaxen aan het water, dat doe je bij Landal Waterparc Veluwemeer. En dat is niet alleen aan het water van het Veluwemeer, maar ook aan de grote vijvers waar bijna alle bungalows aan liggen.

Dit vakantiepark is een aanrader voor watersporters, maar ook voor rustzoekers. Voor de kinderen zijn er speeltuintjes en andere faciliteiten, en bij de receptie kan je terecht voor activiteiten op het Veluwemeer.

Wij waren hier in de zomer van 2019. Lees er alles over in onze uitgebreide review van Landal Waterparc Veluwemeer.

Centerparcs - De Eemhof

Bij de vakantieparken van CenterParcs hoef je je nooit te vervelen. En dat geldt zeker voor de Eemhof.

Hier kun je diverse watersporten beoefenen op het Eemmeer. waar ook deze prachtige woonboten liggen waar je in kan overnachten! Het Aqua Mundo heeft stoere glijbanen, een gave wildwaterbaan en er is ook de Flow Rider, waar je kunt leren surfen op de golven.

Ook erg leuk om te doen is het beklimmen van klimparcours Via Ferrata, klimmen op de klimmuur binnen, meedoen met diverse activiteiten die georganiseerd worden, lasergamen.... er is zoveel te doen, dat het moeilijk kiezen wordt.

Kiezen moet je ook als je uit eten wilt. Buffet, pizza, vlees. Er zijn verschillende restaurants waar je gezellig met de kids uit eten kunt gaan. Natuurlijk zijn een snackbar en supermarkt ook aanwezig.

Naast de woonboten kun je overnachten in waterfront appartementen of cottages.

Onze favoriete campings in Flevoland

Molecaten camping Flevostrand

Aan het mooie Veluwemeer ligt deze camping/vakantiepark van Molecaten. Met campingplekken aan het water en/of op loopafstand van het strand.

Er is een jachthaven en een zeilschool, maar ook een binnen- en een buitenzwembad. En alle andere faciliteiten die je van een mooie camping verwacht.

Je kunt hier een plekje op de camping reserveren of een caravan, tent of chalet huren. Lees er meer over in onze uitgebreide review van Molecaten Flevostrand.

Kamperen aan het Veluwemeer bij RCN Zeewolde

RCN Zeewolde ligt direct aan het Veluwemeer waar je heerlijk kunt zeilen, surfen en vissen. Bij het recreatiecentrum is het water ondiep, zodat ook kleine kinderen er heerlijk kunnen zwemmen.

Er is zijn o.a. diverse speeltuintjes, een overdekt zwembad, waterspeelplaats buiten en voor de mountainbike liefhebbers een mooi parcours in de omgeving. In de schoolvakanties worden er leuke activiteiten voor de kids georganiseerd.

Heb je een eigen boot, dan heeft de haven van het centrum ligplaatsen voor boten tot 10 meter. Kampeerplaatsen, bungalows en safaritenten kun je huren bij RCN Zeewolde


Vakantie bij Walibi Holland

Vakantiepark Walibi Village

De naam van dit vakantiepark zegt al genoeg. Dit is het vakantiepark bij Walibi Holland. Het attractiepark met de meeste en grootste achtbanen van Nederland.

Het vakantiepark heeft een overdekt zwembad met glijbaan en peuterbad. Er is een restaurant en winkel waar je 's ochtends verse broodjes kan halen. Tickets voor Walibi zijn inbegrepen. Tenzij het attractiepark gesloten is, zoals in de winter. In september en oktober is het park regelmatig gesloten op werkdagen. Herfstvakantie open.

Je kunt er verblijven in 4, 7 of 8-persoons bungalows.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)