Een Middellandse zee cruise met kinderen op de Costa Fascinosa

In de Meivakantie van 2015 maakten we een cruise op de Middellandse zee met het prachtige cruiseschip de Costa Fascinosa. Een bijzondere ervaring voor ons en de kinderen.

Op een Middellandse zee cruise kom je relaxend langs mooie plekjes

Op een Middellandse zee cruise kan je in korte tijd verschillende prachtige steden zien. Daarbij heb je aan boord alle luxe en faciliteiten die je je kan wensen. Wij willen wel eens ervaren hoe dat is.

Onze cruise van 7 dagen begint in Barcelona, waar we aan boord gaan. Van daaruit varen we naar Savona, in Noord-Italië. Vervolgens komen we langs:

En dan keren we weer terug in Barcelona

In dit artikel beschrijf ik onze ervaringen aan boord. Hoe is dat nou, zo’n cruise? En wat vinden de kinderen ervan?

Inschepen in Barcelona

In de haven van Barcelona

De haven van Barcelona ligt aan het einde van de beroemde Ramblas. Alleen is het dan nog wel een aardig eind naar de Cruiseschepen.

Voor ons is dat niet van belang, want wij nemen de taxi vanaf ons appartement bij Barcelona Sants. Deze brengt ons keurig bij de juiste kade, waar de Costa Fascinosa al op ons ligt te wachten.

Voor het inschepen zijn allerlei formaliteiten nodig, met bijbehorende wachtrijen. Maar het gaat gelukkig vlotter dan toen we een nachtje met de Oasis of the Seas meevoeren. Na een half uurtje zijn we aan boord, al mogen we onze hut nog niet in.

Acclimatiseren met buffet en sloepenrol

Met zwemvest aan doen we de sloepenrol

In plaats van naar onze hut mogen we wel naar het welkomsbuffet op dek 9, en dat doen we dan maar. We vinden een tafeltje en worden direct bediend. Onze CostaCard hebben we echter nog niet, maar dat is geen probleem, onze registratiebrief geldt als bewijs.

Het buffet is vrij uitgebreid. En Zeb is helemaal blij, want ze hebben zijn favoriet: Taco’s. Ook Tycho vindt wat lekkers dus smullen we er op los.

Even later mogen we dan onze hut in. Die is niet al te groot, zeker niet omdat we met 4 zijn. De jongens hebben een stapelbed, wij een tweepersoons. Er is een kleine badkamer met douche en een balkon.

Al snel moeten we de hut weer uit: tijd voor de sloepenrol. Met onze reddingsvesten om haasten we ons naar het verzamelpunt, waar er nog wat instructies volgen wat te doen in noodgevallen. Na deze formaliteit mogen we dan eindelijk gaan relaxen aan het zwembad.

De zwembaden aan boord

De grote glijbaan aan boord van de Costa Fascinosa

Er zijn 4 verschillende zwembaden aan boord. Helemaal achteraan is een gedeelte wat vooral voor volwassenen is, maar waar wij ook op rustige tijden gezwommen hebben. Het is een eenvoudig bad, en niet erg groot. Aan de zijkanten staan hier een paar jacuzzi’s.

Dan is er het centrale entertainment deel, met het grootste zwembad. Hier is het altijd behoorlijk druk, ook met veel kinderen. Op een verhoging staan ook 2 jacuzzi’s.

Dan is er in het midden bovenop een Aqua park voor kleine kinderen. Ondiep water en verschillende speeltoestellen. Ziet er erg leuk uit, maar onze jongens zijn er te groot voor.

De favoriet van Zeb en Tycho is dan ook het zwembad bovenop aan de andere kant van het centrale deel. Deze heeft een heuse lange glijbaan. Die is niet altijd open omdat er begeleiding bij moet zijn. Als hij wel open is, is het meteen druk, maar wel superleuk voor Zeb en Tycho. Al vinden ze het jammer dat het water een beetje zout is zoals bij alle zwembaden op het schip.

Het diner met exclusieve bediening

Onze ober in het restaurant

Om 19.00 uur worden we verwacht in het restaurant voor het diner. We moeten op tijd zijn want er zijn twee shifts. Wij moeten weer klaar zijn zodat ook die tweede ronde nog redelijk op tijd aan tafel kan (om 21.30).

Eenmaal aan onze tafel (iedere avond dezelfde) worden we op onze wenken bediend door een Indonesische bediende. Dagelijks serveren zij een 4-gangen menu. En de kinderen kunnen mee-eten, of een kindermenu kiezen.

Bij dat kindermenu zit iedere dag een nieuwe kleurplaat met spelletjes, wat Zeb en Tycho helemaal leuk vinden.

De gerechten zijn zeer smakelijk, en we genieten van de luxe. Op de laatste avond wordt er nog een showtje opgevoerd om het personeel te bedanken. Compleet met polonaise en dansje met onze bediende. Erg grappig allemaal.

De shows in de avond

Het Bel Ami theater aan boord

Na de maaltijd staat er iedere dag een show op het programma. Deze wordt gehouden in de grote theaterzaal aan de voorkant van het schip. Op onze tweede avond willen we daar wel eens een kijkje nemen.

Als we eenmaal een plekje hebben hoog in de zaal, komt er een ober langs om een drankje voor ons te halen. Wat een luxe. De zaal stroomt langzaam vol, en dan begint de show.

En wat een geweldige show! Zowel wijzelf als de kinderen zijn enthousiast over de eerste show, een muziek en dans-spektakel. En dus gaan we de avond erna weer, met dit keer een acrobatiek-show. En de derde keer is er weer een ander muziek-stuk.

De shows duren tot een uur of 11. Maar de jongens blijven geboeid kijken tot het eind.

Meer entertainment aan boord

We spelen bingo!

Na de show, maar natuurlijk ook tijdens en ervoor, is er nog veel meer entertainment op het schip. Er zijn verschillende zalen waar door artiesten gezongen wordt, rustig piano gespeeld wordt, of met karaoke.

In één van de zalen is er iedere dag een bingo. Als Zeb en Tycho dat horen, willen ze natuurlijk graag meedoen. Alleen blijk je minimaal € 20,- te moeten betalen om mee te doen, met als prijs € 500,-. Bingo voor volwassenen dus, maar de kinderen vinden het ook erg leuk dus doen we een keertje mee.

Ook voor volwassenen is het casino aan boord. Voor de kinderen staat daar weer een game-room tegenover. En tafelvoetbal en airhockey, waar wel voor betaald moet worden.

Animatie voor de kinderen

Behalve animatie, is er ook een speelschip, een speelkasteel en nog veel meer

Voor de kinderen is er ook animatie aan boord.

Als je de kinderen registreert dan kun je ze met een gerust hart daar achterlaten, het personeel weet je wel te vinden als er iets is.

Een nadeel van de animatie is natuurlijk wel dat het niet in het Nederlands is. Deze extra drempel weerhoudt Zeb en Tycho om er aan mee te doen.

Jammer, want zo te zien worden er wel leuke activiteiten georganiseerd.

Voor verschillende leeftijdsgroepen, waarbij de tieners vooral chillen en loungen in een aparte ruimte.

Voor- en nadelen voor een Cruise met kinderen

Drukte op het entertainment dek

En zo verstrijken de dagen aan boord van de Costa Fascinosa. Waarbij we natuurlijk van boord gaan bij de verschillende plaatsen die het schip aandoet. Over die uitstapjes schrijf ik aparte artikelen.

Dat is natuurlijk direct het grote voordeel van een cruise met kinderen: in korte tijd kun je de kinderen heel verschillende plekken laten zien. Met leuke uitstapjes die Costa organiseert, of je gaat zelf op stap natuurlijk.

Want de uitstapjes van Costa zijn best prijzig. Het is vaak voordeliger om zelf een taxi te huren die je een privé-excursie kan geven.

Aan boord geniet je van alle luxe, wat natuurlijk een groot voordeel van een cruise is. Nadeel is dan weer dat de ruimte toch beperkt is. Hoe groot het schip ook is, aan land is er meer ruimte voor grote zwembaden, speeltuinen enzovoorts.

Nog even een selfie op het balkon van onze hut

Door die beperkte ruimte is het op verschillende plekken soms ook behoorlijk druk. Bij de buffetten, bij de zwembaden, en bij het entertainment. Gelukkig kun je je terugtrekken in je hut of op je eigen balkon.

Over hutten gesproken, groot voordeel is dat kinderen tot 18 jaar, die in de hut van de ouders cruisen in bijna alle gevallen gratis mee reizen!

Kortom, het was wel even wennen. Maar het was een hele belevenis voor ons en voor de kinderen, waar we allemaal van genoten hebben.

Lees ook onze belevenissen in de verschillende steden die de Middellandse zee cruise aandeed:

Wil je ook eens een cruise maken? Kijk dan op de pagina

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)