Flevoland met kinderen, volop ruimte om te spelen

Flevoland heeft het imago saai te zijn. Maar voor een kindervakantie is er juist veel te doen.

Met de mascotte van Walibi in Flevoland

Flevoland bestaat uit de twee grootste polders van Nederland: de Flevopolder en de Noord-Oost polder. Waar decennia na de drooglegging nog altijd veel ruimte voorhanden is.

Maar er is ook veel ontwikkeld in die tijd. Grote steden als Almere en Lelystad natuurlijk, maar ook leuke plekjes voor een kindervakantie.

Hieronder lees je meer over de vele stranden, mogelijke activiteiten rond Lelystad, de pretparken en de bijzondere Oostvaardersplassen. Of je klikt direct door naar het

De stranden in Flevoland

Heerlijke stranden met zoet water!

Flevoland heeft heerlijke stranden met als grote voordeel: zoet water! Bovendien zijn er weinig golven en zijn er veel ondiepe stukken, zeer geschikt voor jonge kinderen en watersporten.

Bij Lelystad is er het opgespoten Houtribstrand aan het IJsselmeer. Voor kleine kinderen is hier een stuk afgezet met een ballenlijn.

In de Noordoostpolder is er het surfstrand aan het Vollenhovermeer, en het recreatiegebied Netl park. hier vind je naast het strand ook klimduinen, een wilde tuin en diverse klimattracties.

Almere heeft ook een flink scala aan stranden, gelegen aan het IJmeer.

De echte lange stranden vind je echter aan het Veluwemeer, bij Dronte of bij Zeewolde. Daar is een grote keuze aan verschillende stranden. De meeste activiteiten zijn te vinden bij het Erkemederstrand en het Woldstrand.

Veel te doen rond Lelystad

De Batavia in de scheepswerf in Lelystad

Je zou het misschien niet zeggen, maar er is veel te doen rond Lelystad!

Te beginnen met de Bataviawerf. Hier ligt een replica van het beroemde VOC schip de Batavia. En er wordt volop gewerkt aan een tweede: de Zeven Provinciën.

Bekijk op de scheepswerf hoe men vroeger deze schepen maakte. En beleef de geschiedenis met een rondleiding op de Batavia.

Naast de scheepswerf ligt museum Nieuw Land. Een stukje recentere geschiedenis zie je hier: het ontstaan van de Flevopolder.

Aan de andere kant van Lelystad bevindt zich het Aviodrome. Meer dan 100 vliegtuigen, verschillende speelplekken voor de kids, en als je wilt een rondvlucht over de Flevopolder.

Tenslotte ligt ten Noorden van Lelystad het Belevenissenbos. Dit is het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland.

Grote en kleine Pretparken en uitjes

Walibi Speed of Sound achtbaan

Met al die nieuwe ruimte is Flevoland natuurlijk zeer geschikt voor de bouw van pretparken. En dat is dan ook gebeurd.

De grootste is natuurlijk Walibi Holland bij Biddinghuizen. Dit is het pretpark met de meeste en de grootste achtbanen van Nederland. Super voor stoere kids en tieners.

Voor de kleinere kinderen is er in Dronten het grote kabouterbos. Met een kabouterroute, een kaboutertrimbaan en leuke kabouterspeelhuisjes. Plus een heerlijk pannenkoekenrestaurant.

In de NoordOostpolder ligt speel en doepark de Voorst. met skelterbaan, klimtoren, kabelbaan, airtrampoline enzovoorts.

Wanneer je kinderen dol zijn op politie, ambulance en brandweerwagens, dan is het PIT Veiligheidsmuseum in Almere een echte aanrader. Er zijn speurtochten en activiteiten voor families met kinderen vanaf 4 jaar.

Ontdek de Oostvaardersplassen

Een hert in de winter in de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een prachtig natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Het is per toeval ontstaan bij de drooglegging van de Flevopolder.

In dit unieke gebied heeft Staatsbosbeheer een buitencentrum. Met horeca, een terras, informatie- en winkelvoorzieningen. En dit is vooral het startpunt van diverse activiteiten voor jong en oud.

Zo kun je hulpboswachter worden, speurtochten doen en op zoek naar de Grote Vijf. Lees er meer over op de site van Staatsbosbeheer.

Het Reisaanbod

Onze favoriete vakantieparken in Flevoland

Molecatenpark Flevostrand

Molecaten heeft verschillende vakantieparken in drie thema's: aan zee, in de natuur, en met watersport. Het Flevostrand valt in die laatste categorie.

Er is een jachthaven en een zeilschool, maar ook zandstranden en zwembaden. En alle andere faciliteiten die je van een mooi vakantiepark verwacht.

Voor tieners is er in de zomervakantie een speciaal programma waarbij het leren kennen van andere jongeren centraal staat. Ze organiseren leuke activiteiten zoals barbecue, laser gamen, disco, een spooktocht of een Wii gamecompetitie. Vanaf 11 jaar kun je hier ook een cursus zeilen of surfen volgen.

Voor jongere kinderen is er animatie in de paas-, mei-, pinkster- en zomervakantie. Maar ook zonder animatie is het heerlijk spelen in de speeltuinen of in het overdekte zwembad. Een perfecte bestemming voor het hele gezin!

Het Restaurant heeft een prachtige ligging aan het meer. En ook voor een snelle hap hoef je het park niet af.

Je kunt hier een plekje op de camping reserveren of een caravan, tent of chalet huren.


Centerparcs - De Eemhof

Bij de vakantieparken van CenterParcs hoef je je nooit te vervelen. En dat geldt zeker voor de Eemhof.

Hier kun je diverse watersporten beoefenen op het Eemmeer. waar ook deze prachtige woonboten liggen waar je in kan overnachten! Het Aqua Mundo heeft stoere glijbanen, een gave wildwaterbaan en er is ook de Flow Rider, waar je kunt leren surfen op de golven.

Ook erg leuk om te doen is het beklimmen van klimparcours Via Ferrata, klimmen op de klimmuur binnen, meedoen met diverse activiteiten die georganiseerd worden, lasergamen.... er is zoveel te doen, dat het moeilijk kiezen wordt.

Kiezen moet je ook als je uit eten wilt. Buffet, pizza, vlees. Er zijn verschillende restaurants waar je gezellig met de kids uit eten kunt gaan. Natuurlijk zijn een snackbar en supermarkt ook aanwezig.

Naast de woonboten kun je overnachten in waterfront appartementen of cottages.


Onze favoriete camping in Flevoland

Kamperen aan het Veluwemeer bij RCN Zeewolde

RCN Zeewolde ligt direct aan het Veluwemeer waar je heerlijk kunt zeilen, surfen en vissen. Bij het recreatiecentrum is het water ondiep, zodat ook kleine kinderen er heerlijk kunnen zwemmen.

Er is zijn o.a. diverse speeltuintjes, een overdekt zwembad, waterspeelplaats buiten en voor de mountainbike liefhebbers een mooi parcours in de omgeving. In de schoolvakanties worden er leuke activiteiten voor de kids georganiseerd.

Heb je een eigen boot, dan heeft de haven van het centum ligplaatsen voor boten tot 10 meter. Kampeerplaatsen, bungalows en safaritenten kun je huren bij RCN Zeewolde


Zeilvakantie in Flevoland

Leer zeilen met Amorgos

Amorgos - Zeilcursus met je gezin

Heb je altijd al eens willen leren zeilen en zijn je kinderen nu op een leeftijd dat ze goed kunnen zwemmen? Ga dan met je gezin leren zeilen op het IJsselmeer!

Je kunt zelf bepalen hoe lang de cursus duurt. Net als de dag van aankomst en vertrek. Bij een meerdaagse cursus kun je iedere avond in een andere haven overnachten. Je slaapt dan aan boord in een "kooi" op jullie zeiljacht.

Voor de kinderen kun je aanleggen op plaatsen zoals bijvoorbeeld Hoorn waar een openlucht zwembad is of in Enkhuizen waar je het Zuiderzee museum kunt bezoeken.


Vakantie bij Walibi Holland

Vakantiepark Walibi Village

De naam van dit vakantiepark zegt al genoeg. Dit is het vakantiepark bij Walibi Holland. Het attractiepark met de meeste en grootste achtbanen van Nederland.

Het vakantiepark heeft een overdekt zwembad met glijbaan en peuterbad. Er is een restaurant en winkel waar je 's ochtends verse broodjes kan halen. Tickets voor Walibi zijn inbegrepen. Tenzij het attractiepark gesloten is, zoals in de winter. In september en oktober is het park regelmatig gesloten op werkdagen. Herfstvakantie open.

Je kunt er verblijven in 4, 7 of 8-persoons bungalows. Lees meer op de pagina over Walibi Holland.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!